אנטומיה של כשלון
מוצרי הדגל של אפל מנצחים את המתחרים מכל עבר, ופורצים דרך לשווקים ונישות חדשות בשוק. האם יש סיכוי למתחרה כלשהו מול אפל?
האייפון והאייפד מכסחים חברות על ימין ועל שמאל, בקצב מהיר אפילו יותר מאשר מהפכת המחשב האישי.
מדוע נכשלות החברות הגדולות מול אפל?
אנחנו חיים בעידן טכנולוגי שאין שני לו. תקופה מעניינת, אשר מקבילה ניתן למצוא לה רק בהתפתחות הטכנולוגית של ראשית המאה ה-19. עם השקת האייפד 2 בישראל וההצלחה הרבה לו זוכה המכשיר בכל העולם, רבים מהאנליסטים אשר נמאס להם לשאול מדוע זוכה האייפד להצלחה כה מסחררת שינו פרספקטיבה, והחלו לשאול את השאלה המעניינת באמת: מדוע לא קם עדיין מתחרה ראוי לאייפד? את התשובה אפשר למצוא כשבוחנים מקרוב את המתחרות, ואת האסטרטגיות השיווקיות שלהן.
"הפלייבוק של RIM כל כך גרוע, שחברת הסלולר האמריקאית Verizon Wireless לא מוכנה לגעת בו". כך התבטא דובר מטעם החברה כיום לאחר שהמוצר הושק לראשונה ללקוחות. יריבתה AT&T לא מאפשרת למשתמשים להוריד את אפליקציית הבלקברי החיונית (Blackberry Bridge) המביאה את אפשרויות הדוא"ל והתקשורת לפלייבוק.
הספקים הם סוחרי נשק, אשר מוכרים נשק לכל אחד במחיר המתאים – אבל אפילו הם אמרו "עד כאן" עם הפלייבוק. זוהי נפילה ענקית בהתחשב בעובדה כי היוצרים של הפלייבוק, RIM – הם הפטריארך המצליח של השוק הנייד, שלמעשה המציא את קטגוריית הסמארטפונים, ו-RIM אינה לבד.
בדיוק כמו RIM, ואחרי המון הבטחות ורענון מערכת ה-Windows יחד עם ניסיונה בשוק – ייצרה מיקרוסופט פלטפורמה ניידת נכשלת משל עצמה – Windows Phone 7. אך היא אינה גרועה כמו הפלייבוק, ואם באמת תרצו אחד – יש מי שימכור לכם יחידה. יצרנית המחשבים Dell קפצה גם היא על עגלת האנדרואיד, והפיקה סדרה של טאבלטים גרועים לאחר סדרת ניסיונות כושלים ביצירת סמארטפון משלה (זוכרים את Axim?).
סוף הדרך של סימביאן
הרשימה עוד ארוכה: נוקיה נאלצה לבצע המתת חסד למערכת הדגל שלה – סימביאן. המנכ"ל החדש אילץ את החברה להודות כי מערכת ההפעלה הגיעה לסוף דרכה לאחר מספר שנים של הכחשה עיקשת, ולאחר שכל מאמציה של החברה ליצור לה יורשת נכשלו כישלון צורב.
מאוחר יותר קפצה החברה מן הפח אל הפחת, על ידי אימוץ Windows Phone 7, ועיכוב בהשקת מוצרים חדשים עד שנת 2012. ואז יש את מצעד החברות המחשב ויצרניות הרכיבים המצליחות (ברובן אסייתיות, יצרני ציוד מקורי, או OEM), כגון Acer Lenovo ו-ViewSonic – אשר מבטיחות הבטחות גדולות, אך בפועל משיקות מוצר מרושל שלא תוכנן כראוי, בתקווה להיכנס לשוק. מרשים…
מדוע כאלו חברות מובילות בעולם הטכנולוגי נכשלות בצורה כל כך מרהיבה בשוק הנייד? כיצד הן יכולות שלא לראות את ההרס העצמי בגישה שלהן? עבור RIM ו-Nokia, מחדליהן מאיימים על קיומן של החברות בשוק ברמה בינונית. עבור מיקרוסופט ו-Dell, מחדליהן עלולים למנוע מהם לשרוד בשוק שממשיך לנוע קדימה.
