תקלה חמורה ב-Gmail: מאות אלפי משתמשים איבדו את כל התוכן בתיבות
מאות אלפי משתמשים בשירות הדואר האלקטרוני של גוגל מדווחים על איבוד כל המידע שהיה שמור בתיבה שלהם. האם באמת אפשר לסמוך על הענן?
בשעות האחרונות מגיעים דיווחים על תקלה בשירות הדואר הפופולרי של גוגל, Gmail.מדיווחים ראשוניים המצברים בשעות אלו עולה כי מעל 100,000 חשבונות Gmail סובלים מאבדן כל החומר שהיה בהם. אנשי גוגל מודעים לבעיה ופועלים לפתרונה.
שבע וחצי ג'יגהבייט
שירות הדואר הפופולארי מבית גוגל מהווה תיבת דואר אלקטרונית עיקרית עבור אנשים רבים, ועסקים רבים בישראל. העובדה שהשירות מציע תיבת דואר אלקטרוני בנפח גדול (מעל 7.5 ג'יגהבייט) מאפשרת לאנשים רבים לשמור בחשבון ה-Gmail שלהם מידע רב ולא למחוק אותו, בין אם זה מסמכים משרדיים או תמונות אישיות של המשפחה. רוב המשתמשים לא טורחים לגבות את המידע שנמצא בחשבון הגוגל שלהם או שעושים זאת לעיתים רחוקות למדי כי רובנו מסתמכים על כך שהוא בטוח אצל גוגל.
בהודעה רשמית שפרסמה גוגל, הודיעה החברה כי היא מודעת לבעייה ופועלת לפתרונה בהקדם האפשרי, כאשר בשלב הראשון תחזיר החברה לאנשים את אפשרות הגישה לחשבון ובשלב הבא הם יפעלו על-מנת לשחזר את התוכן של אותם חשבונות שנמחק להם התוכן.
אנשי גוגל ציינו כי ייתכן ובמהלך תהליך שיחזור המידע הם יחסמו את הגישה, זמנית, לחשבון, ורק לאחר סיום השחזור יוכלו בעלי החשבון להיכנס אליו שוב ולמצוא את כל המיילים שלהם שם.
העדכונים של גוגל ממשיכים לזרום, אך בינתיים אין פתרון סופי לאנשים שנפגעו מהתקלה, הגם שלא ברור מה גרם לה.
Gmail בעקבות Hotmail
בתקופה האחרונה שירות דואר פופולארי נוסף סבל מתקלות דומות, שירות Hotmail של מיקרוסופט. במקרה של Hotmail, המידע שהיה בתוך חשבונות המייל נמחק ואנשי מיקרוסופט נאלצו לשחזר אותו. במקרה של Gmail הפעם, כנראה שהמידע עצמו לא ממש נמחק, אלא רק הקישוריות בין החשבון לבין המידע המאוכסן אצל גוגל.
התקלה משפיעה כמות קטנה יחסית של משתמשים בשירות ה-Gmail, פחות מאחוז אחד, אבל עבור כל אחד מהם, אבדן הגישה אל המידע האצור בתוכן חשבון ה-Gmail יכול להיות משמעותי ביותר. למרות שאנשי גוגל מדווחים כי בסופו של דבר הם יצלחו לשחזר את הגישה של כל המשתמשים אל המידע שלהם, אין זמן יותר טוב מההווה כדי לשקול לבצע את הגיבוי הראשון שלכם לג'ימייל.
גיבוי לג'ימייל
יש כמה אפשרויות גיבוי, וכמה דרכים לגשת לביצוע גיבוי ל-Gmail שלכם. אפשרות אחת, אם יש לכם כישורים טכניים, זה להשתמש בתוכנת שיודעת למשוך את הדואר דרך POP3. אפשר למצוא ברשת מגוון של תוכנות, והתוכנה שאני אישית ממליץ עליה כתוכנת דואר היא Thunderbird, מבית מוזילה. מדובר בתוכנת קוד פתוח, שהיא האחות של פיירפוקס, הדפדפן הפופולרי. מגדירים שם את הפרטים של חשבון הג'ימייל שלכם (ומבקשים שימשוך גם הודעות שכבר קראנו), ואז חוזרים לג'ימייל בממשק הוובי ומגדירים שם שייתן גישה לתוכנה. עם המשיכה הראשונה נוכל לראות כיצד התוכנה מתחילה להוריד את תיבת הגי'מייל המלאה שלנו.
אופציה אחרת היא להוריד תוכנה ייעודית לצורך גיבוי הג'ימייל. אפשר להוריד תוכנת שנקראית Gmail Backup שפותחה על-ידי זוג מתכנתים מצ'כיה. מדובר באפליקציה קטנה יחסית, פחות מ-5MB, שיכולה להוריד את התכנים מחשבון הג'ימייל שלנו אל המחשב. אנשים שדיברנו איתם סיפרו שהאפליקציה אכן עובדת לשביעות רצונם, אך אפליקציה זו אינה יחידה, וישנן עוד אפליציות רבות אחרות המבצעות את העבודה.
