להתראות אינטרנט חופשי: שלב ראשון אושר בדרך להעברת השליטה לממשלות
בוועידת האינטרנט של האו"ם שהתקיימה בסוף השבוע האחרון בדובאי, הצביעו 89 מדינות בעד העברת השליטה על האינטרנט לידיהן של הממשלות. האם הגיע העת להפרד מרשת האינטרנט כפי שהייתה מוכרת לנו עד כה?
בוועידת האינטרנט של האו"ם שהתקיימה בסוף השבוע האחרון בדובאי, הצביעו 89 מדינות בעד העברת השליטה על האינטרנט לידיהן של הממשלות, כאשר רק 55 מדינות הצביעו נגד וביקשו להשאיר את השליטה בידי הציבור. ארצות הברית, שהצביעה נגד ההחלטה, סירבה לחתום על הכללים כפי שאושרו בוועידה – וסחפה בסירובה גם את אוסטרליה, קנדה, קוסטה ריקה ומדינות נוספות באירופה.
מעבירים את השליטה
כנס WCIT של האו"ם ננעל באישור הכללים המעבירים את השליטה על האינטרנט לידיהן של ממשלות. ההצעה, אשר פרט לרוסיה, נחתמה במשותף על ידי סין, ערב הסעודית, אלג’יריה, סודאן ואיחוד האמירויות הערביות, מבקשת באופן רשמי להרחיב את האחריות של האיחוד הבינלאומי לתקשורת (ITU) ולאפשר לו לשלוט על תחומים רבים ברשת האינטרנט.
לצערם של הגולשים, אותה הצעה התקבלה ברוב של 89 מדינות ואושרה במסגרת ההצבעה שנערכה בכנס. אחת המדינות שהפתיעה את כולן הייתה מצרים, שלאורך כל הדיון התנגדה לכללים החדשים והעידה כי תומכת ברשת חופשית, פיתוחה והתפשטותה בקרב אזרחיה. הנציג המצרי אף הדגיש כי סינון תכנים וצנזורה צריכים להשאר כעקרונות על ולא בידיהם של בעלי עניין במדינה עצמה. אך, כמובן, כשהגיע הזמן להצביע, "נכנעה" המשלחת והצביעה בעד הכללים החדשים – והביעה את תמיכתה בהעברת השליטה באינטרנט לממשלות.
לאחר שהתקבלה ההודעה על כך שהשליטה על האינטרנט עתידה לעבור לידיהן של הממשלות, הפגינה משלחת ארצות הברית ביחד עם מספר משלחות נוספות את התנגדותן לנושא, וסירבו לחתום על הכללים החדשים. נציגי משלחת ארצות הברית הודיעו כי מבחינת המדינה, תמשיך לאכוף את אותם הכללים והחוקים שהיו נהוגים ברשת האינטרנט מ-1988 ועד היום.
תחילתה של מהפכה
המשמעות האמיתית העומדת מאחורי ההצבעה היא בכך שהממשלות עצמן יהיו בעלות השליטה העיקרית ואף הבלעדית על האינטרנט, ותוכלנה לחסום, לצנזר ולהציג רק את התכנים המתאימים להן. מבחינת הגולש הממוצע, מדובר בתוצאה הגרועה ביותר שהייתה יכולה לצאת מהוועידה הזו, שכן זהו רק עניין של זמן עד שהאינטרנט כפי שאנו מכירים אותו כיום יפסיק להתקיים, ובמקומו נקבל גרסה נקייה, מצונזרת ומקומית של התכנים אותם אנו מחפשים.
המדינות שתומכות בהצעה, בראשן רוסיה וסין מעדיפות להגביל את החופש לאזרחיהן והן ישמחו להיות מסוגלות להחיל מיסים, מכס, ותשלום עבור תעבורה באינטרנט. המדינות שאישרו את הכללים החדשים רוצות, ככל הנראה, לשלוט בכל התכנים הנצרכים על ידי תושבי מדינתן, ואף להחיל הגבלות במידה ותרצו לגלוש לאתרי אינטרנט הנמצאים בחו"ל.
סביר להניח כי בחלק מהמדינות שהצביעו בעד, האינטרנט הוא הכלי היחיד שנותר חופשי בידיו של ההמון, בו יכול להתבטא כרצונו כנגד השלטון, הממשלה או כל גוף מדיני אחר. החוקים החדשים למעשה יקברו את הבלוגרים העצמאיים, יאפשרו למדינות לתבוע ולעצור אזרחים על הפרת זכויות, שיתוף קבצים או פשוט צריכת תכנים שאינם מתאימים למדיניות השגורה במדינה.
בעוד שניתן להניח כי יישום הכללים הללו ייקח כמה שנים, סביר להניח כי בקרוב מאוד יתחילו להגיע חקיקות חדשות בכל רחבי העולם – שישפיעו ישירות על הרגלי הגלישה של כלל הגולשים בעולם. עו"ד מי-טל גרייבר שורץ, סמנכ"ל קשרי ממשל ומשפט באיגוד האינטרנט הישראלי, ציינה כי העובדה ש-89 מדינות הצביעו בעד כללים המאפשרים לממשלות להסיר תכנים מסוימים מהרשת, מעידה על מגמה בעייתית המצרה את החופש באינטרנט. עוד הוסיפה שורץ כי תוצאות אלה מדגישות את החובה של ישראל, כחלק ממדינות המערב הדמוקרטיות, לא לשקוט ולהמשיך להיאבק למען שמירת האינטרנט חופשי ופתוח לטובת כלל הציבור.
בכל הנוגע לעתיד האינטרנט, בעוד שהמאבק על שמירת האינטרנט חופשי ופתוח נמצא רק בשלביו הראשונים, הוועידה הבאה שתעסוק בנושא תתקיים רק ב-2014 בדרום קוריאה, כאשר מומחים טוענים כי עד אז נוכל להבחין בצנזורת תכנים והגבלות מצד הממשלות – כל אחת בהתאם לאינטרסים המשרתים אותה.
הגב
10 תגובות על "להתראות אינטרנט חופשי: שלב ראשון אושר בדרך להעברת השליטה לממשלות"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
עוד הוכחה (כאילו שהיינו צריכים) שהאו"ם הפך לגולם מדיני, כלי שרת בידי רוב אוטומטי של משטרים אפלים ותומכיהם.
עצוב כמה שזה נכון
האו"ם – ארגון שאבד את ערכו, בטח בעידן האינטרנט. למעשה, סתימת פיות כלל עולמית בדרך. והנה הזירה החדשה למלחמת הציביליזציות….
אולי הגיע הזמן להצביע על פיזור האו"ם
אין תגובה!
וזאת התוצאה כשיש לך כול כך הרבה מדינות שמשחקות אותה דמוקרטיות כשבעצם ברור שהערכים האלה בחיים לא היו חלק מהן, ארצות ערביות, סין…
לאט לאט הדמוקרטיה מבטלת את הערכים שהיא נבנתה עליהם מלחתחילה…
נהדר, ההוכחה האחרונה שהאום הופך לארגון הנשלט במלואו ע"י מוסלמים. יש להעביר בהקדם את כל הסמכויות מהאום לG8.
דווקא שתי המדינות הראשיות במהלך הזה, הן כאלה שעדיין אין בהן אוכלוסיה מוסלמית גדולה. סין, ורוסיה.
אז מוסלמים וקומוניסטים…