מדריך: כך תבחרו קורס בניית אתרים
כיוון שתחום האינטרנט קורץ למדי והמשכורות בו יחסית לממוצע במשק גבוהות, הקורסים השונים המלמדים מאפס את נושא בניית האתרים בכלל ופיתוח אינטרנט בפרט פורחים כפטריות לאחר הגשם. רן בר זיק מסביר איך בוחרים קורס טוב
מטבע הדברים, אני מקבל לא מעט פניות מאנשים ששואלים אותי על איזה קורס בניית אתרי אינטרנט אני ממליץ. כיוון שתחום האינטרנט קורץ למדי והמשכורות בו יחסית לממוצע במשק גבוהות, הקורסים השונים המלמדים מאפס את נושא בניית האתרים בכלל ופיתוח אינטרנט בפרט פורחים כפטריות לאחר הגשם. דבר שמדרבן לא מעט אנשים לנסות את מזלם בתחום בניית האתרים.
ראשית צריך להבין ששום קורס בעולם לא יכול להביא אתכם לרמה שבה אתם נחשבים כבוני אתרי אינטרנט מומחים או ‘מקצוענים’, זה עניין של ניסיון. שום קורס בעולם לא יכול לכלול את מגוון הידע העצום שנדרש מבונה אתר אינטרנט (שלא לדבר על מתכנתים ומפתחי אינטרנט, שהידע שלהם עולה בהרבה על בוני אתרי אינטרנט). קורס בבניית אתרים יכול להביא אתכם למדרגה בסיסית ביותר של ידע שממנו אתם יכולים לצמוח הלאה. מהניסיון וההכרות שלי עם השוק, מעטים שבמעטים מבוגרי הקורסים משתלבים בתעשיה בתפקידים שונים. רוב אלו שמסיימים את הקורסים לא מצליחים להשתלב בתעשיה כיוון שהידע שלהם דל מאד ואין להם רצון או יכולת להתפתח מעבר לבסיס שנלמד בקורס.
שום קורס בניית אתרים ילמד אתכם ‘מקצוע’. אם אתם רוצים מקצוע, ישנם לא מעט מכללות ומקומות שמלמדים מקצועות שונים עם תעודה מוכרת ממשרד התמ”ת. קורס הנהלת חשבונות מקנה תעודה מקצועית של מנהל חשבונות סוג 02 או 03 מטעם המדינה. מי שלא מקבל תעודה כזו לא יכול לעבוד בהנהלת חשבונות. בבניית אתרים יכול לעבוד כל אחד בעל הידע המתאים וקורס בבניית אתרים מקנה לכם בסיס תיאורטי בלבד. גם אם איש המכירות יבטיח הרים וגבעות.
עולה השאלה ‘למה כדאי ללכת לקורס בוני אתרים?’. התשובה היא שהבסיס שקורס כזה מעניק הוא חשוב ביותר. כאשר עבדתי ב-012 כמפתח אתרים, נשלחתי כצ’ופר מטעם העבודה לקורס webmaster של ג’ון ברייס, המדריך ליאור זמיר העניק לי ידע תיאורטי חשוב מאד ובסיס יציב להמשך ההתפתחות שלי. וכאמור הייתי כבר מפתח אתרים במשרה מלאה.
אפשר ללמוד לבד הכל, אבל קורס מסודר ומוסדר יכול בהחלט לתרום להצלחה בהשתלבות בתחום. לפיכך אני מאד ממליץ כן ללמוד בקורס בניית אתרים לאלו שכן חושבים על קורס כזה. כאשר כל הזמן אנו זוכרים שגם הקורס הטוב ביותר לא יוציא אתכם כבוני אתרים אלא יתן לכם מספיק ידע כדי להמשיך וללמוד.
כיצד מזהים קורס טוב?
כאשר אנו מקבלים מספר הצעות לקורס בוני אתרים, אנו צריכים לבקש את הסילבוס של הקורס. קורס שאין לו סילבוס מסודר עם פירוט מדוקדק של תכני הלימוד הוא קורס שצריך להמנע ממנו.
