יש לך רעיון מבריק לסטארטאפ – מה השלב הראשון?
יש לכם רעיון שהולך לכבוש את העולם? השלב הראשון יהיה לודא שאין עוד הרבה אנשים שחשבו בדיוק על אותו דבר
מאת שירה עודי.
כשיש רעיון חדשני למוצר או מיזם כלשהו, סטארטאפ, פטנט או המצאה, השאלה הראשונה שעלינו לשאול את עצמנו היא: מה החדשנות שמאפיינת אותו? במה יש למוצר שלי יתרון על מוצרים אחרים? איזו בעיה הוא פותר? כדי לענות על השאלות הללו בצורה מדויקת, הדבר הראשון שצריך לבצע הוא איסוף נתונים וחיפוש מידע ממקורות מידע שונים כדי לוודא מה קיים ובאיזו רמת כיסוי.
מקור המידע הראשון שעומד לרשותנו היא רשת האינטרנט, נוכל להתחיל ולבצע חיפוש בגוגל של מאמרים ופרסומים שונים כגון: אפליקציות, מוצרי מדף, וכו' שנראים דומים/זהים למיזם שלנו.
בנוסף, חשוב מאוד לבצע חיפוש פטנטים מקיף מכיוון שייתכן שמישהו בעבר, הגיש פטנט על רעיון זהה או כמעט זהה לשלנו ומבחינה משפטית יש לכך השלכות רבות על העתיד של המיזם שלנו. חשוב שנדע:
א. שאיננו מפרים פטנט של מישהו אחר.
ב. שהמיזם שלנו אכן חדשני כדי שנוכל להגן עליו באמצעות רישום פטנט.
חיפוש הפטנטים שמבצע הממציא יכול לקצר תהליכים רבים, לתת זווית ראיה נכונה של המציאות ולחסוך זמן וכסף. בעזרתו, ניתן לאתר פטנטים רלוונטים להעריך את שוויו של הרעיון מבחינה מסחרית וטכנולוגית. במאמר זה אתמקד בנושא זה ואסביר מה החשיבות של חיפוש פטנטים וכיצד אפשר לבצע סקר כזה באופן עצמאי.
פטנטים הם מסמכים המכילים פירוט טכני, שרטוטים וכתבי טענות המתארים את הפטנט או ההמצאה. מסמכי פטנטים באים למלא את הצורך להגן על הרעיון/המוצר/ההמצאה ומתפרסמים על ידי משרדי הפטנטים ורשויות הפטנטים ברחבי העולם כדי לשרת את חוק הפטנטים שעל פיו לא ניתן לאשר פטנט לרעיון שאינו חדשני ושכבר פורסם ברבים בעבר.
איפה ניתן לבדוק?
ברשת האינטרנט קיימים כמה מאגרי פטנטים חינמיים שניתן לבצע בהם חיפושי פטנטים, הבולטים שבהם:
גוגל פטנטס: מאגר פטנטים זה שייך למנוע החיפוש גוגל ומכיל את כל התכונות המתקדמות של גוגל שמיושמות על מסמכי הפטנטים. הפטנטים הם מארה'ב, אירופה, ועוד עשרות מדינות. ניתן לחפש גם לפי תמונות או שרטוטים מתוך הפטנטים.
משרד הפטנטים הארופאי: המאגר מכיל עשרות מיליוני פטנטים מתוך 90 רשויות פטנטים מרחבי העולם. גם כאן ניתן לחפש לפי מילות מפתח, מס' הפטנט, שם המגיש, סיווג הפטנט ועוד,כשלאחר ביצוע השאילתא במאגר מתקבלת רשימת פטנטים רלבנטים כשלכל פטנט ניתן לראות טקסט מלא, סטטוס, פטנטים מצוטטים ופטנטים מצטטים, תאריך הגשה, שרטוטים ועוד.
אתר חיפוש הפטנטים הבינלאומי: המאגר מכיל 43 מיליון מסמכי בקשות לפטנטים בינלאומיים, ניתן לחפש גם כן לפי השדות שקיימים בשאר המאגרים.
