ניפוח נתוני צפייה ביוטיוב: אייל גולן נצפה כמו מדונה
חשבתם שאתם גולשים לאן שאתם רוצים? תחשבו שוב. חלק מספקי האינטרנט בישראל, בראשם בזק בינלאומי, מסבים את הגלישה שלכם לכל מיני מקומות – לא בהכרח לקישור שביקשתם להפעיל. בכל אופן, הם לא מונעים את התופעה. וגם לא מודים בקיומה
תארו לעצמכם מצב שבו חבר שולח לכם קישור לשיר של החיפושיות. אבל כשאתם מקליקים על הקישור, אתם מקבלים שיר ישראלי שלא ביקשתם. תמיהתכם תגבר כשיתברר לכם שאותו קישור בדיוק יביא גולש אמריקאי, צרפתי, אנגלי או כל אחד אחר בעולם – אל השיר המבוקש של החיפושיות.
פרסומות במקום דפי שגיאה
לפני מספר שנים נתבעו שתי ספקיות אינטרנט אמריקניות על שביצעו פעולה כביכול בלתי מזיקה. את כל התעבורה שמגיעה לשום מקום, דהיינו כתובת לא קיימת (שגיאה 404 על הדפדפן) הם הסבו לדפים מלאי פרסומות, פעולה שהיתה נפוצה למדי בזמנו. במרץ 2010 עמלו מיטב המומחים להבין כיצד תעבורה של אתרים כמו טוויטר, פייסבוק ויוטיוב הופנתה לשרתים בסין. אבל בלי לשבור את הראש יותר מדי כל מפתח מתחיל יכול לומר לכם שהסבת תעבורה היא עניין פשוט למדי.
התופעה התגלתה באקראי, בניסיון הפצה של שיר בפורמט MP3 על שרת בארה”ב (שרת שנבדק ונמצא נקי מתוכנות זדוניות). הקישור של השיר הופץ ברחבי האינטרנט, וראו זה פלא: גולשים ישראלי החלו לדווח שהם שומעים שיר ישראלי מסוים במקום השיר שהופץ במקור, בעוד שבכל העולם נשמע דווקא השיר המקורי. מאחר שעל השרת שבו נמצא השיר המקורי לא קיים השיר הישראלי, והאתר והשרת המאכסן בארה”ב נקי לחלוטין – הרי שההסבה יכולה להתבצע אך ורק על שרתי ספק האינטרנט בישראל.
בדיקה שנערכה בשיתוף קוראי המגזין המקוון “ציף”, גילתה שרוב גולשי בזק בינלאומי, חלק לא קטן מגולשי נטויז’ן וחלק מגולשי 012, אינם שומעים את מה שביקשו לשמוע (כאמור כל גולש שפונה לקישור מכל מדינה אחרת בעולם יקבל את השיר המקורי). הגדיל ועשה אחד הנבדקים והוריד את השיר הישראלי אותו שמע אל מחשבו. הבדיקה הוכיחה כי שם הקובץ הוא אותו השם, רק שהקובץ המקורי גדול פי שניים. כן התגלה שהקובץ שהורד נדחס באמצעות מקודד בגירסה הרבה יותר מתקדמת מזו שבה נדחס המקורי.
מבחינה טכנית התהליך פשוט: השרת מקבל פקודה לקרוא לקובץ מסוים, במקום מסוים, אבל במקום לקחת את הקובץ הנדרש מהשרת המרוחק, הוא פונה למקום אחר ולוקח ממנו קובץ אקראי, או מוכן מראש, אחרי ששינה את שמו, ומעביר אל הגולש.
השיר הישראלי שהתקבל הוא שירו של לירן דנינו “עדיין ריק” שיר שנצפה ביוטיוב יותר מ- 1.4 מיליון פעמים, והמספרים ממשיכים להתנפח.
נתונים במחלוקת
כבר לפני שנה חשפה התכנית “צינור לילה ” בערוץ 10 את העובדה שניתן בקלות לזייף מספר צפיות/האזנות של סרטונים וקליפים על יוטיוב. רק שבמקרה ההוא לא מדובר על זיוף, אלא ב”פימפום” מכני, שכן הצפיות אכן מתרחשות. מדובר ברוטינה שמבצע מחשב ולא בני אדם, רוטינה שחוזרת על עצמה אלפי פעמים. גם במקרה שלנו יתכן מאוד שמדובר דווקא ביוטיוב, רק שבתהליך מתווסף השלב של המרת השיר (על הרשת קיימים עשרות ממירים של סרטוני יוטיוב לקבצי MP3).
מבט מהיר על כמה שירים ביוטיוב גילה שזמר אנונימי כמו נתן גושן נצפה פי 13 מזמר קצת יותר מפורסם, שעונה לשם אריק איינשטיין.
כשפנו נציגי “צינור לילה” ליוטיוב ולחברת האם גוגל, הם לא זכו לתגובה ועד עצם היום הזה הנושא “בבדיקה”. בפשטות, ליוטיוב ולגוגל ממש לא אכפת שהמספרים שלהם מנופחים. הם מרוויחים מזה. בדיוק כמו שלפייסבוק לא אכפת שמספר המשתמשים המזויפים על הרשת החברתית מגיע לעשרות ואולי מאות מיליונים. כל עוד זה מייצר תעבורה, מה רע.
רחוק מהמציאות
למה בעצם חשוב מספר הצפיות/האזנות? תומר (תומי) בן, פעיל בתחום המוזיקה, ויוצר בפני עצמו, מסביר: “ראשית, כשלאמן יש מספר צפיות גדול, אפילו אם הוא מזויף, תחנות הרדיו מקדמות את השיר כי נוצרת אשליה שמדובר בשיר פופולארי. מי שאחראים לתופעה הם האנשים שמטפלים בקידום של האמן ברשת, הם מציעים למנהלים של האמן שתמורת תשלום הם ידאגו להעלות את מספר הצפיות וכו’; בנוסף, ברגע שמספר הצפיות גבוהה יוטיוב נותנים קדימות לסרטון – בבחינת fake it until you make it”.
