מחשוב ענן לארגונים: בעד ונגד [פרסים]
מחשוב הענן הפך למילת באזז בשנים האחרונות, ומשאת נפשם של מרבית החברות והארגונים. אבל האם כולם צריכים לטפס מעלה אל העננים? התשובה היא תלוי. תלוי במה?
הפוסט נכתב על-ידי אסף קנדלר, IT Architect בחטיבת השירותים הטכנולוגיים (GTS), בחברת יבמ.
לאן שלא נביט היום, המונח "ענן" נקשר לכל תחום בעולם המחשוב. שרתים, אחסון, גיבוי, תוכנות – הכל מרחף לכיוון העננים. התשובה לשאלה "האם נכון לעשות שימוש בענן למערכות שלי ?" היא באופן די צפוי – "תלוי", בואו נבין למה.
למה כן?
בואו נביט לרגע על עמוס כהן, עמוס הוא יזם שהקים סטארטאפ בתחום התוכנה. הפיתוח הוא בהתאם לדרישת הלקוח, במודל תוכנה-כשירות (Software as a service). לא נגדיר כעת את המודל רק נאמר כי מדובר בתוכנה אליה ניגשים ברשת, ללא צורך בהתקנה ומשאבי מחשוב אצל הלקוח. סביבות הפיתוח של עמוס דורשות כוח עיבוד לא מבוטל, כולל רישוי של מערכות ההפעלה, בסיס הנתונים, ונניח לשם הפשטות שאת סביבת הפיתוח קיבל במחיר מוזל או בחינם. אז נכון שבשלבים הראשונים אפשרי לעשות שימוש בשרתים קטנים שאותם נאחסן במטבחון ליד בר המים (מבוסס על סיפורים אמיתיים) אך עם זאת עמוס לא עוצר בשני מפתחים. בשלב מסוים תתפתח החברה ועמוס לא ירצה למצוא עצמו במצב בו המפתחים להם הוא משלם משכורת יפה יאלצו להמתין יומיים לתיקון השרתים שנפגעו בנזילת המים מהמשרד השכן (לא לצחוק, מבוסס על סיפור אמיתי). לא התייחסנו אפילו לעבודה שנמחקה כי הגיבוי היה על השרת שליד.
נכון שגם עננים נופלים (עיין ערך אמזון), אך עם זאת בואו נזכור כי גם במרכזי המחשוב של הארגון קיימות תקלות, ובמיוחד בארגונים שמוכוונים לפיתוח ופחות מנוסים בתחום תחזוקת מרכז המחשוב. לענן יש יכולת חשובה והיא הפיזור למרכזי מחשוב ברחבי העולם, כך שניתן לפזר את המערכות ולייצר תשתית גיבוי עולמית אמיתית.
ואם ניקח את עמוס לעולם ה-Datacenter – כעת הוא צריך לעסוק בנושאים מרתקים כגון – קירור, חשמל, רשת, ארונות שרתים, אבטחת מידע, אבטחה פיזית, נהלי תפעול, חוזי תמיכת חומרה ועוד ועוד. נושאים שמבחינת העסק הם הוצאות שלא לצורך ה-Main Business שלו (ובמילים אחרות, קשה להסביר למנכ"ל ולמשקיעים למה 50% מההוצאות הם רק על תשתיות מחשוב).
אז האם הענן יפתור את כל הבעיות? לא, אבל ענן מאפשר לעסק להתמקד בעסק על פני הנושאים שמסביב, כך שרוב התחומים שהוזכרו כבר מטופלים תמורת תשלום חודשי. יתרון נוסף של מבנה ההוצאות במודל ענן הוא נושא ההתחייבות לתקופה ארוכה והיקף השירותים הנצרך. רוב חברות הסטארטאפ צריכות את הגמישות לסיים חוזה בהתראה של מינימום זמן, או להרחיב את החוזה ואת היקף השירותים במהירות. בעוד שבמודל המסורתי הרחבה של Datacenter כרוכה בעלויות גבוהות בזמן אפס, במודל ענן ניתן לסיים חוזה, לעבור למתחרה זול יותר, להקטין ולהגדיל את השירות באופן כמעט מיידי (לרוב, מסגרת זמן של שעות עד ימים).
