התוכנית החדשה של 8200 מסוכנת ולא רק ליחידה [דעה]
מישהו צריך להפעיל ווייז, כי כנראה איבדנו את הדרך
מאת יוסי מלמד
"בניסיון להתמודד עם נשירת אנשי קבע מצטיינים מיחידה 8200 – צה"ל מגבש תוכנית שתאפשר להם לקחת הפסקה מהיחידה, ולעבוד במהלכה בחברת היי-טק לבחירתם" (דה-מרקר, אתמול).
לא האמנתי למראה עיני, ולכן קראתי שוב ושוב. ניסיתי גם להבין מדוע שיפרסמו עבודת מטה שלא אושרה, ואז הבנתי, יש לנו עוד הזדמנות לעצור את אובדן הדרך, והנה אני מנסה.
כדי שנעשה סדר בנושא, אנחנו מדברים על הנושא החם ב-20 השנה האחרונות ביחידות הטכנולוגיות של צה"ל – בריחת המוחות ובעיקר בחיל המודיעין (מה שכולנו מכירים כ-8200) וביחידות חיל התקשוב (הידועות בשם המותג – ממר"ם). מי עוזב? ומי נשאר? המוחות בורחים? והבינוניים נשארים? או שיש חלוקה נורמלית? קשה מאוד לענות על השאלות האלה. קשה מאוד לדעת. אבל כן, אנשים טובים בוחרים להמשיך הלאה.
ככה באמת תבטיחו בריחת מוחות
אבל חברים הסיפור שלנו מתחיל מוקדם יותר, עם הקמתו של צה"ל וההחלטה של בן גוריון להציב לצה"ל גם יעדים חברתיים לאומיים על בסיס תפיסת "צה"ל הוא צבא העם". במשך שנים צה"ל מנפיק את האנשים הטובים ביותר בכמעט כל תעשיה שהוא עוסק בה גם בעצמו – ראו זאת בשוק התקשורת עם בוגרי גל"צ, ראו זאת עם הטייסים שלנו וכמובן ראו זאת על בוגרי ממר"ם ו-8200 שמחזיקים היום את תעשיית היי-טק הישראלית – המוסדית והיזמית.
ההיי-טק הישראלי לא היה נראה כמו שהוא נראה היום אם לא היה איזון בין המוחות שנשארים בצבא לבין אלו שיוצאים החוצה וממשיכים הלאה. היי-טק הישראלי לא היה נראה ככה אם צה"ל לא היה צבא העם. במשך המון שנים צה"ל התמודד עם בריחת המוחות דרך תוכניות שירות גרנדיוזיות של חתימה למספר שנים וקבלת סכום כסף מכובד, רכב, לימודים (כמעט הכל פרט למסוק צמוד) אבל במקביל צה"ל הקים תוכניות רבות לחיזוק בני הנוער במגזר הטכנולוגי שהפכו להיות כח עצום ומשלים למשרד החינוך המיושן – אתם בטח מכירים את מגשימים, גבהים, ניצנים ועוד שלל תוכניות איכותיות. צה"ל לא נותן רק שמות נחמדים, או כותרת.. הוא משקיע משאבים, קצינים וחיילים עוזרים לבני נוער ברחבי המדינה לשבור תקרות זכוכית יום יום.
במשך שנים הכשרתי תוכניתנים, מנהלי תשתיות, מנהלי רשת ביחידת ההדרכה של ממר"ם ועשיתי את זה בחרדת קודש. למה? כי ידעתי ששער הכניסה הזה לעולם ההיי-טק הוא גורלי. לפעמים הרגשתי שאני יודע את זה הרבה יותר מאותו חייל שלא מבין למה הוא בקורס כזה אינטסבי, לומד מ-7 בבוקר ועד 10 בלילה, נוסע הביתה וכותב עוד כמה שורות קוד. אני הבנתי שהוא אולי ה-CTO הבא של המיזם הבא שיצליח, אולי הוא ה-CEO הבא שיהיה על שער העיתון הנחשב ואולי, אולי הוא יהיה מפקד יחידת ממר"ם.
ערכים מול מסעדת שף ברמת החייל
האם לשלוח ל"שנת שירות" בסטארט-אפ מגניב ברמת החייל או בהרצליה פיתוח קצינים וחיילים זה הדבר הנכון? זה יפתור את הבעיה אם הוא יאכל במסעדות מגניבות בהרצליה פיתוח במקום בחדר האוכל? זה יהיה טוב יותר למדינה אם הוא יעבוד במיזם כי הספרינט לא הסתיים וישאר כל יום עד 22 בלילה במקום שיעבוד על הדבר הבא שיציל אותנו בהיבטים של בטחון המדינה? ממש לא.
