ספר, זה כל הסיפור? סקירת evrit – קורא הספרים האלקטרוני הראשון בעברית
לכבוד פתיחת שבוע הספר העברי השיקו השבוע חברת ניופאן, ידיעות טכנולוגיות מידע ורשת סטימצקי את הקורא האלקטרוני הראשון בעברית. עדי לשם ויתרה על רעש הדפדוף לשבוע ובדקה איך אפשר לקרוא את זה.
ביום חמישי שעבר, ה-27.5, השיקו חברת ניופאן, ידיעות טכנולוגיות מידע ורשת סטימצקי את הקורא האלקטרוני הראשון בעברית. מעבר למכשיר עצמו, מדובר, לפי היזמים, ביצרת שוק תוכן חדש בישראל: שילוב של ספר אלקטרוני בשפה העברית וחנות ספרים דיגיטליים.
אז קבלו בבקשה את עִבְרִית (evrit) – הקורא האלקטרוני הראשון אשר נועד במיוחד לעם הספר השוכן בישראל.
לקרוא ממחשב?
בואו נתחיל בגילוי נאות: אני אוהבת לקרוא ועוד יותר אני אוהבת ספרים. אלו עם הכריכה הרכה או הקשה, הדפים שמתקמטים ומתלכלכים עם השנים, אתם יודעים – אלו שכל השבוע הקרוב מוקדש להם.
והנה עוד נקודה חשובה: למרות היותי חובבת גדולה מאוד, שלא לומר מעריצה של ספרים מתחום ספציפי מאוד שהוצאות הספרים בארץ מזניחות באופן סדיר (אני מתכוונת למדע בדיוני ופנטזיה כמובן, ציפיתם למשהו אחר?), אני לא כל כך אוהבת לקרוא באנגלית ומעדיפה ונהנית יותר לקרוא בשפת האם שלי.
שתי העובדות הללו, הן ככל הנראה הסיבות העיקריות לכך שעד השבוע האחרון לא היה ברשותי קורא אלקטרוני. הרעיון של התכרבלות במיטה עם מחשב, שעוד יגרום לי לקרוא באנגלית, מעולם לא נראה לי מושך.
מבחוץ:
הקופסה שהגיעה הייתה קלה באופן חשוד, ופתיחתה גילתה מכשיר דקיק (בעובי של 8.8 מ”מ), קטן יחסית (17 ס”מ גובה, 12.4 ס”מ רוחב), קל מאוד (240 גרם) ופשוט למראה. המכשיר עשוי מפלסטיק בצבע שחור מט, אשר נועד (למעשה גם מצליח) למנוע את תופעת טביעות האמצע שהתרגלנו אליה במכשירים בעלי עטיפה מבריקה יותר. בשלושה מצידי הevrit קיים פס עיטור כסוף אשר אמור, ככל הנראה, לשוות לו תחושת הידור מסוימת.
בצד העליון, בו נמצא גם כפתור ההפעלה, קיים שקע לכבל ה-USB שמגיע עם המכשיר, פתח לכרטיס זיכרון נייד (שאליו נגיע בהמשך), ושקע לאוזניות. צידו האחורי של ה-evrit מכוסה בפסים אלכסוניים מחוספסים אשר נועדו למנוע את החלקתו בעת האחיזה.
מסך תצוגה, אשר מבוסס על טכנולוגיית E-ink, הוא בגודל של 6 אינץ’, כאשר הרזולוציה המקסימלית היא 600 על 800 פיקסלים. המסך הוא כמובן מסך מגע, והתצוגה שלו מייצרת פליטת אנרגיה מזערית, כדי לא לעייף את העיניים (בשונה ממסכי מחשב). פן נוסף של תצוגת המסך היא הבהירות הקבועה שלו וחוסר התאורה הפנימית – אם תרצו לקרוא בחושך, תצטרכו מקור אור חיצוני, בדיוק כמו בספר רגיל. אותה טכנולוגיה גם דאגה לכך שפני המסך אינם מחזירים כמעט בכלל השתקפויות של מקור אור חיצוני, כך שהוא אינו מסנוור, גם בשימוש בשמש ישירה.
באופן כללי, המכשיר משדר תכליתיות נטולת ברק, וזה חבל. עיצוב סקסי ומושך מעט יותר היה גורם למכשיר להיות (אולי) נחשק יותר. במצבו הנוכחי נראה ה-evrit קצת פשוט מדי, אולי אפילו מיושן.
