מקרה מבחן: מה ניתן ללמוד מעדכון אפליקציית Waze על איפיון נכון ושגוי?
כיצד השפיע המעבר של ווייז מחברה עצמאית לכזו שבבעלות גוגל? הצצה לחלק מהשינוי שעברה האפליקציה ומה ניתן ללמוד ממנו
הפוסט נכתב על ידי שי בן-ברק, יועץ עצמאי, מאפיין ומנטור. עוסק כבר שנים בחוויית משתמש של מוצרים דיגיטליים וכותב על זה בלוג. בעל תואר שני במדעים קוגניטיביים מהטכניון.
Waze היא אפליקציה נהדרת. הרעיון של שימוש בחוכמת ההמונים בכדי לצור מפה, לעדכן אותה ולהוסיף את מצב התנועה הוא מעולה. כל משתמש תורם את מיקומו ואת המהירות שלו באופן אנונימי וללא טרחה, וכל אחד יכול גם לדווח על תאונות או על מפגעים. הנתונים, שמתקבלים מהמשתמשים, מעובדים בשרתי Waze ומשמשים לתכנון מסלולים אופטימליים עבור משתמשים אחרים. כל אחד תורם את חלקו לקהילה ובתמורה מקבל מידע יקר ערך. Waze עושה גם שימוש במודל מישחוּק (gamification) שמזכה משתמשים בנקודות עבור תרומה של מידע, וטורח להודיע למשתמש על תודות שהתקבלו ממשתמשים אחרים עבור דיווחים שהוא מסר. אישית, אינני מתרשם כלל מנושא הנקודות והפרסים, כי חרף העובדה שאני משתמש Waze ותיק למדי, מעולם לא היתה להם משמעות מוחשית עבורי. מנגנון התודות, לעומת זאת, משחק אצלי תפקיד משמעותי יותר, כיוון שהוא עוזר לי להבין שבמסירת הדיווח עזרתי לנהגים אחרים ושהם מכירים לי תודה על כך. הכרת התודה והעובדה שגם אני מקבל דיווחים שמסרו נהגים אחרים, מעודדים אותי להמשיך ולדווח גם בפעם הבאה כשאני נתקל במפגע.
תחושה של שייכות לקהילה
כל העניין הוא בעזרה לקהילה כאשר המשתמש יכול, ובהסתמכות על הקהילה כאשר המשתמש צריך. לא מדובר כאן בהכרות עם הקהילה או ביצירת קשרים חברתיים. זה מה שלדעתי עושה את Waze לאפליקציית מיקור המונים אבל גם מבדל אותה מלהיות אפליקציה חברתית. כאפליקציית מיקור המונים היא מצויינת – לפי הדיווח של Yahoo ביוני 2013 היו ל-Waze כמעט 50 מיליון משתמשים.
בגרסאות האחרונות של Waze חל שינוי מסויים עם הוספת עוד תכונות (פיצ’רים) של רשתות חברתיות. בנוסף לכך, הגישה באמצעות האפליקציה לרשתות החברתיות האחרות (המתחרות?) הורחקה מנתיב השימוש העקרי של המשתמש והועברה למסך משני. השינוי הזה מרמז ש-Waze – אחרי רכישתה על-ידי Google – מכוונת לזירת הרשתות החברתיות ומנסה לצבור חברים ברשת שלה. אני מתרשם שהדבר הזה נעשה די בכוח, כיוון שזה פוגע בשימושיות של המוצר ומכביד על המשתמשים, במקום לתמוך בהם.
כך נראה המסך של “שתף נסיעה” בגרסאות הקודמות של Waze (בסביבת אנדרואיד). ניתן היה לשתף את הנסיעה ישירות באמצעות הודעת SMS, דוא”ל או פייסבוק. כפתור ה-more איפשר גישה לשאר הישומונים, באמצעות מסך השיתוף הרגיל של המכשיר. אם היינו רוצים לשפר את המסך הזה, אפשר היה להציע שבמקום SMS, דוא”ל ופייסבוק יופיעו שם שלוש האפליקציות האחרונות באמצעותן ביצענו שיתוף נסיעה, או שיאפשרו לנו להגדיר בעצמנו אילו שלוש אפליקציות יופיעו שם. אני מנחש שהרבה מאוד משתמשים היו מעדיפים לראות שם דווקא את WhatsApp.
