האחרון לשושלת נאנו: ביוגרפיה, סקירה וביקורת
הוא סבל ממשבר זהות שהקטין, הגדיל, הצר והרחיב אותו באופן בלתי עקבי במשך השנים. עכשיו הוא קטן ובעל מסך מגע אך נטול פונקציות מהותיות שקיבל ואיבד מהדגם הקודם. רגרסיה או התקדמות? האמצעי למשפחת אייפוד זוכה לסקירה – וביקורת
מקום לידה: קופרטינו בואך קליפורניה בואך סין
תאריך לידה: הראשון לספטמבר 2010
צבע: ורוד, כתום, ירוק, כסוף ואדום למביני עניין
פיצ'רים: מסך מגע, רדיו, נגן מוזיקה ותמונות, שעון אנלוגי, טיימר, שליטה באמצעות קול, מודד צעדים ותמיכה מלאה בעברית
מחיר: 8GB בעבור 799 ש"ח, 16GB בעבור 949 ש"ח (איידיגיטל, יבואנית מוצרי אפל בישראל).
משבר זהות ושינויים הורמונאלים
הוא נולד בפברואר 2006 והחליף את אחיו הותיק והפופולארי עד לאותה העת: האייפוד מיני. הפלא הטכנולוגי שהציג מנכ"ל חברת אפל, סטיב ג'ובס, זכה להצלחה מיידית, הגיע בשני צבעים: שחור ולבן ובנפח בן 2 או 4 GB. מאז ועד היום עבר האייפוד נאנו שינויים הורמנאלים רבים שהצרו והרחיבו, האריכו והקטינו אותו באופן רנדומלי עד שהגיע למצבו הנוכחי כשהוא משיל מעליו את כל הכפתורים וגלגלי המגע. היו שטענו כי מחשבה יתרה לא היתה שם. שאפל פשוט חילקה לשניים את דגמו האחרון של האייפוד נאנו: לאחד קראה שאפל והשני הפך לדגם הנאנו הנוכחי.
מי שהתנסה מעט בנאנו החדש יכול לחלוק על הנחת היסוד הבלתי מחמיאה. ממשק המגע של הדגם הנוכחי מצליח למצות עד תום את יכולותיו של המסך הקטנטן באופן מעורר התפעלות.
בניגוד לאחיו הגדולים (האייפוד הקלאסי והאייפוד טאצ') עבר הנאנו משבר זהות לא פשוט. כמעט כל דגם חדש שהשיקה אפל הוביל מהפכה ביחס לקודמו. הוא שינה צבעים, הפך לרחב וקטן, חזר להיות ארוך, קיבל מצלמה, איבד מצלמה ולבסוף קיבל השראה מבן הזקונים למשפחת אייפוד והתמזער לריבוע קטן וצבעוני.
צעד קדימה, שניים אחורה
דגם חדש יותר אינו בהכרח טוב יותר מקודמו. אפל עידכנה ושינתה את עיצוב האייפוד נאנו והאייפוד שאפל מספר רב של פעמים וחלק מהם כלל רגרסיה אל העיצוב הקודם. כך הציגה החברה עיצוב חדש ורחב למכשיר הנאנו ב-2007 שהוחזר במהרה כבר שנה לאחר מכן לדגם הצר והארוך שאפיין את המכשיר קודם לכן.
גם בנוגע לאייפוד שאפל ניתן להבחין בחזרה אחורה באשר לעיצוב. לאחר שהשמיטה אפל את כל הכפתורים מהמכשיר והפכה אותו למקל צר במספר גוונים, חזרה החברה שלב אחד אחורה והוסיפה לו את גלגל השליטה המסורתי בדגם הנוכחי שהוצג השנה.
הטמעת מסך המגע באייפוד נאנו לא בהכרח הפכה אותו לטוב יותר. הדגם הנוכחי הוא לכל היותר תחליף מצויין לאייפוד שאפל אך ספק אם מייצג התקדמות ביחס לדגם הקודם – זה שכלל מסך גדול יותר, איפשר צפייה בוידאו והכיל מצלמה ומיקרופון מובנים שאיפשרו ללכוד וידאו.
אז כן, מסך המגע בהחלט משובח, אבל וידאו לא תראו בו ותמונות תעדיפו שלא לראות בו בשל גודלו הקטן. עם זאת השליטה על תפריטי המכשיר והמעבר בין הפונקציות נעשת בקלות יתרה בשל השימוש במסך המגע והפעולות אינטואטיביות ופשוטות יותר מאלו המוכרות לנו מגלגל השליטה הקלאסי.