יש כמה דברים שהיחידות הטכנולוגיות שלנו עושות טוב יותר בסדרי גודל מאחיותיהן האזרחיות:
- האחריות המוטלת על "ילד" בן 24 בצבא לא דומה בשום צורה למה שיוטל עליו באזרחות.
- יכולות פיקוד וניהול הן משהו שמתפתח בצבא במהירות דרמטית יותר מאשר במקבילה האזרחית (כנראה בגיל 24 תפקד על עצמך וגם זה לא בטוח).
- צה"ל לרוב משקיע יותר בהכשרות מקצועיות לעומת המקבילה האזרחית (סטארטאפ שיש לו תאריך השקה וחרב של תקציב על הצוואר 24/7)
- תנאי שירות שהצבא יודע לתת – תוכניות לימודים, "חבר", פרוייקטי דיור, הנופש השנתי באילת ועוד.
- אחרון חביב – תחושת השליחות. אם הכל בסדר, אתם עוסקים בבטחון המדינה ומבינים את זה.
מה קרה פתאום? קצת קשה אז אין ערכים? אין פתרונות אז שולחים את האנשים החוצה? למה שהאנשים יחזרו? כמה מהם יחזרו באמת? כנראה מעטים מאוד. האם זו המנהיגות שלנו? אני חושב שאם כן.. יש לנו בעיה לא פחות גדולה מבריחת המוחות.
הנה כמה אלטרנטיבות
בוקר טוב צה"ל, יש עוד פתרונות, והנה כמה רעיונות חינם:
- הקמת תוכניות יזמות יוקרתיות צבאיות – אפשר ללמוד מתוכניות היזמות היוקרתיות של המכללות והאונברסיטאות בארץ ויש כמה טובות ברמה עולמית.
- פיתוח מפקדים בהכל הקשור למנהיגות, ניהול, פיתוח כח אדם.
- דוגמא אישית ומופת של המפקדים (זה סעיף קשה, ידוע).
- בניה של חממות צה"ליות לפיתוח מיזמים חדשים ופרוייקטים בתנאי לחץ. במקום לשלוח אותם החוצה… תקחו את הכח שלהם ותכניסו אותו במזרק פנימה.
- תנו לקצינים ולחיילים להרגיש שהם לא מספר אישי, הם האייקון הטכנולוגי הבא. אז שישארו עוד 3-4 שנים הם רק ישתבחו עם הזמן הזה.
כמובן, שראוי שצה"ל ישפר את המשרדים, חדרי האוכל ויקנה שולחנות ביליארד יוקרתיים למשרדים – אבל ממש לא בגלל זה המוחות בורחים. צה"ל צריך לזכור את המצפן הערכי שלו, וכי הוא מכשיר את האנשים הטובים ביותר בתעשיה, בלי זה הוא לא צבא העם.
הכותב הוא רס"ן במילואים, בוגר יחידת בסמ"ח (בית הספר למקצועות המחשב בממר"ם), יו"ר הועד המנהל של עמותת בוגרי ממר"ם ויזם טכנולוגי וותיק.
הגב
30 תגובות על "התוכנית החדשה של 8200 מסוכנת ולא רק ליחידה [דעה]"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
כסף. זה כל.
גם ככה כל שנה יותר מפקדים מושחטים מוציאם פרוייקטים לחברות חיצוניות במקום לפתח בצבא והחיילים הופכים למפתחים סוג ב' אז מה זה כבר משנה, לא משנה כמה טובים הם יהיו המפקדים גרועים וזה הורס הכל
"תנאי שירות שהצבא יודע לתת – תוכניות לימודים, “חבר”, פרוייקטי דיור, הנופש השנתי באילת ועוד" – באמת?! זה היתרון של הצבא על עולם ההייטק?
עזוב את זה שלא היה פרוייקט דיור אמיתי בעשר השנים האחרונות, אתה באמת כתבת שלצבא יש יתרון בעולם התמריצים והתנאים?
בצבא יש תורנויות, שמירות, בירוקרטיה, משרדים מתקלפים.
תוסיף על זה את העליהום הציבורי על אנשי הקבע כשודדי הקופה הציבורית ולמה שמישהו ירצה להישאר ב-8200 או 9900?
לצבא יש בעיה של בריחת מוחות. וכן, הבינוניים נשארים.
יש הצעה פרקטית?
