פיתוח ישראלי רוצה ”לעקוף” אלרגיות לגלוטן ובוטנים עם חלבונים מהונדסים

קמח עם גלוטן – שכל חולה צליאק יוכל לאכול ממנו? תרופה שתרפא אנשים מאלרגיה לבוטנים? הסטארטאפ הישראלי Ukko מבטיח לעשות זאת בעזרת חלבונים מהונדסים ומגייס לכך 40 מיליון דולר

מייסדי Ukko | צילום: DAVID SCOURI photography

חברת הביוטכנולוגיה Ukko, המהנדסת חלבונים בניסיון לפתח מוצרים לסובלים מאלרגיות ורגישות למזון, הודיעה היום (ד’) על השלמת סבב גיוס B בסך 40 מיליון דולר. את הסבב הובילה Leaps by Bayer, זרוע ההשקעות של ענקית התרופות והחקלאות Bayer. בסבב השתתפו גם הקרנות Continental Grain Company ,PeakBridge Ventures, Skyviews LifeScience ,Fall Line Capital והמשקיעים הקודמים בחברה, בהם מייסד ומנכ”ל Salesforce – מארק בניוף.

קמח מהונדס לחולי צליאק ותרופה לאלרגיה לבוטנים

Ukko (אוקו) פיתחה פלטפורמה להנדסה של חלבונים בכמה תחומים, בהם תחום האוכל ותחום התרופות. בתחום האוכל, אוקו משתמשת בפלטפורמה לתכנון ממוחשב של חלבוני גלוטן משופרים, המיועדים לאנשים הסובלים מרגישויות שונות לגלוטן, כולל צליאק. ב-Ukko אומרים כי הגלוטן שהינדסו ישמור על כל התכונות הטובות של הגלוטן, אך לא יזוהה כגלוטן על ידי מערכת החיסון. כך, הגלוטן של Ukko יאפשר להכין מוצרי מאפה שלא יגרמו להתקפה של מערכת החיסון.

ב-Ukko אומרים כי החלבונים שהם מהנדסים מחדש שומרים על כל המאפיינים הביוכימיים והתזונתיים החיוביים שלהם. בשיחה עם גיקטיים אומר פרופסור ינאי עופרן, אחד ממייסדי החברה, כי “המערכות החישוביות של החברה מנתחות מידע רב ממיליוני נוגדנים של חולים ומאפשרות זיהוי מדויק של חלקי החלבון ‘הרעים’ – אלה המעוררים את התגובה האלרגית של מערכת החיסון. המערכת מציעה דרכים להחליף את הטריגרים האלה בחלקי חלבון דומים אשר שומרים את מבנה החלבון ותכונותיו הטובות תוך ניטרול אותן ה’רעות'”.

סובלים מאלרגיה לוואטסאפ? סובלים מאלרגיה לוואטסאפ? עדכונים לא מהונדסים מחכים לכם בערוץ הטלגרם של גיקטיים

עופרן מסביר כי באוקו משתמשים בכלים חישוביים הדומים לאלו שבהם נעשה שימוש בעיבוד ממוחשב של שפה כדי לזהות מקטע מסוים בחלבונים הגורמים לאלרגיה, ולהחליף אותו באחר, שאולי דומה לו, אבל לא מעורר תגובה. “כך מתקבל חלבון חדש שההבדל בינו לביו החלבון המקורי מזערי והוא יכול למלא את כל תפקידי החלבון המקורי, מבלי להתגרות במערכת החיסון”, מסביר עופרן.

בנוסף, ב-Ukko משתמשים בפלטפורמה שפיתחו ליצירת תרופה ניסיונית חדשה עבור אלרגיות לבוטנים המבוססת על הכנסת שינויים מזעריים בחלבוני בוטנים כדי להפוך אותם לבלתי אלרגניים. החלבונים האלה יוכלו ללמד מחדש את מערכת החיסון של הסובלים מאלרגיות להתמודד עימם ולהוריד את הרגישות שלהם לבוטנים בצורה בטוחה.

ד”ר ענת בינור, מנכ”לית החברה ואחד מהמייסדות שלה, אמרה לנו כי המוצר הראשון של אוקו יהיה גלוטן בטוח לחולי צליאק וחולים בעלי רגישות לגלוטן. הוא יהיה זמין בתוך קמח, ויהיה ניתן לרכוש אותו גם בתור אבקת גלוטן. לדבריה, הגיוס הנוכחי יאפשר לחברה להביא את הלחמים הראשונים לשוק בשנתיים הקרובות. בנוגע לתרופה שמפתחת החברה עבור הסובלים מאלרגיה לבוטנים, בינור אומרת כי בשנתיים הקרובות צפויה אוקו להתחיל בניסויים קליניים בה.

Ukko הוקמה ב-2016 ע”י בינור ועופרן ומעסיקה כ-30 עובדים, רובם מועסקים במרכז הפיתוח של החברה בישראל. באוקו אומרים כי הגיוס ישמש את החברה להאצת פיתוח החלבונים הייחודיים שעליהם הם עובדים כעת.

 

אושרי אלקסלסי

Your Friendly Neighborhood Geek. יש לכם סיפור טכנולוגי? דברו איתי: Oshry@geektime.co.il

הגב

3 תגובות על "פיתוח ישראלי רוצה ”לעקוף” אלרגיות לגלוטן ובוטנים עם חלבונים מהונדסים"

avatar
Photo and Image Files
 
 
 
Audio and Video Files
 
 
 
Other File Types
 
 
 

* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.

סידור לפי:   חדש | ישן | הכי מדורגים
אחד
Guest

לא פחות ממדהים אם יקרה!

Rachel
Guest

לא הבנתי מה היתרון. כרגע יש הרבה מוצרים בשוק ללא גלוטן. למה צריך קמח עם גלוטן מהונדס, כאשר בעצם לגלוטן אין יתרונות בריאותיים. הוא פשוט קיים, ללא תועלת.

מישהי
Guest

כי תחליפים עתירי חומרים מייצבים, יקרים מאוד ולא טעימים.
חלקם גורמים נזק לבריאות.
לגלוטן יש תועלת רבה – הו זה שהופך את הבצק לאלסטי וטעים, יש בו גם חומצות
אמינו שכן תורמות לבראיות שצליאקים צריכים להשלים בדרכים אחרות.

wpDiscuz

תגיות לכתבה: