אינטל חושפת את Thunderbolt 4 שפותח בישראל
מהפכות גדולות לא תמצאו כאן. אבל בשיחה עם גיקטיים מספר ראש צוות הפיתוח הישראלי מדוע הפיתוח הזה הוא נקודת היעד של פרויקט שנמשך יותר מעשור; והאם נראה אותו גם במחשבים החדשים של אפל, שכבר לא מתבססים על מעבדי אינטל?
ענקית השבבים אינטל משיקה היום (ד') באופן רשמי את Thunderbolt 4, הדור הבא של תקן הקישוריות שלה. על הנייר, לא ראינו מהפכה או מהירויות דמיוניות, ולכן שוחחנו עם בכיר בחברה כדי להבין יותר על השינויים הצפויים ומה הוא צפוי להציע.
תקן אחיד עם הבטחת ביצועים
תקן USB 3 אולי הבטיח לנו הרים וגבעות, אבל בוודאי נתקלתם במצב שבו למשל כונן שאמור לתמוך במהירות מקסימלית מרשימה מגיע לביצועים בינוניים ומטה. "הטכנולוגיה שאנחנו משיקים השנה מתבססת על פרוטוקולים שפרסמנו בשנה שעברה. אינטל תרמה את הטכנולוגיה לתעשייה, ועל בסיס הפרוטוקול הזה בנינו מעטפה של איכות וביצועים שהוא מכיל", חושף יהונדב משה, מנהל קבוצת ההנדסה של TB באינטל ישראל, אשר מסביר כי על אף שהטכנולוגיה של TB4 מבוססת על תקן USB-4, היא שונה ומחמירה הרבה יותר.
אז מה יציע לנו התקן החדש? יצרניות OEM שירצו לפתח מוצרים עם תמיכה מלאה ולהטביע עליהן את החותמת של TB4, יצטרכו לעמוד במספר דרישות: תמיכה בשתי תצוגות 4K או תצוגת 8K אחת; תמיכה בPCI Express במהירות 32 גיגה-ביט לשניה ומהירות אחסון של עד 3 גיגה-בייט לשניה; תמיכה בתחנות עגינה של עד 4 יציאות TB4; ואפשרות להעיר את המחשב על ידי נגיעה במקלדת או עכבר המחוברת לתחנת עגינה. "אנחנו צריכים לעשות (לכל מוצר, ע"ב) בדיקות. יש לנו דרישות. אנחנו נבדוק את המוצר ונחתום עליו".
עם זאת, משה טוען כי אינטל לא גובה כסף בעבור רישיון שימוש ב-TB4, אלא סכום "צנוע" יחסית בעבור בדיקות התקן שהיא תבצע לכל מוצר ומוצר. "אין לנו עניין עסקי להרוויח כסף, אנחנו רוצים שהאקוסיסטם יתפתח, ושהטכנולוגיה הזו תשנה את עולם ה-PC. אנחנו רוצים לדחוף את התעשייה לטכנולוגיות הנכונות. תרמנו את הטכנולוגיה הזאת לעולם וגם למתחרים שלנו בראייה שזה הדבר הנכון לעשות לעולם ה-OEM".
על פי נתוני אינטל, מכשירים תומכי TB4 מספקים באופן קבוע מהירות העברת נתונים של 40 גיגה-ביט לשניה, ומסוגלים להעביר על אותו כבל גם את אספקת הכוח הנדרשת לתפעולו. בכך, יצרניות יוכלו להציג לפטופים ותחנות עגינה עם 4 יציאת TB4 מלאות. "כל פעם שמוסיפים חיבור, אתם מוסיפים גם Latency", מסביר משה בנוגע לביצועי העבר שהובילו לתוצאות לא מוצלחות בהכרח. "ככל שאתה יותר קרוב לשורש של העץ אתה מקבל ביצועים יותר טובים". כמו כן, התקן החדש תומך גם בכל הדורות הקודמים של TB ומגיע בתצורה פיזית של USB-C. "לא יהיו יותר בעיות תאימות", מבטיח משה.
