הסטארטאפ הזה עלה על רעיון גאוני שיחסוך לנו כסף בסופרמרקט והוא מגייס לזה 2 מיליון דולר
הסטארטאפ הישראלי Wasteless מאפשר לסופרים תמחור דינמי שחוסך כסף ומונע בזבוז. היוגורט קרוב לתאריך התפוגה? המחיר יורד אוטומטית. עבר עוד יום? המחיר יירד שוב בהתאם
הסטארטאפ הישראלי Wasteless (ווייסטלס) מסייע לסופרמרקטים לצמצם את כמויות המזון שהם לא מצליחים למכור בזמן באמצעות מערכת תמחור דינמית. הפתרון מאפשר לתמחר מוצרי צריכה על פי תאריכי התפוגה שלהם, כך שמוצר שתוקפו קרוב יותר – יעלה פחות. בצורה זו, הצרכנים יכולים להחליט האם ״הדדליין״ מספיק להם, או שהם מעדיפים לשלם יותר עבור מוצר עם תוקף רחוק יותר. כעת מודיעה החברה כי סגרה סבב גיוס בסך 2 מיליון דולר בהובלת קרן Slingshot Ventures ההולנדית.
משתלם לסופר, לצרכן ולעולם
המערכת של Wasteless פועלת בהתבסס על מלאי, הזמנות ומכירות, ומחליטה על מחירים אשר מוצגים לצרכן על גבי צגים אלקטרוניים במדפי הסופר, או בחנויות האינטרנטיות של הקמעונאיות. בעזרת המערכת סופרמרקטים יכולים להגדיל את ההכנסות, צרכנים נהנים ממחירים נמוכים יותר, ובמקביל העולם מפיק תועלת מהפחתה בפסולת ובזבוז מזון.
בשיחה עם גיקטיים הסביר בן בירון, מייסד שותף וסמנכ״ל השיווק של החברה, כי הם לא מייצרים את החומרה עצמה של הצגים הדיגיטליים, אלא הם מתחברים אל צגים דיגיטליים קיימים, העשויים מדיו אלקטרוני. ״המערכת שלנו היא בעצם מנוע תמחור דינמי שמנהל את מערכת האספקה וההזמנות מול דוחות הבזבוז והרווחים של הסופר ומול קצב המכירות של הסופר הספציפי לפי המוצר הספציפי״. על בסיס הנתונים האלו, המערכת יודעת כיצד לתמחר כל מוצר, בהתאם לתאריך התפוגה שלו, כאשר המחירים מתעדכנים באופן אוטומטי לפי הפרמטרים של העלאת קצב המכירות וצמצום הבזבוז של הסופר.
תהליך הטמעת הטכנולוגיה מתחיל מלמידה של היקף הבזבוז והמכירות של המוצרים בכל סופר. לאחר מכן, המערכת מותקנת ביחד עם פתרון הקופה הקיים, ואם לא נעשה בסופר שימוש בצגים אלקטרוניים – גם את אלו יש כמובן להתקין. בשלב הבא יש להתחבר להליך ניהול המלאי בחנות, או ליצור כזה – אם הוא לא קיים או לא טוב מספיק.
איך המערכת יודעת מה נמצא במלאי, מה מסרב להתרוקן מהמדפים ואת תאריכי התפוגה השונים? זה לא דורש המון עבודה ידנית מהצוות בסופר לפני כן?
״נכון. כדי שהמערכת שלנו תעבוד טוב צריך לנהל מלאים היטב. חלק מהרשתות כבר עושות עבודה טובה וחלק צריכות להשתפר בשביל שהמערכת שלנו תעבוד. לצורך כך בנינו 2 תהליכים, תהליך אחד ידני ואחד אוטומטי ואנחנו בוחרים באיזה להשתמש בהתאם לרשת שאנחנו עובדים איתה. אם לרשת יש תהליכי ניהול מלאי טובים אז אנחנו מתחברים אליהם ומקבלים מהם את הנתונים, אם לא, אנחנו מספקים להם אפליקציה לאנדרואיד או ל-PDA שלהם כדי להעלות מלאים כשהם מגיעים לחנות. בנוסף אנחנו מתחברים לקופה כדי שהקופאית תוכל להזין את התפוגה שהיא מכרה ובכך לסגור את הלופ של המלאי״, מסביר בירון.
התהליך האוטומטי מתבסס על ברקודים שנקראים GS1 Databar – ברקודים שמכילים את תאריך התפוגה של המוצר בתוכם. את אותם ברקודים ניתן למצוא בארוחות מוכנות כמו סלטים, עוף, ולחם, והם מסייעים לנהל את כל התהליך של המלאים בחנות. בצורה זו, כל מה של-Wasteless נשאר לעשות הוא לקחת את המידע, ובהתבסס עליו להגיע להחלטות בנוגע לתמחור.
