מיוטיוב וג'ובס ועד אדובי : HTML 5 הוא העתיד של האינטרנט
כיצד הצליח להפוך תקן ה-HTML5 לאחת מהטכנולוגיות הפופולאריות ביותר כיום באינטרנט, למה ויתרה אדובי על הפלאש ואיך סטיב ג'ובס קשור לזה?
נראה כי בתקופה האחרונה, HTML5 הפכה יותר מהכל למילת באזז שמטרתה לתאר כי אתר האינטרנט בו אנו גולשים מעודכן עם הטכנולוגיה האחרונה והחמה בשוק. אך כיצד בדיוק הצליח תקן HTML5 להפוך לכל כך פופולארי, מה הפירוש של HTML, לאן בדיוק נעלם פלאש וכיצד סטיב ג'ובס קשור לכל הסיפור?
מתחילים בבסיס
HTML, או בשמה המלא HyperText Markup Language היא שפת תגיות המיועדת לתצוגה ועיצוב של דפי אינטרנט והתוכן המופיע בהם. דפדפן האינטרנט יודע להשתמש בתגיות על מנת לפרש כיצד בדיוק להציג את תוכן הדף עבור משתמש הקצה ובאמצעותן ניתן להציג תמונות, טפסים ואובייקטים בנוסף להוספת סמנטיקה הכוללת כותרות מובלטות, הפרדה בין פסקאות, הצגת קישורים ואף הטמעה של JavaScript, שיכולה להשפיע על התנהגות הדף במצבים שונים.
למעשה, HTML הינו תקן ברשת האינטרנט, כאשר כלליו מוגדרים על ידי ארגון התקינה הבינלאומי, W3C. בשנת 2004 החליטו נציגים ממוזילה, אופרה ואפל להקים קבוצה בשם WHAT – ראשי תיבות של Web Hypertext Application Technology – במטרה להתאים את פיתוח התקן של HTML לכיוונים הנדרשים להם. הקבוצה החלה לעבוד על הרחבות עבור התקן הקיים, כאשר הגישה שהנחתה אותן הייתה תאימות והגדרה סמנטית של התגיות לתפקידים השונים. התקן הזה הוא למעשה HTML5 כפי שאנו מכירים כיום.
הקבוצה רצתה להזיז את השוק מטכנולוגיות 'פרטיות' כגון פלאש ו-Silverlight, השייכות לפלטפורמה מסויימת (אדובי ומיקרוסופט) ואינן מתאימות לשימוש חופשי באינטרנט. בכל רגע נתון, יכלו החברות הללו להחליט שמפסיקות להשקיע בפיתוח הטכנולוגיות – בעוד שהמפתחים והמשתמשים היו נשארים ללא אפשרות לצפות, לשחק ולתקשר עם האתרים או האפליקציות האהובות עליהן. באמצעות פיתוח פלטפורמה פתוחה כמו HTML5, כל אחד יכול להמשיך היכן שהשני הפסיק, ולא קיים החשש שהטכנולוגיה תעלם או תדעך ביום בהיר אחד.
מתקדמת לאורך השנים
פריצת הדרך המשמעותית של הקבוצה התרחשה בשנת 2006, כאשר הודיע ה-W3C שמפסיק את עבודתו על תקן XHTML ומתחיל לעבוד בשיתוף עם קבוצת WHAT על פיתוח טכנולוגיית HTML החדשה. כשנתיים לאחר מכן, ב-2008, פורסמה גרסת הטיוטה הראשונית לציבור המפתחים של HTML5, על ידי איאן היקסון, נציג W3C. בעוד שהקבוצה לא הייתה מודעת לכך, היה מדובר בתחילת שינוי משמעותי בכל הנוגע לאתרי אינטרנט, אפליקציות, תקנים ואפילו תחילתן של מהפכות סלולריות.
באותה שנה בה הוצגה הטיוטה הראשונה של HTML5, הודיעה מוזילה כי תשלב את הטכנולוגיה החדשה בגרסת הדפדפן שיצאה באותה התקופה, 3.5 ולמעשה הפכה לאחת מהחברות הראשונות המאמצות את הטכנולוגיה לחיקן. אך מדובר במהלך לא כל כך מפתיע, שכן נציגים מטעם הדפדפן היו חלק מקבוצת WHAT המקורית ותרמו למאמצי הפיתוח של התקן החדש.
ב-2010, כשנתיים לאחר מכן, הודיעה יוטיוב כי תציע נגן וידאו מבוסס HTML5 בערוץ הנסיוני שלה בעקבות הצטרפותם של נציגים מטעם גוגל אל קבוצת WHAT. אך רק מספר חודשים לאחר מכן, ביולי 2010 שחררה החברה את הנגן החדש לכלל הציבור – אך בעקבות אירוע שקרה קודם לכן, איבדה מעט את הבאזז.
באפריל 2010 פרסם סטיב ג'ובס מכתב פומבי, בו מסביר את כל הסיבות בגללן מכשירי iOS אינם תומכים בפלאש. הסיבות הללו כללו בין היתר טענות כי מדובר בטכנולוגיה שנבנתה במחשבה על מחשבים אישיים, מקלדת ועכבר ואינה אידיאלית או כלל מיועדת למסכי מגע או ממשקים סלולריים. עוד הוסיף ג'ובס כי לדעתו פלאש היא טכנולוגיה שכלל אינה נדרשת כיום על מנת לצפות בתכנים, מדיה, סרטונים ותמונות באתרי האינטרנט השונים. בעקבות דבריו, החלו חברות גדולות ומפתחים עצמאיים לחפש אלטרנטיבות לפלאש, כאשר HTML5 הסתמן כפתרון הטוב ביותר שהיה זמין, נגיש וכמובן – פתוח לקהל הרחב.
