מייסד אפל רוצה שתוכלו לתקן את האייפון איפה שרק תרצו
סטיב ווזניאק מראה שהוא כבר מזמן לא "איש חברה" ואמר בסרטון כי הוא תומך לחלוטין ב"זכות לתיקון", וביכולת של בעלי האייפונים והמקים שלא להיות כבולים לאפל
"הזכות לתיקון" (או Right to Repair) הוא אחד הנושאים החמים בעולם הטכנולוגיה בשנים האחרונות. היכולת שלנו לתקן את המכשיר שלנו אצל כל ספק שירות, או אפילו עצמאית, מבלי שהדבר יגרור ביטול האחריות שלנו נשמעת כמו חלום רחוק – בעקבות המגבלות של היצרניות. אבל קול משמעותי הצטרף למאבק בימים האחרונים – סטיב ווזניאק, ממייסדי אפל – בתקווה שמשהו סוף-סוף ישתנה.
"הגיע הזמן להכיר בזכות לתיקון"
בסרטון Cameo שצילם ווזניאק הוא פונה לפעיל למען "הזכות לתיקון" בארצות הברית בשם לואיס רוסמן – שמעלה לרשת סרטונים שלו מתקן מכשירים מבית אפל – הביע את התמיכה שלו בתנועה וביכולת של אנשים לתקן את מכשירם מבלי להיות כבולים לנותני השירות של אפל.
במשך כ-10 דקות הסביר ווזניאק איך, למרות שהוא איש מאוד עסוק, הוא עדיין תומך בתנועה וברצון שלה להעביר חקיקה שתחייב את "הזכות לתיקון" – כך שחברות כמו אפל לא יוכלו לנעול משתמשים מבחינת היכולת שלהם לתקן את המכשירים שלהם.
ווז הדגיש בסרטון ששלח לרוסמן כיצד העולם שבו הוא גדל, שאותו הגדיר בתור "עולם טכנולוגיה פתוח" שבו יכולת ללכת לסופר כדי לתקן חלקים שהתקלקלו בטלוויזיה או ברדיו שלך, עיצבו אותו. לדבריו, הדבר גם השפיע עליו כשפיתח את המחשבים הראשונים בחברה הקטנה שהקים עם סטיב ג'ובס ורונלד ויין.
הוא מציין כי כשהקים את אפל יחד עם ג'ובס ו-ויין, הוא לא יכול היה להרשות לעצמו כלכלית לרכוש חלק מהציוד שהיה דרוש לו לטובת הפיתוח של האפל I – המחשב הראשון של החברה. כך הגיע ווזניאק למצב שבו הוא משתמש ביכולות שלו לתקן ולשנות מוצרים קיימים, או במקרה שלו להפוך טלוויזיה למסך שיציג בפניו את הפלט, כדי לפתח את האפל I. "כל זה הגיע מהיכולת שלנו לתקן דברים, לשנות אותם ולחקור אותם בעצמכם", אמר ווזניאק.
אחרי האפל I הגיע האפל II – הדגם השני שפיתח ווזניאק, שהגיע עם כל הסכימות שהראו בדיוק איך הוא עובד בתוך הקופסה. כך יכלו משתמשי אפל לדעת איך לתקן את האפל II שלהם בעצמם, ואפילו לשדרג אותו אם ירצו בכך. ווזניאק התייחס ליצירה שלו שהגיעה לכ-6 מיליון לקוחות אפל וציין כי למרות שהמחשב נתן למשתמשים יכולת לעשות הכל בעצמם – הוא עדיין היה מקור ההכנסה היחיד של אפל במשך 10 שנותיה הראשונות.
"למה לעצור את קהילת המשתמשים שמתקנים בעצמם? למה לעצור את אנשי 'הזכות לתיקון'", תהה ווזניאק בסרטון ששלח לרוסמן. הוא אמר עוד כי "הגיע הזמן להכיר בזכות לתיקון… אם אני מאמין שחברות מונעות זאת כי זה נותן להן כוח ושליטה על הכל".
ווז ואנשי "הזכות לתיקון" לא לבד
על פי דיווחים בארצות הברית, נושא הזכות לתיקון לא נעלם גם מעיניו של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן – שהנחה את יו"ר ועדת הסחר הפדרלית, לינה קאן, להתחיל ולנסח חוקים שהממשל יציג בנושא "הזכות לתיקון". בפועל ביידן רמז לכך שהנושא יטופל קודם בתחום החקלאות, שם הטרקטורים של חברת ג'ון דיר הם המקבילה החקלאית של אייפונים כשזה מגיע לתיקונים. עם זאת, בממשל ביידן כבר מסרו כי החוקים ינוסחו בצורה רחבה, כך שיתאימו לכמה תחומים שונים.
צפו בסרטון המלא של ווז:
הגב
9 תגובות על "מייסד אפל רוצה שתוכלו לתקן את האייפון איפה שרק תרצו"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
אפל תסמיך בעלי חנויות לתקן אייפונים ואייפדים ומקבוק עם מבחנים שנתיים קשים בתנאי שייתנו עוד 20% מהתיקון מלבד החלקים ווכך הלקוח יהיה מרוצה ואפל תרוויח מיליארדים ותחסוך כסף. פתרתי טים.
או 10% מלבד החלקים שזה יותר יעיל בהרבה וייתן להם אפשרות להרוויח. לעבודה טים.
נראה שכל זה בסך הכל תגובה לנאומו של ביידן שמציע חוק ומחייב את היצרון לאפשר למשתמש לתקן את המוצר שקנה וכך שתיקון של בעל מקצוע שלא מטעם החברה לא מבטל את אחריות המוצר, אם זאת כנראה שאפל תילחם בדבר בכל הכוח כי חלק מהאסטרטגיה הכלכלית שלה היא לתת מוצר שלא ניתן לשדרוג וכך לקוח שמתפשר על גרסת ביניים לא יוכל לשדרג אותו בעתוד אלה יהיה חייב לקנות חדש, כחלק מזה הם מכניסים מנגנוני אבטחה רבים שמונעים מהמוצר לעבוד אם החלק שהוחלף אינו מקורי או לא מכיל סטריפיקצייה.
משהו לא ברור, אם המכשיר עדיין באחריות, אז למה לתקן במקום אחר ולא אצל היצרן? ואם המכשיר לא באחריות, אז מה הבעיה לתקן היכן שרוצים?
בגין כל עוולה הזוכה לטיפול – ישנם 900 נוספות המחכות לתורן.
אפל, גוגל ודומים אחרים כבר מזמן מעל החוק ואין דרך להשיב את הגלגל לאחור.
העולם כולו נשען על הטכנולוגיה שהלם והם מוּברגים בתוך המערכות כולן.
נסיון אמיתי לשנות מצב זה – יביא לקפאון כלכלי ומשם לחורבן שאין פצצה עלי אדמות המסוגלת לנזק מסוג זה.
עליינו, בני התמותה, לכרוע ברך כנגד תאגידי הענק
להגיד תודה
ולשתוק.
————————-
אני אהיה הראשון לעשות זאת.
אני כורע אל מול מחשבי (יש לי כמה תפוחים על השולחן)
אומר תודה (בקול. ממש עכשיו)
ועכשיו אני שותק.
אם אני לא טועה, לבחור הנ״ל יש 222,369,936 מניות של אפל…
מעט מדי, מאוחר מדי
אין ספק צעד מבורך!