הזייה: קרן הון-סיכון השקיעה בסטארטאפ בניגוד לרצונו
סטארטאפ סירב להשקעה – אבל עדיין מצא 1.8 מיליון פאונד בחשבון שלו
שנת 2021 היתה שנה טובה לסטארטאפים ברחבי העולם, וקרנות רק חיפשו השקעות לבצע עם הכסף הזול שהתגלגל לפתחן. המגמה הזו הובילה לתופעות חדשות כמו סטארטאפים שבוחרים את הקרן ומאיימים עליהן שאם יתמהמהו, מחכה להם כבר טרם-שיט אחר לחתימה או דרישה לתהליך Due Dilligence מהיר ומוגבל, אבל נדמה שהסיפור הזה הוא אחד ההזויים.
הסטארטאפ שלא רצה כסף
הכל החל כשהסטארטאפ הבריטי Heroes, יצא לגייס סבב סיד. הסטארטאפ שהוקם ב-2020 על ידי שלושה אחים: ריקארדו, אלסיו וג'ינאקרלו ברוני, רוכש חנויות הפועלות בתוך המרקטפלייס של אמזון ומאגד אותן לכדי פלטפורמה אחת. הסטארטאפ נפגש בתחילת דרכו עם כמה משקיעים אפשריים וזכה להתעניינות רבה. בין המשקיעים האלו היו גם נציגים של קרן הון-סיכון הולנדית בשם Solid Capital. כמקובל, הקרן קיבלה לידיה מסמך השקעה, כדי לעבור על התנאים, אך בסופו של דבר, ולמרות שנציגי הקרן חתמו על המסמכים, החליטו בסטארטאפ להתקדם בלעדי הקרן ולסגור את הסבב עם קרנות אחרות.
אבל אז דברים הפכו למוזרים. על פי מסמכי בית משפט בבריטניה, שם פועלת הירוז, אנשי סוליד העבירו לחשבון הבנק של הסטארטאפ שני תשלומים על דעת עצמם – האחד על סך 800 אלף ליש"ט והשני על סך מיליון ליש"ט. היזמים טענו בבית המשפט כי מכיוון שמעולם לא דרשו את ההשקעה, ולא חתמו על המסמך שמאשר אותה, הסכום הוחזר במלואו לחשבון שממנו הגיע.
מנגד, אנשי קרן ההון-סיכון טוענים כי מכיוון שקיבלו את המסמך וחתמו עליו – הם זכאים למניות בחברה בתמורה להשקעה של מיליון ליש"ט. על פי מסמכי בית המשפט ממרץ האחרון, היזמים של הירוז טענו כי בקרן זייפו את חתימותיהם על המסמך שמאשר את ההשקעה – על ידי העתקה שלהן ממסמך אחר שנחתם בין הצדדים. היזמים הוכיחו בעזרת DocuSign שאנשי הקרן אכן זייפו את חתימתם על ידי העתקה לא מוצלחת במיוחד שלה ממסמך אחר.
"קרב עד הסוף המר"
על פי הדיווח של Sifted, במסמכים של בית המשפט הבריטי נחשף כי המשקיעים היו נחושים מאוד בעמדתם שסכום ההשקעה שלהם צריך לעבור לסטארטאפ בתמורה לאחזקות, כפי שעלה מהמסמך שרק הם חתמו עליו. בין הצדדים הוחלפו כמה מיילים בנושא, שבהם בין השאר המשקיעים טענו כי הם מוכנים ל"קרב עד הסוף המר" מול הירוז בנושא והזהירו את היזמים מפני קרב משפטי "ארוך, יקר ונבזי". עוד טענו היזמים כי קיבלו מייל ובו הודעה לתקשורת עם כותרת בשם "גיבורים (Heroes) או נבלים" בליווי תמונתם – כצעד אפשרי לפגיעת יחסי-ציבור נוספת בהם.
היזמים גם חשפו בפני בית המשפט כי הקרן פרסמה על דעת עצמה הודעה על סגירת גיוס הסיד של הסטארטאפ שלהם, ובה Solid Capital רשומה כמשקיעה – כולל ציטוט של אחד השותפים בקרן המשבח את הסטראטאפ. ההודעה אגב פורסמה עוד לפני שהסטארטאפ עצמו פרסם את סגירת הגיוס.
עתה הגיעו הצדדים להסכם פשרה מחוץ לכותלי בית המשפט, שפרטיו לא פורסמו. דובר מטעם הסטארטאפ אמר בתגובה לפשרה: "הסכסוך בינינו ו-Solid Capital נפתר. אנחנו מרוצים מההסכם, אבל לא נוכל להגיב מעבר לזה". אנשי Solid Capital לא הגיבו להסכם הפשרה. מאז אגב הספיק לגייס הסטארטאפ 265 מיליון דולר בהשקעות ובחוב.
הגב
6 תגובות על "הזייה: קרן הון-סיכון השקיעה בסטארטאפ בניגוד לרצונו"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
זה לא סכסוך, זו עבריינות. זיוף מסמכים וחתימות, איומים והטלת מורא, ניסיון לסחיטה… הקרן הזו צריכה להיסגר ובעליה – להיעצר.
נא בצעו זאת עד היום בערב, ודווחו לי בסיום.
תודה.
פארגו עונה שלישית
לא הבנתי מה הסטארטאפ הזה עושה..
קונה באמאזון ומוכר?.. זה סטארטאפ?
הוא קונה חנויות פרטיות שמוכרים באמזון ומאגד אותם תחת מקום אחד, הוא כנראה לוקח רק את אלו שמוכרים הרבה וכך הוא הופך למעצמה בתוך אמזון, אני רק מקווה שאמזון לא יסגרו להם את החשבון כפי שהם אוהבים לעשות במקרים כאלה.
כנראה שהסטרטאפ עושה יותר מזה אבל לא פרטו מספיק
כתבה מעולה, אושיק