ישנן מספר סיבות, ואפל אינה אחת מהן. בטח, אפל חוללה את מגע הקסם העיצובי שלה תחילה בסמארטפון, ולאחר מכן בטאבלט – והביאו לשוק את הלהט, האלגנטיות, העקביות, ואת יתרונות המערכת האקולוגית שהפכו את המק למחשב האישי היחיד עם נתח שוק שהולך וגדל.
אבל אפל עשו את זה עם המק המקורי, אך עדיין הובסו בשוק על ידי אחרים. העובדה כי המוצרים הניידים של אפל הם באמת הכי טובים עדיין לא מסבירה מדוע המוצרים של המתחרים הם בדרך כלל כל כך גרועים.
התשובות נמצאות בפגם מהותי שנמצא ברוב החברות: הן אינן גמישות, ואינן יכולות להחליף הילוך בקלות, כי פירוש הדבר שהן יאלצו לנטוש את הנוסחאות הקיימות שעבדו לטובתן ואחראיות להכנסותיהן, ולבצע מעבר לתחום לא מוכח, ושאינו מוכר להן.
הימור שהשתלם
כאשר אפל הציגה את האייפון לראשונה בשנת 2007, הדבר נראה כשינוי קיצוני עבור יצרנית המקינטוש. מעין הימור כי היא תוכל להיכנס ולהצליח בשוק זר. כפי שאנחנו יודעים כיום – הימור זה השתלם, כשאפל כעת נחשבת לחברת הטכנולוגיה הציבורית הכי רווחית בעולם.
אך בשנת 1999, כשהחליט המנכ"ל סטיב ג'ובס שהחברה תעבור מלהיות יצרנית של מחשבים אישיים בלבד, ליצרנית מכשירי אלקטרוניקה לצרכן (האייפוד של 2001 הוא התוצאה, אשר הוביל את אפל ליצירת האייפון, ועכשיו האייפד) – נטען כי סיכוייה להצליח היו קלושים מאוד. באותו זמן, הייתה אפל במצב קריטי, ולכן לחברה היה את החופש לקחת סיכונים.
RIM, נוקיה, מיקרוסופט, ו-Dell עוד לא נהיו נואשות מספיק בכדי באמת לחשוב אחרת. כאשר האייפון יצא, כולם לכלכו עליו והתייחסו אליו בתור צעצוע אשר יקסום אך ורק לנאמני המק (עזבו את הדוגמה של האייפוד לרגע). היום, האייפדים כבר עוברים את קצב מכירת מחשבי המק ביחס של 4 ל-3, והאייפונים עוברים את קצב מכירת מחשבי המק בקצב של 5 ל-1.
עובדות אלו ממחישות מדוע הפלטפורמה הניידת היא כל כך חשובה לספקי המחשב. בנוסף, האייפד נחשב למוצר שמטרפד את שוק מחשבי הנטבוק, ולאחראי על התכווצות שוק המחשבים.
מדוע RIM, נוקיה, ומיקרוסופט ירו לעצמם ברגליים
RIM שיחקה על הקשר ההדוק שלה עם מנמ"רים (מנהלי מערכות מידע ראשיים) ומנכ"לים צרי אופקים, ואפשרה שליטה ביטחונית במכשירים שלהם לאלו שבאותה התקופה לא היו מעלים על דעתם להכניס "צעצועים" כמו האייפון והאייפד לתוך הארגון שלהם. הם דיברו עם האנשים הלא נכונים. מנמ"רים ומנהלי IT הם לרוב שמרנים, נמנעים מסיכונים, ומסורתיים – במיוחד בחברות גדולות, ואף יותר בגופים ממשלתיים. לפי השקפת העולם שלהם, שינוי הוא רע, וכמו כן חופש המשתמש.
מנהיגי ה- IT הניאנדרטליים האלו הם אינדיקטור בפיגור של מה שבאמת קורה. הם גם דחו את המחשב, האינטרנט, ומסחר אלקטרוני בזמנם. אך ההימור על אותם הלקוחות והחוזים השמנים שהם הציעו, גרמו ל- RIM, נוקיה, ומיקרוסופט לשוטט בעיוורון לתוך ממד החוסר רלוונטיות.
