עבר בקריאה ראשונה: החוק שיחסום לכם את הגישה לרשת
על פי הצעת החוק החדשה, קציני משטרה יוכלו לחסום אתרי אינטרנט על פי שיקולם האישי בלבד.
עם הזמן נדמה שיותר ויותר זכויות נלקחות ממשתמשי האינטרנט. בעוד שברוב המקרים מדובר במילים מסויימות בהן טוקבקיסטים אינם יכולים להשתמש, או העובדה שעליהם לחשוף את זהותם האמיתית, הצעת חוק חדשה מעניקה סמכויות רבות יותר למשטרת ישראל שתוכל לחסום אתרים בעצמה ללא כל צורך בפנייה לקבלת צו מבית המשפט.
הצנזורה על האינטרנט
ביום שני האחרון, עברה בקריאה ראשונה הצעת חוק שהוגשה על ידי משרד המשפטים, המיועדת להגבלת שימוש במקום לשם מניעת ביצוע עברות. בשפה מעט פחות משפטית, הצעת חוק זו מאפשרת לקצין משטרה (מפקד מחוז או מפקד יחידה ארצית במשטרת ישראל שהוא בדרגת תת-ניצב ומעלה) לחסום גישה לאתרי אינטרנט – ללא צו בית משפט ועל פי שיקול דעתו בלבד. כמובן שלא מדובר בכל אתר אינטרנט שהוא, אלא רק כאלה בעלי יסוד סביר לחשש שמשמשים לביצוע עברות מסויימות.
הצו שיונפק יחייב את ספקי הגישה לאינטרנט ולעיתים אף את מנועי החיפוש עצמם להפסיק באופן מיידי את פעילותם של אתרי הימורים מקוונים, אתרים בעלי תכנים פדופיליים או כאלו המאפשרים מכירת סמים מסוכנים. בשלב הראשוני של הצו, החסימה תהיה לתקופה מוגבלת של עד 30 ימים, אך הקצין יוכל להאריך את הצו בבית המשפט.
המטרה העיקרית מאחורי הצעת החוק המדוברת היא להלחם נגד אתרי ההימורים השונים הפועלים בישראל. זאת לאחר שבחודש מרץ 2013 נקבע כי למשטרת ישראל אין את הסמכות להורות לספקיות לחסום את הגישה לאתרים המדוברים. בעוד שהמטרה העיקרית מאחורי צו זה היא כמלחמה נגד אתרים המעודדים הפרה של החוק, הענקת כוח כה רב למשטרה עלולה לעלות לנו, הגולשים, הרבה מאוד.
לכן אין זה מפתיע שיו״ר איגוד האינטרנט, עו״ד מי-טל גרייבר שוורץ, תקפה את אישור הצעת החוק החדשה ואף הזהירה מפני מתן סמכויות מוגזמות לרשויות החוק, שיתנו להם כוח בלתי מוגבל להפעלת צנזורה ברשת. עו״ד שוורץ ציינה כי "הצעה זו הופכת את המשטרה באופן פורמאלי לצנזורה של רשת האינטרנט. איגוד האינטרנט הישראלי סבור כי יש לפעול למצות את הדין כנגד פעילות פלילית ברשת. מובהר, כי אין בגישת איגוד האינטרנט הישראלי כדי לעודד פעילות פלילית או כדי לראותה כלגיטימית, אך אנו מאמינים כי אם יש צורך בחסימת גישה לאתר אינטרנט, כפעולה חריגה ונדירה, הרי שחסימה כזו צריכה להיעשות במשורה, לעיתים נדירות ואך ורק באמצעות צו שיפוטי שיינתן מלכתחילה."