המכתב המדובר היווה את נקודת המפנה עבור הטכנולוגיה, שהחלה לצבור יותר ויותר פופולאריות ככל שעבר הזמן. למעשה, חודש אחד בלבד לאחר הודעתו של ג'ובס, הציגה פלטפורמת שיתוף הקבצים (Documents) הפופולארית Scribd את ההטמעה הגדולה ביותר של טכנולוגיית HTML5 ברשת. לאחר שלוש שנים של פיתוח ועבודה עם טכנולוגיית פלאש, החליטה החברה להפטר ממנה לחלוטין, החליפה אותה בצורה בלעדית ל-HTML5 והודיעה כי מוכנה לבצע את ההימור, מכיוון שמאמינה שהטכנולוגיה החדשה טובה משמעותית מאשר קודמתה.
וכך החל כדור השלג להתגלגל. בדצמבר 2010 הציגה גוגל את חנות התוספים החדשה שלה, Chrome Web Store שנבנתה כולה בטכנולוגיית HTML5. פתיחת החנות הייתה משמעותית, שכן אפשרה למשתמשים בפלטפורמת PC או Mac לגלות שוק אפליקציות חדש לחלוטין – שמאוחר יותר הפך להיות זמין גם לפלטפורמות הסלולריות, עם הצגתו של דפדפן כרום לאנדרואיד ול-iOS.
גלגל מסתובב
לאחר שגוגל הציגה את התמיכה שלה ב-HTML5, היה זה רק עניין של זמן עד שכל החברות החליטו גם הן לבצע את דריסת הרגל שלהן בטכנולוגיה החדשה. במהלך 2011, חודשים בודדים לאחר פתיחתה של Chrome Web Store, הודיעה דיסני כי רכשה מנוע משחק מבוסס HTML5, אחריה הודיעה פנדורה כי עוברת לשימוש בטכנולוגיה באתר הרשמי שלה, אמזון הציגה את קורא קינדל בגרסת הענן, שנבנה כמובן ב-HTML5, טוויטר הציגה את האתר החדש שנבנה גם הוא בטכנולוגיה וכתוצאה מכך הפך למתאים גם עבור משתמשי האייפד, והשיא הגדול הגיע בספטמבר 2011, כאשר אלקסה, חברת המידע מבית אמזון המציגה את הרגלי הגלישה של המשתמשים, הכריזה כי 34 אחוזים מ-100 האתרים בעלי הטראפיק הגבוה ביותר ברשת, הם מבוססי HTML5.
כשאדובי הודיעה בנובמבר 2011 שתפסיק להעניק תמיכת פלאש למכשירים סלולריים, במטרה להתמקד בכלי פיתוח עבור HTML5 היה זה למעשה המסמר האחרון בארון הקבורה של הטכנולוגיה הישנה, והודאה כי הטכנולוגיה החדשה אכן הצליחה לגבור עליה.
למרות ואולי דווקא בגלל ש-HTML5 עדיין נמצאת בתהליך אפיון ומציאת תקנים, הטכנולוגיה צפויה להשתפר במהלך התקופה הקרובה, כאשר התהליך כולו צפוי להסתיים ב-2014, אז תוצג הטכנולוגיה הסופית לכלל הציבור. מי יודע, אולי עד אז גם אתרי הממשלה הישראליים יחליטו לעבור לתמוך בטכנולוגיה, ואנחנו לא נאלץ לפתוח בכל פעם מחדש את דפדפן אקספלורר רק כדי לקבוע תור לרופא, לצפות במצב הבנק שלנו או לבדוק מה התחדש לאחרונה בביטוח הלאומי.
הפוסט בחסות איגוד האינטרנט הישראלי
אנו מזמינים אתכם לכנס השנתי לקהילת הווב הישראלית- HTML5FEST שיקיים איגוד האינטרנט הישראלי ומשרד ה-W3C הישראלי ב- 20.11.2012 בהשתתפות מפתחי הווב המובילים בישראל ונציגי W3C העולמי.
הגב
6 תגובות על "מיוטיוב וג'ובס ועד אדובי : HTML 5 הוא העתיד של האינטרנט"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
צוקרברג הוא היחיד שהודיעה שהייתה זו טעות מצידו לאמץ את ה-HTML5. לדבריו פייסבוק בזבזה שנתיים על HTML5 במטרה להתאים לכל הפלטפורמות, ועכשיו הם החליטו לזנוח את ה-HTML5 על מנת לכתוב אפליקציות נייטיב לכל פלטפורמה סלולרית.
ל-HTML5 יתרונות רבים, אך פייסבוק היו הראשונים להצביע גם על המגרעות של הטכנולוגיה.
אני ממש מזדהה איתך.
בתור אחד שאין לו ידע מעמיק בתכנות הצלחתי לבנות דברים נהדרים בפלאש,
משחקים, אתרים, יישומים ועוד.
והכל בזכות זה שהיתה לי מול העיניים "במה" גרפית שאני שולט בה עם UI פשוט, ולתוכה אני יכול להכניס טיפין טיפין את הActionScript
זה עמו הרכבת אומרים 2014 ובסוף זה מסתיים ב 2016…
אבל חשוב לשמור את התמיכה בדפדפנים הקיימים, לפחות עד שיתרגמו לHTML5 את crazy flasher.