בינתיים, אנשים פרטיים, בין אם בעסקים או לא – החלו להשתנות ולפעול כמי שהפנימו שנים של ייעוץ במשרד למשאבי אנוש: הם החלו להגדיל ראש ולנהל את עצמם, והיו להם יותר ויותר כלים לעזור להם ליישם את עצמם. המחשב היה הראשון, ואז האינטרנט, ואז הקונספט של תוכנה כשירות (SAAS). בשנת 2007, הוסיפה אפל את הנייד לרפרטואר שלהם, והם שיחקו אותה ובגדול.
תדלגו קדימה 3 שנים לשנת 2010, ואפילו מנמ"רים ומנכ"לים הפסיקו להתנגד והחלו לאמץ את האייפון. אם ל-RIM, נוקיה, ומיקרוסופט היה ספק כלשהו שהעולם שלהם עתיד להשתנות במהירות, והם יהפכו בקרוב לדובי קוטב על גושי קרח מתכווצים בעולם שהשתנה בו האקלים, הרי שהשאלות האלו התאיידו בשנה שעברה. עם זאת, הם השקיעו כל כך הרבה זמן ומאמץ בהתנגדות לשינוי, עד כי הם לא יודעים איך לאמץ אותו – ולא נותר להם הרבה זמן בכדי להבין אותו.
מה זה אייפון?
נוקיה פשוט נכשלה. מיקרוסופט השליכה את הפלטפורמה הקיימת שלה (Windows Mobile) והתחילו שוב. זה יכול היה לעבוד, אלמלא החליט צוות הפיתוח להעמיד פנים שארבע השנים הקודמות לא קרו מעולם, כך שמערכת ההפעלה הניידת החדשה שלהם כיסתה רק שבריר מהיכולות של ה-iOS והאנדרואיד.
זה אפילו לא היה מוצר שהתיימר להתחרות באייפון, זה היה מוצר בהכחשה: "מה זה אייפון?". RIM בחרו במסלול דומה, אבל להם היה אפילו פחות מושג איך מתחרה לאייפד צריך לפעול. למעשה, הם לא רצה אפילו לקבל את הרעיון שהלוח שלהם אמור להתחרות באייפד. כל זה קורה בשנה שהאייפד הפך להיות הקונספט הטכנולוגי הכי מאומץ בכל הזמנים.
מיקרוסופט ו-RIM החמירו את התוצאות הדלות של החשיבה האטומה והמנותקת שלהם, על ידי כך שהחליטו לנטוש את שווקי הבסיס שלהן – אנשי עסקים, ובמקומם לכוון לילדים "מאגניבים" בני 20 ומשהו. מסתמן מכך שצוותי הניהול של שתי החברות חוו משבר אמצע החיים שכזה, וכפו את תפיסתם המעוותת של "ילדים מאגניבים" על תכנון המוצר שלהם.
Microsoft Kin
מיקרוסופט השיקה את ה-Kin ה"חברתי", שנועד במפורש לילדים – אשר הגיבו באותו האופן שבו כל הילדים מגיבים כאשר הורה בן 40 ומשהו מנסה להראות או להישמע "מאגניב": הם צחקו בשקט ובמבוכה, והלכו למקום אחר. מיקרוסופט מכאן עשתה את אותו הדבר עם Windows Phone 7, אבל עם קצת פחות יומרה מפורשת.
התוצאה הייתה ממשק משתמש אלגנטי, אבל שאר המוצר היה בלתי שמיש על ידי הלקוחות העסקיים המבוגרים שלה: אין יכולות אבטחה או ניהול, יישומי אופיס מקרטעים (כמעט ללא שינוי מגרסת Windows Mobile 6), אין אפשרות להעתיק ולהדביק, אין תמיכה עבור HTML5, ואין ריבוי משימות. במילים אחרות – לא היה לו שום דבר להציע שפלטפורמת האייפון (ואחריו אנדרואיד) לא עשתה שנתיים קודם לכן.
