ערערו את השוק: פייסבוק, האייפון והאייפד [דעה]
פייסבוק איננה זקוקה לסמארטפון משלה וגוגל, מיקרוסופט ואפל אינן זקוקות לרשת חברתית משלהן. רועי פוברצ’יק עושה קצת סדר בבלאגן
כבר הרבה זמן שרצות שמועות בנוגע לזה שפייסבוק מפתחת טלפון משלה. בעבר צוקרברג כבר הכחיש את הטענה שלפייסבוק יש אינטרס כזה. לטענתו, לפייסבוק אין סיבה לפתוח חזית מול יצרני המכשירים הסלולריים ולסכן את שיתופי הפעולה איתם והנכונות הדדית. פייסבוק היא פלטפורמה לשיתוף תוכן. לא חברת חומרה.
לאחרונה, בעקבות האינטגרציה העמוקה של טוויטר בתוך iOS 5 של אפל החלו השמועות לצוף שוב. אם קודם השאלה הייתה “למה לפייסבוק לפתוח חזית מול יצרני הסלולר” עכשיו יש סוג של תשובה באוויר. כי פייסבוק מעוניינת להשתלב עמוק בתוך המכשירים הסלולריים ולהיות חלק בלתי נפרד מהפלטפורמה.
אני אישית, מקווה שזה לא המקרה.
קצת ג’ובס בצוקרברג
אחת השמועות שסבבה סביב העדפתה של אפל לשלב את טוויטר במערכת ההפעלה החדשה שלה על פני פייסבוק היתה שג’ובס חשב שצוקרברג הוא שמוק והוא לא רוצה לשלב אותו במערכת ההפעלה. במילים אחרות – לעשות לו דווקא. מה שמתנגש עם אמירה מאומתת אחרת של ג’ובס קצת לפני מותו, בה הוא מציין שהוא מאוד מעריך את צוקרברג. הוא מעריך אותו על כך שרצה לבנות חברה גדולה והסתכל לטווח הארוך ולא מכר את פייסבוק.
בדיעבד, הסתבר שבמשך תקופה, ג’ובס וצוקרברג היו די קרובים. צוקרברג אף סיפר שג’ובס היה המנטור שלו לתקופה בה לימד אותו איך להקים צוות שמורכב מהשחקנים הטובים ביותר, איך לשים פוקוס על מוצר ועוד.
זאת בדיוק הסיבה שאני אישית אתאכזב לשמוע שפייסבוק מפתחת טלפון.
פוקוס פוקוס פוקוס
אחד הדברים הראשונים שעשה ג’ובס עם חזרתו לאפל בשנות התשעים היה לבטל את רוב מוצריה. הוא טען שהחברה צריכה להתפקס וליצור את המוצרים הטובים ביותר שהם יכולים, במקום המגוון הרחב ביותר שהם יכולים. לא פעם, הוא הצהיר גם ש “אם המוצר שלנו (אפל) לא יכול להיות המוצר הטוב ביותר בשוק שלו – לא נייצר אותו”. המנטרה של ג’ובס הייתה פוקוס, פוקוס, פוקוס.
עד כה, כמו שמסביר צוקרברג לצ’ארלי רוז, פייסבוק היא חברה די מפוקסת. נכון היא משנה את הממשק שלה מיליון פעמים ועושה הרבה ניסויים, אלוהים יודע שפנטיות העיצוב של ג’ובס לא דבקה בהם, אבל המנטרה של פוקוס דווקא דבקה בהם יפה מאוד.
פייסבוק היא פלטפורמה שהמטרה שלה היא לחלוק תוכן. זה הכיוון אליו החברה בחרה ללכת. פייסבוק מהווה פלטפורמה עיקרית למידע לתכנים שאנחנו רוצים לחלוק. לעומת טוויטר שמעודדת אותנו לחשוב ב–140 תווים ולחלוק בעיקר מחשבות (לאחרונה גם תמונות ולוקיישן). שאר המידע שחולקים בטוויטר הוא בעיקר דרך לינקים ולא מוצג בגוף האתר כראוי. יוטיוב מעודדת אותנו לעלות וידיאו. פליקר / אינסטגרם מעודדות אותנו להעלות תמונות. החלק הסוציאלי בהם (מעבר לתגובות) נבנה מאוחר יותר.
לעומתם פייסבוק פשוט אומרת “תחלוק” / “תרכז” את כל תחומי העניין שלך במקום אחד. מעניין אותך משהו? חשבת על משהו? אתה רוצה לשתף משהו? בוא תעשה את זה פה. לא משנה הפורמט. לכן גם השקת כפתורי ה”לייק” בזמנו היו צעד הגיוני ביותר. כל דבר שפייסבוק תעשה שיעודד אנשים לחלוק תוכן דרך הפלטפורמה שלה, למעשה יהיה הגיוני.
פיתוח טלפון משלה יהיה הסימן הקריטי הראשון לערעור על הפוקוס של החברה.
הטעויות של גוגל, אפל ומיקרוסופט
יש שלושה פיתוחים שבעיניי הוציאו את החברות הגדולות מאיזון. פייסבוק, האייפון והאייפד.
מאז שפייסבוק קמה ותפסה תאוצה פתאום כולם נלחצו מהכוח העצום שלה ובמקום לעבוד על שיתוף פעולה פורה ותיעול המשאבים, כולם החליטו שהם צריכים להיות חברתיים יותר. הסיכוי שהתשובה היא ב me 2 product היא תמיד הנמוכה ביותר. אלא אם כן אתה מצליח להמציא את הקונספט מחדש, או ליצור קטגוריה חדשה, אין באמת טעם למוצר שלך רוב הזמן. מהסיבה הפשוטה שאתה תמיד צעד אחד מאחור. פייסבוק הגדירו את המושג ה”חברתי” והפעולות שלה הן המובילות בתחום. המתחרות שלה תמיד נמצאות צעד אחורה והופכות מהר מאוד ללא רלוונטיות. גוגל פישלו עם באזז, עם ווייב ולאחרונה הם נכשלים עם גוגל פלוס. גוגל טובה בחיפוש ובמייל. במקום להתמקד וליצור מוצר חדש ומדהים, היא מחפשת להשלים פערים בתחום שבבסיסו בכלל לא רלוונטי עבורה. גוגל הייתה מרוויחה הרבה יותר כסף וידע אם הייתה מוצאת דרך לשתף פעולה עם פייסבוק, שמונה 800,000,000 משתמשים (אם לא יותר) וצוברת כמויות אדירות של מידע. במקום זה, היא בוחרת להתחרות ולפתח מוצרים שאף אחד לא צריך. לא כי הרעיונות לא טובים, אלא כי היא מייצרת מוצרים שכבר קיימים ואנשים מרוצים מהשימוש בהם. הם לא ממציאים מחדש את הקטגוריה ולכן לא מצליחים לקבל אף יתרון משמעותי.
אפל עשתה טעות דומה עם Ping שהייתה אמורה להוות את התשתית למעין רשת חברתית משלה. הזמן שלקח לאפל להבין את הטעות ולהצניע אותה היה יחסית מהיר.
האייפון והאייפד יצרו אפקט דומה. האייפון יצר קטגוריה משל עצמו, מיד אחריהם החליטו גוגל ומיקרוסופט שגם הם צריכים להיכנס לשוק הסלולרי. שוק שהם לא נגעו בו מעולם. מיקרוסופט כהרגלה נשארה לא רלוונטית. היא תמיד הייתה לא באמת מפוקסת ויצרה יותר מדי מוצרים לא טובים. הכניסה שלה לשוק הסמארטפונים כמפתחת פלטפורמה משלה הייתה מיותרת לחלוטין. האנדרויד הוא ה – me 2 product הטוב ביותר שיצא מהסיפור הזה. מצד שני, מכשיר הדגל: הסמסונג גלקסי אס 2 נתבע ע”י אפל על הפרות פטנטנים על הימין והשמאל ולבינתיים אפל די מנצחת בבתי המשפט.
כנ”ל לגבי האייפד. כשהאייפד יצא לא היה דבר כזה שוק של טאבלטים. האייפד הוא מוצר מדהים והאחיזה שלו בשוק מוכיחה את זה. בעוד שניתן להתווכח בנוגע לאייפון לעומת הגלקסי, האייפד שולט בצורה מוחלטת בשוק הטאבלטים. לשאר החברות (גם יצרניות החומרה וגם התוכנה) לקח בין חצי שנה לשנה לפתח מוצר מתחרה בכלל. עכשיו כולם רבים על השליטה בשוק הזה, אף אחד מהם לא מביא ערך אמיתי לתחרות, אלא מוצרים דמויי אייפד.
