פיתוח ישראלי: תוכנה שמזהה דיכאון
פיתוח ישראלי חדש יאפשר זיהוי של אנשים הסובלים מדיכאון או נמצאים במשבר על ידי ניתוח של הטקסטים בבלוגים. אילו שימושים אחרים יכולים להיות למערכת ומהן בעיות האתיקה העולות. ראיון עם פרופסור יאיר נוימן, מנהל המחקר
"תקופה קשה. החום בחוץ לא מפיג את הקור בפנים ואני כמו עלה נידף ברוח השרב. מתי זה ייגמר כבר?"
מילים אלו עשויות להיות אחרונותיו של אדם, ולא יופיעו בצוואתו או יאמרו לאיש קרוב, אלא ייכתבו בבלוג, אולי אפילו אנונימי, שאין לדעת מה מספר הקוראים בו. תוכנה שפותחה באוניברסיטת בן-גוריון שבנגב מאפשרת זיהוי של סממני משבר נפשי של כותב הטקסט מניתוח סמנטי של הכתוב, ועשויה להציל חיים, את תיושם כראוי. המערכת עושה יותר מחיפוש של מילות מפתח בכתוב, אלא מבצעת ניתוח של הטקסט לזיהוי של סימנים שעשויים להצביע על מצב נפשי שאפילו כותב הטקסט עצמו לא מודע לו.
פרופסור יאיר נוימן, מנהל המחקר, אינו בלוגר אלא חוקר רב-תחומי המתעניין, בין היתר, במערכת יחסי הגומלין בין משתמשים וטכנולוגיה. בראיון לאתר ניוזגיק, סיפר נוימן על פיתוח היישום שארך כשנה ונתקל בלא מעט קשיי מימון, בעיקר עקב האתגר שבהצגת מוצר טכנולוגי לתחום שמרני כמו פסיכולוגיה.
היישום, שפועל נכון להיום רק בשפה האנגלית, מבצע חילוץ של מושגים הקשורים לדיכאון על ידי חיפוש מילים וצירופי מילים המשלימים את המשפט: "דיכאון זה כמו…". לאחר קבלת הנתונים, אלו מוערכים על ידי אנליסט ומוזנים למילון המערכת. המערכת יכולה לאחר מכן לסרוק פוסטים בבלוגים, למשל, ולקבוע על פי מספר פרמטרים מי מהבלוגרים עשוי להיות מדוכא.
בעיית אבחון הדיכאון היא קשה במיוחד במדינות מפותחות כמו ארצות הברית ויפן, בהן אנשים מהססים תכופות לפנות לעזרה או כלל אינם מודעים לכך שהם סובלים מדיכאון. בעוד כלי איבחון עצמי קיימים ברשת כבר תקופה ארוכה, רק אנשים החושדים כי הם מדוכאים ישתמשו בהם. הפיתרון שפותח יאפשר לאתר באופן מהיר אנשים הזקוקים לסיוע באמצעות ניתוח בלוגים או עדכונים ברשתות חברתיות. אך זהו רק שימוש אחד למערכת וזה שיושם במחקר.
"ניתן להשתמש בעקרונות דומים גם לאיתור פדופילים, למשל, על ידי ניתוח סמנטי של גיל ואופי לצורך בניית יישום להגנה על ילדים," אומר נוימן. "או להציע פרסום מכוון על ידי ניתוח מעמיק של טקסטים בבלוג או אתר. על אף שניתן לעשות שימוש צרכני במוצר, הקושי הוא בחילוץ והבהרת המשמעות."
בדיקת המערכת בוצעה על ידי ניתוח של מעל 350,000 טקסטים של בלוגרים שאישרו את ניתוחם, והמערכת שנקראת אגב פדסיס, בחרה מהם את המאה המדוכאים ביותר והמאה שמראים הכי מעט סימני משבר. לאחר מכן, צוות של פסיכולוגים בחן את הבלוגים שנבחרו ונמצאה קורלציה של 78 אחוזים בין אבחנתם לאבחנת המערכת האוטומטית.
כמובן שאבחון עצמי או אבחון אוטומטי אינם מהווים תחליפים לאבחון וטיפול מקצועי, אך בהחלט יכולים לסייע באיתור אנשים במשבר באוכלוסיות גדולות, כמו למשל מבוטחיה של קופה זו או אחרת.
אחת השאלות העולות מיד היא כמובן אתיקה. האם יהיה זה הוגן להשתמש בטכנולוגיה זו למכירה או קידום של תרופות או פתרונות לדיכאון? במידה וניתן יהיה לחפש גם קריטריונים אחרים, האם ממשלות עשויות לחפש באופן זה מתנגדי משטר פוטנציאליים באופן גורף בארצם? פרופסור נוימן אומר: "אני מקווה שבטכנולוגיה זו יעשה שימוש טוב, וכן שטכנולוגיות חדשות בתחום פסיכולוגיה יזכו לקידום ופיתוח."
הגב
4 תגובות על "פיתוח ישראלי: תוכנה שמזהה דיכאון"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
And once again we reach the conclusion "Don't put anything on-line that you wouldn't want made public, because at one point or another it will be made public and used to sell you things."
יותר פשוט להעביר אדם בדיקה פיזית או שאלון קצר ולסגר עניין…
אני אישית ההיתי שמח לתוכנה כאזת כדי להוריד מימני כמה חברים מדוכיאים אולי זה יעזור אבל זה לא במקום טיפול פסיכולוגי