RIM הייתה אפילו גרועה יותר ממיקרוסופט בתחום זה. לפלייבוק אין ניהול ואין כמעט יכולות אבטחה, אך הוא מסתמך על המשתמש בעל הטלפון החכם השמרני ביותר שיש: BlackBerry. ההתאמה הזו לא הגיונית, ולא מתקבל על הדעת מדוע ב-RIM התעלמו לחלוטין מהמוניטין שלהם, והשיקו את המכשיר הכי פחות מאובטח מכל מוצר מתחרה. בנוסף, למרות המצאות המילה "משחק" בשמו (פליי – לועז. Play), לא קיים בפלייבוק שום דבר באמת שובב או מגניב. האפליקציות לא מיוחדות (למרות ש- RIM שכרה הרבה מאנשי צוות פיתוח האפליקציות לניידים של חברת DataViz), ו"משחק ברירת המחדל" שלו הוא משחק הטטריס, שחגג לא מזן יום הולדת 35. אם ל-RIM לא היה אכפת להסתכן בהרס המוניטין שלה, הרי שלא ברור מה הם תכננו להביא במקום.
המתחרה האמיתית כרגע
מוטורולה היא המתחרה היחידה שמוכרת את מחשב הלוח הראשון (והיחיד) שנחשב למכשיר אנדרואיד אמיתי, ה-Xoom. ה-Xoom הוא המתחרה היחיד שלא נראה כמו אסון כשמשווים אותו לאייפד. הוא אינו משתווה לאייפד 2, אבל לפחות הוא לא גרוטאה כמו הגלקסי טאב. הסמארטפון Atrix והמוצר הנלווה – Lapdock שלה, הם חידושים מעניינים באמת, ההתפתחויות האחרונות היחידות באנדרואיד המציגים את אותו סוג של כיוון והגדרת הפוטנציאל כמו האייפון הראשון.
אך האם מוטורולה יכולה לשמור על הכיוון ולפתח את הפוטנציאל הזה, זו שאלה פתוחה: כל המוצרים שלה סובלים מסתירות לא הגיוניות, בהתחשב בעובדה שאותה חברה פיתחה את כולם. בעיות אלו מצביעים על כך שאטימות ושמרניות הן עדיין בעיות בתחום הנייד של מוטורולה.
שורה התחתונה: העולם הנייד הוא כרגע בבעלות אפל וגוגל, אך מה עם WebOs?
HP היא היחידה בעיני שמראה שהיא קלטה את הכיוון הנכון. ב-HP הבינו כי ייצור מחשבים גנריים הוא עסק ללא מוצא. במקום זאת, HP רכשה את חברת פאלם בעבור מערכת ההפעלה שלה, וכעת היא מתכננת להביא את WebOS כמערכת אקולוגית בסדרה של מוצרים: סמארטפונים, טאבלטים ומחשבים. המהלך הנועז הזה מתבסס על אותה צורת החשיבה שהניעה את אפל לצאת משוק המחשבים, ולהביא לנו את האייפון והאייפד. זהו המהלך שמיקרוסופט צריכה ללמוד ממנו, ואני צופה כי HP תפתיע ובגדול.
אפל וגוגל ימשיכו את המלחמה שלהם, כשאפל תמשיך להיות המובילה בתחום, גם אם נתח השוק הגדול יותר יהיה של גוגל. השאר הם היסטוריה. RIM, מיקרוסופט, נוקיה, ו- Dell הם המתים המהלכים של עולם הניידים, אשר צריכים לחפש לעצמם חלקות קבורה. התאבלו עליהם אם בא לכם, אבל זה הזמן להמשיך הלאה. רק אל תיקברו בעבר יחד איתם.
כתבה זו הופיע לראשונה ב-Iphones.co.il
הגב
14 תגובות על "אנטומיה של כשלון"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
webOS לגמרי, זה כיוון מאד מאד מרתק.
אפילו יש לי שם אפליקציה! :)
http://tinyurl.com/64gj8g5
מסכים אם כל מילה. אם כי מוזר שההתייחסות למוטרולה Xoom היא כה שטחית.
רק מחיר מוגזם מונע מהטאבלט הזה להיות הצלחה, בתור אחד שהתנסה בו קלות אני מוכרח להגיד שאנדרואיד היא התשובה כרגע.