החברה הוקמה ב-2016 על ידי עודד עמר, בן בירון ויוסי רגב, שלושתם עבדו יחד בעבר ב-Weissberger, חברת הביג דאטה בתחום המשקאות שנרכשה ב-2018 על ידי יצרנית הבירה הגדולה בעולם. מוקדם יותר השנה Wasteless הטמיעה את הפתרון שלה אצל קמעונאית מזון ספרדית, והצלחה לחתוך בשליש את כמות פסולת המזון ובמקביל להגדיל את ההכנסות ב-6%. כיום פועלת החברה ממשרדיה במתחם AYEKA שבתל אביב.
בעזרת המימון האחרון תוכל החברה להרחיב את הצוות הקיים, להמשיך ולפתח את אלגוריתם התמחור הדינמי שלה ולפרוס את המערכת ברשתות מזון. ומה לגבי פיילוט בישראל? לדברי בירון, בקרוב. ״בזבוז מזון היא בעיה גלובלית וכמו בכל שאר העולם, גם פה צריך פתרון״.
הגב
13 תגובות על "הסטארטאפ הזה עלה על רעיון גאוני שיחסוך לנו כסף בסופרמרקט והוא מגייס לזה 2 מיליון דולר"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
"הרעיון" אינו מקורי.
בטיול ללונדון ניתן להיכנס ולראות ש"הרעיון" עובד שם בכל המרכולים.
מחיר שונה עבור כל מוצר לפי תאריך פירעון.
רעיון שאינו חדש הוא עדיין רעיון אז השימוש במרכאות שגוי.
זלזול מיותר.
לא חייבים להמציא את הגלגל בשביל לחשוב על מערכת שלא הייתה קיימת ובעזרת טכנולוגיה יכולה לקצר תהליך של חישוב ותימחור מחדש במילי שניות, קשה לי להאמין שב"לונדון" שלך זה מתרחש מהר יותר ו seamlessly יותר
כל הכבוד לך יזם כורסא. גם ה״רעיון” לפייסבוק, גוגל ואפילו חלונות לא היה מקורי. מה שקובע הוא הביצוע. אבל לך תסביר
צוות מעולה של אנשים, הצלחה וודאית!!
ב"ה
גם בצרפת משתמשים בשיטה הזאת בחלק מהחניות, אבל זה מתנהל ידני ז"א שמדביקים מדבקות לירידת המחיר, וכמובן שכל מה שמתנהל ידני הוא לא מדוייק ולא עקבי
אם הם יציעו מערכת ניהול מסודרת שתאפשר לכל חנות בקלות לזהות מוצרים כולל התאריך או ליצור פתרון אחר שיאפשר זיהו מדוייק, אז הייתי קורא לזה פתרון גאוני
וכשיעדכנו את תאריך התפוגה, המחיר יחזור למחיר ההתחלתי או ימשיך לרדת?
אם מישהו ימציא דרך לעדכן תאריך תפוגה של מוצר שעומד להתקלקל ולהאריך לו את הימים אז המחיר צריך לעלות מרוב שזה רעיון מהפכני.
או במילים אחרות – על מה אתה מדבר לכל הרוחות?
זה לא בהכרח משתלם להם, תלוי כמה לאנשים אכפת מתאריך תפוגה…
לי לצורך העיניין לא אכפת לקנות יוגורט שישב עוד כמה ימים במקרר במחיר זול יותר, ואז אני אקנה רק מוצרים כאלו והסופר יפסיד. זה קצת כמו להשמיד ירקות – לפעמים עדיף לזרוק מוצרים לפח מאשר להוריד את המחיר כדי לשמור על המחיר גבוה.
לך לשוק בסוף היום ותראה שהמחירים יורדים לקראת הסגירה (הרבה משפחות עניות סומכות על העניין הזה ומתפשרות על הירקות הפחות טריים כדי שיוכלו להאכיל את המשפחה). החנות כנראה תוריד את המחיר עד לרמה שהוא יימכר באפס רווח ככה שהם לא יוכלו להפסיד על מוצר בכל מקרה, רק להרוויח פחות. הורדת מחירים מביאה יותר לקוחות ובטוטאל זה לפעמים מוביל לעלייה ברווח הכללי.
אני לא מבין משהו, כל כמה זמן מתעדכן המחיר?
האם יכול להיות שהמחיר מתעדכן תוך כדי הקנייה?
הלקוח עלול להיפגע לדוגמא אם הם בוחרים להעלות מחיר (בגלל דרישה גבוהה)
או בגלל שהוא לא יודע שהייתה ירידת מחיר שלא עודכנה.
רק אם עדכון המחיר מבוצע כשהסופר ריק מלקוחות והם יודעים בוודאות מה יספקו במהלך יום העסקים הקרוב המערכת תהיה מספיק אמינה לטובת הלקוחות
אבל המחיר רק יורד, איך לקוח יכול להיפגע ממחיר יורד?
מדובר פה על מערכת שמורידה מחיר ככל שתאריך התפוגה שלו מתקרב לא על מערכת שמאפשר לבעל החנות לשנות מחיר מתי שבא לו סתם כי בא לו.