רמקולים בעובי של נייר יכולים לבטל רעשים לחדרים שלמים
חוקרים ב-MIT הצליחו לפתח רמקולים במשקל של 2 גרם שניתנים להדבקה על קיר כמו טפט ויכולים לשמש כ"אוזניות ביטול רעשים" לחדרים שלמים
כל מי שהשתמש אי פעם באוזניות ביטול רעשים (ANC) טובות כבר מכיר את ההבדל בין הרעשים והסחות הדעת בלעדיהן – והשקט אחרי שמרכיבים אותן. פיתוח חדש של MIT מאפשר לייצר חדר שלם כזה בעזרת רמקולים בעובי של פחות או יותר דף.
הטפט הכי מגניב בעולם
מהנדסים מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) פיתחו רמקולים בעובי של פיסת נייר שיכולים בעזרת חיבור לשני כבלים להפוך כל משטח שעליו יונחו למקור קול. על פי החוקרים, הרמקול שפיתחו – ששוקל קצת יותר משני גרם – יכול לייצר סאונד באיכות גבוהה ללא תלות במשטח שעליו הוא יותקן.
הרמקול החדש לא עובד כמו הרמקולים הרגילים שאנחנו מכירים, שמקבלים זרם חשמלי ויוצרים שדה מגנטי כדי להניע את הממברנות של הרמקול, ולהזיז את האוויר כדי לייצר קול. הרמקול החדש משתמש בחומר פיאזואלקטרי (חומר שיכול ליצור מתח חשמלי בתגובה ללחץ מכני שמופעל עליו), שברגע שמגיע אליו מתח חשמלי הוא מניע את האוויר כדי לייצר קול.
החוקרים טוענים כי יתרון משמעותי שיש לרמקול שפיתחו לעומת רמקולים דקיקים אחרים הוא היכולת להדביק אותם למשטחים שונים. זאת בניגוד לרמקולים הקיימים כיום, שצריכים לעמוד בפני עצמם כדי לנוע ולייצר את הקול – והדבקה שלהם למשטח פוגעת ביכולת שלהם לייצר קול.
החוקרים טוענים כי יתרון נוסף שיש לרמקולים החדשים שפיתחו הוא העובדה שתהליך הייצור שלהם מאוד פשוט, מה שאומר שניתן לייצר אותם בקנה מידה גדול ובמהירות. הם טוענים כי התהליך של ייצור הרמקולים הללו פשוט כמו תהליך ייצור טפטים שמודבקים על קירות. כחלק מתהליך הייצור יכולים החוקרים גם לשחק בקלות עם חלק משמעותי ברמקול – ה"כיפות" הקטנות שנמצאות על שטח הפנים שלו ונוצרות על ידי חיתוך לייזר. הכיפות נוצרות על גבי הפוליאתילן טרפתאלט (או PET), החומר הפלסטי שממנו עשו הרמקול, וככל שהן גדולות יותר כך הן יכולות להזיז יותר אוויר ולייצר סאונד בעוצמה גבוהה יותר.
כך נשמע רמקול אחד, המנגן את We Are The Champions של קווין:
לייצר חדר שקט עם המון רמקולים דקיקים
אחד ממקרי המבחן המעניינים שמציעים החוקרים לרמקולים החדשים הוא היכולת להדביק אותם בדיוק כפי שמדביקים טפט על קיר בחדרים שבהם הסביבה מאוד רועשת – ובכך להשתמש בהם כמערכת ביטול רעשים אקטיבית (ANC).
כידוע, הקול מגיע אלינו בצורה של גלים, כשכל סאונד כולל צורת גל ייחודית, למשל גלי סינוס במופע חיובי (פאזה) או שלילי (אנטי-פאזה). אם נשדר במקביל לאותו קול שמגיע אלינו, גל הופכי – האנטי-פאזה – הגלים יאפסו למעשה אחד את השני, מה שיוביל לאפקט של ביטול הרעש. במילים אחרות, אפשר לחשוב על זה כמו חיבור של 3 ועוד 3-, שייתנו לנו 0. כיום יש לא מעט אוזניות בשוק שעושות את זה, כאלו טובות יותר או פחות, אבל על פי החוקרים, גם הרמקולים האלו יכולים לממש את הטכנולוגיה. על ידי שידור גל הופכי לזה של הרעש מחוץ לחדרים רועשים – כמו למשל רעש של מטוס – ניתן לייצר איזור מבטל רעשים.
אופציה מאוד מעניינת שמציעים החוקרים היא שימוש ברמקולים הזעירים כדי לשפר את חוויית השמע במקומות כמו אולמות קולנוע למשל, או אפילו במתקנים בפארקי שעשועים.
ואם כל זה לא הדליק אתכם עד עכשיו, צוות החוקרים הצליח להשתמש ברמקולים גם כדי לייצר סאונד בטווח העל-קולי (אולטרסאונד) בתוך חדר ולזהות היכן נמצא בן אדם בחדר ואיך הוא נע – בדומה לאופן שבו מתניידים עטלפים. כמובן שכמו כל מחקר אקדמי, ייקח קצת זמן עד שהוא יגיע לשוק המסחרי ולמשתמשי הקצה.
הגב
11 תגובות על "רמקולים בעובי של נייר יכולים לבטל רעשים לחדרים שלמים"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
צריכת החשמל היא הקפיצה האמיתית. השיטה הזאת צורכת רק עשירית מרמקול רגיל.
במטוס! שימו את זה במטוס!
כבר יש. אחרת הייתם מתחרשים בכל טיסה. פעם קראו לזה אנטי-נויס. הם נמצאים בחיבורי הכנף.
צריך ת'רמקולים האלו לאמבטיה שלי. הרעש של זרימת המים מהטוש מפריעים לי נורא כשאני שר!
אש אני אשים זה על כל התקרה לא אשמע יותר שכנים חיות מזיזים רהיטים כל היום אוכל לאכול פיצה בשקט עם זיתים זה בריא מאוד ולא יהיה רעש לאוזניים של גייטאצו. מתי זה אפשר יהיה לרכוש?
זו המצאה ישנה חפשו בגוגל מאוד ישנה
"הרמקול החדש לא עובד כמו הרמקולים הרגילים שאנחנו מכירים…. הרמקול החדש משתמש בחומר פיאזואלקטרי"
ברמקולים של האוטו קוראים לזה טוויטר וכל שעון קסיו מלפני 40 שנה משתמש בזה.
עשו טוויטר גדול עם דבק דו צדדי. רעיון נחמד
זה אולי יצליח לבטל רעשים סטאטיים, אבל אלא אם כן ניתן להתאים פתרון של מערך מיקרופונים ברזולוציה מספיק גבוהה ומעקב אחר האדם בחדר – אין סיכוי שניתן יהיה לבטל רעשים סטוכסטיים פתאומיים
מדהים..שנים חיכיתי למשהו כזה , לצערי ברמת ביטול הרעשים זה עדיין לא אפשרי לבטל רעשים לא סטטים כמו דיבור, צעקות, סירנות, טוסטוס עם כו׳..רק רעשים סטטים יותר כמו מנועים על תדר קבוע פחות או יותר
באילו תנאים זה נוסה? מקור רעש יחיד? מה עם הדים, החזרים, התאבכויות, הרמוניות, מקורות שונים. מה תחום ההיענות?