כמה דברים שלא ידעתם על עיוותי תפיסה ואשליות [וידאו]
אשליות ויזאליות אינן "באג" בעין שלנו, אלא דווקא במוח שלנו – שמתעתע בנו תדיר. הצצה לתהליכים מסקרנים שמשפיעים על דרך קבלת ההחלטות שלנו
הפוסט נכתב על ידי גיא קצוביץ', ממארגני WIZE, סדרת מפגשים בנושאי מדע וטכנולוגיה.
"כשמישהו חותך אותנו בכביש, הוא אידיוט – אבל כשאנחנו חותכים מישהו, אנו אומרים לעצמנו שזה בגלל הנסיבות". את הדברים הללו סיפר ירון אסא, מהנדס ומייסדי התוכנית "ספק סביר", שהגיע לאירוע של פרויקט WIZE בפאב הסלונה בת"א, שהתקיים שבוע שעבר (7.3). אסא הסביר כיצד אשליות ויזאליות אינן "באג" בעין שלנו, אלא דווקא במוח שלנו – שמתעתע בנו תדיר.
אסא אמר הדברים באירוע מיוחד של WIZE, שהתקיים לכבוד חג פורים, במסגרתו הועברו 4 הרצאות באורך כל 15 דקות אחת. בנוסף לאסא, הרצו באירוע גם עומר מרקוביץ', דוקטורנט במחלקה לגנטיקה מולקולרית במכון ויצמן; טל גוטמן, היסטוריון פרילנסר וכותב הבלוג "קורות ממלכת עילם"; וליאת סגל, אמנת ויזמית טכנולוגית.
כך למשל, הדגים אסא מספר אשליות אופטיות אשר מייצגות "תקלות" שונות במוח שלנו, ועבר להסבר הנוגע גם לקבלת החלטות מוטעות, על בסיס תקלות אלו: "אתם נוסעים לארוחת ערב אצל חברים, ונדרשים להביא יין", סיפר. "בחנות יש יינות בשלושה מחירים שונים – זול, רגיל ויקר – באיזה בקבוק תבחרו?".
כאן, הפתיע אסא והסביר שלמרות המחשבה ה"רציונאלית", לכאורה, כי נבחר בבקבוק בעל המחיר "הסביר ביותר" – אנו לא עושים כן, ופועלים פשוט לפי הכוונה של המוח שלנו, ש"משווה מספרים". "המוח שלנו עצלן", ציין אסא, ובכך נימק את הבחירה שתיעשה כמעט תמיד על ידי פלוני – שיבחר לקנות את הבקבוק ה"רגיל".
"אם נגדיל את היצע הבחירה ל-4 יינות – ונוסיף יין נוסף, יקר יותר – לפתע, היין הכי יקר בסיטואציה הקודמת לא נראה כל-כך יקר", הדגיש. "זה נשמע אמנם מפתיע, אבל ככה זה".
הגב
7 תגובות על "כמה דברים שלא ידעתם על עיוותי תפיסה ואשליות [וידאו]"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
ואו, אז הוא קרא את "לא ראציונלי ולא במקרה" של דן אריאלי ובנה הרצאה של 15 דקות בנושא.
וואו, אז אתה גם קראת את "לא ראציונלי ולא במקרה" של דן אריאלי וכתבת הערה מטופשת.
וואו, אז אתה גם קראת את "לא ראציונלי ולא במקרה" של דן אריאלי וכתבת הערה מטופשת.
הוא באמת העתיק מדן אראילי . הוא דווקא נתן הרצאה טובה
והפיץ מידע משמעותי על נושא טוב. אבל עדיין עדיף אם הוא היה נותן יותר קרדיט למקורות שממנו הוא "גנב"
במקום לא הגיד ובכך לתת לאנשים רושם שזה נובע ממחקרים שלו.
הינה הרצאה על אותו נושא ,יותר מוצלחת ומדן אראילי בעצמו
למי שרוצה לקרוא עוד בנושא פסיכולוגיה כלכלית מומלץ להכנס לאתר של דן אריאלי או לקרוא את ספריו על אי רציונליאות של אנשים:
http://danariely.com/