ספק אינטרנט שמחליט מה תשמע ומה לא זה עניין חמור, בין אם הוא מודע לכך או לא. הבעיה היא שהם לא מוכנים להגיב לטענות. כך שגם אם התשובה שלילית, הרי שזה מציג את רמת האבטחה שלהם באור מגוחך במיוחד, מאחר שבעצם הם חשופים למניפולציות שאחרים מבצעים על השרתים שלהם. הבעיה היא שהיום מדובר על שיר – ומחר הסבה מהסוג הזה עלולה להשמיד כל גישה לעמודי אינטרנט כאוות נפשם של הטרולים.
מה שמחזיר אותנו מספר שבועות לאחור, ליום בו פורסמו נתוני המדרוג של האינטרנט הישראלי. ובכן: עד כמה הם אכן אמינים? אם ספק האינטרנט, במודע או ברשלנות, או אפילו תמימות – מסוגל לגרום לניתוב תעבורה לאן שרק יחליט – עד כמה אפשר לסמוך על המספרים שהם מתהדרים בהם?
הפוסט פורסם לראשונה באתר “מגפון, עיתון ישראלי עצמאי“
הגב
12 תגובות על "ניפוח נתוני צפייה ביוטיוב: אייל גולן נצפה כמו מדונה"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
אתם דיי צודקים, אבל מה שאתם לא צודקים, זה שאם בנאדם נכנס לשיר של אייל גולן, ויום [או 12 שעות] אחרי זה נכנס שוב לאותו שיר, זה 2 צפיות, תחשבו על 100 אלף איש ככה?
עוד משהו, שכחתם את עומר אדם, 6 מיליון צפיות [לשיר בניתי עלייך] במדינה של 7 מיליון,
אבל זה דיי ברור שהוא מזייף.
יש לכם קצת טעויות בכתבה.
מונה הצפיות ביוטיוב הוא בדיחה.
מספיק ללחוץ F5 והופ התווספה עוד צפייה, ככה יש לסרטון שלי שמראה משהו משעמם ביותר ושלא קידמתי בכלל מעל 1000 צפיות.
מה קשור אריק איינשטיין וההוכחה המצוצה הזו?
עם כל הכבוד, הוא אכן “מפורסם” יותר אך בעת שונה לחלוטין.
היום בבועת הוירטואליות, נתן גושן פי כמה יותר “נצפה” וזה מובן מאליו.
כמו כן זה גם שיר שתרצו לחזור עליו כמה פעמים ולא כמו “מה אתה עושה כשאתה קם בבוקר”.
קל להבין מי מזייף ומי לא.
למשל על ידי השוואה בכמות התגובות אל מול הצפיות או הלייקים וכו’.
לא הגיוני סרטון של 1.5 מיליון צפיות ו-100 לייקים.
לא הבנתי מי אחראי על הרמאות הזאת
אני לא ממש מצליח להבין אם אפשר לדעת מי עומד מאחורי זה והאם מדובר בעובדים של הספקים? למי עוד יכולה להיות גישה לניתוב הפנימי של הספקים בארץ?
שאלה טובה איתי, שאלה שלעולם לא נקבל עליה תשובה. ספק האינטרנט לעולם לא יודה בניתוב גולשים. ואם אכן זו יוזמה פרטית של אחד העובדים הוא לעולם לא יודה בזה כי משרתו בסכנה.
דווקא נשמע לי מאד הגיוני שנתן גושן שהשירים שלו מככבים במצעדים בני ימינו, יקבל פי כמה וכמה צפיות מאריק איינשטיין שיותר סביר שקהל היעד שלו שומע אותו מתקליטים מאשר ביוטיוב.
פי 7 יותר מאביב גפן ? פי 13 יותר מאריק איינשטיין ?
נו באמת
לדעתי מאד הגיוני. אל תשכח מי הקהל שמקשיב לשירים ביוטיוב, משתף אותם בפייסבוק וכך גורם לעוד 100 צפיות מהחברים שלו. אפשר לדון על מידת הכישרון המוזיקלי של נתן גושן, אבל רמת הפופולריות שלו בדיוק בקרב הקהל ה”נכון” (נערים מתיכון ועד אחרי צבא) בטוח גבוהה יותר משל אריק איינשטיין, אפילו פי 13.
חברת קרייז פרוד’שון חברה הקשורה לישראל נצפתה על ידי לא פחות מ900 מיליון פעמים במשך שנת 2010-וחצי 2011 עד שסגרה את החשבונות עם יו טיוב וכל הצפיות היו אמיתיות
ניתן להגיע למצב כזה של צפיות בצורה ישרה
אגב גוגל בדרך כלל מגלה צפיות מנופחות על ידי מחשב
ומבטלת אותם
crazedigital.com
אין מה להתרגש ממספר ענק של צפיות אלא אם רוצים לעשות כספ מזה
חברת קרייז פרוד’שון חברה הקשורה לישראל נצפתה על ידי לא פחות מ900 מיליון פעמים במשך שנת 2010-וחצי 2011 עד שסגרה את החשבונות עם יו טיוב וכל הצפיות היו אמיתיות
ניתן להגיע למצב כזה של צפיות בצורה ישרה
אגב גוגל בדרך כלל מגלה צפיות מנופחות על ידי מחשב
ומבטלת אותם
crazedigital.com
אין מה להתרגש ממספר ענק של צפיות אלא אם רוצים לעשות כספ מזה