אסטרטגיה נכונה בבחירת שם דומיין
חלק מעבודתו של אוראל אסיה כמעצב גרפי, הוא גם לשבת בצוותי חשיבה לקביעת שם הדומיין ללקוחות. אוראל חולק עימנו כמה מהטיפים החשובים בבחירה אסטרטגית זו.
שם דומיין הוא שפה עיצובית ושם דומיין טוב הוא חלק חשוב בעיצוב האתר כולו. שם דומיין משחק תפקיד חשוב כשאנשים מגלים אותו, זוכרים אותו, חושבים, מדברים או מחפשים אותו במהלך הגלישה שלהם. לבחירת שם דומיין טוב נדרשת אסטרטגיה נכונה ודמיון. קיימים הרבה טיפים ברחבי הרשת לבחירת דומיין וכדאי להציץ גם בהם. במצב אידיאלי שם הדומיין הנבחר יהיה:
- קצר
- קליט וזכיר
- קל להגייה
- קל לאיות
- לא דומה מדי לשמות דומיינים של מתחרים
אבל זה רק על קצה הקרחון.
לפני שבוחרים שם דומיין כלשהו, יש צורך במענה על מספר שאלות בסיסיות. השאלה הראשונה היא הפשוטה ביותר – האם אתם מוכנים להשקיע הרבה כסף בשם הדומיין? אם התשובה לשאלה הזו היא "לא", אפשר לשכוח מדומיין המורכב ממילה אחת ועם סיומת ".com" או "co.il" (כמו נגיד facebook.com או tapuz.co.il). רובם כבר רשומים (סביר להניח שעל ידי סוכני דומיינים מרושעים) וקניה של דומיין כזה יכולה לעלות הרבה מאוד כסף.
השאלה האסטרטגית
השאלה השנייה היא שאלה אסטרטגית – כיצד אתם מתכננים להביא גולשים לאתר שלכם? מענה על השאלה הזו יכול לעזור מאוד בבחירת הדומיין ולחסוך הסתבכות. קיימות שתי גישות עיקריות במענה על השאלה הזו. הגישה הראשונה היא גישה הדוגלת בשם דומיין שקל לגלות (Discoverable). גישה זו טוענת כי גילוי האתר על ידי חיפוש מילות מפתח במנועי חיפוש היא זו שתביא את מרבית הגולשים. כך שאתרים כמו Google.com או flix.co.il לא עונים על קריטריון זה בעוד nrg.co.il או haaretz.co.il כן עונים על הקריטריון. שם דומיין כזה מורכב לרוב ממילים אמיתיות ועם תחביר הגיוני ביניהן, כמו כן, שם דומיין מסוג זה צריך לתאר את מושא האתר (לדוגמא – president.org.il). הבעיה היא שצריכים למצוא שם דומיין שלא נרכש כבר. האתר הזה והאתר הזה הם שני אתרים מצויינים לבדוק זמינות של שמות דומיין ולהציע שמות אלטרנטיבים.
הגישה השניה טוענת ששם הדומיין צריך להיות "מותגי". שם דומיין מותגי הוא לרוב שם שאינו קיים ואינו מתאר שום דבר – flix.co.il הוא דוגמא מצויינת לשם דומיין שכזה. שם דומיין כזה נחקק בזכרונם של מרבית הגולשים כייחודי ושונה, כשהם ירצו לחפש אותו במנוע חיפוש הוא היחיד שיופיע (או שיופיע העליון ביותר). זה אמנם לא משפיע בצורה משמעותית על התעבורה לאתר אבל זה כן עוזר ליצירת אמינות שלעיתים חשובה יותר.
אם אתם מתכננים מראש לשלם עבור פרסום במנועי חיפוש או ליח"צני אתרים אז כמעט בוודאות כדאי לך להשתמש בשם מותגי.
אסטרטגיות לבחירת שם מותגי
כדי לבחור שם מותגי צריכים קצת יצירתיות. חלק מהאנשים (וגם אנשי שיווק) טוענים ששם דומיין צריך להיות נקי-מהקשר, כדי שיכול להיות רב תחומי ולא מגביל. זו לא תמיד הדרך הנכונה לבחור בה כשבוחרים שם דומיין. מרבית האתרים הגדולים (בארץ ובחו"ל) מתקשרים למטרה של האתר. חלק משמות הדומיין הם מטאפורות אשר נבחרו לצורך מסויים. חוקר האינטרנט כריסטופר ג'ונסון מביא לדוגמא את PageFlakes כמטאפורה שנועדה לעזור לאנשים להבין איך להשתמש באתר: אתה גורר קופסאות קטנות של תוכן על המסך והן נדבקות ונשארות איפה שאתה עוזב אותן, כמו פתיתים (Flakes).