בקורס טוב לבניית אתרים, צריכים להופיע תכני הלימוד האלו:
- HTML – זה התחביר הראשוני של כל דף אינטרנט כאשר צריך לברר שה-HTML שאתם לומדים הוא לא HTML טבלאי אלא HTML מודרני (לפעמים בסילבוס יצויין שמלמדים XHTML – לצורך העניין HTML ו-XHTML הם אותו הדבר).
- CSS – כל קורס חייב להכיל תכנים המלמדים על CSS. אם מוסבר שם גם על CSS3 אז הרווח הוא כולו שלכם.
- JavaScript – שפת תכנות שרצה בדפדפן ואי אפשר להתעלם ממנה. חשוב להקפיד שבסילבוס יהיה מצויין שלומדים JavaScript שמשפיע על ה-DOM.
- PHP – היום PHP היא השפה המובילה בכל הנוגע לבניית אתרים קטנים ובינוניים. PHP לצד MySQL היא השפה שעליה מבוססות הפלטפורמות האולטרא-פופולריות וורדפרס וג’ומלה.
ממה צריך להזהר ואילו תכנים כבר לא רלוונטיים לבוני אתרי אינטרנט?
- ASP.net – עם כל הכבוד ל-net. (ואין לי ממש כבוד) או לפתרונות של מיקרוסופט, אין טעם ללמוד ASP.net עבור בניית אתרים בעולם שמי ששולט בו ללא עוררין הוא הקוד הפתוח. רוצים ללמוד net.? לכו על קורס ייעודי ומקיף בתחום.
- DreamWeaver – תוכנה שאבד עליה הכלח כבר בשנות ה-90. כיום משתמשים בה רק גרפיקאים וגם זה בדוחק. לימוד שלה בסביבה של היום הוא בזבוז זמן אדיר.
- דרופל – דרופל היא ממש לא עבור בוני אתרי אינטרנט. דרופל היא מערכת CMS מתוחכמת שעל מנת להפיק ממנה את המירב צריך להיות מתכנתי PHP של ממש עם ידע עצום בפיתוח ובמסדי נתונים.
איזה תכנים נוספים יש בקורסים לבניית אתרים?
תכנים נוספים בקורסים השונים הם:
- פוטושופ – שימוש בסיסי בפוטושופ הוא די חשוב עבור בוני אתרים.
- פלאש – לימוד פלאש בסיסי גם הוא חשוב עבור בוני אתרי אינטרנט.
- לימוד פרטני של וורדפרס/ג’ומלה – מעולה עבור בוני אתרי אינטרנט.
- קידום אתרים, נגישות אתרי אינטרנט, שמישות אתרי אינטרנט – מדובר בקורסים שהם במסגרת very nice to have.
מה עושים תוך כדי הקורס?
ראשית, חשוב למלא אחר דרישות הקורס באופן מלא ולעשות גם את תרגילי הבונוס וכמובן את תרגילי הבית באופן מלא.
- לאחר לימוד HTML ו-CSS – יש ללמוד על ההבדלים בין HTML ל-XHTML וללמוד לפתח אתרי אינטרנט לפי תקינה ובכלל ללמוד על תקינה של ה-WC3.
- לאחר לימוד JavaScript יש להתקדם וללמוד jQuery ו-AJAX.
מה שחשוב הוא להמשיך וללמוד תמיד את הטכנולוגיות החדשות ולא רק להתכונן למבחן או לעשות את התרגיל – תמיד לשאוף ליותר.
מה עושים לאחר הקורס?
כפי שציינתי קודם, יש לכם בסיס שממנו אתם יכולים להמשיך ולהתפתח בעמל רב. חשוב לבנות אתר ייצוגי שמייצג אתכם. הכוונה היא לא לאתר שיפאר את שירותכם הטובים כבוני אתרי אינטרנט אלא אתר שיהיה מוקדש למשהו שאתם אוהבים. זה יכול להיות בלוג אישי או אתר מקצועי. על האתר להיות מעוצב ברמה גבוהה וכמובן ממוקם באכסון משלכם ולא במקום חינמי כלשהו.
