יצאה משליטה: תחנת חלל סינית תתרסק אל כדור הארץ במהלך השנה
תחנת חלל סינית שהשליטה עליה אבדה עומדת להתרסק על כדור הארץ בשנת 2018. איך זה קרה?
לא חסרים סרטי אסונות שוברי קופות בהם עצמים מתרסקים מהחלל אל תוך מרכזי אוכלוסין (בעיקר בערי בירה משום מה) וגורמים לנזק רב, אך אם התחזיות העדכניות יתממשו, במהלך שנת 2018 תחנת חלל סינית מושבתת תיפול אל כדור הארץ, ותתרסק על גביו. אם אתם מרגישים את הדופק שלכם עולה, אתם יכולים לנשום לרווחה, הסיכויים שהתחנה תתרסק בתוך מרכז אוכלוסין הוא נמוך למדי, אבל הסיפור שמאחוריה הוא מקרה מעניין של יציאה משליטה, תרתי משמע.
הנזק יכול להיות עצום, אבל הסיכוי לפגיעה במקום מיושב הוא קטן
עצמים נופלים מהחלל אל כדור הארץ לעיתים תכופות, אך לרוב הם מעוצבים או בנויים כך שהם נשרפים במהלך הכניסה לאטמוספירה של כדור הארץ, ובכך לא מהווים סכנה. תחנת החלל Tiangong-1, אשר שוגרה בשנת 2011 לחלל על ידי סין, היוותה נקודת ציון בתוכנית החלל שלה והייתה לתחנת החלל המאוישת הראשונה של המדינה. אך מימדיה מעמידים בספק את יכולת הישרפותה עם כניסתה לאטמוספירת כדור הארץ, וגורמת לנפילתה החזויה להדאיג לא מעט מדענים.
"הנזק שיכול להגרם הוא עצום – נפילה של תחנה כזאת על בניין או שכונה תגרום להרס רב. אבל הסיכוי שזה יפגע במקום מיושב הוא קטן", כך מסביר ד"ר ויקטור צ'רנוב, מרצה במכללה אקדמית להנדסה אורט בראודה בכרמיאל ואחד הכותבים בעמוד פייסבוק "מדע גדול בקטנה", ומרחיב: "החלל החיצון הוא לא באמת ריק. יש שם שאריות של אוויר, חלקיקי אבק, ועוד. בזמן שאין שם הרבה מזה, כל התנגשות עם מולקולה של אוויר מתרחשת במהירות מאוד גדולה (לוויינים במסלול קרוב לכדור הארץ נעים במהירות של בערך 28 אלף קמ"ש), וגורמת לירידת גובה (של תחנת החלל). על מנת לשמור על גובה קבוע יש להפעיל מנועים מדי פעם. כשנגמר הדלק, או כשאי אפשר להפעיל מנועים יותר, בשלב מסויים הלווין פשוט נופל לכדור הארץ. לווינים קטנים יישרפו באטמוספירה; לווינים גדולים יגיעו לקרקע".
סוכנות החלל הסינית איבדה כל קשר או שליטה על התחנה
לרוב, כאשר תחנות חלל, או עצמים בגודל דומה להן, עומדים בפני סיום משימתן או תא הדלק שלהן, מפעיליהן משתמשים בשארית הדלק בכדי לרסק את החללית באופן מבוקר בים, או משתמשים בכלי נוסף אשר "יסחב" את התחנה לאיזור הריסוק המיועד. אך המקרה של Tiangong-1 הוא מעט שונה: החללית הייתה אמורה לסיים את תפקידה בשנת 2013, אך הממשל הסיני החליט שלא די בכך, והמשיך להפעיל אותה, עד שבשנת 2016 הודיעה סוכנות החלל הסינית כי היא איבדה כל קשר או שליטה על תחנת החלל, ומאז היא אט אט מתקרבת אל כדור הארץ.
מדענים אמריקאיים מעריכים כי ההתרסקות תתרחש לקראת סוף חודש מרץ, ובעיקר באיזור המכוסה במי אוקיינוס. איזור היבשה הנמצא באיזור המדובר לא מיושב בחלקו הארי. המדענים מעריכים כי הסיכוי שפסולת כלשהו כתוצאה מהתפרקות תחנת החלל תפגע בבני אדם או תגרום לנזק ברכוש הוא בסביבות ה-1 ל-10,000.
לפסולת חלל יש פוטנציאל רב ליצירת נזק, אבל בעיקר בחלל
ד"ר צ'רנוב מסביר כי לפסולת חלל יש פוטנציאל רב ליצירת נזק, אך בעיקר בחלל עצמו: "המהירויות בחלל הן עצומות. התנגשות של עצמים גדולים גורמת להרס שלהם, ומה שיותר גרוע הוא שעלולה להיווצר תגובת שרשרת שבה פסולת שנוצרה כתוצאה מהתנגשות תגרום לעוד פסולת. תחנת החלל הבינלאומית נאלצה כבר כמה פעמים לשנות גובה כדי להתרחק מפסולת חלל. לסביבה זה פחות מזיק – רוב הפסולת היא מספיק קטנה בשביל שהיא תשרף באטמוספירה ולא תגיע לקרקע". צ'רנוב מציין כי בעבר נצפו מקרים של נזק כתוצאה מפסולת חלל: "לווין רוסי בשם BLITS נפגע מפסולת שנוצרה כתוצאה מניסוי סיני ב-2007 שבו סינים ניסו בהצלחה ליירט לווין שלהם עצמם. הלווין התפזר לעננה של פסולת חלל, ואחת החתיכות האלה פגעה בלווין רוסי ב-2013 והרסה אותו. לשמחתנו, עדיין לא היו פגיעות בנפש".
הגב
9 תגובות על "יצאה משליטה: תחנת חלל סינית תתרסק אל כדור הארץ במהלך השנה"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
מעניין מה יקרה אם זה ייפול לתוך מדינה כמו ארה"ב ויגרום לנזק רב?
הרי סין אשמה בזה, כי היא המשיכה להשתמש בתחנת החלל אחרי ש"פג התוקף" שלה.
אפשר לעשות על זה סרט… או שכבר יש כזה?
תגיד, אתה גם חושב לפני שאתה פולט שטויות מהמקלדת שלך? למה לכתוב דברים כל כך לא חכמים וכל כך חסרי טעם?
התמונה הראשונה היא של רכב החלל dragon של spacex ולא של התחנה הסינית.
כתוב "אילוסטרציה", לא כתוב שזו תחנת החלל הסינית
בגלל זה זה אילוסטרציה..
בקיצור סיימנו לזהם את כדור הארץ עכשיו אנחנו מזהמים את החלל מחוצה לו…..
גם בסרטים לא מגיע לנו לנצח את החייזרים!!
MADE IN CHINA
החזיק מעמד 7 שנים. לא רע.
זה 6 שנים ו 364 ימים מעל לממוצע של המוצרים הסיניים.
קרעת אותי?!
כמו הפרס בכיתה שהמורה אומרת לא לפתוח עד שמגיעים הביתה, כדי שיגיע שלם…