שנת התמחות בתעשיה יכולה לשפר שיטות עבודה.
אם ישלחו אותם לעבוד אצל אחד הספקים שמולם עובדים בצבא, יכול להיות משהו חיובי.
אני בהחלט מסכים שחבל לבזבז אנשים כשרוניים על עוד אפליקציה מגניבה שאף אחד לא יזכור בעוד 5 שנים
בתור מישהו שגם "ברח" מהיחידה אני יכול להגיד שהסיבות שהניעו אותי הן (מהחשובה יותר לפחות חשובה):
1. טיפול רפואי שקרוב לרשלנות רפואית! (גם בקבע… זו הסיבה שלי לבריחה)
2. שכר בקבע שלא אפשר לי לסגור את החודש (באותו מקצוע באזרחות מרוויחים יותר מפי 3)
3. תורנויות במהלך הקבע (אני לא מדבר על הסדיר…)
איזה שטויות במיץ.
עם השנים בצבא נשארים מפקדים בינוניים שלא מצליחים להתמודד עם הלחץ, שמצמיחים מפתחים בינוניים ומוצרים בינוניים.
הדבר היחיד שמחזיק כרגע את 8200 זה כמות החיילים החדשים שהם מקבלים כל שנה וההכשרות האיכותיות שעדיין קיימות.
כמה שנים בחוץ לחיילי קבע יעשו רק טוב, במיוחד אם הם יביאו את השיטות המתקדמות מבחוץ לתוך הצבא.
הכתבה היא ניסיון להתעלם מהסיבות האמיתיות והן בעיקר קשורות לכסף ולבטחון תעסוקתי , כאשר אנשי הקבע חיים בתחושה תמידית שהם יפוטרו לבסוף בלי פנסיה ויופקרו בגיל 37-40 להתחיל הכל מחדש לא פלא שרוב האיכותיים עוזבים , וזה לא רק במקומות הטכנולוגיים זה בכל מקום בצבא , לא רוצים לתת להם משכורות נורמליות ולא רוצים לתת להם פנסיה ועדיין מתפלאים למה זה קורה , חבל , אין לנו צבא אחר ואין לנו את הפריבילגיה לוותר על האיכותיים
איזה קשקוש, שנה באזרחות שווה כמו 3 בצבא, הכשרות שמתעדנות פעם ב5 שנים, מערכות שיוצאות למשתמשים פעם בשנה ועד שיוצאות כבר לא רלוונטיות, מפתחים שמחכים שאיזה פקידה תמצא את הזמן להלבין להם ספרייה מהאינטרנט תוך יומיים שלושה. פלא שמשהו בכלל עובד שם.
הי ערן,
שרתתי 8 וחצי שנים בצבא, ואני רס"ן במילואים.
מה שכן אני לא קרבי ולא יכול להתייחס לכל מה שכתבת כי אני לא הייתי שם.
הטור שלי עוסק במה שקורה ביחידות הטכנולוגיות ושם אני מבין מה קורה :)
שנה טובה
יוסי
לכל אנשי הצבא המגיבים פה, אתם לא יותר מבשר תותחים למדינה שלא סופרת אתכם ממטר. איך אתם יכולים לשרת ארץ אוכלת יושביה ועוד להתגאות בזה? אתם לא שמים לב ששטפו לכם את המוח? תתעוררו.
תעברו לגור שנה בחו״ל, לא משנה איפה, אולי תקבלו פרופורציה לגבי מה שקורה בארץ המתפוררת שלכם.
בהצלחה.
הבעייה היא בהגדרות ובחנפנות כלפי המוחות ה"טובים". מי שרוצה שיילך. ממילא אין יכולת להשאיר מי שאינו חפץ בכך. חברות ההזנק החוץ מצליחות בשיעורים לא גבוהים. על כל אקזיט מטורף יש עוד 20 שכשלו. החנפנות וראיית ה"טובים" מייצרת חברה מנוכרת בדלנית ומתנשאת.אין בחבורה הזאת דבר וראינו ביצועים שלהם גם בעבר – הם היו טובי המוחות גם ב1973 ובסוף שרדנו בזכות טנקיסטים צנועים מנס ציונה. הם במיטבם כשלא מטפחים את עצמם מעבר למה שהם.חוט שידרה חשוב יותר ממוח אנאליטי.
אני מסכים איתך לגמרית ב1973 לא היה צורך במחשבים או מתכנתים והחיילים הכי חשובים היו הכוחות בשטח.
היום הכוחות בשטח לא יצליחו לעשות כלום בלי מודיעין איכותי… ברוך הבא ל2017! (למי שאין מוח אנליטי – 44 שנים עברו כמעט חצי מאה!)
ועוד נקודה למחשבה, אם היה מודיעין איכותי ב1973 אולי המלחמה הכל כך כואבת הזאת של 1973 היתה הרבה פחות כואבת….
הסכנה האמיתית היא שאם הצבא ימסד את עבודת החיילים באזרחות, אז לחברות כוח אדם, כמו זו שהכותב מקושר אליה די בוודאות, יכנס פחות כסף כי לא יצטרכו את שירותיהם.
8200 צריכה להיות ארגון אזרחי כמו שב"כ או מוסד. כמו שאר הארגונים בעולם nsa וכו'. זה שזה בתוך הצבא זה דפוק. אנשים עוזבים ואין בניית ניסיון ארוך טווח.
כשהסתיים החובה שלי ועברתי לקבע אז הרמ"ד שלי הזמין אותי לחדר שלו וניסע לשכנע אותי לחתום פעימות
סירבתי בנימוס והרמ"ד שאל:
"**** מה אתה לא נהנה פה?"
עניתי:
"כן, מאוד נהנתי בחלוקית, מפרשית, מחנה עופר, בעל חצור ואיך אפשר בלי פטרול פל"ס ופטרול מגורים 3-6"
יצאתי נעל
ניסה לא ניסע
אחחח, פל"ס ומגורים, סופ"ש וחג…..
מה מסובך ?
עושים את הקבע שלהם, אומרים תודה וממשיכים הלאה. היחידה הזאת נהייתה בדיחה למי שבתוכה ומחוצה לה.
לגבי הצבא, רוצה שלא יברחו, ישווה תנאים לאזרחות אבל …
אם יתן להם יתטרך לתת לכל הדפרים האחרים והמערכת תתמוטט. לכן …
לעולם המערכת הציבורית תהיה מנוונת וחסרת תוחלת ביחס לאזרחות, היחידה צוברת ניסיון רק בגלל שמותר לאנשים בה לעשות דברים שבאזרחות נכנסים עליהם לכלא.
הפתרון אינו פתרון ריאלי, בתור בן אדם ש"ברח" משירות קבע כראש צוות ביחידה טכנולוגית במודיעין. פתרון זה רק יגרום לפתיחת העניים של מה קורה בחוץ אל מול המסגרת המיושנת והנוקשה הזאת שנקראת "צבא", שמירות, תורנויות, משכורת שאי אפשר לסגור איתה את החודש, משטרה צבאית על הראש וכל הסיבות שרק גורמות לך לברוח ולרצות חופש. הפתרון שלי הוא חממת טכנולוגיה בצבא, דומה עד כמה שהיא יכולה לחברות ההייטק הנחשקות בשוק, לטשטש את קווי הצבא על מנת לתת למוחות הרגשה של חממת הייטק מתקדמת ומזמינה.
"תנו לקצינים ולחיילים להרגיש שהם לא מספר אישי, הם האייקון הטכנולוגי הבא. אז שישארו עוד 3-4 שנים הם רק ישתבחו עם הזמן הזה" – משפט אחד. זה הכל.
אני חושב שאם 2-4 היו מטופלים כמו שצריך, כנראה שסעיף התנאים היה מטריד פחות.
לפני דיון על תנאים נדבר על תחום המקצועי. תוכנית דומה קיימת במערך הרפואי וזה נקרא תקופת השאלה. הקצין /הרופא יוצא לתקופה קצרה לעבודה במוסד רפואי (בדרך כלל בית חולים) שמשמשת אותו כהשתלמות והתנסות בתחומים משלימים לתחומים שהצבא עוסק בהם. אותו קצין גם לומד דברים חדשים במסגרת אזרחית וחוזר לשירות לאחר "איוורור" . בעבר חשבו על רעיון דומה במגזרים ההנדסיים אך לא יצא לפועל, אולי על רקע הפיתויים שהוזכרו בכתבה. אני חושב שזה רעיון מעניין שצריך להפעיל אותו בצורה מצומצמת כפיילוט לפני שמציגים אותו כחלק ממסלול הקריירה של חיל כזה או אחר.
החברה שם גם ככה אובר אסטימייטד. קצת צניעות!
בתור אחד שמכיר מקרוב אין מה להשוות בין מהנדס עם שנה פלוס נסיון לבין הבוגרים האלו. משלמים אח"כ ביוקר על כל שינוי הכי קטן בקוד