אתר הפטנטים הישראלי: מאגר רשות הפטנטים מכיל מידע עדכני על פטנטים שהוגשו בישראל ומאפשר ביצוע חיפוש במאגר באמצעות מאפיינים שונים.ניתן להכנס לחיפוש מתקדם ושם לחפש לפי סיווגי פטנטים, סטטוס פטנטים, שם המגיש, תאריך הגשה וכו'.
לפני שנתחיל בחיפוש, עלינו לחבר משפט חיפוש אפקטיבי שיכיל את המרכיבים החשובים של המיזם שלנו. לדוגמה: אם המיזם שלנו מדבר על ביצוע תשלום דרך הטלפון החכם, משפט החיפוש שנקליד בשדה החיפוש של גוגל פטנטס יכול להיות כל אחת מהאופציות הבאות וייתכן שיהיו לך עוד משפטי חיפוש משלך:
א. mobile phone or cellular phone or smartphone or smart phone – money transfer
ב. mobile device electronic payment
ג. שילוב של שני המשפטים הנ״ל
ד. משפטי חיפוש נוספים (למעשה אין סוף שילובים של מילות מפתח שאנחנו מכירים)
לאחר שנקליד את משפט החיפוש בתיבת החיפוש יופיעו תוצאות של פרסומי פטנטים שונים ממדינות שונות. נוכל לעבור עליהם ולסמן את אלה שנראים לנו הכי קרובים למיזם שלנו. דרך נוספת להגיע לפטנטים רלבנטים נוספים היא לבדוק ברשימת הציטוטים (citations) מי ציטט פטנט מסויים מתוך הנחה שמי שציטט אותו קשור אליו מבחינת הנושא והתוכן.
בנוסף, מסמכי הפטנטים כוללים את שם החברה שהגישה את הפטנט למשרד הפטנטים וכך ניתן להשיג חתך של שמות החברות שהגישו פטנטים בנושאים מסויימים וגם לדעת מיהם השחקנים הגדולים בשוק באותם התחומים. בדרך כלל חברות שנתפסות כמצליחות מבחינה עסקית בשוק העולמי, הן גם בעלות מס' הפטנטים הרב ביותר באותו התחום. אם ניקח לדוגמה את י.ב.מ זוהי חברה מובילה מבחינה עסקית בשוק העולמי של חומרה ותוכנה של מחשבים, במקביל בשוק הפטנטים זוהי החברה שהגישה מס' שיא של פטנטים, ומדי שנה מובילה בראש הרשימה של הגשות פטנטים בארצות הברית. גם חברות כגון: מיקרוסופט, אפל, פייסבוק הן בין המובילות ברישום פטנטים, ובמקביל לכך מובילות גם בשוק העסקי.
מתוך מסמכי הפטנטים ניתן לדלות את רשימת המתחרים שלנו בנושא שמעניין אותנו, ומתוך ציטוטי פטנטים (דהיינו פטנטים שציטטו או צוטטו ע'י פטנטים אחרים) נוכל לדעת מי 'מעתיק' ממי ואת רשימת הרפרנסים והחברות המצוטטות בפטנטים. כך נוכל למעשה לבצע 'מיפוי' מתחרים וגם שמות פוטנציאליים של חברות שנרצה בעתיד למכור להן שימוש בטכנולוגיה שלנו.
גם אם יש לנו כבר מוצר מוגמר שנרצה להשיק במדינה מסויימת, עדיין נוכל לדלות מתוך מסמכי הפטנטים שמות של חברות שייתכן שיש להן פטנט או פטנטים דומים כדי שנימנע מהפרת הפטנטים שלהם כשנשיק את המוצר שלנו באותה מדינה.
מידע עסקי נוסף נדרש כאשר מתכננים מיזוג או רכישה של חברה אחרת חשוב לבדוק ולבצע מעקב על הפטנטים של אותה חברה כגון: מה הסטטוס של הפטנטים, האם הפטנטים 'מתוחזקים' כראוי והאם משלמים את החידוש שלהם, האם הפטנטים רשומים במדינות שהן היעד השיווקי שלנו, האם הפטנטים אכן בבעלותה של אותה חברה, ועוד.