אחרי שיש לכם אתר ייצוגי, אפשר לבנות אתרי אינטרנט עבור עמותות או ארגונים ואפילו אתרי אינטרנט בתשלום נמוך עבור עסקים קטנים. השלב הזה של צבירת הניסיון הוא קריטי ולוקח לעתים זמן רב. זהו השלב שבו רבים רבים נושרים כיוון שהוא מתגמל פיננסית ומאד סיזיפי, אך ככל שתקימו יותר ויותר אתרים, ולו גם בחינם, תוכלו להרחיב את תיק העבודות שלכם וליצור סיכוי גבוה להשתלב בתעשיה – או בחברות הבונות אתרי אינטרנט, או כ-Webmaster בארגון גדול, או בתעשיה נלווית (SEO, גרפיקה, מומחי מדיה חברתית וכו’).
תחום האינטרנט בכלל ותחום בניית אתרי אינטרנט בפרט יכול להיות מאד מעניין וגם מתגמל, אבל הדרך לשם היא קשה. מעטים מצליחים להשתלב ומביניהם מעטים מצליחים לשרוד ולשגשג – והם אלו שיש להם אהבה אמיתית לתחום ויכולת ללמוד ולהתפתח. עבור אלו, קורס בסיסי יכול להיות קרש קפיצה מצויין.
הפוסט פורסם באתר אינטרנט ישראל
הגב
49 תגובות על "מדריך: כך תבחרו קורס בניית אתרים"
* שימו לב: תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, לרבות דברי הסתה, הוצאת דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב ו/או בניגוד לדין ימחקו. Geektime מחויבת לחופש הביטוי, אך לא פחות מכך לכללי דיון הולם, אתיקה, כבוד האדם והדין הישראלי.
לא הייתי יכול לבקש מדריך יותר טוב מאשר המדריך שהבאתם !
פשוט שיחקתם אותה.חסכתם לי המון ! אתם גדולים ואין על האתר שלכם !
עלו והצליחו והמשיכו להיות תותחים
רן, שכחת לכתוב כגילוי נאות שאתה בעצמך מתכנת PHP. חבל לטעות ולהטעות, באותה מידה של PHP מומלץ, ואולי מומלץ יותר, ללמוד DJANGO עם PYTHON למשל או RAILS.
מה הקשר לגילוי נאות? zend משלמים לו? לדעתו שפת php הכי מתאימה לפיתוח אתרי אינטרנט. לכן הוא גם ממליץ עליה וגם עובד איתה.
רן,
כדי להוכיח שאין צורך בלהיות מתכנת כדי לעבוד עם דרופל, להלן מספר ספרים שניגשים לבניית אתרים על בסיס דרופל ללא צורך בידע תכנותי:
https://www.packtpub.com/drupal/book?mid=121207frupgr
שני דרופליסטים מתווכחים :-)
מדובר בספרים על ניהול ב-backend.
הי אלון,
לא אמרתי שלא כדאי ללמוד דרופל ובוודאי שלא אמרתי שהיא לא רלוונטית. היא בדרך כלל לא רלוונטית לאתרים קטנים. היא מאד רלוונטית למערכות אחרות (האתר האחרון שפיתחתי, שנמצא עדיין בבטא, נבנה על בסיס דרופל).
ואני מכיר את אותם הספרים ויש לי (בגלל האתר) מגע עם המון בוני אתרים ולמי שהוא לא מתכנת של ממש דרופל מהווה אתגר גדול. בוני אתרים לא יכולים להתמודד איתה. אבל מתכנתים שיודעים מה לעשות יכולים להפיק איתה תוצאות מרשימות מאד במעט זמן פיתוח.
אלון,
רובם המוחץ של בוני האתרים בישראל עוסקים בבניית אתרים קטנים עם מספר עמודי תוכן או בניית HTML עבור CMS כלשהו (שהוא בדרך כלל לא דרופל/וורדפרס/ג’ומלה) המאמר מכוון לחסרי רקע שחושבים על לימודים בתחום.