אל תתפלאו אם תראו את TB4 על אפל סיליקון
משה מסביר כי יצרניות לא יהיו מחויבות להטמיע את TB4 על סיליקון של אינטל, וכלל לא שולל את האפשרות שאפילו אפל, שבחרה לנטוש את אינטל ממש לאחרונה לטובת פיתוח מעבד באופן עצמאי, תוכל להטמיע את התקן במחשבים מבוססי אפל סיליקון: "טכנית זה אפשרי. מעשית זה אפל צריכים להחליט. אנחנו מאפשרים את המותג הזה לכולם, ואני מניח שיהיו חברות שישתמשו וחברות שלא ישתמשו. חברה שתרצה לעשות את זה ודאי תשתף איתנו פעולה", הוא מסביר.
חלק גדול מתהליך הפיתוח של ה-TB4 בוצע בישראל, ומשה טוען כי הנגיעה הישראלית נמצאת בכל שלב שלו, מרמת הגדרת הארכיטקטורה, ייצור ועד לבדיקות הנדרשות. "הכל נעשה פה. זה נכון לטכנולוגיה שלנו. גאווה מאוד גדולה שלנו. אם מסתכלים אחורה לתחילת העולם של TB, הכל היה פה. מההבשלה של הדור הראשון ועד לדור החדש".
הפרויקט שהתחיל ב-2008 בישראל מגיע היום ליעד
משה חושף כי הצוות הישראלי החל בעבודה על מפרט ה-TB לפני כ-5 שנים, כאשר TB4 מהווה את נקודת היעד של הצוות שהיא בניית תקינה מלאה. "אנחנו עובדים על הטכנולוגיה מ-2008, וב-2015 החלטנו שהיא מספיק בשלה כדי לקחת אותה החוצה. לקח לנו שנתיים וחצי לקחת אותה ולהביא אותה לכדי תקן. העבודה היא לקחת את הניסיון של שנים ולהביא אותו לתאימות והסבר שמישהו יכול לממש ולקחת". משה מסביר כי הצוות ניסח את המפרט והתקינה, ושלח אותה לחברות שונות כדי לראות אם הן מבינות אותו כהלכה. לפי דבריו, מדובר בפינג-פונג די סזיפי שדורש לא שינויים קטנים שיכולים להשפיע על התוצאה הסופית.
אתגר מעניין נוסף הגיע לצוות הישראלי בדמות כבל ה-TB4 עצמו, שכעת יגיע גם באורך של עד 2 מטרים. משה מסביר כי הצוות ניסה לסחוט את הלימון, וניסה לצמצם גדלים של ספקי כוח, ולהוסיף תמיכה במודלי אנרגיה מורכבים, כדי שהאנרגיה שעוברת דרך הכבלים ומספקת את הביצועים העוצמתיים תוביל לכך שלא שתקבלו למשל כוויה אם תגעו בחיבור רגע אחרי פעולה. "יש המון דינמיקה של איך מגיעים למקסימום חיסכון. עשינו הרבה ניסויים, שינינו חומרים, מהנדסי חום, מהנדסי חומרים וזו אופרציה", הוא טוען.
TB4 יוצג לראשונה על גבי מעבדי Tiger Lake שהחברה מתכננת להציג במהלך החודשים הקרובים, ולאחר מכן יוצג במכשירים של חברות נוספות. אמנם משה לא הסכים לחשוף באילו חברות מדובר, אך מסר שמדובר במספר רב של OEMs בולטות.
הגב
2 תגובות על "אינטל חושפת את Thunderbolt 4 שפותח בישראל"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
בכנות אינטל נכשלה קשות עם התקן הזה. כבר הרבה שנים בשוק ועדיין בתחום העברת הוידאו יש בלגן שלם ואין אף סטנדרט ברור להעברת וידאו בכבל usb