מדענים מציגים: מחשב שאינו קורס
חוקרים בריטיים הצליחו לפתח מחשב שיודע לשחזר את עצמו בעת קריסה וכך למעשה, למנוע את קריסת מערכת
מדעני מחשב באוניברסיטת UCL בלונדון הצליחו לפתח מחשב המתקן את עצמו ולעולם אינו קורס. על פי אתר New Scientist, המחשב, שלכאורה מבוסס על האקראיות שבטבע, מסוגל לתכנת את עצמו מחדש כאשר קורס באמצעות תיקון נתונים פגומים. האידיאל, על פי המפתחים, הוא מחשב שולחני שלעולם אינו קורס.
עוברים למחשוב מערכתי ויציב
על פי הדיווח, מדובר במחשב "מערכתי", אשר מסוגל לשמור על מערכות חיוניות שונות פעילות. לדוגמא, לאפשר לכלי לחימה לתכנת את עצמם מחדש על מנת להתמודד עם נזקים כתוצאה מלחימה, או בהיבט יותר פרופורציונלי למשתמש הממוצע, לשמור על מחשבים בעלי מסדי נתונים רגישים עובדים בתצורה מלאה, כל הזמן.
אז כיצד קריסה מתרחשת? ברמה הטכנית הפשוטה ביותר, תוכנת מחשב היא רצף ליניארי של הוראות, אשר מבוצעות בסדר כלשהו. במידה ומסיבה כלשהי הביצוע נעצר (חילוק באפס, שגיאה בגישה לזיכרון), התוכנית המסויימת תקרוס. בדרך כלל, מערכת ההפעלה יודעת להתאושש ממקרים כאלו ולסיים את המשימה שקרסה, אך לפעמים ההתרסקות חזקה מידי עבור מערכת ההפעלה וגם היא קורסת בעצמה (מסך כחול ב-Windows, מסך BSOD וכו').
ההשראה: המוח האנושי
החוקרים, פיטר בנטלי וכריסטוס סקלריו מ-UCL, בדרך חשיבתם המקורית, התמקדו דווקא בתוצרים של הטבע על מנת להתמודד עם הקריסות. בהנחתם המקורית, הם טוענים שבני אדם, לדוגמא, אינם "קורסים", או "מוקפאים", זאת מפני שהאופי של הפקודות, אשר נכנסות ומעובדות על ידי המוח שלנו שונה בתכלית מפקודות המגיעות לתוכנית מחשב. במקום מספר קטן של משימות קריטיות, ישנן מיליונים או מיליארדים של משימות אשר רצות יחדיו בכדי להשיג תוצאה גדולה יותר. בדרך הזו, במידה ומשהו קורה, המערכת אינה מאויימת ויכולה לשחזר את הנתונים שאבדו על ידי חישוב מחדש בזמן מאוחר יותר.
הנתונים מגיעים לזיכרון ישירות עם ההוראות מה לעשות איתם. לדוגמא, במידה והטמפרטורה בחוץ חמה מידי, המחשב מקושר ישירות להוראה הנדרשת. למעשה, מדובר במחשב אשר מכיר מספר עותקים של הוראות אשר מופצות על פני המערכות הרבות שלו, כך שאם מערכת אחת נפגמת המחשב יכול לגשת לעותק נקי אחר של הוראות ולתקן את הקוד שלו. בשונה ממערכות הפעלה קונבנציונליות, אשר בעת קריסה אינן יכולות לגשת לזיכרון, המחשוב המערכתי ממשיך לעבוד מבלי להיות תלוי באף גורם מכיוון שכל מערכת נושאת זיכרון נפרד.
זה אולי נשמע לא הגיוני, אך במהלך כנס Evolvable Systems אשר יתקיים בחודש אפריל בסינגפור, החוקרים צפויים להציג את הממצאים הראשונים שלהם ולהראות שהמחשב עובד הרבה יותר מהר מהצפוי.
הגב
8 תגובות על "מדענים מציגים: מחשב שאינו קורס"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
נשמע פשוט כמו מספר מחשבים שמבצעים את אותן הפעולות במקביל רק שהם ארוזים בקופסה אחת.
מה חדש בזה? לשלוח הוראות זהות בנתיבים שונים בשביל גיבוי ידעו כבר לעשות עם יוני דואר.
טדם-טם-טדאם…
טדם-טם-טדאם…
טדם-טם-טדאם…
(נעימה מתוך שליחות קטלנית 2)
נשמע שזה ייצור עומס מסוים על המעבד/מעבדים של המחשב המדובר – כמות המידע המשונע תגדל משמעותית. בנוסף – זו ארכיטקטורה שדורשת יחידות מחשוב שונות בקופסה אחת – כמו שרתי בלייד – עם כל כרטיס שהוא מחשב/שרת בפני עצמו, אבל בסדר גודל גדול יותר ומהירות נמוכה יותר לכל יחידה. אבל מה שהכי קשה זה התיאום בין כל יחידות החישוב הללו.
קריסה? תזכירו לי – מה זה קריסה?
חח אהבתי את התגובה שלך
אתה גם משתמש כנראה באובונטו לפי השם שלך אז זה עוד יותר מובן.
אבל אל תשכח שיש כאלהה שזה נחוץ להם מאוד
כמו מי שמנהל מסדי נתונים בהיקף רציני
ועוד ועוד אם רק תחשוב לא חסר דוגמאות.
המחשב הזה נשמע כמו שרת, המריץ מספר משימות במקביל.
מערכת כזו דורשת מערכת הפעלה די מורכבת, דבר הגורר בד"כ באגים היכולים לגרום לקריסה.
למרות שיכולה להיות מערכת הפעלה בלי באגים, זה לא חידוש גדול וממילא נזק למערכת ההפעלה, או למעבד ימנע מהמחשב לעבוד וניתן לראות בזה קריסה.
אגב, גם המוח יכול להתקע- יש הרבה אנשים ש"קופאים" במצבי לחץ. כמובן שה"תוכנה" שנתקעת, "רצה" ב sandbox, והקריסה שלה לא פוגעת בתפקודים אחרים (לב וכו') שמתבצעים במקביל.
עם זאת, נזק לוגי ל"תוכנה", יכול לגרום לנזק (מחלות נפשיות), נזק פיזי יכול לשתק את המערכת והוא גם פגיע ל"וירוסים" (סמים, אלכוהול וכו') שיכולים לפגוע בתפקוד שלו.
אני חושב שהתרומה שהמחשב הזה מספק , בשונה ממחשבים רגילים היא כמעט אפסית למשתמש הפשוט ולא תיהיה לו שום הרגשה שהמחשב הזה באמת יותר טוב. המחשב הזה יהיה יותר טוב לארגונים שלא יכולים להרשות לעצמם קריסת מחשבים. אבל השאלה עד כמה זה באמת מורגש ותורם ערך מוסך ממחשב רגיל.
וואו!!!
אבל איזה מערכת הפעלה…?