המהפכה הבאה בתחום הווב כבר כאן [דעה]
המהפכה שהביא עימו מכשיר האייפון ב-2007 היתה רצופה בשינויים קיצוניים בתחום צריכת הרשת שלנו שהשפיע באופן ישיר על הפיתוח. עכשיו אנחנו קרובים למהפכה הבאה.
הפוסט נכתב על ידי בוריס דינקביץ, מנכ״ל 500 טק.
כולנו זוכרים את 2007, השנה בה עלה סטיב ג׳ובס על הבמה ושינה את העולם עם האייפון. כמעט בין לילה תחום פיתוח האפליקציות התפוצץ והפך מנישה של אפליקציות לסימביאן, פאלם ובלאקברי, לחלק גדול ועיקרי בעולם הפיתוח.
מנקודת מבטו של מפתח ווב עד 2007, העולם היה פשוט יחסית. היה שרת שעבד מול הדפדפן. השרת היה ניגש לבסיס נתונים, עושה קצת לוגיקה ושולח דפי HTML ו-CSS לדפדפן. לעתים היה גם קצת קוד JavaScript שהיה הופך את האתר למעט יותר דינאמי.
מבנה מערכת ווב קלאסית לפני 2007 נראתה כך:
סופו של התוכניתן הבודד
בימים שקדמו ל-2007, תוכניתן אחד יכול היה להכיר ולבנות את כל מרכיבי התוכנה של צד לקוח בארגון. ידע טוב בטכנולוגיות צד שרת, כמו PHP, Java ו C#, ביחד עם ידע טכנולוגיות צד לקוח כמו HTML, CSS ו-JavaScript היו כל מה שדרוש בשביל לענות על רוב דרישות הפיתוח.
עם הגעת האייפון, והאנדרואיד אחריו, נוצר צורך להכיר שפות תכנות אחרות, ספריות מורכבות וכלים חדשים לגמרי. התמקצעות בכל הכלים הפכה לבלתי אפשרית לתוכניתן יחיד ונוצר דור חדש של מפתחי מובייל שפעלו במקביל לתוכניתני השרת.
למרות שמפתחי הווב לא היו אחראים על פיתוח ממשק המובייל, בכל זאת, הם קיבלו אחריות חדשה: לאפשר לאפליקציות מובייל לתקשר מול השרת דרך "API". תקשורת זאת מבוססת לרוב על JSON או XML והינה שונה מהתקשורת לדפדפן (שמצפה לקבל דפי HTML).
מבנה עולם הווב השתנה:
הפיצול החדש
שנת 2013 הביאה איתה מהפכה נוספת. ההתקדמות בטכנולוגיית הדפדפנים, התחזקות המחשבים וכלים חדשים – מאפשרים היום להעביר יותר ויותר עבודה מצד השרת לצד הדפדפן. פריימוורקים חדשים, במיוחד AngularJS ו-EmberJS, מאפשרים לתוכניתנים לבנות דפי אינטרנט דינמיים שנראים יותר ויותר כמו ״תוכנות אמיתיות״ ברמה שהיתה נחלת חברות הענק (כמו Facebook ו-Google) בלבד.
כדי להקל על ההתקדמות נוצרו כלים שמאפשרים לפתח אפליקציות כאלה ביתר קלות, כגון Yeoman, Grunt ושפע של סביבות פיתוח עם כליהן. השוני בין הכלים, השפות והספריות בין צד הלקוח לצד השרת שוב הוליד צורך בהתמקצעות נפרדת בכל אחד. קוד ״צד לקוח״ שעד היום היה לרוב בשולי הדרך, הולך ותופס יותר את קדמת הבמה.
מרכז הכובד עובר לצד הלקוח
מהותו של השינוי הינה מעבר כל החלקים של צד הלקוח (HTML, CSS, JavaScript,וכו) לפרוייקט פיזי נפרד. פרוייקט המנוהל על ידי כלים המותאמים לעבודה, הכולל שלל ספריות קוד פתוח חדשות, שפות תכנות שונות ואפילו גישה שונה מבחינת הבנה וארכיטקטורה. כל זאת בדומה מאוד לפיתוח אפליקציית מובייל.
