הישראלי שמביא לעולם את ה-5G: "זה לא שינוי, זו מהפכה"
אסף טובול שמכר לקוואלקום את החברה שלו, עומד כרגע בראש פרויקט רשת הדור החמישי. ישבנו איתו לשיחה על העתיד שקרוב אלינו מתמיד כדי לנסות להבין האם באמת מדובר בטכנולוגיה שתשנה את העולם

תמונה: Ethan Miller, Gettyimages Israel
בשנים האחרונות צריכת המידע דרך רשת הסלולר קפץ פלאים. כבר כמעט שכחנו שרק לפני שנים ספורות התלהבנו ממהירויות הדור הרביעי, ומאז הרגלי הצריכה שלנו השתנו. אנחנו כבר יכולים לראות סדרות בנטפליקס ב-HDR, לשחק במשחקים כבדים, להעביר מאות תמונות בנגיעה אחת ולשלוח סרטוני Slow-Mo ארוכים וכבדים בלי שום בעיה, ועוד רגע עתיד המכוניות האוטונומיות כבר איתנו. ואנו נזדקק לפתרונות אפילו יותר טובים. הדור החמישי של הסלולר נמצא כבר ממש מעבר לפינה כדי להקפיץ אותנו אלפי גיגות קדימה, ולכבוד כך ישבנו לשיחה מיוחדת עם אסף טובול, סמנכ"ל טכנולוגיות בקוואלקום אשר אמון על פרויקט ה-5G של קוואלקום בארץ ובעולם, כדי להבין האם מדובר במהפכה אמיתית.
"רבולוציה, לא אבולוציה"
"הדור החמישי יביא רבולוציה, ולא אבולוציה. צמצמנו את מהירויות ה-Latency (שיהוי) באופן משמעותי והגענו לצמצום של פי 8 בהשוואה לטכנולוגיית ה-LTE. רק על פי הפריסות הראשוניות שיתחילו ב-2019, אנחנו מדברים מהירויות של פי 10-20 ממה שאנחנו מכירים כיום. אנחנו מגיעים ל-125 מיקרו שניות, במקום מילי שניות. כלומר, פי שמונה יותר מהר".
"המעבר לתחומי תדרים חדשים הוא מה שמאפשר את כל זאת", מסביר טובול: "אם אנחנו מסתכלים על העולם הסלולרי עד הדור החמישי, הוא עבד רק מתחת לתדרים של 6 גיגה הרץ. כיום, העולם כבר רווי והצפיפות הספקטלרית כיום כבר דומיננטית. לא ניתן כבר לגדול, וצריך לעבור ל-Bandwidth חדש. ב-5G, אנחנו כבר עוברים לתחומי תדרים של 28 ו-39 גיגה הרץ". אם אתם מחפשים להשוות זאת למפעילים של רשתות הדור הרביעי בימינו, "יש להם פחות מ-100 מגה הרץ. אבל בעזרת ה-5G, הם יקבלו כבר 800 גיגה הרץ, הרבה יותר מפי עשרה. זו הבשורה."
להוריד סרט בנטפליקס במהירות זה נחמד, אבל אילו תחומים זקוקים ל-5G?
"אני מעריך שזה יניע את העולם להסתמך יותר על הענן. ה-Latency קריטי מאוד לתחומים כמו AR, VR ועולם התקשורת בין מכוניות, Vehicle To Vehicle ו-Vehicle To Everything. האלמנט התקשורתי הזה יאפשר יתר בטיחות והגנה על פי האתגרים הקיימים".
למרות שעל הנייר, הדור החמישי נשמע אופטימלי, מגיעים עימו כמה אתגרים לא פשוטים: "ככה שאתה עולה בתחום התדרים, ניחות הנתיב מהבסיס אליך גדל בצורה משמעותית". מסביר טובול. "לסיגנל קשה להתפשט בתדרים הגבוהים. בנוסף, אם אשים את האצבע שלי על האנטנה, אני פשוט אחסום את הסיגנל"
אז איך מתמודדים?