לשמור על הפרטיות
למרות שהאפליקציות הייעודיות עובדות, ואולי אפילו עובדות טוב מאוד, אני ממליץ לכם לשקול את העניין בכובד ראש. בתוכנות קוד סגור, בעיקר כאשר מדובר בתוכנות שניתן להוריד בחינם (freeware או shareware), אנחנו לא יכולים לדעת ברוב המוחלט של המקרים מה קורה מאחורי הקלעים. בהקשר של חשבון מייל אישי או עסקי, המידע שם חשוב לנו מאוד. כאשר נרצה לגבות אותו באמצעות תוכנה בקוד סגור שמבקשת מאיתנו את שם המשתמש שלנו והסיסמא של חשבון הג'ימייל, אנחנו לא יודעים מה יעשו יוצרי התוכנה עם המידע הזה – לא עם פרטי המשתמש שלנו ולא עם המידע האישי שבתוך חשבון המייל.
למשל, האם הם שומרים להם עותק של שם המשתמש והסיסמא שלנו? האם הם מעתיקים במקביל גם את התכנים של תיבת הדואר שלנו? כלומר, האם לאחר הפעלת התוכנה, נשלח עותק של המידע במקביל אלינו ועותק אליהם? בקוד סגור, אנחנו פשוט לא יודעים.
משתמשים מתקדמים יכולים להציע כמה אפשרויות לבדוק את החששות הללו, אך אלה לא מתאימות לכל המשתמשים. למשל, אפשר לעקוב אחרי התקשורת של התוכנה לאחר התקנתה ולראות האם היא מנסה לשלוח חלקי מידע אל שרתים שאינם שרתים של ג'ימייל, ואם כן, אז לנסות לשחזר מה כלל אותו מידע (והאם הוא כלל את פרטי ההתקשרות שלנו?).
שרותי גוגל
במבט כללי יותר, חשוב לזכור, כי שם המשתמש והסיסמא שלנו לג'ימייל הם גם פרטי החשבון שלנו לכל שירותי גוגל שבהם אנחנו משתמשים. למשל, אנשים שמשתמשים בגוגל-מסמכים, בגוגל-רידר, או בכל שירות אחר, פרטי ההתקשרות של כולם הם אותם שם משתמש וסיסמא. אם הם נחשפים או אם מישהו מקבל גישה אליהם, יש לו בפועל גישה אל כל השירותים של גוגל אליהם אנחנו מנויים. לכן, חשוב מאוד לשמור על פרטי שם המשתמש והסיסמא, לצד עשיית גיבוי למידע שלנו.
הגב
13 תגובות על "תקלה חמורה ב-Gmail: מאות אלפי משתמשים איבדו את כל התוכן בתיבות"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
אולי באמת הגיע הזמן להתחיל להשתמש ב-Gears… :)
מה שהתחיל ככמה עשרות בודדות של חשבונות גדל למימדים עצומים… מעניין יהיה לראות איך גוגל תתמוד עם זה, ההשלכות בזמן האחרון נהיו רגישות יותר.
ענן שמנן,
אתה עוצם עיניים לבעיות בשיטות אחסון אחרות. מחשב/שרת פרטי יכול להתקלקל. יכול להיות שתהיה רעידת אדמה חס וחלילה וכל המחשבים שלך בבית ייעלמו כלא היו.
לפני כשנה גנבו לי את הלפטופ. תאר לך שהייתי סומך רק עליו לאחסון המידע שלי…
בשורה התחתונה, כנראה שהסבירות שתאבד את המידע שגוגל שומרים עבורך בענן הרבה יותר נמוכה מאשר במקומות אחסון אחרים שלכאורה יש לך יותר שליטה עליהם.
הפיתרון המומלץ, למי שזה באמת חשוב לו, הוא כמובן לעשות גם וגם. לא להיות תלוי בלעדית באף שירות/פיתרון.
אבל לצאת נגד מחשוב ענן, כשבפני עצמו זה פיתרון הרבה יותר מוצלח מכל פיתרון אחר שקיים כיום – זה פשוט אבסורד.
הכי פשוט, נוח ובטוח להשתמש באאוטלוק. ולמי שאין יכולת לרכוש אותה שיעבוד עם Windows Live Mail 2011 חינם אין כסף.
יש הרבה מאמרי תמיכה ברשת ובפורומים של מיקרוסופט.
ככל שהתוכנה יותר פופולארית יש אודותיה הרבה יותר מידע ואפשרויות תמיכה מאשר תוכנות שבקושי שומעים עליהם.
גיל
בפיסקה שלישית "גיבוי לג'ימייל" – בסוף השורה הראשונה – רשום "אם יש לכם קישורים טכניים" והכוונה היא בוודאי " אם יש לכם כישורים טכניים".
כישורים בכ' ולא בק'.
סתם לצורך הדיוק.
אילן, כל הכבוד על תשומת הלב.
ובהמשך להארתך, בפסקה הרביעית – "לשמור על הפרטיות", בשורה הראשונה מופיע "למרות שהאפליקציות הייעודיות עובדות, ואולי אפילו עבודות טוב מאוד". במקום עבודות – עובדות.
תודה לשניכם, תוקן.
גם אני ממליצה בפה מלא על אאוטלוק, יש מגוון של אפשרויות בהגדרת הורדת הדואר לנוחות המשתמש (לדוגמא, האם הדואר שהורד כבר לאאוטלוק עדיין יסומן כדואר חדש וישאר בתיבת הדואר הנכנס בג'ימייל, או יועבר לתיבה אחרת וכו').
יש הרבה צורות לגבות את גימייל.
מה שברור זה שצריך לעשות זאת. באופן כללי, אני מעדיף להעביר את הג'ימייל שלי לשירותי ענן אחרים (הוטמייל )
שלום נדב
המלצת על תוכנת הדואר Thunderbird, מבית מוזילה. האם היא בטוחה להורדה ?
תודה על תשובתך המהירה
יעל