למה לא?
מהצד השני של הדברים, נשאלתי לא אחת האם ענן הוא הפתרון לכל הדברים, ונתקלתי גם בארגונים גדולים (מאד) שבוחנים מעבר של כל הארגון לענן ואני כאיש תשתיות המזוהה עם ענן לרוב עונה שכנראה שענן הוא לא הפתרון הנכון עבורם (מפתיע, נכון?). אז כן, בהחלט יש מצבים בהם ענן הוא לא הפתרון האידיאלי, במיוחד לסביבות גדולות מאוד, עם תשתיות שכבר מוכנות ולאחר שבוצעה ההשקעה הראשונית בבניית מרכז המחשבים. כך גם נכון עבור ארגונים בעלי מידע רגיש, שכן לא נשמע סביר שבנק כלשהו יעביר את נתוני הלקוחות ומצב חשבונותיהם לשירות ענן, מאובטח ככל שיהיה.
למרות זאת, אנו רואים גם בארגונים גדולים מהסוג הבנקאי (כן,כן, בנקאי), מגמה של בחינת המעבר של סביבות הפיתוח וסביבות משחקים ותרגול לשירותי ענן. הסיבה המרכזית לבחינת המעבר הינה הגמישות בשימוש במערכות ובסביבות מתקדמות. כל אחד מאיתנו שעבר בארגון גדול יודע שבכדי לקבל את התוכנה החדשה מבית <הכנס שם יצרן מועדף כאן> נדרש להמתין להסכמים ואישורים וכדומה, לעומת זאת בענן התוכנה כבר זמינה במודל תשלום לפי שעה כך שנוכל לנסות אותה בעצמנו.
ובשורה התחתונה
ענן הוא פתרון מצוין, אך לא לכל האתגרים, סקרנו סוג לקוח שלכאורה אינו פוטנציאלי למימוש פתרון ענן, אם כי גם ללקוח כזה קיימת יותר מסביבה אחת וסיבה אחת לשקול מעבר לענן.
עסקנו בעיקר בסוג לקוח פוטנציאלי שהוא חברת סטארטאפ (נפוץ עד מאוד במיוחד בארץ) המעוניינת לעסוק בפיתוח שהוא ה-Business על פני עיסוק בתשתיות שהן בגדר תקורה על העסק. המאפיינים המרכזיים שיטו את הכף לכיוון בחירה בענן הינם קלות השימוש וטווחי הזמן, כאשר בענן יכול הלקוח להקים שרתים בזמנים קצרים ביותר הנמדדים בדקות, וללא מגבלה אמיתית, כך שלקוח אחד יכול להקים גם 100 שרתים בפחות משעה, וכולם זהים זה לזה למעט כתובת ה-IP, וכל זאת בקלות ובנוחות ע"י שימוש בפורטל WEB, ממשק CLI או REST.
ספרו לנו מה אתם חושבים על הנושא ואולי תזכו בגלקסי טאב 2!
מה אתם חושבים על מחשוב ענן? האם אתם בעד? נגד? או שאולי אתם בכלל בעד גישה משולבת? ספרו לנו מה דעתכם על הנושא ואנחנו נבחר את הטיעון המעניין, מקורי ומשכנע ביותר שיזכה את כותבו במכשיר גלאקסי טאב 2 מדגם WiFi 8GB.
כללי ההשתתפות בפעילות:
- את התגובות יש להשאיר כאן בתחתית הפוסט, באמצעות תגובות הפייסבוק או התגובות הרגילות.
- ניתן לפרסם תגובות על הפוסט להשאיר עד יום ראשון, ה-30 ביוני, 2013 בשעה 23:59. תגובות שיפורסמו לאחר המועד הנקוב, לא יבחנו על-ידי צוות האתר.