האתר thebestdesigns.com משתמש במילה THE BEST כאומדן והערכה לעיצובים (DESIGNS) אותן הוא מדרג ובוחר. המטאפורה הזו מחוזקת באמצעות התיאור – "The Best Flash and CSS Web Design Gallery".
איך ממציאים מטאפורה? דבר ראשון, אתם חייבים לדעת בוודאות מה הופך את האתר שלכם למיוחד, מה מאפיין אותו ומה עושה אותו מעניין. אחר כך צריכים למצוא מושג פשוט יותר שיגרום לאנשים להבין אותו באמצעות אנלוגיה כלשהי, לרוב באמצעות חוויות יומיומיות. השימוש בחוויות רגשיות יומיומיות הופכות את המטאפורות לזכירות יותר. אין משוואה פשוטה להמצאת מטאפורה, אבל חשוב לחשוב ויזואלית.
קיימים שמות נוספים אשר מעבירים את התחושה של האתר באמצעות שם הדומיין, אך לא באמצעות מטאפורה. "Flickr.com" לדוגמא משתמש בקיצור המילה Flicker (צמצם) ומעביר את המסר שזהו אתר הקשור לצילום.
אם יש לכם מלא כסף להוציא על דומיין, דלגו על החלק הזה
ומאחר ואין לכם רצון להוציא מלא כסף על שם דומיין המורכב ממילה ברורה (ואמיתית) אחת, צריכים לבנות את שם הדומיין מכמה חתיכות במקביל. עכשיו, גם כאן יש כמה שיטות:
- הרכבה (youtube) – חיבור של שתי מילים, לרוב שמות עצם.
- חיבור (mako) – שילוב של חלקים ממילים שונות, במקרה הזה הביטוי "מה קורה" הופך ל-"מקו" (mako).
- מילים דומות (Flickr) – שם דומיין המורכב ממילה אמיתית אשר שינו בה משהו קטן – Flicker הופך ל-Flickr ואפילו iPhone.
- שמות מומצאים (flix) – שמות מומצאים יכולים להיות מצויינים וזכירים אם מצליחים לעלות על הצליל הנכון והמתאים.
אם בוחרים שם המורכב משני חלקים, כדאי לוודא ששני החלקים באמת תורמים משהו מעניין ולא סתמיים.
כדאי לשים לב
כמה בדיקות זריזות יכולות להפוך את שם הדומיין מכשלון להצלחה:
- משמעות – שם ברור, פונה אל החושים הנכונים, ואם משתמשים במטאפורה – שתהיה בעלת משמעות.
- צליל – קל להגייה, שומר על המשמעות המקורית של המילה, שימוש בצליל כדי לחזק את המשמעות.
בקיצור, בחירת שם דומיין היא ממש (אבל ממש) לא פשוטה. אלו רק כמה נקודות מרכזיות, אך אפשר להרחיב על הנושא.
גם שווה לבדוק את שני האתרים האלה:
Instant Domain Search – בדיקה האם דומיין פנוי בזמן אמת כשמקלידים
Name Types – עוד סוגים של שמות דומיינים, עם הרבה מאוד דוגמאות
הגב
5 תגובות על "אסטרטגיה נכונה בבחירת שם דומיין"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
בארץ המצב הרבה יותר קשה מבחינת בחירת דומיינים. הרבה אנשים בארץ לא יודעים לאיית באנגלית כמו שצריך (גם אם הם יודעים לדבר את השפה על בוריה).
הייתי מוסיף שהשם לא צריך להיות סתם קל לאיות – אלא קל לאיות לישראלי. למשל, newgrounds לא קל לאיות, וגם לא unionbank ו-matzman-merutz.
לעומת זאת, bloomberg, mashbir, seret ו-sakal מאד קלים לאיות עפ"י שמיעה.
חשוב גם לזכור שאם בוחרים בשם שיש סיכוי רב לשגיאות איות, רצוי לקנות גם את הדומיינים עם השגיאות.
מהמם, מהמם מהמם!
כל כך נכון! וכתוב יפה. אני ממליצה בחום, יש פה באמת הרבה טיפים שימושיים שמוסברים בצורה קלה להבנה.
שאפו.
ממש נכון אבל אנחנו גם כן צריכים בשביל תפעול נכון של אתר אינטרנט מנהל אתר שיש לו ידע נרחב בתפעול אתר לדוגמא :מסחר אינטרנט , וברגע שיש לנו איש מחשבים שיודע ומנהל את האתר ,בדרגה הראשונה, אז הוא גם כן יכול לעשות מ-ו-ת-ג את הדומין/- וכמובן את האתר .
מי שחושב שהוא באמת מסוגל לנהל אתר אינטרנט בנלאומי בשפה האנגלית מסחר אלקטרוני שירשום הודעה ואנחנו נדאג לו לעסק לא רע בכלל .
ליצירת קשר ניתן לפנות :[email protected]