האקוסיסטם של אפל: כלא של זהב
כמה נתונים שלא ידעתם על האקו-סיסטם של אפל ועל הבעייתיות שהוא מציב מול תחרות, פרטיות ואובדן שליטה
לאחרונה אני צולל אל תוך העולם של Apple בהקשר של ה-iPhone וה-AppStore, וקצת עם ה-OsX. ופתאום, כשאני עוצר להסתכל על התמונה השלמה של האקו-סיסטם – היא קצת מטרידה. אני בטוח שחלק מהעובדות כאן יהיו חדשות לרובכם, אבל מה שיותר מעניין הוא המכלול שלהן.
.
העולם על פי iOS
- כל מי שרוצה לפתח ל-IOS צריך רשיון של אפל. זה אומר שהוא משלם (100 דולר לשנה), אבל יותר מעניין – הוא רשום באפל, ובהמשך זה כולל חשבון בנק וזיהוי חד ערכי של המכשירים הניידים שהוא נושא.
- מי שרוצה לפתח ל-IOS ול-OsX חייב לעבוד על מחשב של אפל. גם החומרה, המכשיר עצמו, וגם מערכת ההפעלה. הוא גם צריך לעבוד עם כלי העריכה של אפל. וכשהוא מתכנת – הוא כותב בשפה ייחודית של אפל (Objective C). יש לסעיף הזה חריגים מסויימים, אבל הכלים של אפל הם התנאים הרשמיים, והכלים המתאימים ביותר.
- כל אפליקציה/משחק שהמפתח רוצה לפרסם – תהיה אך ורק ב-AppStore של אפל. אין דרך אחרת להעביר אפליקציות למכשירי Iphone/Ipad אלא עם המכשירים נפרצו (את זה אפל לא מצליחים לחסום בינתיים). כלומר אין דרך לקנות/למכור אפליקציות למשתמש הקצה, אפילו בחינם, שלא דרך אפל (ותוך חלוקת עמלה של 30% לאפל). כיום גם ב-OsX, על מחשבי דסקטופ ולפטופים של אפל, מותקן AppStore. סביר להניח שבהינתן הדרכים הטכנולוגיות – אותה מדיניות תשוכפל גם לשם.
- אפל קובעת את סולם המחירים של האפליקציות. אי אפשר לקבוע כל מחיר לאפליקציה. למשל: אי אפשר למכור בפחות מדולר אחד, ואי אפשר למכור בדולר וחצי. רק בשלמים (פחות סנט אחד לפי המסורת האמריקאית). ובמספרים גדולים – הסולם של אפל מציב רק מחירים במאות שלמות. אי אפשר למכור ב-550 דולר. צריך לבחור: 500 או 600.
- כל אפליקציה של iOS נבחנת ומסוננת ידנית ע”י אפל. אפל יכולה לפסול אפליקציות אם הם רואים בה בעייתית מכל מיני היבטים, כמו עיצוב, שימוש בפונקציונליות של כפתורי המכשיר (מי שניסה לאפשר צילום ע”י כפתור הווליום – נפסל), או תוכן שאינו מוסרי לפי אמת המוסר של אפל.
- עוד דבר שאפל לא מאשרת – מכירת Subscription שלא דרך החנות של אפל. בקינדל של אמאזון היה פעם קישור שמוביל אל החנות שלהם. לפני שבוע הם נאלצו להסיר את הקישור. מי שיתקין עכשיו את האפליקציה יראה שאין שם שום הפניה לרכישת ספרים. הסיפור (השערורייתי בעיני) זמין כאן. הדרישות הדרקוניות המקוריות של אפלכאן (הן עברו עידון קל מאז). לא מעט אפליקציות של גופים גדולים מתחום העיתונות והמגזימים ואפילו מוזיקה – נכנעים לתנאים של אפל, ויש מצב שהם מאבדים את הרלוונטיות ב-iOS.
- כל אפליקציית iOS רשומה אצל אפל ומאוחסנת אצל אפל בגרסתה האחרונה (וכנראה גם בגרסאות קודמות).
- כל בעל iPhone/iPad שרוצה להוריד אפליקציות, אפילו בחינם – צריך להפקיד את פרטי כרטיס האשראי שלו אצל אפל. (תיקון: כתבתי כאן שזה רלוונטי גם לחינם, אבל טעיתי. אפל מאד דוחפים להזנת פרטי אשראי ביצירת החשבון, אבל אפשר להימנע מזה עד לרכישה הראשונה).
- כל אחד מ-200 מיליון מכשירי iOS שיצאו לשוק – מכיל מספר מזהה ייחודי (נקרא UDID). לכל משתמש יש Apple ID. הצימוד הזה מתועד אצל אפל.
- אפל יודעת בדיוק מה מותקן לי על המכשיר. הרי הם אלו שנתנו לי את האפליקציות האלה.