מטרת המאמר היא לא סקירה של מגוון הטכנולוגיות בתחום פיתוח האינטרנט/בניית האתרים או המלצה ללימוד טכנולוגיות שונות עבור אלו שנמצאים כבר בתחום.
לטעמי יש הבדל בין בוני אתרי אינטרנט למתכנתים שעוסקים באינטרנט. ההבדל הוא בדיוק בהיקף הידע הנדרש. בונה אתרים לא צריך לדעת דרופל כי לדרופל אין יתרון על וורדפרס/ג’ומלה בבניית אתרי תוכן קטנים. לדרופל יש יתרון אדיר בהרבה מקרים אחרים.
אני מסכים איתך, קורס כזה יכול להתוות לך את הדרך בנוגע לתחום שאתה רוצה לעסוק. להגנתי אני יכול לומר שציינתי ששום קורס בעולם לא יביא אותך ממצב של חוסר ידע למצב שבו אתה יכול לפתח אתר טוב.
גם הקורס הטוב ביותר בעולם לא יסייע לך אם אין לך סקרנות ורצון להתפתח אל מעבר לידע הבסיסי שנלמד בקורס. ציינתי את זה וגם ציינתי שתחום ההתפתחות יכול להיות כל תחום שהוא מעבר לבניית האתרים הקטנים – בין אם מדובר בגרפיקה, SEO או מדיה חברתית.
:)
מניסיון אני מסכים עם כל מה שאמרת בתגובה לעיל. יש מחסור מטורף בדרופליסטים.
האם כיום שיש חברות אשר יש להם מערכות ניהול תוכן האם עדיין יש ביקוש לבוני אתרים???
בהחלט, כל הזמן.
כולם צריכים אתר, כולם צריכים בשלב כלשהו לשפר את האתר הקיים.
מערכות ניהול תוכן כשמן כן הן, מנהלות תוכן. תמיד צריך משהו שלא קיים מראש במערכת וצריך לפתח אותו, ולא משנה אם זה עיצוב, סוג תוכן חדש או משחקים ויזואלים מגניבים עם ג’אווהסקריפט.
ד”א, המשבר הכלכלי האחרון שעדיין ממשיך גרם להרבה חברות לחפש דווקא את המפתחים הקטנים שיכולים להריץ פרויקט לא גדול ולא יקר תוך מספר שבועות על פני החברות הגדולות היקרות והאיטיות.
למי שידע לקרוא את המפה ולנצל את המצב הזה הייתה שנה מצוינת.
מחזק את דבריו של תום – אפשר בקלות לראות את העלייה בביקוש לדרופליסטים בתרשים הבא. אמנם זה מחו”ל, אבל בארץ זה דומה, אף שאין לי נתונים מספריים מדויקים:
אגב, אפשר גם לבדוק מצב עדכני בכל עת באתר ממנו לקוח התרשים – הוא מרונדר על המקום לפי הטכנולוגיות המבוקשות:
http://www.indeed.com/jobtrends?q=drupal%2C+joomla%2C+wordpress&l=&relative=1
אמיר
היי הייתי מעוניין לדעת מכייון שאני לומד בדיוק מה שאמרת קורס של שנה יחד עם ג’אווה כתיבת תוכנות במקביל בקורס אחר הייתי רוצה לדעת אם השניים קשורים?!
JAVA זו שפת תכנות מלאה שיכולה לשמש גם לבניית אתרי אינטרנט וגם לדברים אחרים. בתור מפתח JAVA תוכל להתפתח לאיזה כיוון שאתה רוצה – בניית אתרים, בניית אפליקציות והשתלבות כשכיר או כעצמאי בתחום רחב יותר מאשר האינטרנט.
ASP.net לא רלוונטי? האומנם?
מתי לאחרונה ראית מודעות דרושים בתחום של מפתח WEB?
מחפשים מפתחי דוטנט, לא מפתחי ASP.net. יש הבדל בין השניים, אם תסתכל טוב על המודעות (לפחות ב-alljobs) תראה שרובן הן למפתחי net. עם ידע ב-C# או ב-VB, לא לבוני אתרים שלמדו ASP.net כחלק מהקורס שלהם.