- התגובה הזוכה תפורסם בפוסט הנוכחי תוך 7 ימי עסקים מיום סיום התחרות.
- פרטים נוספים לגבי תקנות של תחרויות ופעילויות בגיקטיים ניתן למצוא בתנאי השימוש של האתר.
עדכון: התחרות הסתיימה, הזוכה הוא דורון אבידר. תודה לכל מי שלקח חלק.
הפוסט נכתב על-ידי אסף קנדלר, IT Architect בחטיבת השירותים הטכנולוגיים (GTS) , בחברת יבמ.
קרדיט תמונה: Shutterstock – Abstract Computing, Shutterstock – high technology cloud

הכתבה בחסות IBM
למידע נוסף על השירות והיתרונות המרכזיים של הענן של IBM, כנסו לאתר הרשמי.
הגב
23 תגובות על "מחשוב ענן לארגונים: בעד ונגד [פרסים]"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
כל ארגון עובר בהדרגה מהניירת המאוסה והלא אפקטיבית אל המחשוב והאינטרנט הכמעט אין סופי. בדומה לפייסבוק, מי שלא שם, לא קיים. ניתן לומר גם על שירותי הענן, כך שמי שלא משתמש באופן קבוע בנפלאות וסגולות האינטרנט לא מגיע ליעילות מקסימלית וגוזל מעצמו זמן רב. כמובן, שבשביל להגיע לכך, יש ללמוד ולהכיר את מלוא התכונות ואופן השימוש בענן. אני מרבה להשתמש ב- Dropbox הנאמן, ומחכה לי בכל עת שאזדקק לשירותיו. כמו"כ רק אתמול התקנתי במכשיר הנייד שלי את שירות מדפסת הענן של גוגל. כך שאוכל להדפיס כל סוג מסמך בו אני חפץ לכל מדפסת המקושרת אליי במכשיר/ג'ימייל …
למי שלא ידע, מחשוב הענן כבר חלק מהחיים השוטפים שלנו – מי לא משתמש בג'ימייל, מאחסן מידע בדרופבוקס או גוגל דרייב, מעלה קטעי וידאו ליוטיוב או תמונה לאינסטגרם – כל אלה ועוד יושבים על ע-נ-ן. ואכן, זה העתיד. ותודה על המאמר הקולע.
יש פערים עצומים ברמת ניהול תשתית ה IT בארגונים שונים – שמתרגמת באופן ישיר לרמת השירות אותה הארגון מקבל.
מעבר לכך, כבר הרבה זמן חלק משמעותי מתשתית ה IT מנוהל בארגונים ברמה כזו או אחרת של מיקור חוץ.
מחשוב ענן יכול לתת קפיצת מדרגה משמעותית ביכולת לקבל תשתית IT ברמה גבוהה גם לארגונים קטנים יחסית, שאינם יכולים להרשות לעצמם גוף תשתיות משמעותי.
מעבר לשירות הענן הסטנדרטי, אותו ניתן למצוא כיום, אני מניח שחברות האינטגרציה ומיקור החוץ (המספקות שירותי IT לארגונים) יוסיפו שירות של ניהול שרתים בענן.
כך ניתן יהיה לקבל שרתי ענן עם ערך מוסף כמו שליטה ובקרה, ניהול משתמשים, וכדומה.
מאמר מקצועי שאינו שיווקי ודי מעניין,
אם כי מוביל למסקנות לא תמיד הגיוניות.
יש כאן "הפוך על הפוך" – שלילה כביכול של הענן במצבים מסויימים, אבל המסקנה המובילה – תמיד הפתרון הוא ענן. מתוחכם ויפה!
אין שום הצדקה כיום להמשיך ולטפח מערכות " on premise" – זה יקר, זה מצריך משאבים רבים מהארגון, זה מונע מימנו להתרכז בביזנס, זה לא מאפשר את אותה הגמישות שמאפשרות מערכות מבוססות ענן אמיתי.
