טיל של SpaceX יצר חור ענק ביונוספירה של כדור הארץ
טיל ה-Falcon 9 ששיגרה SpaceX באוגוסט יצר חור בקוטר 900 ק"מ באטמוספירה של כדור הארץ. החשש: חורים כאלו עלולים לפגוע בניווט מבוסס GPS
אנחנו רגילים לדבר בהשתאות על ההישגים הטכנולוגיים של SpaceX והתרומה שלה בהנגשת החלל בזכות פרויקט הטילים הממוחזרים שלה. אבל מסתבר שלטילים של החברה השפעה נוספת והיא על האטמוספירה שלנו – השפעה שבאה לידי ביטוי בחור ענק שהיא יצרה באחת מהשכבות המרכיבות אותה.
חור בקוטר 900 ק"מ
מחקר חדש שפורסם מגלה כי טיל ה-Falcon 9 ששוגר באוגוסט 2017 ועליו לוויין ה-Formosat-5 הטיוואני יצר בזמן השיגור חור ענק בקוטר של כ-900 ק"מ בגובה של 300 ק"מ באיזור היונוספירה של כדור הארץ.
אבל איך זה קרה? במהלך שיגורים סטנדרטיים, הטיל אמנם משוגר בזווית ישרה כלפי מעלה, אבל בשלב כלשהו הוא מתחיל לנטות לצד, עד שהוא ממשיך במעופו כמעט במקביל לכדור הארץ – עד ליציאה שלו מהאטמוספירה, וכך הוא מקטין למעשה את השפעת כח הכבידה. כתוצאה מכך החור שהוא יוצר באטמוספירה קטן משמעותית מאשר לו הוא היה משוגר אנכית. מכיוון שהמטען הייעודי של ה-Falcon 9, כלומר הלוויין הטיוואני היה קטן במיוחד ושקל פחות מ-500 ק"ג, הטיל שוגר בצורה אנכית, ולכן החור הענק שנוצר.
מה זה יונוספירה? היונוספירה הוא איזור שמתחיל בגובה של 60 ק"מ ומגיע עד לגבול החלל – כלומר גובה של מעל ל-600 ק"מ. שכבת האטמוספירה באיזור זה עוברת תהליך של יוניזציה על ידי קרינת השמש, כלומר הפיכה של אטומים ומולקולות אוויר לטעונים במטען חיובי. כתוצאה מכך יש לה חשיבות רבה והיא משמשת לצורך העברת גלי רדיו לטווחים ארוכים על פני כדור הארץ – מבלי שנצטרך להשתמש בלוויינים.
על פי החוקרים, החור שיצר השיגור של הטיל נסתם רק אחרי 3 שעות – במהלכן האטמוספירה סובלת מאפקטים דמויי התפרצות הר געש, שבה מפוזרת אנרגיה לשכבות האמצעיות והעליונות של האטמוספירה – בדומה לסערה גאומגנטית. כתוצאה מכך עלולה להיגרם פגיעה בתקשורת הלוויינים ובאותות ה-GPS. עם זאת, למרבה המזל, לא התקבלו דיווחים או תלונות על בעיות תקשורת באותו חלון זמן. פגיעה במערכות ה-GPS עלולה לגרום כיום לאי-נוחות עבור המשתמשים באפליקציות הניווט השונות, אולם, מדובר בפתח לפגיעה חמורה משמעותית בעתיד – עם מכוניות אוטונומיות שמתבססות על ניווט לווייני.
הגב
10 תגובות על "טיל של SpaceX יצר חור ענק ביונוספירה של כדור הארץ"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
חור שנסגר אחרי שלוש שעות? אויויוי
שכחת שזו רק התחלה, המטרה היא שיהיו אינספור שיגורים כאלה מדי יום כשתתפתח כלכלת חלל בהמשך (כרייה באסטרואידים השווים קוודריליוני דולרים, סחר מול מכוני מחקר במאדים ובמספר ירחים, בניית תחנות חלל וחלליות ענק ממתכות המופקות באסטרואידים, ועוד…).
זה עלול להוות אז בעיה רצינית.
בדיוק
מישהו ראה יותר מידי סרטי מד"ב…
מה שאתה מדבר רחוק מאיתנו מאות שנים.
עד אז כדור הארץ יכחד מכל הנזקים שאנחנו גורמים לו
לא סגור על מאות שנים של טווח הגעה ליעד הזה .. אולי 10 שנים גג וזה די קרוב
ומה עם השפעה על הסביבה? זה משפיע בדרך כלשהי?
ועוד איך יש לזה השפעות סביבתיות. היונוספירה לא נבראה כדי לאפשר gps. יש לה תפקיד חשוב בהגנה על החיים מפני קרינה אולטרה-סגולה, מפני רוח השמש ומפני אבדן המים של הכדור לחלל. פגיעה ביונוספירה היא פגיעה בשיכבת הגנה שבלעדיה לא יהיו חיים על האדמה. היונוספירה היא חלק מהמבנה הטורואידי של המגנטוספירה, שמתחילה בליבת כדור הארץ ומשתרעת רחוק לתוך החלל. האנרגיה זורמת ללא הרף מהמרכז החוצה בצורה של כעך, וחוזרת שוב פנימה זרימה זו יכולה לסבול הפרעות נקודתיות אבל לא פגיעה מתמשכת.
לא הבנתי. בשונה מטילים אחרים?
מה זה השטויות הללו? על מי כולם עובדים?
כנסו ביוטיוב לשידור הטיל לפני חצי שנה.
תראו שהטיל במעופו מתעקם עד שהוא אופקי ולא אנכי (זמן מהשיגור של 02:30)
בנוסף, תראו שהטיל שכאילו כבר בחלל האדמה מאחוריו זזה לצד ולא מתרחקת למטה (כלומר הוא נע אופקי לכדור הארץ ולא אנכי)
אז איך אומרים שהטיל שוגר אנכי?
פייק פייק פייק
הכתב הזכיר "פגיעה במערכות ה-GPS עלולה לגרום כיום לאי-נוחות עבור המשתמשים באפליקציות הניווט השונות"
דיי מצחיק, ממש זו הבעיה, חבל שלא עשית מחקר להבין מדוע הנזק הוא בכלל לא קשור לאנשים שמשתמשים באפליקצייה… אבל זה גיקטיים, ראש קטן כתבות מועתקות בGoogle translate מאתרים אחרים.