אם אתה רוצה להיות מפתח דוטנט, יש מספיק קורסים ארוכים וייעודיים לדוטנט שכדאי לקחת אותם. אבל הם לא קורסים לבניית אתרים
“מחפשים מפתחי דוטנט, לא מפתחי ASP.net”
– הרבה מאוד פעמים הם מתכוונים לאותו דבר.
“עם כל הכבוד ל-net. (ואין לי ממש כבוד)”
– הרסת את המוניטין שלך עם היציאה הזאת אחי. בדיחה טובה. לא נורא. ניסית.
נ.ב.
ASP.NET מאפשרת ליצור גם אתרים “קטנים”. מהר מאוד :)
אם לכתוב שלפי דעתי הטכנולוגיה של מיקרוסופט היא נחותה בהרבה מקרים מהמקבילות זה להרוס את המוניטין שלי, אז אני אמשיך להרוס אותו כמו רבים מהכותבים באתר הזה.
אתה מוזמן לבנות אתרים קטנים עם ASP.net.
טענתך בדבר כך שאין צורך לפתח מערכת עבור אתר קטנה נכונה באותה מידה גם על שימוש ב׳-php.
רוב האתרים מפותחים על גבי מערכות מוכנות, אתה לא יכול לקרוא לזה אפילו php מכיוון שרובם נבנים על ידי בוני אתרים שאינם שולטים בסביבת php כלל.
כמו שאמרתי, או שאתה ממליץ ללמוד את השימוש במערכות cms או שתמליץ על לימודי תכנות ואז נחזור לויכוח איזו סביבת תכנות עדיפה.
ובנימה אישית, אני מצאתי שהשימוש בasp.net מייתר עבורי את הצורךבמערכות cms.
גם אם אתה משתמש במערכת מוכנה פשוטה כמו וורדפרס, אתה עדיין צריך לדעת PHP ולו ברמה בסיסית, על מנת לדעת איך לקסטם אותה. אתה יכול גם לא להכיר וורדפרס בכלל וללמוד אותה תוך מספר שעות ואם יש לך ידע מספיק ב-PHP תדע גם לקסטם אותה.
הויכוח איזו סביבת תכנות עדיפה הוא באמת מיותר, במיוחד כאשר קשה למצוא מישהו שמומחה אמיתי גם בקוד פתוח וגם בקוד סגור על מנת שיוכל להביע דעה לא משוחדת. אם יש כזה דבר.
מה שנאמר כאן על ASP זו לגמרי בורות גמורה !!!
חבל שכך, מראה שהכתב חסר ידע בתחום.
אני מכיר טוב מאוד את PHP וגם את ASP ואני מוציא עבודות לפי דרישות לקוח/מסד נתונים וכו’.
קצב הפיתוח של מיקרוסופט מרשים ולדעתי מנצח בהרבה דברים ובסופו של דבר ידו תהיה על העליונה בבירור.
היתרון הבולט של PHP הוא כאמור בעלויות הכמעט חינמיות – ולאתרים קטנים זה באמת משתלם גם עם עלויות אחסנה אפילו עם MYSQL.
ראשית, אני לא כתב אלא מתכנת. ואני מנוסה למדי בתחום.
שנית, בתחום האתרים הקטנים, ASP.net היא באמת obselete. למה לפתח לאתר קטן מערכת מאפס כאשר יש וורדפרס או ג’ומלה? ואם אתה צריך מערכת לאתר בינוני או כבקאנד לאפליקציה, דרופל היא אפשרות מצויינת.
מיקרוסופט היא כבר לא הפתרון המובן מאליו בהרבה תחומים. ובינתיים אני לא מתרשם במיוחד ממה שהיא עושה בתחום הווב.
בהמשך ישיר לתגובות ולכתבה, אני מרשה לעצמי להציג את הזווית המשולבת תוך ציון עובדה חד משמעית: קוד אואזיס, אחת מהחברות המובילות היום בארץ בפיתוח מערכות אינטרנט ומומחית בדרופל מחפשת להרחיב צוות מוביל בעוד דרופליסטים: מתחילים, מנוסים, אנשי HTML CSS וקליינט…
לגופו של עניין, בסוג של מבט על לסיטואציה אני חייב לציין כי לא פעם הבחירה בדרופל טבעית- מדובר במערכת גמישה המאפשרת פיתוח מהיר של מערכות גדולות במינימום קוד. דבר שיוצר גמישות אדירה ויכולת הצמדות למתודלוגיות מוכתבות… מצד שני, לאפ עם מחלקות מייקרוסופט שלנו ייכנסו לפעולה כשמדובר בדרישות ייחודיות למערכות תפורות אישית.
הייתי בראיון אצלך, והאמת? לפי איך שהתבטאת כלפי עשית לי טובה שלא קיבלת אותי.
מילא לדחות מועמד איכותי, אבל לדבר אליו בצורה מתנשאת ומזלזלת כמו שדיברת אלי?
מי אתה? אני מאחל לך רק רע!
אמת אחרי שיש לכם אתר ייצוגי, אפשר לבנות אתרי אינטרנט עבור עמותות או ארגונים ואפילו אתרי אינטרנט בתשלום נמוך עבור עסקים קטנים. השלב הזה של צבירת הניסיון הוא קריטי ולוקח לעתים זמן רב. זהו השלב שבו רבים רבים נושרים כיוון שהוא מתגמל פיננסית ומאד סיזיפי, אך ככל שתקימו יותר ויותר אתרים, ולו גם בחינם, תוכלו להרחיב את תיק העבודות שלכם וליצור סיכוי גבוה להשתלב בתעשיה – או בחברות הבונות אתרי אינטרנט, או כ-Webmaster בארגון גדול, או בתעשיה נלווית (SEO, גרפיקה, מומחי מדיה חברתית וכו’).
שלום,
תודה על המידע אך יש לי תמיהה די רבה למצוא את המשפט: “DreamWeaver – תוכנה שאבד עליה הכלח כבר בשנות ה-90. כיום משתמשים בה רק גרפיקאים וגם זה בדוחק. לימוד שלה בסביבה של היום הוא בזבוז זמן אדיר.”
אם זה נכון, איך זה שבכל הקורסים, כולל ג’ון ברייס והמכללה למינהל, כוללים את התוכנה הזו?
ולעומת זאת, איך ייתכן שבכל המקומות, כמעט, לא כוללים לימודי JAVA שאתם כה ממליצים עליה?
אחד משניכם טועה. לא?
בברכה,
בני
ולאחר מחשבה נוספת, יש לי ניחוש:
נראה לי שהכותב, שהוא מתכנת מנוסה, חושב שבונה אתרים צריך להיות כמוהו: מתכנת. ואם הוא מתכנת, ברור ש”אינו צריך” DREAMWEAVER, ו”כן צריך” תוכנה למתכנתים – JAVA. צדקתי בניחוש שלי?
אל תאמין לי, יש לא מעט קבוצות של בוני אתרים בפייסבוק – שאל אותם על DW ומי שמשתמש בה.
למה ג’ון ברייס ואחרים מלמדים את התוכנה האנכרוניסטית הזו? אין לי מושג. אני יודע שמדובר בבזבוז זמן מוחלט.
כל מה שמעבר למערכות ניהול תוכן, ו HTML, זה כבר כתיבת שפת קוד.
לא כל לקוח רוצה וורדפרס, ולא כולל בונה אתרים מתחיל, רוצה להיות מוגבל ל CMS בלבד!
אחד הכלים הנוחים ביותר לכתיבת שבלונות קוד, זה DM! יש גם את phpDesigner גם אחלה תוכנה..
מעוניין להמליץ על קורס וידאו בניית אתרי HTML + CSS.
הקורס הוא אונליין ומכיל תוכן של כמעט 3 שעות.
עלותו היא 297 ש”ח.
הנחה מיוחדת לזמן קצר מאוד – הזינו את קוד הקופון open50 וקבלו 50 ש”ח הנחה מיידית.
לפרטים נוספים והצטרפות – http://coursely.co.il/course/html-css/