מבפנים:
בעת הדלקת המכשיר, דבר המצריך לחיצה מעט ממושכת על כפתור ההפעלה, נפתח התפריט הראשי, אשר כולל גישה ל-3 ספריות: ספרים, מוזיקה ותמונות, דפדפן אינטרנט בעל קישור ישיר לחנות הספרים האלקטרונית, תיקיית סימניות והערות לספרים ואפשרויות ההגדרות.
התפריטים השונים ברורים ונגישים. בכל רגע נתון ניתן להעלות את שורת התפריטים בתחתית המסך ולעבור מתיקיה לתיקיה. המסך הוא אמנם מסך מגע, אך בתחתית מסך התצוגה קיימים 7 כפתורי ניווט המאפשרים להעביר דפים (או קבצי אודיו או תמונות), להעלות את התפריטים, לחזור למסכים קודמים ועוד.
חוויית הקריאה במכשיר, שהיא בסופו של דבר הפונקציה המרכזית אשר לשמה התכנסנו, היא חוויה מעט אמביוולנטית. מצד אחד, 240 הגרמים של המכשיר, אשר כוללים 1.2 GB של זיכרון פנימי, ומסוגלים לתמוך בכרטיסי מיקרו SD אשר מוסיפים לזיכרון עוד 32 גיגה, מסוגלים להכיל עד 2000 ספרים, דבר אשר מאוד מקל את חייהם של תולעי ספרים כמוני, שתמיד חייבים לפחות ספר אחד בתיק. בנוסף לזה, הקריאה חלקה למדי, נוחות “הדפדוף” סבירה, והתצוגה באמת לא מאמצת את העיניים יותר מאשר קריאה רגילה. נוחות שיבוץ הסימניות (שנשמרות גם אחרי שנכנסים אליהן מחדש), והאפשרות להוסיף הערות קצרות (יעיל במיוחד לספרי עיון סטודנטיאליים או סתם לציטוטים שראוי לשמור ולזכור) מבלי ממש לכתוב בתוך הספר, משדרגות את החוויה הכללית ללא ספק. הבטריה, ללא הטענה באמצעות כבל ה-USB שמגיע עם המכשיר, תספיק ל-14 ימים במצב המתנה, על פי הגדרות היצרן.
אבל… רענון התצוגה, שנתמך במעבד ARM במהירות של 400 מגה-הרץ, אינו מהיר מספיק לטעמי, במיוחד כאשר הדפדוף נעשה במגע ולא באמצעות מקשי החיצים. יש לומר שאני קוראת מהר, והרבה, ורגילה לדפדף במהירות, כך שהדרישות שלי גבוהות, אך מכיוון שהתצוגה המצומצמת יחסית (בהשוואה לספר רגיל כמובן) דורשת דפדוף תכוף יותר מאשר ספר רגיל, זה מפריע.
ה-evrit מצויד בחיישן תנועה שדווקא עובד לא רע בכלל. באופן משונה הוא פועל בזמן מצב החיסכון בחשמל, ולא במצב הרגיל. החיישן יבדיל בין מצב קריאה אופקי ובין מצב קריאה אנכי, וגם ישים לב לכיווני ימין ושמאל בעת קריאה אנכית – שורת המקשים יכולה להיות בכל צד – לנוחיות המשתמש. אפשר גם לקבוע ידנית את כיוון התצוגה במסך ההגדרות.
כאמור, ניתן להציג במכשיר גם תמונות (JPG או PNG), אך אני ממליצה לוותר בינתיים על האופציה הזאת – תצוגת המכשיר עושה שימוש ב-16 גוונים שונים של אפור, מה שלא ממש מחמיא לתמונות צבעוניות. ספריית המוזיקה, לעומת זאת, אכן משדרגת את סך היכולות המוצעות. הרמקולים החיצוניים אולי לא משובחים במיוחד, אך בהחלט מאפשרים האזנה סבירה לקבצי אודיו שונים (בתנאי שהם MP3), ושימוש באוזניות משפר את טיב השמע, כך שבהחלט ניתן לשלב בין ספרים למוזיקה.
מי שרגיל ליכולות הגלישה המשוכללות של הסמארטפונים למיניהם, או אפילו של נטבוק רגיל, לא יהנה מיכולות הקישוריוּת של ה-evrit, אשר כוללת רכיב תקשורת WIFI מסוג 802.11b/g: התצוגה לא צבעונית, המעבד לא מהיר מספיק ויכולות המגע של המסך מוגבלות. למעשה, כדאי להשתמש בקישור הדפדפן למטרתו הייעודית – הורדת ספרים. מה שכן, המכשיר מזהה בקלות את רשימת הרשתות הזמינות ותהליך החיבור לרשת הנבחרת הוא פשוט ומהיר.