עוד הוסיפה כי "אין כל סיבה לאפשר למשטרה להורות לחסום את הגישה לאתר שלא באמצעות צו בית משפט וזהו כלי שהאפקטיביות שלו כלל לא מוכחת. אנו חוששים כי במהרה צו לחסימת גישת תושבי המדינה לאתרים, או חלק מהם, יופנה כלפי כלל ציבור משתמשי האינטרנט בישראל. בפועל, מתוקף הצו, נדרשים ספקי אינטרנט ומנועי חיפוש לתפקד כזרועו הארוכה של השלטון לצורך הטלת צנזורה על הרשת, באופן הפוגע בזכויות היסוד של הציבור".
למעשה, במידה והחוק אכן יעבור בקריאה שלישית ויכנס לתוקף תהיה זאת הגבלה חקיקתית של חופש הביטוי – אחת מזכויות האדם הבסיסיות ביותר. החוק, אם יזכה לפירוש רחב יותר של המשטרה, עשוי להפוך את האצבע לקלה יותר על ההדק להסרת אתרי אינטרנט וכאן גם מקור הבעיה.
מקור תמונה: Shutterstock / Censor press keypad on his keyboard
הגב
13 תגובות על "עבר בקריאה ראשונה: החוק שיחסום לכם את הגישה לרשת"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
להתחיל לעבוד עם וי.פי.אן או פרוקסי לחילופין, וללמוד איך לעקוף את כל ההגבלות באשר הן. לא לרשום שרתי שם דרך חברות ישראליות.
ידע זה הנשק שאיתו מנצחים את הצנזורה.
פשוט להחליף את שרתי הDNS בהגדרות של המחשב/ראוטר ל-8.8.8.8 ו-8.8.4.4
רוב החסימות של הספקיות הן ברמת הDNS
זה סתם תירוצים, המשטרה יכולה להשיג צו בתוך זמן קצר
החוק הזה בא לעקוף את בתי המשפט
ואיך הן יחסמו? לפי דומיין? איך זה יעזור? לפי אייפי? אז כשיחסמו בלוג שנמצא בשרת של גוגל ילך לכולם הג'ימייל… חבורה של ליצנים.
לגמל..
יש להם גישה לשרתי dns של הספקיות,הם פשוט חוסמים מתוך שם את הדומיין שהם רוצים לחסום . .. אז כן לפי אייפי אתה יכול להכנס ,יותר מזה ,אתה יכול לשנות את השרת dns שלך והחסימה לא תשפיע עליך ..
העובדה שהחוק לא לגמרי יעיל לא אומרת שהוא לא מסוכן ומטורלל. הרבה אנשים לא יטרחו ללמוד איך לעקוף את החסימה, הם פשוט ייכנעו ויתנו לממשלה להחליט עבורם איפה לגלוש.
http://www.haaretz.co.il/captain/room404/.premium-1.2088407
אז לפני הכל האינטרנט הוא מקום של שיתוף מידע נגיש ופתוח לכל דורש, זה מה שהופך אותו לאחת ההמצאות המשמעותיות ביותר של החברה המודרנית. חוק כזה הוא בעצם הסתרת מידע עפ"י שיקול דעת לא ברור של מי, כמו צנזור ספרים בספריה. לדעתי כל שוטר צריך לעסוק בתפקיד שמונה לעסוק ולא לפגוע בדעת הציבור על אופן פעולת הממשלה והמשטרה בפרט, שכבר לא חיובית במיוחד.. כמו כן תג משטרה, גם של קצין לא נותן לו שום סמכות להסתרת מידע אשר לעם מגיע לדעת. בהצעת חוק כזו נראה שהממשלה מנסה להתגרות בעם או לעורר את זעמו…
ומה עם הצנזורה שאיגוד האינטרנט מפעיל על אתרים? בלי בית משפט ובלי צו ובלי שום דבר.
https://www.isoc.org.il/domain_heb/idnc.html
בזיון אחד גדול. וכל מי שרוצה לעקוף את משטרת המחשבות והאינטרנט מומלץ לו להשתמש בשירותי פרוקסי או TOR כדי שלא יכתיבו לו או לה לאן לגלוש ומה לעשות!