אמנם אף אחת מהחברות הנ”ל לא עומדת לפשוט את הרגל בגלל הטעויות שלה. אבל כולן מאבדות כסף על הטעויות האלו שנובעות מחוסר פוקוס שברדיפה אחרי עמידה בקריטריונים של שוק שהם לא יצרו ולא מצליחים להביא ערך אמיתי אליו.
כל כך הרבה פוקוס שאין מתחרים רלוונטיים
פייסבוק היא הרשת החברתית החשובה ביותר. היא גם למעשה היחידה. טוויטר היא פלטפורמה חברתית מדהימה, אבל היא לא “האב” של מידע. היא לא אוגרת אותו. היא אפילו לא יכולה לתת לך לחזור אחורה יותר משבוע של ציוצים בערך. פייסבוק היא המקום בו אתה מרכז את המידע שלך. אתה מקלטג וחולק. פייסבוק טיימליין היא ההוכחה הניצחת לזה.
פוקוס הוא אחד הדברים החשובים ביותר לכל חברה. מוצרים מדהימים נולדים מחזון. מפוקוס על החזון והרצון להגשים מוצר. לא מלחץ של המתחרים, או לחץ של השוק. במקום לקחת נשימה עמוקה ולהבין את המקום שלהם בשוק ואיך לתעל את עצמן, אנחנו בתקופה שהרבה מן החברות הללו רצות להוציא מוצרים רק כי למישהו אחר יש אותם.
ככה לא בונים מוצרים יעילים. ככה לא מוסיפים ערך וככה חברות לא גדלות. ככה בונים רעש בשוק והרבה תבוסות קטנות. אתם מוזמנים לשאול את החברים שלכם בגוגל פלוס מה הם חושבים על זה.
הגב
12 תגובות על "ערערו את השוק: פייסבוק, האייפון והאייפד [דעה]"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
כתבה יפה.
נהניתי לקרוא.
מעניין לקרא.
רק תיקון אמנם לגוגל יש הרבה מוצרים אבל המוצר העקרי שלה היא פרסום ברשת, וגוגל + משלים את הפרסום ליותר ממוקד..
מצטער על התגובות הכפולות, לחיצה יותר מידי פעמים על אותו הכפתור…
מסכים עם כל מילה שלך, תוך כדי קריאה קלטתי כמה מהטעויות ואז החלטתי לבדור יותר לעומק. לא אפרט בשביל לא להיכנס כאן לוויכוח הפין, אפל גוגל או מיקרוסופט. אבל לקוראים האחרים אני ממליץ לבדוק אחת ולתמיד מב בתרומה של כל אחת החברות הנל. תגלט הרבה חברות קטנות בדרך..
בסופו של דבר אנחנו שופטים את החברות לפי התוצאות ולכן לא נכון להגיד “חברה x לא צריכה להיכנס לתחום y” כי כשזה מצליח אנחנו יודעים טוב מאוד להלל אותה וכשזה עדיין בחיתולים אנחנו מאוד ביקורתיים לגבי הכניסה שלהם לתחום.
גם דפדפן זה לא התחום של גוגל ובכל זאת להערכתי זה הדפדפן הכי טוב שיש היום.
לגבי האנדרואיד אני חושב שהערך המוסף שלו ברור, אתה בעצמך פירטת את היתרונות, לגבי הגוגל פלוס הוא הביא ערך רב לפחות עבורי כאשר ביצע אינטגרציה מעולה עם שירותי גוגל והביא את אפשרות מעגלי החברים שמאוד לא הייתה נוחה וטבעית בפייסבוק.
אני מאוד מאמין ביכולת של גוגל לכבוש את העולמות האלה וגם אם הם לא יהיו מספר אחת, תמיד זה טוב שיש מתחרה חזקה שנות בעורפן של אפל ופייסבוק….
גוגל לא נושפת בעורף של פייסבוק או של אפל.
כל אחד עושה מוצרים אחרים לגמרי.
ממש נכון.
הערה אחת: מייקרוסופט היו קייימים מזמן עם ווינדוס מוביל. לקח להם שנתים מאוחר מידי כדי לייצר מערכת שמתאימה לטרנד מסכי המגע.
זה כל כך חבל שהמערכת הנפלאה הזו לא תופסת. בגלל האיטיות המשוועת שלהם.