מגפת הקבלים הפגומים – עלילות דל ואחרים, סיפור עגום בהמשכים
מהי מגיפת הקבלים התקולים, כל הצרות שזו עשתה לחברת Dell ואחרות וגם איך תדעו שנפלתם קורבן למגיפה
חברת אחסון האתרים AIT האמריקנית, תבעה לפני 3 שנים את יצרנית המחשבים דל בטענה שזו מכרה לה מחשבים פגומים ביודעין. בעקבות תקלות החומרה, טוענים מקימי AIT כי החברה הגיעה לכדי הליכי פירוק, בין השאר מאחר ומחשבי ה- Optiplex של דל היו תקולים עד כדי 100 אחוזים מהיחידות.
בימים האחרונים שוחררו חלק ממסמכי התביעה, המדברים על כך שהתקלות נבעו משימוש בקבלים מתוצרת Nichicon, שהורכבו בלמעלה מ-11 מיליון מחשבים שמכרה דל בין השנים 2003-2005.
דל לא לבד
החל משנת 2001 ועד לאמצע העשור התגלו מקרים רבים של תקלות בקבלים של לוחות אם, בדרך-כלל אחרי כמה שנים של שימוש. התקלות החלו במסכים כחולים, איתחולים פתאומיים, לעתים המחשב לא עלה ורק אחרי כיבוי והפעלה מחדש הוא הצליח לעלות. מאוחר יותר, לוח האם פשוט שבק חיים והיה צורך בהחלפתו.
מאחר ודובר בתקלות אקראיות לכאורה, תקלות אלו כונו "מגפת הקבלים" ולקח זמן רב לגלות אותן. וויקיפדיה מפרטים מחקרים שונים שמראים כי התקלה נעוצה כנראה בקבלים אלקטרוליטים לא איכותיים שיוצרו בטאיוואן בין השנים 1999-2007. פרסום של ה- IEEE מפנה אצבע מאשימה לריגול תעשייתי קלוקל – יצרן טאיוואני שייצר בסין השתמש בנוסחה גנובה לייצור האלקטרוליט, אך לא הוסיף את כל המרכיבים הדרושים. כתוצאה מכך האלקטרוליט "הזדהם" לאורך זמן.
הבעיות התגלו בלוחות אם של מגוון יצרנים – מלבד דל גם לוחות של אינטל, HP, ועוד. אמנם מסמכי התביעה שהתפרסמו מדברים על יצרן הרכיבים היפני Nichicon ולא יצרנים טיוואנים, אולם הדמיון בין התקלות ומסגרת הזמנים נראה רחוק ממקרי.
כיום, לוחות האם משתמשים בקבלים איכותיים הרבה יותר, וגם נעשה שימוש רב יותר בקבלים מוצקים (ללא אלקטרוליטים). מגפת הקבלים היא הסיבה לכך שהיצרנים מרעיפים בפרסומיהם תשבוחות לגבי איכות הקבלים:
איך תזהו בעיות קבלים במחשב שלכם?
הבעיות בקבלים האלקטרוליטיים הפגומים מתגלות כדליפה של גזים מהקבלים. לחץ הגזים גורם לקימור לוחית האלומיניום בראש הקבל, עד כדי פריצתה, והתעבות על צידה החיצוני של הלוחית. בדרך-כלל מדובר בקבלי רכיבי ההספק בלוח האם, שהם הקבלים הגדולים ביותר על הלוח. הקבלים מיוצרים בצורה שמאפשרת לגזים לפרוץ את מעטפת הרכיב בקלות יחסית, כדי למנוע התפוצצות הקבל.
בדוגמאות הבאות ניתן לראות קבלים תקולים בלוח אם של ג'יגהבייט:
בתמונה זו ניתן לראות קבל שנפרץ, והאלקטרוליט שבתוכו התנדף. שאריות שהתעבו על החלק החיצוני של לוחית האלומיניום בראש הקבל התייבשו ונשאר כתם חום לאורך החריצים. כאשר קבל נפרץ, בדרך-כלל יתלווה לכך ריח אופייני ודי מסריח.
הגב
6 תגובות על "מגפת הקבלים הפגומים – עלילות דל ואחרים, סיפור עגום בהמשכים"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
מצחיק, זרקתי 5 לוחות בשל הבעיה הזו:
גיגבייט בעיקר (ואחד של איפוקס)
שלושה לוחות של אינטל נזרקו בגלל קבלים מנופחים
למה לזרוק לוחות טובים בגלל קבליםת פשוט צריך להלחים קבלים חדשים בעלות של בערך 30 שקלים, ונגמר הסיפור.
פשוט צריך טכנאי מחשבים טוב
אכן, אפשר להחליף קבל. הבעיה היא כמו שאתה אומר – צריך טכנאי *טוב* כי מלחם ביתי בקושי משפיע על ההלחמות ועד שהוא ימיס משהו הוא ישרוף את הרכיבים מסביב.
לא יאומן איך הרסו לכ"כ הרבה אנשים מחשבים בגלל דבר כזה… אם כבר, צריך להגיש תביעה ייצוגית…