עקב כך, נולד יתרון משמעותי גדול – צד הלקוח יכול עכשיו להשתמש באותו ה-API כמו אפליקציות המובייל ולאפשר לתוכניתן השרת לכתוב קוד אחד שמשרת את כל ה״לקוחות״, גם הטלפונים וגם הדפדפן. תפקידו של מפתח שרת, אם כך, הולך ומצטמצם לעולם פיתוח השרת בלבד, יכולת הגידול שלו, תמיכה במשתמשים מרובים, מהירות ואבטחה. הצורך שלו להכיר את צד הלקוח הולך ונעלם.
מצד שני ישנה פריחה עצומה בשוק תכנות ה-Front End (צד לקוח). תחום שפעם נחשב ״לא מתוחכם״ יחסית, הופך להיות באותה רמת מורכבות כמו פיתוח מובייל ודורש המון ידע בכלים, שפות וספריות מיוחדות לצד הלקוח (הדפדפן).
כבר לא ניתן להתעלם מהעליה הקיצונית בביקוש למפתחי צד לקוח, המשכורות העולות והעניין של מפתחים להכנס לתחום זה. ״מפגש מפתחי האנגולר בישראל״ מושך כל חודש מאות תוכניתני אנגולר למשרדי גוגל ישראל, ובקרוב נפתח קורסאנגולר ב-"האקדמיה". גם החברות והסטארטפים כבר מבינים מה הכוח והקלות היחסית של בניית אפליקציות עשירות שרצות ישר בתוך הדפדפן, והביקוש מצידם למפתחים עולה. ולא מדובר בסטארטפים בלבד, רשימת חברות האנגולר בישראל הולכת וגדלה וכוללת ענקים כמו חברות ביטוח, HP ישראל ורבים אחרים.
הקפיצה הבאה?
רבים מנסים לנבא את הקפיצה הבאה. כרגע נראה שהתחזקות חומרת הטלפונים עם השיפורים בדפדפנים יאפשרו בקרוב לאפליקציות הכתובות ב-HTML וב-Javascript להחליף את אפליקציות ה-Native (כאלו שכתובות בשפות המיוחדות של כל פלטפורמת מובייל) ולאפשר לפתח קוד לקוח אחד, שרץ גם על אייפון וגם על אנדרואיד. למרות ששינוי זה לא ישפיע על אנשי השרת, השינוי ידרוש הרבה מאוד תוכניתני צד לקוח חדשים.
מה שלא יהיה, כבר עכשיו די ברור, שתכנות צד הלקוח יהיה הדבר החם הבא בשנים הקרובות.
קרדיט תמונה: smartphone via Shutterstock.

הכתבה בחסות 500TECH
מתמחה בפיתוח אפליקציות ווב ומובייל מתקדמותהחברה מתמחה בטכנולוגיות המתקדמות ביותר, כגון: רובי און ריילס, אנגולר, html5, ממשקים ריספונסיביים, ועוזרת לקדם בארץ את הטכנולוגיות הנ"ל.
עובדי החברה מתפקדים כאנשי צוות פיתוח לסטארטאפים, בניית MVP, עזרה בהגדרת המוצר ושיתוף נסיון מבניית עשרות סטארטפים אחרים.
החברה גם מבצעת יעוץ טכנולוגי לחברות גדולות והעברת קורסים מקצועיים לחברות וליחידים.
הגב
21 תגובות על "המהפכה הבאה בתחום הווב כבר כאן [דעה]"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
אפליקציות נייטיב יהיו תמיד מובילות בגלל השימוש הנכון שלהם בתכונות מכשיר ספציפי.
זה נכון שיש גדילה בפיתוח ווב אבל חברות הענק לא יתנו לזה לצמוח יותר מדי, זה יגרום להם להפסדים מחנויות האפליקציות שלהם
"אפליקציות נייטיב יהיו תמיד מובילות בגלל השימוש הנכון שלהם בתכונות מכשיר ספציפי." – זאת ראייה מאוד צרה ופאסיבית לדעתי. מי שיקבע איך יראה העתיד בתחום אלה המשתמשים והמפתחים ולא "חברות הענק".
אי אפשר לקבל כמובן מאליו כל מה שמניחים לנו מול העניים. זה לא מקובל ולא אחראי והכי חשוב, זה לא יוביל אותנו למקום חדש.
ממש לא revolution רק evolution טבעי..
Like !!!
בוקר טוב אליהו….
מסכים לגמרי. כבעלים של חברה שפיתחה ומספקת פתרונות Web-apps למכירה, אולי אפליקציות הווב הכי מורכבות שיש, אזי רוב התכנות נעשה בצד הלקוח, ואכן ב-Angular. העולם אכן עובר לשם, השימוש נעשה יותר קל ונוח, ואין צורך בפיתוחים ותחזוקה שונים לפלטפורמות רבות.