בעצם עוד דבר עלול למנוע ממנו מלהצליח: העדר אפלקציות. גוגל צריכה לדחוף יותר מפתחים לפתח אפלקציות "מאגניבות" לטבלטים (ע"ע Flipboard) או לפחות להתחיל להתאים את האפלקציות הקיימות לטאבלטים וגם לדאוג לסימונם ב-Market.
לאחר מכן לדאוג לסינון של אפלקציות במרקט על מנת להבליט אפלקציות איכותיות לעומת הבינוניות השולטות כרגע ב-Market.
הכתבה הזאת היא פשוט בושה לאתר שמכבד את עצמו
אין בעיה, אני מבין שאתה חולה במחלה של אפל, והם עושים הרבה דברים טוב
וגם לא מעט דברים חרא, בגלל זה לא כולם רצים לקנות אייפון עדיין ובכלל היתרונות שיש לאייפון (בדיוק 2: חויית משתמש טובה וכמות אפליקציות גדולה) הולכים ומצטמצמים במיוחד מול אנדרואיד אבל גם מול פון 7 עם השיפור בחומרה שיגיע בשנה הבאה ככל הנראה חווית המשתמש כבר תיהיה שווה בכולם וכמות האפליקציות עבור אנדרואיד בברור תעבור את IOS כי זו פלטפורמה פתוחה.
אני לא איזה שונא אפל שחושב ככה, גם רוב החברות שמציגות תחזיות לשנים הבאות חושבות בדיוק כמוני.
אז תפסיק לקשקש.
"שאפל תמשיך להיות המובילה בתחום, גם אם נתח השוק הגדול יותר יהיה של גוגל"
אתה יכול להסביר את המשפט הזה? כשהתחרות היא "מי מוכר יותר", איך בדיוק מי שמוכר פחות הוא המוביל?
לא רק שהמאמר המדובר פורסם במקור כפוסט באתר חובבי אפל, אפילו שם הוא נקטל כקומוניקט ותו לא. טורים כאלה צריכים לבוא כשהכיתוב "מדור פרסומי" מתנוסס בראשם.
אפל פאנבוי…
בכל מקרה, אני כבר שנתיים וחצי ממתין לבואו של הפרה(י) של פאלם/HP.
הנה, ממש אוטוטו הוא מגיע, ככה קראתי בכירים בפלאפון.
טוב שהלכתי על הגלקסי ולא הקשבתי לזבל שזורקים בעלי אינטרסים לחלל האינטרנט…
כתבה שכולה זבל טהור. אפל לא שולטת בשוק, ומערכת חלונות של מייקרוסופט ראויה לשם מערכת הפעלה בניגוד לזבל שמייצרת אפל.
כתבת יח"צ כל כך דוחה ושקופה.
+1
מדהים אותי כל פעם מחדש איך מכונת היח"צ של אפל נדחפת לכל פינה נידחת. לא יכול להיות שהם משלמים ספציפית לכל ילדון שכותב כתבה כמו זו, אבל למה לעזאזל שאנשים יכתבו כזאת ערימת שטויות? איפה האינטרס?
ניוזגיק, אתם הולכים ומאבדים אותי כקורא כשאתם נותנים במה לכתבות כאלה…
לתשומת ליבכם, טכנופילים (שהם, סביר להניח, קהל היעד שלכם) לא אוהבים לקרוא שטויות כאלה ולרוב אינם מעריצי אפל עיוורים.
וואו… כמה Apple haters…
אולי לשם שינוי תקראו את הכתבה ותגיבו לעניין, במקום לתקוף בגלל רגשי הנחיתות של המכשירים שלכם…
אני מציע לניוזגיק להתמקד באיכות ולא בכמות.
להשתמש במילים כמו "ניאדרטלים" בכתבה או להתבטא בזלזול כזה באנשים שעשו דבר או שניים בחיים שלהם זה לא לעניין. מייקרוסופט לא הולכת לשום מקום, ולא בטוח שאפל תישאר בפסגה לנצח.
מבדיקה קצרה, כל הפוסטים של נתי שוחט בניוזגיק קשורים לאייפון. זה מראה קצת על "סביבת המחייה" שלו ומעלה תהיות לגבי היכולת שלו לסקר את השוק בצורה אובייקטיבית.
נשמע ממש מגניב ה- WebOs הזה.
רץ לבדוק את העניין!