חברה אמריקאית תשגר לוויינים לחלל בעזרת רוגטקה ענקית, כי למה לא?
עם תא ואקום ענק שמחובר לצינור בגובה פסל החירות ומימון של גוגל: חברה אמריקאית רוצה להיות האלטרנטיבה הירוקה לשיגור חפצים לחלל
לשלוח לוויינים לחלל היא לא משימה שכל אחד יכול לעשות. לא ברמה הטכנולוגית – ובטח שלא ברמה הכלכלית. לקחת חפץ ולחבר אותו לטיל משגר שייקח אותו לחלל, נגיד למסלול הלווייני הנמוך, עולה הרבה הרבה כסף, ולכן רוב האנשים שעושים את זה הם או אנשים עם המון כסף (כמו ג'ף בזוס, אילון מאסק וריצ'רד ברנסון) או סוכנויות ממשלתיות עם כיסים עמוקים. חברה חדשה רוצה לפתור את הבעיה הזו, לפחות בחלק מהמקרים, עם מערכת שנראית כאילו יצאה מסרט מד"ב או B-movie.
נעים במהירות אדירה בתוך ה"תוף" – וטסים לחלל
החברה האמריקאית SpinLaunch יצרה מערכת לשיגור לוויינים קטנים לחלל השונה מכל מערכת הקיימת כיום בשוק, המבוסס כאמור על שיגור טיל משגר בעל מספר שלבים, שעליו הלוויין או הלוויינים יושבים, עד שבשלב מסוים הם מתנתקים ונכנסים למסלולם.
SpinLaunch החלה לפתח כבר ב-2015 מערכת שיגור לחלל המבוססת על שימוש באנרגיה קינטית, שבסיסה נמצאת צנטריפוגה ענקית המונעת בחשמל, המסובבת את הלוויינים בתא וואקום במהירות של עד 8,046 קמ"ש. לאחר שהיא מגיעה למהירות המקסימלית שלה, המערכת של SpinLaunch מעבירה את הלוויין לצינור השיגור המחובר לתא הוואקום, שגובהו כ-50 מטרים – קצת יותר גבוה מפסל החירות.
בסוף החודש שעבר ביצעה Space Launch ניסוי ראשון מוצלח במערכת שלה, במסגרתו שלחה חפץ באורך של כ-3 מטרים לגובה של עשרות אלפי רגל – כשהצנטריפוגה הפנימית הגיעה רק לכ-20% מהמהירות המקסימלית שלה (כ-1,600 קמ"ש). אחרי ההצלחה של הניסוי הודיעה SpinLaunch כי היא מתכננת לבצע 30 ניסויים דומים בשנים הקרובות.
המערכת של SpinLaunch יכולה להיחשב מעין אחות גדולה ויותר טכנולוגית של מערכת אמריקאית וקנדית משנות -60 בשם HARP (או High Altitude Research Project) שפשוט ירתה חפצים באמצעות תותח עצום לגובה רב – ובשיאה הצליחה לשלוח חפץ לגובה 180 קילומטר. מנגד, המערכת החדשה עושה שימוש במערכת הרבה יותר מתוחכמת מירי באמצעות תותח.
צפו בניסוי המוצלח של SpinLaunch:
החברה האמריקאית – שזכתה עד כה לגיבוי כלכלי מקרן ההון סיכון קליינר פרקינס, מזרוע ההשקעות של גוגל ומזרוע ההשקעות של איירבאס הצרפתית – מנסה למצב את עצמה בתור "הפתרון הירוק" מבחינת השיגור לחלל. במקום טילים המסתמכים על שימוש בדלק סילוני – קרוסין – ופוגעים בסביבה.
מערכת השיגור שיצרה החברה ושאותה ניסתה בהצלחה הייתה רק ההתחלה עבור SpinLaunch, שמתכננת לבנות רוגטקת שיגור גדולה יותר מזו שהיא מתפעלת כרגע. הרוגקטה החדשה של החברה האמריקאית תוכל לשגר לחלל לווינים במשקל של עד 200 ק"ג. לצד בניית מערכת השיגור החדשה שלה, היא ממשיכה לנסות ולבחון את זו הקיימת – ומתכננת להתחיל לספק את שירותי השיגור שלה ללקוחות החל מ-2024.
חשוב לציין כי מדובר בשיטה הרלוונטית אך ורק לחפצים דוממים שיגיעו לחלל – וכמובן שהוא אינו תחליף לשיגור בני אדם בדרכים הקיימות כיום. למרות שהמערכת שלה מזכירה קצת מתקן בלונה פארק, בני אדם שינועו במהירות שבה נעה המערכת של SpinLaunch, לא נעים לומר את זה – ובכן, ימותו די מהר. אנחנו יכולים להתעלף כשמופעל על גוף האדם 3G של כוח, ובשיאו של השיגור, המערכת של החברה האמריקאית מפעילה על החפצים שהיא משגרת לחלל לחץ של יותר מ-10,000G.
הגב
18 תגובות על "חברה אמריקאית תשגר לוויינים לחלל בעזרת רוגטקה ענקית, כי למה לא?"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
נשמע נחמד אבל לא משתלם, מעבר לעלות השיגור יש לתכנן את הלווין שיעמוד בעומסים ומחיר הרכיבים יהיה יקר פי כמה.
