מחקר: לדבורה יש סדר עדיפויות משלה

מחקר חדש של MIT מגלה כי הצמיגות של צוף בפרחים משפיע על היכולת של מאביקים לשתות אותו.

חוקרים מאוניברסיטת MIT גילו שכמות הסוכר שיש בצוף משפיעה בצורה עקיפה על אילו יצורים יהיו המאביקים של הצמח. זאת, משום שריכוז הסוכר משפיע על צמיגות הצוף, והצמיגות גורמת לכך שסוג מסוים של מאביקים יהיה אידיאלי לאותו הצמח, בעוד שסוג אחר של מאביקים עשוי למצוא את המשימה קשה ולעבור לצמח הבא.

מאביקים בשירות הפרח

צמחים משתמשים במאביקים ביולוגיים להעביר את המטען הגנטי שלהם ממקום למקום. כך יכול שיח בואדי מסוים להאביק שיח אחר המרוחק ממנו, מבלי להעקר מהנקודה שבה הוא שתול. את המאביקים הקלאסיים אנחנו מכירים עוד מילדותנו; אלה כוללים את דבורי הדבש, אך לא רק הן. הרוח עצמה יכולה לשחק תפקיד גם היא בהאבקה ובנשיאת הזרע המוכן אל נקודת יעד מרוחקת. אם תישא הרוח את חומרי ההאבקה לצמח אחר מאותו סוג, היא יכולה להפרות אותו עם המטען הגנטי של השיח הקודם, אשר מרוחק ממנו.

חיות אחרות מעולם החי לוקחות חלק בתהליך ההאבקה, ואלה כוללות את יונקי הדבש, דבורים, דבורים וחרקים נוספים, המבקרים את הפרחים כדי לשתות את הצוף ותוך כדי מתמלאים באבקנים, אותם הם ישאו לפרח הבא שיבקרו, וכן הלאה.

לכל חיה מנגנון משלה המאפשר לה לדגום את הצוף של הפרח. ישנם בעלי-חיים היונקים את הצוף דרך צינורית ארוכה, וישנם כאלה אשר מגיעים קרוב מאוד לצוף ויכולים לשתות אותו. לכן, לצמיגות של אותו הצוף יש חשיבות ביכולת של בעל-חיים כזה או אחר לשתות או לינוק אותו.

צמיגות דומיננטית

תחשבו על ההקבלה הבאה; כשאתם נמצאים במסעדת מזון מהיר כלשהי ורוכשים כוס שתיה גבוהה עם קש, אתם יכולים לשתות ממנה דרך הקש ולהפעיל כוח יניקה כדי שהשתיה תגיע אל הפה שלכם. כמות הכוח שתצטרכו להפעיל כשהנוזל הזה אינו צמיג, כמו מים, נמוכה משמעותית לעומת מצב בו הנוזל צמיגי.

המחקר החדש של MIT מראה כי האבולוציה של פרחים היוצרים צוף בעל רמת סוכר כזאת או אחרת עשויה להשפיע גם על המאביקים הפוטנציאליים של אותו צמח. זאת, משום שלכל אחד מהמאביקים הפוטנציאליים של הצמח, הזמינים באזור פריחתו במועד הפריחה ישנם מאפיינים ביולוגיים אחרים. לכן, במקרים בהם הנוזל צמיגי מידי לבעלי-חיים בעלי מנגנון יניקה, הצמח יצטרך להמתין להגעתם של בעלי-חיים אחרים המסוגלים לשתות את הצוף המתוק, ולקחת את המטען הגנטי שלו הלאה.

המשמעות היא שעבור כל צמח וצמח ישנו מאביק אידיאלי אחר. למחקר עשויות להיות השלכות מעשיות, בעיקר בעולם החקלאות, בו נעזרים החקלאים מידי יום בשירות האבקה של מאביקים טבעיים, ובעיקר בדבורים. אלה מספקים את שירות ההאבקה הנדרשים להבשלתם של כל הפירות שאנחנו מכירים היום. כעת, בעקבות המחקר, יכול להיות שיהיה שווה לחקלאים לבדוק לאחר ששתלו שדה של גידול מסוים מיהו היצור האידיאלי ביותר לספק עבורו שירותי האבקה.

וידאו: דבורת דבש יונקת נוזל סוכר

Avatar

נדב דופמן-גור

עו"ד העוסק בתחומי דיני הטכנולוגיה, דיני פרטיות וקניין רוחני. מרצה ומנטור לסטארטאפים, ובעל ניסיון רב-שנים בפיתוח ווב (http://about.me/nadavdg).

הגב

הגב ראשון!

avatar
Photo and Image Files
 
 
 
Audio and Video Files
 
 
 
Other File Types
 
 
 

* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.

wpDiscuz

תגיות לכתבה: