הסטארטאפ הזה רוצה שתעשו כסף מהקוד הפתוח שאתם כותבים
הסטארטאפ הישראלי xs:code פיתח מערכת מוניטיזציה שמאפשרת למפתחים לגבות תשלום מחברות מסחריות עבור שימוש בספריות שלהם, תוך שמירה על הקוד פתוח
קוד פתוח מאפשר לכל מי שחפץ בכך לצפות, להשתמש ולערוך את קוד המקור – ולהפיץ את התוצר הסופי שלו, אבל הסטארטאפ הישראלי xs:code מאמין שקוד פתוח לא חייב להיות רק בחינם. עתה משיק הסטארטאפ את פלטפורמת המוניטיזציה שפיתח, לה גייס כחצי מיליון דולר בהובלת חיים טורפיאשווילי, ממייסדי חברת המשחקים פלאריום.
אתם תדאגו לקוד – הם ידאגו לכסף שלכם
כיום, מיליוני שעות ומיליארדי דולרים מתבזבזים על ספריות קוד פתוח שאינן מתוחזקות, או שרישיון השימוש בהן איננו כולל אפשרות לשימוש מסחרי. מדובר בבעיה הנפוצה בכ-90% מפרוייקטי התוכנה בעולם.
על פי המייסדים של xs:code, בעיות התחזוקה הללו נובעות מחוסר מוטיביציה וזמן של המפתחים – שככל הנראה מבלים את מרבים יומם בעבודה במשרד. ועם כל הכבוד לתחושת השליחות והתרומה לקהילה, אחרי 9 שעות של כתיבת קוד במשרד – לא תמיד בא לכם להמשיך ולעבוד. כתוצאה מכך, ספריות רבות, גם כאלו שהפכו לפופולאריות בקרב ארגונים רבים, נזנחות ואף ננטשות באופן מוחלט, והסובלים העיקריים הם אלפי המשתמשים של אותה הספריה, שנדרשים לתחזק אותה בעצמם או להטמיע ספריה אחרת. בעזרת xs:code ומודל המוניטיזציה שלה, חברות יכולות ליהנות מספריות קוד טובות ומתוחזקות, ובמקביל – למפתחים יש מוטיביציה ואמצעים להמשיך ולשפר אותן.
הרעיון הוא שבמקביל לגרסה החינמית המוצעת ב-GitHub הזמינה ופתוחה לכל מי שיחפוץ בכך, מפתחים יחזיקו ב-xs:code גרסה נוספת של הקוד שתהיה זמינה בתשלום. כדי לעשות זאת, יש ליצור העתק של הקוד שיהיה סגור ונעול עם קוד אקטיביציה, שרק מי שישלם עבורו – ייחשף אליו. כל אחד יוכל להחליט במה בדיוק הגרסאות יהיו שונות – פיצ׳רים, כמות העדכונים, היקף ההתאמה האישית או סוג הרישיון.
מי שמחליט בכמה לתמחר את הקוד הוא אתם, כשהסכום המינימלי שניתן לגבות עומד על 5 דולר בחודש. המודל הכלכלי של xs:code מתבסס על עמלה בגובה של 25% מהרווחים. פיצ׳ר נחמד נוסף יאפשר לחלק את הרווחים בין המפתח לתומכים נוספים בספריה. בצורה זו, מפתחים יכולים לבנות צוותים סביב הספריה שלהם, ולהציע למפתחים נוספים להתחלק איתם ברווחים.
לא קצת מנוגד לתורת הקוד הפתוח?
אבל האם הכנסה של מנגנון מוניטיזציה לא נוגדת את כל הרעיון של קוד פתוח? בשיחה עם גיקטיים אומר אלעד אדיר, ה-CMO של החברה, כי עקרונות הקוד הפתוח – החופש לשתף, לתרום, ללמוד ולשפר – הם לב-ליבה של הפעילות שלהם, וכי אינם נפגעים; ״מודלי המוניטיזציה שהפלטפורמה של xs:code מאפשרת, מושתתים על עקרונות אלה שכן הקוד נשאר פתוח. מפתח יכול להציע את הפרויקט שלו בחינם ב-Github תחת רישיון שימוש GPL, ואת אותו הפרויקט ב-xs:code תחת רישיון המאפשר שימוש מסחרי. כמו כן, מפתחים יכולים להציע שירותים כגון שעות תמיכה או פיצ'רים נוספים בתשלום – הכל על בסיס הקוד הפתוח והחינמי שלהם ב-Github״, אומר. כלומר, הקוד עצמו – ממשיך להיות פתוח, אבל עבור פיצ׳רים נוספים ומתקדמים יותר, תיאלצו כנראה לפתוח את הכיס.
גם אתם מן הסתם משתמשים במערכת שלכם בקוד פתוח. האם אתם משלמים למפתחים?
אדיר: "התחלנו לפנות למפתחים, שבקוד שלהם השתמשנו, כדי להציע להם תשלום חודשי קבוע עבורו. אנחנו מאמינים שמפתחים שמרוויחים כסף עבור הידע והזמן שלהם הם בעלי מוטיבציה גבוהה יותר לתחזק ולשפר, וגם כמובן להתייחס לבקשות של המשתמשים, שכעת משלמים״.
xs:code הוקמה על ידי נתנאל מוחוני (מנכ״ל) וחן רביד (VP Product). במשרדיה שבהרצליה פיתוח מועסקים 11 עובדים. נכון לעכשיו הפלטפורמה זמינה בגרסת בטא, ולפי החברה, הצטרפו אליה עד כה כ-100 מפתחים ברישום המוקדם.
הגב
20 תגובות על "הסטארטאפ הזה רוצה שתעשו כסף מהקוד הפתוח שאתם כותבים"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
כל הכבוד להם שהרימו את הכפפה !
כל האופן סורס הזה ואף אחד לא מרוויח מזה.. איכס, איהפ קצת קפיטליזם ? קצת תאוות בצע??
מעולה. בעיקר הביצוע. בלי פרסומות, בלי לגעת בקוד ובלי שטיקים וטריקים. נשמע שהחבר'ה עלו פה על משהו מעניין למדי.
רעיון יפהפה!
רק שאלה לא נראה לכם שאפשר אחרי זה לעשות לזה טורנט כזה. ואז כל מי שירצה ישתמש ברבע בתשלום. נכון הוא יצטרך לעדכן מדי פעם. אבל זה לא שכולם ישמרו על אתיקה כזו שהם לא ישתפו את הקוד שהם שילמו עליו.
כל הצוות הגיב כאן? חחחח
היי ילדים! רוצים לראות איך הורסים קוד פתוח בשביל כסף?
אתכם לריצ'רד סטלמן
יש לי ווידוי. אני לא תורם. משתמש המון, ולא תורם. גם לא לוויקיפדיה. אם המפתחים יבקשו subscription ואני אצטרך את הספריה – אשלם כמו גדול.
בשנים האחרונות הרבה מוסדות בעיקר אוניברסיטאות וחברות גדולות מפרסמות את הקוד בגיטהאב אבל עם איסור לשימוש מסחרי ואם רוצים אפשר לקבל אחד תמורת הסכום המתאים
ז"א שזה כבר קורה בגיטהאב באופן אורגני ובלי שום צורך בגוף מתווך או סגירת הקוד
אני אישית נגד לערבב קוד פתוח עם סגור….יש דרכים פחות אגרסיביות למונטיזציה…
גרוע ולא שימושי , אם אצטרך את הספרייה אני אמצא אחרת שבחינם …
בנינו אף אחד לא ישלם על משהו חינמי
מה קרה שאתה לא יכול לשלם קצת?
תלמד שהדברים השווים והטובים באמת הם בתשלום!
חמדניים ישראלים
פויה
יש להם זכות לגבות כסף עבור מה שהם מכינים! הם עשו לך טובה שנתנו לך עד עכשיו את זה בחינם!
יש להם זכות לגבות כסף עבור מה שהם מכינים! הם עשו לך טובה שנתנו לך עד עכשיו את זה בחינם!
רעיון נוראי
רק מוח יהודי חמדן יכול לחשוב על דבר כזה
לא פלא ששונאים אותנו
רעיון מעולההההההההה
אתה סתם קמצן שלא מסכים לשלם כלום
עדיף להחזיר את הכסף למשקיעים.
לא המצאתם מודל פרימיום, ולמה שמישהו ישלם לכם 25אחוז על מודל כזה?
רק בגלל שעשיתם אינטגרציה לפרוססינג ?
מתכנת יכול לפתח דברים גם בצורה פרטית
אם הרישיון הוא GPL זה בלתי אפשרי לעשות.
מעולה בדיוק מה שחסר בפאזל. בהצלחה!