מסכים איתך לגמרי.
שכחת רק לציין שגם בצד השרת כבר מתרחשת מהפכה בתחום: nodeJS.
אני חוזה שבשנים הבאות יותר ויותר חברות המתמחות באפליקציות ווב יעזבו את השפות הקלאסיות (php, Ruby, .NET וכו') ויעברו לnodeJS.
נ.ב. הגזמת קצת עם הקישורים למטה… :)
אהבתי את המאמר, מקצועי מאוד.0
כדאי לבדוק את mean.io
הפלטפורמה הבאה למימוש מערכות web עדכניות מבית linnovate
בקטן – יש משהו בדבריך.
בגדול – אתה לא מבין הרבה בטכנולוגיה.
בבינוני – לא היה לך מה להגיד, אבל בחרת להגיד את זה בכל זאת.
יפה מאוד.
כמה שאני מסכים.
חברים לא לריב,
כל שפה והשימושים שלה. כמובן שאפשר לכתוב כל דבר בכל שפה, השאלה כמה זמן זה יקח וכמה זה יהיה יעיל. אין ספק שעולם הווב והמוביל מתקרבים בקצב אש ועם הצורך נולדים פתרונות חדשים. אבולוציה!
מבקש הבהרה להדיוטות כמוני:
האם פריימוורקס כמו אנגולר וסנצ'ה טאצ' לא עוברות קימפול לנייטיב דרך phonegap בכל מקרה? נראה כאילו המאמר מתייחס אליהן כ"רצות על הדפדפן". כשהן מקומפלות כך מבחינת המשתמש אני מבין שלגמרי אין הבדל, הוא מוריד את האפליקציות דרך הסטור וההבדל היחידי הוא בביצועים ואולי קצת גישה להתקנים. אני טועה?
התשובה הקצרה: לא. phonegap זה לא פחות ולא יותר מאפליקצית container עם resources מקומיים, webview וכמה ממשקים בין ה-JS ליכולות של המכשיר. אין תהליך קימפול מראש של קוד ה-JS לשפת מכונה. הוא פשוט מצורף כ-resource טקסטואלי לאפליקציה ומורץ על ה-webview באותו האופן שמריץ אותו הדפדפן.
זה מצחיק להגדיר את ההבדל הגדול בביצועים, ביכולות ובגישה להתקנים כ״ההבדל היחידי״. זה הבדל גדול (נכון, זניח עבור אפליקציות מסוימות, אבל רק עבור אפליקציות מסוימות).
קוראים לזה פרסומת לבית עסק במסווה של כתבה.
הטכנולוגיה של פרסום מסווה הומצאה ברגע שהומצא התוכן בערך כשהומצא הדפוס.
לאחרונה הטכנולוגיה הואצה עקב אינטרנט 2.0 עם ריבוי התכנים והאתרים אבל בתכלס, קיללת מגדל בבל עוד מרחפת מעל כולם…
לעולם האדם לא יוכל ליצור פלטפורמה או שפה אחידים, כל נסיון חשיבתי שמערער על קביעה זו סופו להיכשל.
חברה כולם כאן לא מבינים דבר פשוט פיתוח ווב בכלים החדשים הוא חלק גדול בהתקדמות (AngularJS the new king!) אבל הדבר שימחק לחלוטין את עולם פיתוח הנייטיב (שהוא מיותר אבל כרגע מבוצע מחוסר ברירה) הוא הרגע שבו הדפדפנים יספקו כלי אנימציה ברמת הנייטיב! כולם בבקשה לפתוח עיניים לכיוון סטארט-אפ בשם famo.us שמתחיל את המהפכה בהענקת יכולות אנימציה שוות ערך לנייטיב בעזרת ספריית ג׳אווה סקריפט. תנסו בבית :-)
כל המגיבים הם מפתחי אפליקציות שטבעי שמגבים את הטכנולוגיה אותם הם מכירים. העובדה פשוטה למה לפתח בכמה סביבות את אותו המוצר ולהחזיק מתכנתי אייפון ואנדרואיד לתחזק את אותו מוצר? אין הבדל משמעותי מבחינת הפלטפורמה פחות או יותר מקבלים אותו מוצר.
לכן ברגע שהדפדפנים יספקו את הסחורה בעצמם (בשיתוף עם הייצרנים) הכל יעבור ל web apps