משרדים וחללי עבודה: איפה, כמה ועוד טיפים חשובים לסטארטאפים
להתרחב מהר, לגייס עוד כוח אדם איכותי, למצוא משרדים שממנפים את המותג ועדיין לשמור על הכיף: סטארטאפים שביצעו כבר כמה סבבי גיוס נתקלים בלא מעט בעיות נדל׳׳ן בשלבי ההתבגרות. הנה האפשרויות שעומדות בפניהם
מאת אורן שליט, איש הייטק ויזם נדל"ן
סטארטאפים שקיימים כבר כמה שנים מתמודדים עם הרבה בעיות, אבל אחת הגדולות שבהן היא הגידול המהיר. המעבר מחללי עבודה משותפים או ממשרדים קטנים לסטטוס של חברה, שגייסה כסף וצריכה להעמיד משרדים ממותגים וסביבת עבודה שתמשוך עובדים ומשקיעים, יוצר לא מעט קשיים.
סטארטאפים מתבגרים לא חושבים רק על אופי המשרדים החדשים אלא גם על מיקומם, מה שמביא להתחבטות: לבחור באופציה היקרה אך להיות קרובים לכולם, או להתרחק מהמרכז ולשכור משרדים מפנקים. איפה כולם רוצים להיות והאם זה שווה את המאמץ ואת הכסף?
בפועל, אם אתם סטארטאפ של 70-20 עובדים, אתם די תקועים באמצע: מצד אחד מתחם משותף כבר ממש לא מתאים לכם, מצד שני מעבר למגדל משרדים זה גם יקר וגם לא מייצר את סביבת העבודה המדליקה שאתם רוצים שתהיה לעובדים שלכם. אז מהן אפשרויות הנדל"ן העומדות בפני סטארטאפים מתבגרים, אילו שינויים חלו בשוק הנדל"ן המסחרי בתל אביב בשנים האחרונות ואיך זה משפיע עליכם? קיבצנו עבורכם את היתרונות והחסרונות של כל האפשרויות כדי לפתור לכם לפחות בעיה אחת.
חללי עבודה
השינוי המשמעותי ביותר בנדל"ן לעסקים בתל אביב הוא כמובן מתחמי העבודה המשותפים. מה שהתחיל ב-WeWork כבר הפך לסטנדרט של הצעת ערך מעולה לסטארטאפים – משרדים באווירה "גוגלית", שירותי משרד מלאים, סביבת עבודה מדליקה וצעירה, נטוורקינג עם התעשייה והיעדר התחייבות חוזית. כל אלו הביאו לנטישה כמעט מוחלטת של נדל"ן מסחרי ישן (אותם משרדים קטנים במגדלים או בבניינים קטנים ומרוחקים).
יתרונות: החלטה קלה, עלות סבירה, אווירה מעולה, כיף להביא לקוחות, קל לגייס עובדים.
חסרונות: הגעתם ל-20 עובדים? אתם משלמים סכום עתק לסביבה משותפת שאינה מזוהה עם המותג שלכם, ואתם ככל הנראה כבר מבינים שהגיע הזמן לצאת לסביבת עבודה משלכם.
מגדלים בתל אביב
לא רק מתחמי עבודה משותפים צצים בכל פינה תל אביבית, גם מגמת המגדול ניכרת לעין. כל מה שצריך לעשות הוא להביט לקו הרקיע בכניסה לנתיבי איילון ולראות איך בכל שנה מתווספים עוד ועוד מגדלי משרדים בכל רחבי העיר. עם זאת, משרד במגדל חדש בלב תל אביב זה עניין יקר, ומרבית שטחי השכירות במגדלים נלקחים על ידי תעשיית ההייטק הישראלית, השואפת להיות קרוב ככל הניתן למרכז העיר ולתחנות הרכבת.
יתרונות: שטחים גדולים להשכרה, בניין מפואר עם אפשרות לעיצוב מדליק במשרדי החברה,כזה שיביא לכם עוד קורות חיים של מפתחים מצוינים.
