צה”ל נגד פייסבוק, ניסיון נוסף
“צה”ל החליט על חסימת הגישה למספר אתרים בולטים, ביניהם רשתות חברתיות כמו פייסבוק וטוויטר, כמו גם חשבונות דואר אלקטרוני כמו ג’ימייל”. יובל שושן חושב שמדובר בהחלטה מבורכת ומסביר למה
“צה”ל החליט על חסימת הגישה למספר אתרים בולטים, ביניהם רשתות חברתיות כמו פייסבוק וטוויטר, כמו גם חשבונות דואר אלקטרוני כמו ג’ימייל”, כך נכתב במאמר שפורסם בדה-מרקר. זה זמן רב שצבא ההגנה לישראל נלחם בפגיעה העצומה בביטחון המידע המתרחשת בעיקר באמצעות הרשתות החברתיות הפופולריות, והגדולה ביניהן היא פייסבוק.
ניוזפיד אישי
אני חושב שמדובר בצעד טוב, כשהמטרה בטווח הרחוק היא ליצור לפייסבוק וחבריו תדמית רעה ושלילית בעיני החיילים, בזווית של ביטחון מידע, כך שאלו ירתעו מפרסום של תוכן (מדיה מכל סוג שהיא) באינטרנט. אבל לצערי אני לא חושב שזה מספיק.
בבדיקה האחרונה שערכתי בצבא בפני קבוצה מסויימת של חיילים, הרוב הגדול ידע לסמן שהאינטרנט ורשתות חברתיות בפרט מהוות סכנה לביטחון מידע בצבא. אולם כאשר בדקנו את פייסבוק לעומק, נדמה שהניוזפיד של פייסבוק משדר משהו אחר, פרטי ואישי יותר, וגורם לחיילים לטעות ולחשוב שתוכן המתפרסם על ידם בפייסבוק, יוצג אך ורק לחברים שלהם, ולכן “זה בסדר”. כאשר חשפתי שהגדרות ברירת המחדל בנושא הפרטיות של פייסבוק הן שכל מה שתפרסמו, יוצג לכולם או/ו לחברים של החברים שלהם (בישראל המשמעות של זה היא כולם), זו הייתה הפתעה (והפתעה גדולה יותר כשהדגמתי כיצד פגעתי בפרטיות שלהם, אבל על זה הרחבתי בפוסט אחר).
ביטחון מידע: לא רק תמונות וסרטוני וידאו
עד כה ההסברה העיקרית של הצבא בנושא ביטחון מידע התמקדה במדיה כמו תמונות וסרטוני וידאו – חיילים שמצלמים את עצמם בבסיס, לצד מפות ומסמכים מסווגים. לא אומר שהבעיה הזו לא קיימת גם היום (לצערי היא עוד קיימת, ופשוט מעצבן כל פעם מחדש לראות תמונות כאלו בפייסבוק), אבל היא התרחבה ועוד תתרחב לתחומים נוספים.
פרסום סטטוסים (תוכן טקסטואלי המופץ על ידי המשתמש) דרך המכשיר הסלולרי נעשו לפופולריים מאוד בקרב החיילים לאור הזמינות וקלות השימוש בהם במכשירים סלולריים (השערה היא שכ-50 אחוזים מהחיילים עושים שימוש בפונקציה הזו). ביחד עם הסטטוסים, לצד ההתפתחות והחשיפה הגדולה של טרנד המיקום (Geo Location) המשולב ביחד עם עדכונים טקסטואלים, אני מוטרד ממש.
סיכום
הצבא משתמש כיום בשתי שיטות, האחת היא ענישה (לאלו שמבינים בכוח) והסברה (לאלו שמבינים במוח). אני מקווה שההסברה של הצבא תהיה חזקה יותר, רלוונטית וממוקדת יותר לכלל החיילים, על מנת שיבינו את המשמעות המטרידה והלא נעימה של הנושא הזה. יש לכם הצעות נוספות כיצד לטפל בבעיה?
הפוסט פורסם לראשונה בבלוג “המשקיף על הרשת”
הגב
3 תגובות על "צה”ל נגד פייסבוק, ניסיון נוסף"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
צעד מתבקש ויפה שעה אחת קודם, תמוהה שעד עכשיו לא עשו זאת.
לצערנו לכל חייל שני יש היום סמארטפון עם גישה עצמאית לאתרים אלו.
זאת התחלה טובה אך הדרך עוד ארוכה להגבלות, אכיפות וניטרול דינאמי של יציאת מידע למקומות שלא צריך להגיע אליהם.
מסכים עם כל מילה