על תכנות, עיצוב והלקוח שבאמצע
מתכנת, מעצב גרפי וזמליסט מתחילים לעבוד על פרויקט. נשמע כמו התחלה של בדיחה? המציאות בשטח מוכיחה כי פעמים רבות מדובר במעצבים מנגה ומפתחים ממאדים.
פוסט זה מפורסם בחסות חברת E4D המארגנת את כנס Expert Days 2011, האירוע המקצועי המעמיק והמקיף ביותר בטכנולוגיות מיקרוסופט. חמישה ימים של טכנולוגיה. סדנאות עומק המכסות את כל הנושאים החמים ביותר, כל סדנא בת יום אחד, בנושא אחד.
מכירים את צעצועי התינוקות בהם נדרש העולל להתאים קוביות בצורות שונות אל החורים המתאימים להם ואת תחושת התסכול שהם חווים לנוכח הניסיונות העקרים שלהם להכניס מלבן אל חור מעוגל ? אם יצא לכם פעם לפתח מערכות הכוללות מרכיב ויזואלי, יתכן שגם אתם הייתם במצב דומה, מנסים לשווא לתאם עמדות בין אנשי הפיתוח והמעצבים הגרפיים.
מה בסך הכל רציתם ? שהמסכים של המערכת יאפשרו לה לעבוד כמו שצריך, שה-GUI יממש את כל הפונקציונאליות החדשנית שתכננתם, שהלקוח יהיה מרוצה ויתרגל לעבוד עם המערכת באופן מיידי. אלמנטרי, לא ?
מעצבים מנגה ומפתחים ממאדים
כנראה שלא. המציאות בשטח מוכיחה כי פעמים רבות מדובר במעצבים מנגה ומפתחים ממאדים. בסופו של דבר, כשמגיע שלב מימוש הפן הוויזואלי של המערכת מתחילה תקשורת פינג-פונג בין הצדדים בו בסופו של דבר אף אחד לא מרוצה. לא הלקוח שלא קיבל את התמורה שציפה לה ולא חברי הצוות העומדים מאחורי פיתוח המערכת, החשים כי המוצר לא יצא מוצלח כפי שאמור היה להיות". והפתרון כתמיד, מצוי במודעות.
"תהליך זה מתחיל כבר בשלב ניתוח הדרישות", כך מסבירה מורן משקל-סיני, מנהלת שותפה בחברת cognit. "המסר ללקוח הוא הגדרה משותפת של המשתמשים והדרישות בתהליך הקרוי ניתוח תפקיד, במסגרתו נפרש כל ההליך התפעולי. ככל שתהליך זה מבוצע בשלב מוקדם יותר ומערב את כל הגורמים השותפים בפרויקט, הרי שהעיצוב והפיתוח מבוצעים בהמשך באופן סינרגי וקצר משמעותית בזמן.
השלב הבא הוא הקונספט. מההיבט התפעולי, מתואר FLOW העבודה ומאופיינים המסכים העיקריים. ומההיבט הגרפי של המוצר מתגבש ה-look & feel. ומשם עוברים לאיפיון מפורט של התנהגות כל רכיב במערכת. תוצרי השלב הזה עוברים למפתח הכותב את הלוגיקה העומדת מאחורי האפליקציה ואל המעצב המפעיל את קסמיו ובונה את ממשק המשתמש הויזואלי.
בשלב זה מצטרף גם הזמליסט – ישות חדשה בתהליך, ההופך את התוצרים לקבצי XAML ואלה נשתלים בתוך הקוד על ידי אנשי הפיתוח. התוצאה ? מערכת ויזואלית, מנגנת היטב, בנויה נכון, כתובה בזמן קצר משמעותית וכמובן – מציגה תועלת אמיתית עבור הלקוח.
Usability – כבר מזמן לא עוד באזוורד
תחום ה usability הוא אחד התחומים המתחדשים במהירות עצומה בשנים האחרונות. דוגמא מצוינת לזה היא הפיתוח של Microsoft expression Blend וההפרדה בין שכבת הGUI של האפליקציה ובין שכבת ההתנהגות שלה. Blend יצר בנוסף גם אפשרויות עיצוביות ותפעוליות חדשות שלא היו קודם לכן ואלה מהוות ערך מוסף רב למפתחים ולמעצבים, מאפשרים להם לקצר משמעותית את זמן הפיתוח וכמובן – להפוך את היישום לפשוט עוד יותר. זאת ועוד – בזכות פלטפורמת ה Blend יכולים המעצב, המתכנת והזמליסט לשתף את קבצי הפרויקט ולעבוד עליו במשותף, חידוש משמעותי עבור מי שעד לפני זמן קצר לא ידעו איך "לאכול" האחד את רעהו ואת דרישותיו..
דוגמא נוספת לשינויים הקורים בשטח הוא תקינת FDA חדשה שיצאה ממש לאחרונה, המחייבת ביצוע של usability testing למערכות רפואיות. מעטות הן חברות הסטארט-אפ הרפואיות הישראליות המודעות לתוספת החדשה, אולם לכשינסו לקבל אישור FDA וידרשו לביצוע הבדיקות – יגלו כי מאוחר מדי לבצען היות והמערכת המוגמרת חסרה את התכנון הנכון באספקט הזה. אין ספק כי ליווי של אנשי המקצוע המכירים היטב את השינויים וההתפתחויות בתחום ה Usability הופך משמעותי ומודע יותר ויותר גם עבור חברות שפעם, איך לומר ? נטו להזניח במעט את תכנון ה GUI והעיצוב הויזואלי.
רוצים ללמוד עוד על Usability והשילוב שבין עיצוב לפיתוח? אתם מוזמנים להירשם עכשיו לסדנת " The Unholy Trinity : UX Properties, Graphic Designers and programmers" בכנס Expert Days 2011 המתקיים ב-12 ביולי. במהלך הסדנה יוענקו כלים פרקטיים של ממש לתכנון עבודה המשלבת את כל בעלי המקצוע בצורה מושכלת – הנדסת אנוש, מעצב גרפי וזמליסט, זאת באמצעות ניתוח case studies ולמידה מיטבית של השפה המדוברת.
הגב
6 תגובות על "על תכנות, עיצוב והלקוח שבאמצע"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
ולהלן המציאות:
אחרי פגישת תיאום ציפיות של הלקוח עם המפתח. זה האחרון (אחרי שגמר את יום הלימודים) נפגש עם דפנה, המעצבת, שלומדת ב-י' אמנותית במגמת אמנות פלסטית והם יושבים יחד כדי לאפיין את המוצר ואת היוזיביליטי שלו, על מנת ליצור ערך מוסף ללקוח.
המפתח מוריד את הגרסה האחרונה של ג'ומלה ונותן לדפנה לבחור עיצוב (theme).
מעלה הכל לאתר אחסון, מקבל 1500 שקל, נותן 150 לדפנה וחוזר להתכונן לבגרות הראשונה בלשון.