בסוגיית אבטחת המידע ניתן לטפל נקודתית היכן שנידרש.
לפעמים שוכחים שגם כשהמידע בתוך הארגון- הוא לא ממש בטוח…
מבחינת time to market – פתרונות ענן מספקים כיום ערך שלא ניתן להתחרות בו.
בעד מאוד בעד.
מחשוב ענן חוסך תחזוקה והקמה של חוות שרתים. מאפשר לפתח מוצרים סקליביליים ללא תלות באנשי סיסטם ומונע הוצאות מיותרות על תוכנה וחמרה.
ממליץ בחום למי שיכול (מבחינה רגולטורית), זה:
1. יציב ואמין יותר מתשתית מקומית (בד"כ)
2. בהרבה מקרים נוח יותר מבחינה תקציבית (במיוחד לחברות קטנות בתחילת הדרך) – עדיף תשלום חודשי נמוך מהוצאה גבוהה מיידית.
3. נגיש מכל מקום.
4. מאובטח הרבה יותר.
מצד אחד, להיות למעלה בענן ולהתסתכל על העולם בפרופורציה נותן תחושה של אין סוף אפשרויות. מצד שני בלי שתי רגליים על הקרקע התוכניות ישארו בגדר חלומות. צריך איזה משהו באמצע, כמו למשל לעבוד במגדלי עזריאלי- לשבת בגג בעננים , לקבל מוזה לרעיונות חדשים ומיד אחר כך לתפוס מעלית למטה למשרד וליישם אותם עם הצוות.
אני בעד מחשוב ענן, כי לטכנולוגיה הזו יש יתרונות חשובים:
– הפחתת עלויות – מחשוב ענן מפחית עבודת ניירת, מפחית הוצאות על חומרה (אין צורך בדיסקים קשיחים לגיבוי), ומפחית את הצורך בצוות טכנאים (I.T).
– שירות חיצוני – שירות ענן מציע גם ניהול ותפעול של המערכת, חוסך לעסקים התעסקות מיותרת.
– נגישות/זמינות – כל הקבצים יהיו זמינים בכל המכשירים. הלפטופ שלך, הסמארטפון שלך, הטאבלט שלך יקבלו גישה לאותו מידע.
מחשוב ענן הוא העתיד של כולנו.
בלי המחשוב בארגונים לא יהיה ניתן לגבות את כל העבודה של כולנו מוצפנת , ומאובטחת בעוד מקומות במקרה של קריסה טוטאלית של הדברים.
יתרה מכך, ללא מחשוב ענן, לא ניתן יהיה לקבל את הדברים במהירות במקרה של עבודה מרחוק, כאשר הפעולות מרחוק מושבתות , בשל שדרוגי אחזקה או תקלה בזמן אמת. מחשוב הענן חייב להיות בכל ארגון שמכבד את עצמו, ומודע ליכולות הענן.
לכן אני בעד, וממליץ לכל ארגון להתחיל לחיות בענן-זה העתיד שלכם, זה העתיד של כולנו.
מחשוב ענן הוא העתיד של כולנו.
בלי המחשוב בארגונים לא יהיה ניתן לגבות את כל העבודה של כולנו מוצפנת , ומאובטחת בעוד מקומות במקרה של קריסה טוטאלית של הדברים.
אני בעד מחשוב ענן, כי לטכנולוגיה הזו יש יתרונות חשובים:
כפי שנאמר-"אם אתה לא יכול לנצח אותם, הצטרף אליהם". מחשוב ענן זהו העתיד, ומרבית הלקוחות הפרטיים והארגוניים משתמשים במוצר הבנוי על תשתית ענן ביום יום(במודע או לא במודע) ובצדק,
You also get "hooked" on the cloud service and once you are hooked the prices can go up (never down) and it is not easy to move to other providers…