אבל מסתמן שב-Waze לא ממש חיפשה לתמוך טוב יותר במשתמשים ולספק להם את מה שהם צריכים. הם נקטו בגישה חדשה על-פיה האפליקציה שולחת “זרועות תמנון” אל אנשי הקשר במכשיר שלנו ומצליבה מידע, כדי לדעת מי מהם משתמש גם הוא ב-Waze. אנשי הקשר האלה מוצגים באופן מביך למדי באמצעות תמונות ממוזערות (כל כך ממוזערות שלרוב לא ניתן לזהות באיזה איש קשר מדובר, ובמקרה שאין לנו תמונה של איש הקשר, בכלל אין סיכוי) – הכל במטרה שנשתף את הנסיעה באמצעות ה”רשת החברתית” הפנימית של Waze.
אלא שכשאנחנו רוצים לשתף נסיעה או זמן הגעה, איש הקשר בצד השני איננו בהכרח משתמש Waze וגם אם כן, בהרבה מאוד מקרים אין לו עניין להכנס לאפליקציה – הוא בסה”כ רוצה לקבל הודעה קצרה ועניינית מתי נגיע (ETA). החברים ב-Waze התעלמו לגמרי מהתסריט המתבקש של שיתוף זמן הגעה בהודעה כתובה (באמצעות מסרון או WhatsApp). עכשיו כדי לשתף זמן הגעה בהודעה כתובה, המשתמש צריך ללחוץ על “אפשרויות שליחה נוספות” (More sending options), כדי לקבל את הרשימה (שעשויה להיות די ארוכה) של האפליקציות במכשיר שלו; אז הוא צריך למצוא את האפליקציה הרלוונטית ורק בשלב הזה הוא יכול לשתף. התסריט הפשוט הזה הפך להיות מסובך בגרסאות החדשות, על חשבון העדפה של ה”רשת החברתית” הפנימית של Waze.
נראה שלאחר הרכישה על-ידי ענקית החיפוש, Google, שמנסה שוב ושוב – ללא הצלחה יתרה – להיות שחקן משמעותי בזירת הרשתות החברתיות, ב-Waze מנסים לסטות מהכביש הראשי ששמו “מה אני יכול לעשות למען המשתמשים שלי?” לרחוב הצדדי ששמו “מה המשתמשים יכולים לעשות עבורי?”. אני לא יודע אם זה מה שיביא לאמא המאמצת, Google, את הרשת החברתית שהיא מחפשת, אבל אני בטוח שעבור Waze מדובר בפגיעה בחוויית המשתמש ובהחלטת ניהול מוצר שגוייה.
הפוסט פורסם לראשונה באנגלית במגזין UX Magazine.
הגב
7 תגובות על "מקרה מבחן: מה ניתן ללמוד מעדכון אפליקציית Waze על איפיון נכון ושגוי?"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
אני עכשיו עם הבטא של הגרסאות הבאה. כאילו הם קראו את הכתבה שלך וחירבנו יותר את אפשרויות השיתוף.
השיתוף עכשיו מתבצע רק מוויז לוויז בלי אפשרות לשום פלט חיצוני.
באסה
חשוב לציין שגוגל פגעה גם בשימושיות של משתמשי הווינדוס פון לאחר רכישת האפליקציה יהאו הודיעה שלא תמשיך לפתח את המוצר עבור הפלטפורמה
לא יאהו הודיעה. זה היה פוסט תגובה של וייז עצמה שרשמה שהם לא עובדים על עדכונים לוינדוס פון.
לפחות הם הספיקו להוציא גרסה רשמית אחרי שנמכרו לגוגל.
גוגל כרגיל עם וינדוס פון יוצאים נבלות.
השיא היה עם אפליקציה ליוטיוב…
כרגיל, גוגל חושבים שבגלל שיש להם הרבה כסף והרבה מתכנתים הם יכולים לעשות מוצרים טובים.. אפילו חיפוש הם כבר לא עושים כל כך טוב… עלק material design…
מדהים איך מוצרים נהרסים ברגע שהחזון של המייסדים נעלם לתוך קורפורט בירוקרטי שמתעניין רק בכסף
כמה שטויות…
האפליקציה של וויז נהדרת ומשביחה עם הזמן. העיצוב החדש נהדר ומאוד מגניב לי שאני יכול לנהל רשימת חברים בלי להתחבר לפייסבוק. מה לעשות? אני וצוקי לא מסתדרים
אבל הכי חשוב בשיתוף נסיעה זה שאשתי רואה שאני באמת עומד בפקקים ולא מתפרפר :-)
כל המאמר הזה נראה כגיבוב של שטויות.
האם כותב המאמר מכיר את החברה שעליה הוא כותב ומביא עובדות או רק מעלה השערות פזיזות ישר ממוחו הקודח?