"אם בעולם ה-4G היו אנטנות בודדות בטלפון, אנחנו עוברים כעת למערכי אנטנות ולריבוי מערכי אנטנות. המערך הבודד קולט את האות שמשודר מכל מיני כיוונים וסוכם אותו. כך אנחנו יכולים להתמודד עם חסימות של בניינים או עצים". טכנולוגיה זו מכונה Beam Forming: "אנחנו סורקים את המרחב וקולטים את האות מכל מיני זווית, וכך יש לנו ראייה יותר טובה. בכל צד של המכשיר יהיה מערך אנטנות, כך שאם נחסום מערך אחד, מערך אחר יוכל לעבוד במקומו, ונוכל למצוא את ה-Bounce המותאם ביותר עבור האות בכל רגע נתון".
הגודל הפיזי של האנטנות שימוקמו במכשירים תומכים הוא קטן משמעותית מאלו שהכרנו עד כה בעולמות הסלולר, כאשר אנטנה שלמה יושבת על מתקן בגודל של פחות מקצה אצבע, מה שמאפשר לצוות לפזר הרבה אנטנות ברחבי המכשיר כדי לוודא שבכל רגע תהיה קליטה אופטימלית. "המודם שאנחנו מפתחים מפענח את האותות הללו לביטים, וההפך. בנוסף, הוא יודע לנהל את מערך האנטנות. הרשת הסלולרית תהיה מחוברת כל הזמן גם ל-4G וגם ל-5G וכתוצאה מכך, הצריכה הכבדה תעבור בעיקרה ל-5G, ומי שישב על רשת הדור הרביעי גם יהנה מחוויה טובה יותר, כי הרבה מקום עומד להתפנות ברשת".
הפריסה של הרשת כבר מתחילה
חברות תקשורת ענקיות בארצות הברית כמו Verizon ו-AT&T כבר הודיעו על פריסת הרשת החדשה בתחומי תדרים של 28 ו-39 גיגה הרץ. טובול מסביר שאופן הפריסה מתחיל ממרכזי ערים, ולאט לאט להתפשט לכיוון הפרברים. הפריסה המדוברת מתוכננת כבר לאמצע הראשון של 2019: "שתי החברות מחויבות מאוד לפריסה הזאת כי הן האמינו מההתחלה שאת האתגרים קוואלקום תצליח לפצח. אני באמת חושב שהצלחנו לפצח את זה. הטכנולוגיה היא מאוד שונה ולא דומה ל-4G עד כדי כך".
רשת הדור החמישי עומדת להפרס בצורה של "תאים", כאשר כל תא יכול לספק קיבולת גבוהה לכמה מאות מטרים. מאחר שהאותות לא מתפשטים, הם לא מפריעים לתאים שכנים, ועל כן ניתן לצופף תאים אחד ליד השני מבלי שאלו יתנגשו: "הטכנולוגיה הזו בהגדרתה בנויה לצפיפות גדולה", מסביר טובול.
מסטארטאפ לאחד התאגידים המשפיעים ביותר בעולם
טובול היה היזם וה-CTO של DesignArt, אשר נמכרה בשנת 2012 לקוואלקום עצמה תמורת 140 מיליון דולר. החברה עסקה בתחום פיתוח שבבים ופתרונות תשתיות אינטרנט אלחוטי במהירות גבוהה. לאחר הרכישה, הקבוצה נכנסה לליבת החברה, וטובול מונה לסמנכ"ל טכנולוגיות בקוואלקום בישראל, כאשר הוא, לצד רונן שעשוע, אחראי על פרויקט רשת ה-5G של קוואלקום בארץ ובעולם: "עיקר החוכמה של המודם החדש של קוואלקום מפותח בישראל, מהטכנולוגיות המקוריות שלנו".
איך עוברים מתרבות הסטארטאפ הישראלי המבולגנת והיצירתית לתרבות עבודה של תאגיד אמריקאי סדור?
