התקדמות מחקרית בחיסון נגד נגיף האיידס
המלחמה נגד נגיף האיידס ממשיכה ללא הרף. השבוע פורסמו שתי ידיעות מעודדות. האם אנו מתקרבים לפתרון אמיתי?
שתי ידיעות מעודדות הנוגעות למחקר העוסק בנגיף האיידס פורסמו השבוע: בספרד הצליחו חוקרים לפתח חיסון שבשלבים ראשוניים של ניסויים קליניים מצביע על 90% יעילות מול הנגיף החמקמק. בצד השני של האוקיאנוס, חוקרים אמריקנים הצליחו לפתח שיטה החושפת את הוירוס ממעטה ההגנה שלו, ומאפשרת לגוף להילחם בו.
1.8 מיליון קורבנות בשנה
ברחבי העולם מתים בכל שנה כ-1.8 מיליון בני אדם כתוצאה ממוות הקשור בנגיף האיידס. הנגיף, אשר פוגע במערכת החיסונית, גורם לאנשים הנגועים בו (במידה והפך לפעיל) לתופעות רפואיות בדרגות שונות, רובן ככולן קשורות למערכת החיסונית והחלשותה כתוצאה מפעילות הנגיף האקטיבית בגוף. כך יוצא שאנשים ש”מתים מאיידס”, אינם מתים ישירות כתוצאה מהנגיף אלא מסיבוכים רפואיים של מחלות, אפילו מחלות קלות, שהתדרדרו כתוצאה מהחלשות המערכת החיסונית על-ידי הנגיף.
נציין, כי מספר זה מייצג ירידה משמעותית בתמותה העולמית בעקבות הנגיף, אשר שיאה נקבע בשנת 2004 בו מצאו את מותם כ-2.4 מיליון מיתות ברחבי העולם (נתונים מעודכנים מרחבי העולם נאספים על-ידי האו”ם).
חיסון ספרדי
החוקרים הספרדים סיימו לאחרונה את השלב הראשון (Phase I) של הניסויים הקליניים בבני אדם. ממצאי המחקר מעודדים ביותר; כ-90% מהמתנדבים פיתחו תגובה חיסונית לנגיף לאחר שנחשפו לחיסון הניסויי. החיסון הניסויי, MVB-A, אינו מסכן מתנדבים בריאים שאינם נגועים בנגיף, אך כן מאפשר למערכת החיסונית שלהם ללמוד להתמודד עם נגיף האיידס.
החיסון מבוסס על חיסון קודם שנוסה בהצלחה ב-2008, ומבוסס על חיסון נגד אבעבועות רוח (smallpox). ל-MVB-A יש עוד דרך ארוכה, שכן בדרך עליו לצלוח עוד כמה שלבים של ניסויים קליניים. בהמשך תוכנית הפיתוח והניסוי שלו, מתכננים החוקרים לנסות אותו גם על מתנדבים שנדבקו כבר באיידס, וכך יוכלו לבחון את היעילות שלו ככלי טיפולי, ולא ככלי מניעתי.
חשוב להדגיש שלא מדובר בתרופה, אלא בכלי שיכול לעזור לחסן את הגוף ברמה כזאת שתאפשר לנדבקים להמשיך בחייהם, כפי שהיום מתמודדים אנשים שנדבקים בנגיף ההרפס. אם אחוזי ההצלחה הללו יישמרו גם לאורך יתר שלבי הניסוי, מדובר בחדשות מעודדות בהחלט. מידע נוסף מפורסם באתר של רשות המחקר הספרדית (קישור בספרדית). תוכלו גם לקרוא ראיון באנגלית שהם ערכו לרגל הממצאים (קישור באנגלית).
לפרוק את הוירוס מנשקו
אחד מכלי הנשק החשובים המשמשים את נגיף האיידס ברגע שהוא נכנס לגוף האדם ומדביק את התא הראשון מיוחס לדרך שבה מהתל במערכת החיסונית, ומונע ממנה מלהשמיד אותו. מערכת החיסון האנושית, שהתמודדה לאורך ההיסטוריה עם גורמי מחלה ווירוסים ספציפית, התקשתה להתמודד עם החמקמקות של וירוס האיידס.
כעת, חוקרים אמריקנים מאוניברסיטת Johns Hopkins שבמרילנד הצליחו לפתח דרך המונעת מהוירוס מלהתחמק מגילויה של מערכת החיסון. החוקרים גילו כי מייד לאחר שהנגיף מדביק את התא הראשון בגוף, הוא שודד מאותו תא שכבה של כולסטרול (לא אותו סוג שמסתובב לנו במערכת הדם וגורם לנזקים), ועוטה אותה עליו כשכבת מגן. בשלב מאוחר יותר אם הוא פוגש את תאי מערכת החיסון, שכבת הכולסטרול עוזרת לוירוס לפגוע ביעילות המערכת החיסונית, ולגרום להיחלשותה.
במחקר האמריקני, החוקרים הצליחו לא רק לאתר את אותה שכבת כולסטרול שהוירוס משתמש בה, אלא גם מצאו דרך להוריד אותה מהוירוס. לאחר הסרת ההגנה, המערכת החיסונית יכולה להמשיך לטפל בוירוס כפי שהיתה מטפלת בכל וירוס אחר.
בשלב זה, המחקר בוצע במעבדה בלבד. החוקרים עוד צריכים להתגבר על שלבי מחקר לא פשוטים, הכוללים בדיקות בבעלי חיים ובבני אדם, ולבחון את יעילות הטיפול. אם יצליח, הוא עשוי להוות בסיס לחיסון יעיל כנגד וירוס האיידס. מידע נוסף תוכלו לקרוא בהודעה לעיתונות שפרסמו בג’ונס הופקינס.
נתקלתם בידיעה מדעית מעניינת? שתפו אותנו ב- info@geektime.co.il
הגב
5 תגובות על "התקדמות מחקרית בחיסון נגד נגיף האיידס"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
מעניין אך האם כאשר המערכת החיסונית תזהה את הווירוס ותוכל להילחם בו, האם מדובר בתרופה או חיסון מונע?
סליחה.
בקריאה חוזרת ולא מרופרפת הבנתי.
מרתק, תודה.
מדהים! נשמע כמו דחיפה בכיוון הנכון, אף כי ייקח זמן רק עד שנראה את התוצאות בשוק התרופות.
מדהים – מקווה שנראה את החיסון נגיש לכולם תוך פחות מ 3-5 שנים ונקווה שגם למחלות סרטן נמצא פתרון :)