חסרונות: לא מתאים לסטארטאפים מתבגרים, אלא בעיקר לחברות גדולות עם 150 עובדים ומעלה, יקר מאוד ודי מנוכר
חללים שעומדים חלולים
ההגירה אל תוך מגדלי המשרדים ומתחמי העבודה המשותפים הביאה למצב בו קיימים עשרות חללים גדולים של 1,000-500 מטר פנויים שרק ממתינים לשוכרים. חללים כאלו נמצאים בכל תל אביב – מצומת יגאל אלון-קפלן המרכזי, דרך הדרום האורבני והמתפתח של תל אביב ועד לקרביים של תל אביב הישנה.
היתרון: זה כל מה שסטארטאפ מתבגר צריך – שטח גדול, במחיר שהוא כרבע ממחיר מטר במתחם עבודה משותף וכמחצית מהעלות למטר במגדל מעונב. אתם יכולים לברוא את החלל הזה מחדש – לתכנן, לעצב, לשפץ, למתג ולשכור לחמש שנים קדימה עם נקודת יציאה נוחה (כי המשכיר לרוב חייב שוכר).
החיסרון: החלל אמנם מחכה לכם, אבל מדובר בפרויקט קבלנות לכל דבר שיכול להעיק מאוד על סטארטאפ. תצטרכו לנהל שיפוץ ולהשביח את הנכס הנדל"ני במקביל ליעד האמיתי שלכם – להצמיח את הסטארטאפ ולעמוד ביעדים שהציבו לו המשקיעים.

הכתבה בחסות Switchup
אנו ב-Switchup יוצרים חללי עבודה אורבניים לסטארט-אפים וחברות עם 20 עובדים ומעלה שהמשרד הקיים פשוט קטן עליהם.
המשרד הבא שלכם הוא לא משרד, אלא סביבת עבודה מעוררת השראה.
מעוצב, מרוהט ומאובזר לפרטי פרטים- כל מה שנותר לכם הוא לבחור לוקיישן ולהכניס את הלפטופ לתיק.
הגב
6 תגובות על "משרדים וחללי עבודה: איפה, כמה ועוד טיפים חשובים לסטארטאפים"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
ללא קשר ישיר לכתבה, מהתמונות האלו (ומאחרות שראיתי) רמת הבנייה בבטון בחללי העבודה של WeWork נראית מזעזעת!
ראיתי הרבה משרדים בעיצוב תעשייתי (כולל כמובן בטון חשוף בלתי מוגמר) ולא זכור לי שנתקלתי בדבר כזה… יש צורך ברמת בנייה מקצועית יותר בישראל… הגיע הזמן להביא עובדים מיומנים מהמזרח הרחוק.
That being said, יתכן שזה נעשה כך בכוונה… אך מסופקני.
ברור שקיר הבטון החשוף זה בכוונה.
זה חלק מהסטייל.. ולא גורע מאיכות הבניה.
לול WeWork היא עלות סבירה? איפה אתה חי?!
חשוב לציין כי קיימת אופציה נוספת כאשר סטראט אפים גדלים, והיא Software Development Outsourcing. אופציה שמרבית הסטארט אפים בשלבים השונים של מחזור החיים שלהם כבר מכירים ומשתמשים בה. אפשרות זו חוסכת בעלויות המקום והניהול של חלק מהעובדים, תוך חיסכון גם בעלויות ההעסקה, וכל זאת מבלי להתפשר על המקצועיות והתוצר המבוקש מהעובדים.
הפתרון של we work הוא לא פתרון כלכלי אלא פתרון רחב יותר – עסק קטנטן או קטן מקבל במסגרת תשלום השכירות הגבוהה מאד למטר שירותי משרד וחוויית נטוורקינג מכובדת ונעימה. ברור שחברות גדולות יותר לא יכולות להרשות לעצמם לשלם סכומים של we work עבור 40 עובדים…זה מטורף
אני רוצה להמליץ על חברת Brixx- חברת שיפוצים ועיצוב משרדים.
ממש עכשיו הם שיפצו לי את המשרד והייתה חוויה מצוינת. השירות מקצועי, אמין, וממש הייתי שקטה ורגועה.
ממליצה בחום!