ספורט רדיו ושעון אנלוגי
כבר בתחילת דרכו אומץ האייפוד נאנו על ידי חובבי ספורט למינהם כנגן מוזיקה נייד ואולטימטיבי. אפל שהשכילה לראות זאת הטמיעה לאורך השנים אפליקצייה העושה שימוש בנעליים יעודיות של חברת נייק וכעת גם הרחיבה את האפשרות למדידת צעדים ללא כל צורך בנעלים תואמות. הנתונים נשמרים, מציגים התקדמות, מאפשרים קביעת יעדים וסנכרון היסטוריה באייטונז.
פיצ'ר נוסף שהטמיעה אפל בנאנו החדש הוא שעון אנלוגי שכבר אומץ על ידי אינספור יצרניות אביזרים נלווים המאפשרים באמצעות רצועה להפוך את הנאנו לשעון יד מעוצב.
בין הפונקציות השימושיות מעט יותר ניתן למצוא את הרדיו אם כי איכות השמע התלויה באוזניות כאנטנה לא ממש הפגינו יכולות מרשימות במיוחד. במשך שנים נמנעה אפל לשלב בנגני המוזיקה הניידים שלה את האפשרות להאזין לרדיו. הסיבה היתה בעיקר כלכלית. לצד נגני המוזיקה שלה מחזיקה אפל באחת מחנויות המוזיקה הגדולות בעולם (אייטונז). אפל העדיפה שלקוחותיה ירכשו מוזיקה מאשר יקשיבו לכזו הזמינה לכל דורש וחששה מפגיעה במכירות.
עם הזמן איתרה החברה את הנוסחה המושלמת. סנכרון בין רשימת ההשמעה של הרדיו המוצגת על גבי צג המכשיר תאפשר לשמור שיר מועדף כתזכורת ולאחר מכן לרכוש אותו בלחיצת כפתור מאייטונז. הרדיו הפך לסוכן מכירות שמאפשר להתנסות במוזיקה ולרכוש אותה מיד לאחר מכן.
הרדיו הקיים במכשיר הנאנו מאפשר גם לשמור מקטעים שלמים מההאזנה, דבר המאפשר ללחוץ על "השהייה" ולהמשיך ולהקשיב מהרגע שהפסקנו או לחזור אחורנית כדי להקשיב לשיר או לדברים שנאמרו בשנית.
לסיכום
איכות שמע ומספר שירים מכובד על מכשיר קטן ואולטימטיבי לספורט הם ללא ספק מאפיינים מהותיים באייפוד נאנו החדש. מסך המגע בהחלט מקפיץ את תחושת השליטה על המכשיר אך מגיע על חשבון פיצ'רים אחרים שספק אם כדאי היה לוותר עליהם. אנחנו היינו נשארים עם הדגם הקודם.
הגב
5 תגובות על "האחרון לשושלת נאנו: ביוגרפיה, סקירה וביקורת"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
אני אהבתי את ההוא, שהיה לו רדיו מובנה כזה, שאפשר להקליט ממנו ל-MP3, והיה בו את האופציה למיין מוזיקה לפי תיקיות ולא לפי איזה DB מיותר, וגם, כשמחברים אותו למחשב, הוא מזדהה בתור כונן ולא "התקן מדיה"… אה, רגע, זה לא היה אייפוד. זה היה קוואון עם רוקבוקס… כן. אותו אהבתי.
אני אהבתי את ההוא שנראה כמו נגן משנות ה-80, עם הממשק המיושן, וזה שלא היה מתחבר לכל מיני התקנים פופולרים, או לרכב.
וגם כשמחברים אותו למחשב, הוא לא היה מסתנכרן עם האייטיונז, חנות עם מיליוני שירים.
אה רגע, זה לא היה אייפוד, זה היה קוואן עם רוקבוקס… כן, אותו אהבתי.
ועכשיו ברצינות – רדיו לא מעניין אותי, למיין מוזיקה על פי תיקיות אפשר גם באייפוד (תתפלא), וזה שהוא יהיה כונן – גם זה אפשר.
עצירת ההשמעה, הצגת רשימת ההשמעה – אלה תכונות שמתקיימות רק בקונטקסט של רדיו דיגיטלי. מן הסתם הן לא זמינות בארץ.
הצגת נתוני רשימת ההשמעה לא זמינים בישראל, אבל עצירת ההשמעה ברדיו וחזרה לאחור זמינה ואינה תלויה בהקשר של רדיו דיגיטלי אלא ליכולות המוטמעות במכשיר