מצד שני זה אומר שאתה יכול לשגר לחלל במחיר זול מאוד חומרי גלם להרכבה ובנייה במסלול גבוה, מה שאומר שברגע שיש לך תחנה בחלל אתה לא צריך לתכנן לווין בעומסים אלא רק לשגר חלקים שלו מפורקים ולהרכיב אותו לפני הכנסה למסלול במחיר משתלם פי כמה. אתה תוכל לשגר תחנות חלל שלמות ולספק להן ציוד ככה כשרק את הציוד העדין והאנושי תישא בחלליות.
מגניב! נשמע כמו דרך זולה לשגר אספקה לתחנת החלל הבינלאומית או ציוד וחומרים להקמת תשתית על הירח.
אם הם ירצו לשגר אבן או גוש פסולת זה יעבור בשלום… אלקטרוניקה ובטח אלקטרוניקה זעירה ורגישה שיש כיום בלווינים ממש לא תעמוד בעומסים כאלה.
ולהתאים אותה לעומסים כאלה יעלה את כל ההפרש בעלויות השיגור המזהמות.
נשמע סתם כמו ספין. (אהה… קלטתם? יופי)
ב"ה
סביר להניח שגוגל לא תשקיע על מוצר שזורק אבנים או ברזלים לחלל, ואם הם השקיעו הם כנראה יודעים שקיים ציוד אלקטרוני המסוגל לשרוד
ברור שהמטרה היא לסוג שיגורים חדש שיהיה זול משמעותית ומורכב הרבה פחות ממה שקיים היום
השקעה מצד גוגל לא מעידה על כלום, גוגל מחסלת בכל יום מוצר שהשקיע בו, בגלל זה הרה חברות מפחדות לעבוד עם מוצרים חדשים של גוגל כי יום אחד גוגל יכולה להפסיק לתמוך בו ואין לך מה לעשות בנידון.
שום דבר לא יעמוד בתאוצות הללו. דינו של כל חפץ שישוגר להתרסק על קן השיגור. מדהים שהם לא מבינים זאת.
תאר לך שהם כן יודעים על זה. אז לא, אלקטרוניקה רגילה לא מגיע לשם. אבל אספקה, נוזלים, דלק, חומרי גלם לבנייה בחלל, אלה דברים שיתאימו יפה לזה.
הרבה דברים יעמדו בזה, אבל זה מצריך רכיבים מיוחדים שעומדים בזה ותכנון קפדני
להעיף דברים לחלל ועל הדרך להעשיר אורניום
אהבלים ! לא מדובר ברוגטקה. רוגטקה עובדת על אלסטיות: מותחים גומי ומשחררים. כאן מדובר בקלע, כמו שדוד השתמש על גלית: שני חוטים המחוברים לפיסת עות שבה מניחים את הקליע (בדרך כלל אבן) שרוצים לזרוק. שום דבר לא נמתח. מסובבים את הקליע שנמצא בתושבת של הקלע במהירות סיבוב הולכת וגדלה. כך שהקליע מקבל מהירות גבוהה, ואז משחררים ברגע הנכון כדי שהקליע יפגע במטרה.
אגב כל לוחם ג'יאהד היה עולה על מה שציינת כאן.
ב"ה סידרנו להם כבר חמש מאות מקומות עבודה!
לא מבין למה אתם אומרים שאלקטרוניקה שמיועדת לחלל לא תעמוד בזה.
הרי לויין בזמן ההמראה מגיע למהירות של אלפי קמ'ש תוך דקות בודדות בעודו בכדור הארץ, ועשרות אחפי קמ'ש בחלל. לא חושב שהתאוצה (g) תהיה שונה משמעותית בין שיגור מסורתי לינארי לבין שיגור בתנועה סיבובית ואז לינארית.
אני מניח שהשיגור הסיבובי המוצע, לא מבטל לחלוטין את המנוע המובנה בלויין, אלא רק את החלק הראשון של ההמראה, הטילים הענקיים שנותנים את התאוצה הראשונית ללוויין.
אם יש צנטריפוגה, אני מניח שיש גם שדה מגנטי. איך לווין עדיין לא יהרס בשדה מגנטי כזה עוצמתי?
לדעתי ישומית מאוד
אין אלטרנטיבה ירוקה אלא אם מסלפים לגמרי את המושג. בכל שיטה שיבחרו, אותה כמות אנגריה תידרש כדי לירות 200 קג מכוח הכבידה החוצה.
אשמח אם מישהו יצליח להוכיח אחרת. אל תשכחו אף פעם את האנרגיה הנדרשת ליצירת אותם חומרים מונעי חיכוך מיוחדים, את תא הווקאום או את הוואקום עצמו.
ראו לדוגמא את אחת הבעיות החדשות שלנו – פאנלים סולאריים, אנשים לגמרי מתעלמים מהאנרגיה שנדרשת לייצר את הפאנלים ואת האנרגיה שנדרשת כדי למחזר אותם. נכון, אין לזה סוף. רק שימוש חוזר בפסולת נחשבת לפעולה ירוקה.
הכל משחקי מילים ומחשבה, בסוף, הם מצאו רק עוד דרך להקים חברה בשווי מאות מיליונים. שיהיה להם בכיף :)
בסוף האטמוספרה תשרוף את החפוץ במהירות גבהה מדי לא באמת מעשי
חחחחחחחח הם צוחקים עלינו