ה-evrit נוצר מתוך שיתוף פעולה בין חברת ניופאן, ידיעות טכנולוגיות מידע ורשת סטימצקי, מה שעורר בי חשש קל כי מבחר הספרים בחנות המקוונת לא יהיה מלהיב. שמחתי להתבדות ולגלות כי כרגע מציעה החנות כ-250 כותרים מסוגים שונים (סיפורת, מתח, ילדים וגם עיון), כולל רבי מכר וספרים חדשים, ועליהם עתידים להתווסף עוד רבים. בהחלט ניכר כי המשווקים מנסים בכל כוחם לתמוך בהצהרה הפרסומית של המכשיר – כל ספר, בכל מקום. מחירי הספרים ממוצעים יחסית – כ-40 ש”ח לספר. המחיר סביר לעומת מחירו המלא של ספר בחנות, אבל המבצעים השוטפים ברשתות יכולים להיות משתלמים מעט יותר.
נכון לרגעים אלו, הקישור לחנות האלקטרונית אינו עובד באופן מלא ולא ניתן להוריד ספרים ישירות למכשיר, אלא רק דרך המחשב. חשוב להגיד כי ההורדה מהאתר מהירה וקלה. הקורא תומך בקבצים מסוג ePub ו-PDF, כאשר הורדה של ספר נעשית באופן ייעודי לכל מכשיר – לא ניתן “להשאיל” ספרים מקורא אחד לשני.
אז מה הלאה?
קודם כל, כנראה שאני לא אוותר על הספרים המסורתיים, בטח לא בקלות כזו. הנוחות היחסית של המכשיר, עדיין לא יכולה לנצח שנים של התניות פסיכולוגיות וחברתיות.
שנית, אם להסתמך על תגובות הסביבה הקרובה (בעיקר משפחתי חובבת הקריאה) ההנחה שלי היא שהמכשיר יצליח דווקא בקרב הקהל המבוגר יותר. זה שלא מחפש את מכשיר העל אשר יכלול את כל אפשרויות התקשורת שהגיק המצוי מחפש וצריך לרכז במכשיר אחד. קהל מבוגר יותר, שישמח להיעזר באפשרויות הגדלת הטקסט, שיהנה ממבחר ספרים נגישים במחיר נוח, שלא צריך להרשים עם מכשיר מעוצב ומהודר – זה הקהל שישמח לאמץ את ה-evrit בשתי ידיים. או כמו שאמא שלי אמרה – “או, סוף סוף את מביאה מכשיר שגם אני הייתי שמחה לקבל”.
הגעתו של הקורא האלקטרוני הראשון בעברית היא הגעה מבורכת, ואני מקווה שלמרות התחרות העיקשת מצד הקוראים האלקטרוניים הוותיקים יותר מצד אחד, והגאדג’טים המשוכללים מצד שני (מישהו אמר אייפאד?), ה-evrit יצליח לתפוס מקום של כבוד בשוק הספרים הישראלי.
הגב
9 תגובות על "ספר, זה כל הסיפור? סקירת evrit – קורא הספרים האלקטרוני הראשון בעברית"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
הייתי שמח להניח את היד על לפ-טופ רגיל, עם מסך eInk.
נשמע לי מצחיק קצת..
אם אתה טוען שמחירי הספרים זהים אפה כל הסיפור הזה משתלם?
1200 למכשיר + מחיר ספר רגיל?
וזה עוד מכשיר ישראלי :|
אני חושב שבעתיד[3-5 ש’] יתפתחו מאוד כל העניין של מחשבי לוח ואז נראה שיפור רציני בתחום..
נראה לי שאתה מתכוון לGUI.
API – Application Programmer Interface זה הממשק למתכנת ולא למשתמש.
עומר.
התכוון דווקא ל-API, הכוונה שיהיה ניתן לשאוב תכנים מהאתר ולהציג אותם בצורה מותאמת למכשיר. לשם כך דרוש סוג מסויים של Interface.
רציתי לקנות “עברית” לבת מצווה.
מישהו שקנה אותו יכול להגיד לי מה לדעתו הם היתרונות והחסרונות של ה”עברית”?
תודה מראש