"אני חושב שקוואלקום היא מאוד טכנולוגית. ואני טכנולוג. כך שביחד הצלחנו לייצר תחומים שהם סטארטאפיים גם בתוך קוואלקום. גם ה-5G התחיל מתפיסה סטארטאפיסטית". טובול מסביר שהקבוצה שלו הייתה צריכה להציג "Pre 5G" לצורך התכנות הפרויקט, מה שבעצם הקדים את הדבר האמיתי. הנושא הזה, לדבריו, דומה מאוד לאופי של סטארטאפ של לרוץ מהר עם פתרון בעזרת צוות. "היינו 60 איש ברכישה ועכשיו אנחנו פי כמה וכמה. הגידול הזה הוא סוג של אמון שיש בארגון בצוות. המרכזיות של הצוות הזה בעולם היא אדירה. מהבחינה הזאת, עד היום אנחנו מנסים לשמור על ההווי הסטארטאפיסטי בתוך הארגון הגדול".
אז מתי באמת נוכל להחזיק מכשיר תומך 5G?
קוואלקום צפויה להיות החלוצה בשוק ה-5G להשיק את המוצר הראשון בתחום. טובול מעיד כי החברה עובדת באופן צמוד עם ספקי ויצרני ציוד כדי לבנות את האקוסיסטם המתאים לשינוי המשמעותי: "המודם הראשון שאתם תראו הוא ה-X50 שפותח ברובו בישראל, והוא מתוכנן להיות מושק בחציון הראשון של 2019 כבר בתוך סמארטפונים"
הגב
23 תגובות על "הישראלי שמביא לעולם את ה-5G: "זה לא שינוי, זו מהפכה""
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
מה לגבי פגיעה סביבתית וקרינה?
הרץ גבוה זה אומר שזה חודר גם יותר רקמות.
למה אין התייחסות לזה בכתבה?
אבל הקרינה לא מייננת, משמע היא לא בתחום שיכול לפגוע בדנ"א ולגרום לנזקים משמעותיים
קרינת סלולר ועוד איך מייננת! מדובר בתדר מאוד חזק בפרישה מאוד צפופה של אנטנות כי הן פועלות לטווח קצר מאוד. זה אסון סביבבתי מסרטן. חייבים לעצור את זה. ישראל תהפוך לשפן נסיון חולה מאוד! איפה משרד איכות הסביבה ומשרד הבריאות?! עד לאן תגיעו עם השחיתות ?!
ממליץ לכולם לקרוא מחקרים בנושא אם עתיד ילדכם חשוב לכם
קרינה סלולרית לא מייננת. נקודה.
ממליץ לך לקרוא קצת בנושא תדרי הספקטרום של האור הנראה לאין האנושית…..
האור שאנחנו רואים נע בתדר של מאות טרה הרצים. זה עדיין רחוקקקקקק מאוד מכמה עשרות גיגה הרצים של הטכנולוגיה הזאת. תפסיק לגרום לפאניקה מיותרת!!
קרינת סלולר היא חלק מחיינו כבר יותר מ-20 שנה ועדיין לא מצאו שהיא מסרטנת, כך שאפשר להיות רגועים.
רשום" אבל בעזרת ה-5G, הם יקבלו כבר 800 גיגה הרץ, הרבה יותר מפי עשרה. זו הבשורה"
צריך להיות כתוב 800 מגה הרץ.
לא יכול להיות שאתה עובד בתחום 28 ו-39 גיגה הרץ ומקבל רוחב סרט של 800 גיגה …
ממליץ לתקן בכתבה.
מה עם עוז המנכל ?
עושה את מה שהוא הכי אוהב, לדוג
הוא עבר לבזק
דור 5 – יותר קליטה, יותר נתונים = יותר קרינה אלחוטית, שנקבעה כמסרטן אפשרי ע״י ארגון הבריאות העולמי ב-2011. לא נעשו מספיק בדיקות בטכנולוגיית 5G. במקום לאמץ את עקרון הזהירות המונעת ובמקום לצמצם את החשיפה של האוכלוסיה מוסיפים עוד קרינה חזקה שתתבטא באנטנות בכל פינת רחוב, בנוסף לאנטנות הקיימות של דור 3 ו-4, כפי שהתחילו לעשות בארה״ב.
