דמוקרטיה Offline [דעה]
במציאות בה רובנו מסתובבים עם סמארטפונים, מחוברים 24/7 לאינטרנט, משוחחים ישירות עם הפוליטיקאים שלנו ויכולים לרכוש, ללמוד, לצפות ומה לא באמצעות הרשת – פתקים מנייר, אחת ל-4 שנים הם כבר מזמן לא רלוונטים. סיני גז חושב שהגיע הזמן להתקדם
בחירות 2013 הדגישו אצלי את הניתוק של השלטון הישראלי מהישראלים. השימוש הכה-מיושן בפתקי הצבעה, אחת ל-4 שנים, בקלפי סגורה, הבהירה יותר מכל את הפער בין הדמוקרטיה הישראלית הנוכחית לבין הדמוקרטיה הישראלית שאמורה להיות כאן.
במציאות בה רובנו מסתובבים עם סמארטפונים, מחוברים 24/7 לאינטרנט, משוחחים ישירות עם הפוליטיקאים שלנו ויכולים לרכוש / ללמוד / לצפות / ועוד באמצעות הרשת פתקים מנייר, אחת ל-4 שנים הם כבר מזמן לא רלוונטים.
גם לאחר הבחירות
החגיגה הדומקרטית של יום הבחירות חייבת להימשך גם לאחר מכן. למשל, אזרחי ישראל הם אלו שצריכים לבחור את הקואליציה הבאה, את הנושאים המרכזיים על סדר היום ואת שלל הסוגיות הבוערות ואופן הטיפול בהן. כל הזמן, מכל מקום, על ידי כל אזרח. לאזרחי ישראל, כולם, צריכה להיות האופציה "למשוך בחוטים" של נציגיהם, כל הזמן.
חבר הכנסת הבולט שניסה לעשות זאת, בזעיר אנפין, בקדנציה הקודמת, מיכאל איתן, נזרק מהכנסת הנוכחית. כנראה שמישהו לא חיבב את הרעיון של שיתוף הציבור. אבל לא די בשיתוף הציבור, הציבור הוא זה שחייב שמושכות הניהול יישארו בידיו. הציבור הוא זה שצריך לנהל את המדינה, לעקוב אחר גזירות המסים, תהליך השלום, הפערים החברתיים, השחיתות השלטונית, הרווחה, החינוך, הבריאות, הדיור ועוד. חוכמת ההמון חייבת לבוא לידי ביטוי בכנסת ישראל ונציגינו בכנסת צריכים להיות נציגים המבצעים את רצון הציבור ותו לא.
לפיד, נתניהו, יחימוביץ' ובנט צריכים להיות מנוהלים, ברמת סדר היום, על ידי הציבור כולו. אנחנו נחליט אילו החלטות הם יקבלו, מתי והיכן. תהליך שלום? אם רוב הציבור רוצה בהמשכו, שיקול דעתו של נתניהו לא רלוונטי, הוא מוזמן לנסות ולשכנע אותנו אך בסופו של יום הכוח שלו ניתן לו על ידי הציבור והציבור הוא זה שיקבע, יש הצעה להסכם? נשמח לעיין בו ולאשר אותו אם בכלל. הגדלת מיסים? אם הציבור רוצה למסות את העשירונים העליונים או לגבות את רווחי הגז והרווחים הכלואים או להבדיל להעלות את המיסוי הישיר והעקיף של כלל הציבור, שיקול דעתו של שר האוצר בטל בשישים. הדיון יכול להתקיים ברשת, המידע צריך להיות נגיש ופתוח אך הציבור הוא זה שזכותו לקבל את ההחלטות הללו. בוודאי לא נציגי פתקי-הנייר-אחת ל-4 שנים.
אני מכיר את טיעוני הנגד: מ"הציבור מטומטם" דרך "לציבור לא יהיה זמן וידע ורצון לעסוק בכך" ועד "בעלי אינטרסים ישתלטו על הזירות הללו". הרשו לי להרגיע ולהדאיג אתכם בו זמנית, ראשית, הטיעון של "הציבור מטומטם" הוא טיעון שעלול לבטל את הלגיטימיות של השלטון הדמוקרטי באופן כללי, לכן, הוא אינו רלוונטי, זכותו של הציבור לנהוג ב"טיפשות", הרי הוא זה שייאלץ לשלם את מחיר טימטומו, בעוד במצב הנוכחי, הפוליטיקאים הם האחרונים שמשלמים את מחיר ה"טימטום" של הציבור. "לציבור לא יהיה זמן, ידע ורצון" – ייתכן, אבל המטרה היא להגדיל את השתתפות הציבור ומעורבותו בניהול המדינה. מי שחושב שכל הידע מרוכז במקום אחד אצל מומחים, משלה את עצמו או משקר לעצמו. תושבי ירוחם יודעים טוב ממני מהן המצוקות שמטרידות אותם וייתכן שבידי חלק גדול מהם יש מענה למצוקות אלו או לכל הפחות היכולת להחליט מה חשוב יותר ומה פחות ואילו תוכניות עשויות להיטיב עם חייהם ואילו תוכניות דווקא להרע להם. דברים שרואים משם, לא רואים מכאן, וההיפך.
השתלטות של בעלי אינטרסים – הרשו לי לבאס אתכם, כרגע, בעלי אינטרסים משתלטים על זירות השפעה רבות (תקשורת, כנסת, רשויות מקומיות וכו'), הפרטת ניהול המדינה לידי כלל הציבור (ייתכן וצריך לבחור במינוח אחר בו נכס עובר לידי כלל הציבור ולא לידיים פרטיות מובחנות) תקטין את כוחם של בעלי האינטרס הקרובים לצלחת ותאפשר לכל אזרח לקחת חלק פעיל בניהול המדינה.
ישראל חייבת להתחבר לישראלים ולאפשר להם לנהל את חייהם ולהוביל את המדינה למקומות אליהם הם רוצים להוביל אותה. הרשת מאפשרת לנו את זה. המנהיג הבא של ישראל חייב להיות האזרח הישראלי.
הגב
11 תגובות על "דמוקרטיה Offline [דעה]"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
לא ראיתי כאן שום הצעה קונקרטית איך לבצע הצבעה בצורה חדשה.
לכאורה, יש טענה על כך שהמערכת מיושנת ("השימוש הכה-מיושן בפתקי הצבעה, אחת ל-4 שנים, בקלפי סגורה, הבהירה יותר מכל את הפער בין הדמוקרטיה הישראלית הנוכחית לבין הדמוקרטיה הישראלית שאמורה להיות כאן." ), אבל מהצד השני אין שום הצעה רצינית לחלופה .
ויותר מכך, אני אישית אינני מכיר הצעה רצינית לחלופה שיכולה לעמוד במבחן של בחירות במדינה.
אחר כך , כל הטיעונים לגביי טימטומו של העם אינם אלא בגדר "בלה בלה" אם אין יכולת רצינית להציע הצעה חליפית לאותה דמוקרטיה מיושנת .
נראה שאתה לא באמת מבין את משמעות הדמוקרטיה ואיך היא עובדת, ופשוט מכור לסמארטפון שלך וחושב שאפשר להעביר את כל החיים לאפליקציה…