לסיכום
חשוב לבצע סקר מידע מקיף הכולל: פרסומי פטנטים ופרסומים אחרים על מנת שנדע מה מיקומנו על "המפה" הטכנולוגית מבחינת חדשנות שהיא המדד החשוב ביותר שישפיע על הצלחת המיזם שלנו בעתיד.
חשוב להדגיש: במידה ולא מצאתם פטנטים זהים יש לפנות למומחה בחיפושי פטנטים ולא לסמוך על רשת האינטרנט.
הכותבת היא שירה עודי, (M.A Information Science), מנכ"ל חברת רעיון טוב, מזה כ-15 שנים עובדת כמידענית מומחית באיתור מידע טכנולוגי ופטנטים, מבצעת סקרי פטנטים וסקרים טכנולוגיים ליזמים פרטיים וחברות.
קרדיט תמונה: bulb idea via shutterstock
הגב
11 תגובות על "יש לך רעיון מבריק לסטארטאפ – מה השלב הראשון?"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
איזה גיבוב של שטויות בחיי.. כתבה אינטרסנטית של עורכת פטנטים שמחפשת עבודה.
במציאות רוב הסטארטאפים בכלל לא טורחים לבדוק פטנט (תהליך ארוך ויקר מאוד), והמשפט "חדשנות שהיא המדד החשוב ביותר שישפיע על הצלחת המיזם שלנו" כל כך מגוחך שזה רשלנות לפרסם את הכתבה הזאת.
אם יש לכם רעיון או שאיפה לעשות מיזם – תעשו לעצמכם טובה ותתעלמו מגיבוב השטויות שקראתם בכתבה הזו. לכו לקרוא ספרים כמו lean startup ותחפשו עצה מיזמים אחרים, לא מעורכי דין אינטרסנטים שמעניין אותם רק הכסף שלכם.
פטנט זו ההתעסקות האחרונה שיזם צריך לחשוב עליו. תקראו את כתבות האלה של עו"ד ועורכי פטנטים לעומת מאמרים של יזמים אמיתיים שממש הקימו חברות ופיתחו מוצרים ותראו את ההבדל.
כדאי להתחיל מלחשוב איך מוציאים את הרעיון לפועל, איך משווקים ומוכרים ואיך עושים מזה כסף הרבה לפני שרצים לשלם לעו"ד על פטנטים חסרי ערך.
כתבה מענינת חידשה לי המון , תודה רבה.
לכל החכמולוגים במרכאות שכאן, כל סטרטאפיסט שרוצה לבצע אקזיט לא יכול לעשות את זה בלי להגיש פטנט זה כמו למכור דירה בלי לרשום אותה בטאבו וכדי להגיש פטנט צריך לדעת מה קיים. תקראו טוב טוב מה רשום במאמר ותפנימו.
לא מאמין שבזבזתי את הדקות האלה מהחיים שלי.
אבל אם כבר ניתן כמה מילים טובות..
שירה ישנם אלף ,בלשון המעטה ,דרכים לבצע את אותה פעולה בקוד.
מספיק שמתכנת משנה את שמות המשתנים וכבר זה מוצר אחר.
אז על מה היזם ירשום פטנט?על הרעיון?
שנינו יודעים שזה לא עובד ככה..
מה כן עובד?..אף אחד לא יודע..
אבל פחות או יותר אפשר למצוא דפוסי הצלחה ששווה בהחלט לאמץ בשאר הכתבות באתר המגניב הזה.
לכל מי שהגיב פה – פטנט זה דבר חשוב ביותר לסטארטאפים טכנולוגיים,בלי פטנט, ההמצאה של דוב מורן הדיסק און קי לא הייתה שווה שקל. אז לכל מי שמתלהם, שירה צודקת ביותר כשרוצים להמציא מוצר טכנולוגי (לא איזו אפליקציה, שגם שם יש פטנטים לפעמים – ראה וייז)
Woop, כפי שאמרתי, פטנט לא תמיד נחות ולא תמיד אם יש פטנט צריך לוותר על הסטרטאפ, מה שאמרתי הוא שיש מקרים בהם פטנטים זה דבר מאד מאד חשוב וזה הזוי שאנשים שלא מבינים מגיבים פה בצורת עליהום על שירה
זהירות תוכן שיווקי!
פטנט ישמש כחרב ולא מגן.