- כשמשתמש מחפש אפליקציות להורדה – אפל הם אלו שמחליטים מה להציע לו, על בסיס מאפיינים שונים שחלקם נובעים מהתנהגות ודירוג הקהל (דירוג שיכול להתבצע כמובן רק אצל אפל).
- ה-AppStore אינו זמין באינטרנט. אפשר להגיע לעמודי אפליקציות דרך גוגל, אבל הדרך היחידה הרשמית לעיין ולחפש אפליקציות ומשחקים ב-Appstore היא בתוכנת iTunes של אפל (לשמחתנו זה עדיין עובד גם על Windows).
- באמצעות חשבון האפל שלך, ובהפעלה פשוטה של MobileMe המוטמע במכשיר – הטלפון שלך ידווח על מיקומך לשרתים של אפל באופן שוטף.
- ה-iCloud החדש של אפל, שיוטמע ב-iOS הקרוב, מסנכרן את כל המידע שלך בין המכשירים שלך. ובמקביל – מאחסן אותם גם על השרתים של אפל. ההפעלה של השירות הזה יושבת באופן הכי טבעי בתהליך ההפעלה הראשונה של המכשיר, כשירות גיבוי חינמי.
די. עייפתי את עצמי. אז שתי הבהרות לסיום
- רק אפל מסוגלת ליצור אקוסיסטם איכותי שכזה. חברה של גאונים בעלי חזון. זה לא שאין לי טענות פה ושם על המוצרים שלהם, אבל אני לא רואה מי יכול להשתוות להם בזרימה המשומנת הזו של המערכת ובתדמית הצבעונית שהם מצליחים לזגג על הכל.
- יוצאים לי מדי פעם פוסטים אפוקליפטיים. לא יודע למה, אבל נראה שאנחנו אוהבים לפחד קצת
בכל אופן – אני לא מצביע כאן על רוע, אלא על תמונת מצב שיוצרת בעיה של תחרות, של פרטיות, ושל אובדן שליטה.
הגב
14 תגובות על "האקוסיסטם של אפל: כלא של זהב"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
איזה פחד אלוהים
צריך להיות אדיוט מושלם בשביל להשתעבד לממלכת האופל הזו
לא מדויק – “כל בעל iPhone/iPad שרוצה להוריד אפליקציות, אפילו בחינם – צריך להפקיד את פרטי כרטיס האשראי שלו אצל אפל.”
יש לי אייפון לא פרוץ. מוריד הרבה אפיקציות חינמיות מ- APPSTORE ומעולם לא נתתי להם פרטי כרטיס אשראי
גלית,
את צודקת לגמרי כשאת אומרת שהם לא הראשונים, אבל המערכת שלהם כל כך עמוקה, מהתוכנה והחומרה הרישום של המפתח, ועד המקבילים של משתמש הקצה, דרך תשתיות התיווך. לאף חברה בעולם לא היה אקוסיסטם כזה, ובטח שלא עם 200 מיליון מכשירים.
וכמובן שכל המערכת מתקתקת ושמחה, אבל הכל עד שמגיעים למצבים בהם אפל מנצלת את כוחה וחוסמת המון אפשרויות של יצירתיות ומסחור רק כי זה לא מתאים לתכניות שלהם.
וכשאת אומרת “מעדיפים” – הם לא היו מעדיפים שיהיה גם וגם?
רתם – כנראה הפעלת את החשבון שלך לפני שאפל שינו את השיטה…
אהבתי את הפסקא המתנצלת בסוף.. אימתו של ג’ובס נפלה עליך..
תזהר שזה שחתמת על כל זה, לא מאשר אותך לשימוש כ HUMANCENTiPAD
http://www.zdnet.com/blog/apple/south-park-parodies-itunes-terms-and-conditions/10043
אני עברתי לאנדרואיד.
מעדיף את הפתיחות והשליטה באנדרואיד על פני האיכות והסתימות של האייפון.
עדיין אפשר ליצור חשבון אפסטור (גם ישראלי וגם אמריקאי) ללא הכנסה של פרטי כרטיס אשראי. וזה בדוק, אני מציע לך לשנות את הפסקה הזאת בכתבה כי אתה טועה ומטעה.
כמובן, שבאמצעות חשבון שכזה ניתן להוריד רק תכנים חינמיים.
ואגב, אפל היא לא היחידה ששומרת מספר מזהה ייחודי (UDID) של כל מכשיר אצלה. לפי הזכור לי גם בOVI STORE של נוקיה מספר הIMEI הייחודי לכל מכשיר נרשם בצמוד לחשבון שהמשתמש פותח שם בכדי להוריד אפליקציות…
gabguy – צודק לחלוטין. עשיתי בדיקה לפני שכתבתי, אבל הממשק שלהם הטעה אותי וגרם לי לחשוב שאין לי ברירה.
אני מברר איך אני משנה את זה בפוסט עצמו. תודה רבה על התיקון.
כמה אירוני שאפל הייתה זו ששחרה לעולם את הפרסומת נגד האח הגדול של 1984, ועכשיו היא נהייתה מין אח גדול בעצמה.