לא נכון. אותה כמות מידע בקידוד יותר יעיל, כלומר פחות קרינה.
נקבעה כמסרטנת?? מאיפה הבאת את זה?
כל המאמרים דווקא מדבר על ההיפוך הגמור. שכבר 30 שנה יש לנו קרינה סלולרית מסביבנו ועדיין לא הוכח שהסרטן שנגרם הוא כתוצאה מהקרינה הסלולרית. אז די להפחיד אנשים וליצור פאניקה מיותרת עם עובדות פשוט לא נכונות!!!
די ברור ש"המישה" הזה לא מבין דבר וחצי דבר בנושאי קרינה ורפואה. ממליץ ל"מישהו" לצפות בכתבה שפורסמה בחדשות סוף השבוע בערוץ 10 שבה מומחים גדולים מראים מדוע 5G מסוכנת מאוד לבריאות הציבור http://10tv.nana10.co.il/Article/?ArticleID=1305858
רובי, אם אתה שואב מידע טכנולוגי מאתרים כדוגמת נענע זה כבר אומר הכל.
תקרא מחקרים אמיתיים בנוגע לקרינה סלולרית…אח"כ נשמח לשמוע את דעתך בנושא
תראה את כתבת הוידאו במקום להפריח ססמאות לאוויר. אני משוכנע שהאנשים במדברים שם, רופאים וחוקרים בעלי שם, מבינים בתחום הרבה יותר ממך.
וזו כתבה של ערוץ 10.
מי שבטוח כל כך שזו קרינה לא מייננת (כי הרי אין מחקרים שמוכיחים זאת מעל לכל ספק) שישכיב את הילדים שלו לישון בקרבת אותם אנטנות ויעזור למחקר, אני בטוח שתוך 10 שנים תראו תוצאות – באיכילוב!
יוני למה הזלול הזה??
תטרח לראות את הלינק שרובי צירף (הכתבה הרלוונטית מתחילה מדקה 38),
אותו הדבר אמרו על עישון במשך עשרות על גבי עשרות שנים,
אבל זו תעשייה שמגלגלת אלפי מליארדי דולרים!!!
כך אותו הדבר בנוגע לתחום התקשורת,
המון לוביסטים שאכפת להם רק מכיסם.
בכתבה מדובר על 220 רופאים שהתאגדו יחד בכל העולם ומודאגים ממהלך לרשת את חיינו באנטנות מסרטנות.
וואו! שווה לקבל סרטן!
סרטן מואץ למוח!
דר' יעל שטיין, מנהלת היחידה לקרינה בלתי מיננת בהדסה עין כרם, לא קבלה אישור לעריכת ניסוי בטכנולוגיה דור 5 כי קרינה זו לא נבדקה מספיק וחשודה כמסוכנת וביקשו אישור ממשרד הבריאות, שכמובן לא נתן. הטכנולוגיה אכן לא נבדקה אך היא נפרסת באופן נרחב והופכת את כולנו לשפני ניסוי, כי לבדוק קרינה בבני אדם זה לא אתי אבל להקרין את כל הציבור זה מאד רווחי. קרינה בלתי מיננת נמצאת במחקרים רבים יותר ויותר כמסרטנת, כגורמת לבעיות זיכרון ובעיות נוירולוגיות, לפגיעה בדנ"א ולשבירת מחסום דם-מוח, לבעיות למידה וריכוז, לבעיות פוריות ועוד
5G נשק אנרגיה ישירה להשמדה המונית, כל מי שמוכן למות ולהרוג את הילדים שלו בשביל מהירות הורדת סרטים כניראה המוות הזה מגיע לו. מי שחושב שהוא מבין וחכם גדול בטכנולוגיה הרצחנית הזאת כדאי שיצפה בקישור המצורף.
https://youtu.be/VKA0EO5B7JI