נתונים של רשות החדשנות חושפים כמה סטארטאפים פיטרו וכמה בדרך לקריסה
משבר הקורונה: סקר של רשות החדשנות מציג תמונה עגומה למדי של עצירת גיוסי הון, צניחה במכירות ואיום קיומי על סטארטאפים קטנים
אמנם השבועות האחרונים בישראל נמצאים בסימן חזרה הדרגתית לשגרה כמעט בכל התחומים, אבל ההשלכות של משבר הקורונה ממשיכות להקרין גם על אחד מעמודי התווך של הכלכלה המקומית, תעשיית ההייטק הישראלית. סקר חדש של רשות החדשנות ואיגוד IATI שנערך באמצע חודש מאי חושף תמונה מדאיגה למדי שמראה לנו כי החודשים הקרובים לא עומדים להיות פשוטים.
רבע מהחברות כבר פיטרו, וזו עלולה להיות רק ההתחלה
מהסקר שכלל 414 סטארטאפים בישראל, עולה כי רבע מהחברות דיווחו על פיטורי עובדים. 14% מהחברות דיווחו על פיטורים בהיקף רחב של לפחות 15% מכוח האדם בחברה. באם המצב יימשך, 57% מהחברות טענו כי ייאלצו לפטר בהיקף רחב במהלך החצי שנה הקרובה. מהסקר עולה כי סטארטאפים בתחומי הבריאות נאלצו לפטר הרבה פחות עובדים בהשוואה לסטארטאפים בתחומים אחרים.
יותר משליש מהחברות הנשאלות דיווחו כי הוציאו עובדים לחופשה ללא תשלום, ונראה כי החברות הקטנות יותר הוציאו אחוז גבוה יותר מעובדיהן לחופשה בהשוואה לחברות הגדולות. במקביל לכך, 71% מהחברות דיווחו כי הקפיאו את תהליכי הגיוס של עובדים חדשים. שליש מהחברות אישרו כי ביצעו הורדות שכר נרחבות של מעל ל-15%, בעוד רבע מהחברות שוקלות לבצע הורדות שכר בתקופה הקרובה.
כמעט כל החברות מדווחות על האטה בגיוסי הכספים
אם בחודש אפריל עוד ראינו גיוסי ענק בהשוואה לחודשים האחרונים ואפילו בהשוואה לחודשים בשנה שעברה, בחודש מאי כבר התחלנו להרגיש את ההאטה בכל הנוגע לגיוסי הון. על פי נתוני הרשות, 91% מהחברות מאשרות כי חלה האטה בתהליכי הגיוס, כאשר 40% מהחברות שהיו בתהליכים העידו על כך שהמשקיעים הודיעו להן כי הם מקפיאים את הגיוס. 51% מהחברות כבר פנו למשקיעים הקיימים בחברה בבקשה לקבלת תמיכה ספית, אך מתוכן רק 19% הזרימו הון נוסף לחברה. חצי מהחברות שפנו לקבלת הלוואה מגורם פיננסי או בנק כבר נדחו, בעוד 30% עדיין ממתינות לתשובה. רק 9% מהחברות דיווחו כי גיוסי הכספים ממשיכים בקצב הרגיל.
"תמונת המצב שעולה מתוך סקר מקיף זה מראה כי חברות ההייטק בדגש על חברות הזנק קטנות, מתמודדות עם אתגרים משמעותיים. העובדה כי 65% מחברות הזנק עם 1-10 עובדים דיווחו שלא יוכלו להמשיך להתקיים מעבר לחצי שנה, מדגישה את חשיבות התמיכה הממשלתית", כך לדברי אהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות. נזכיר כי הרשות הודיעה כי תעניג מענקים בגובה 500 מיליון ש"ח לסטארטאפים קטנים ובינוניים במסלול מהיר.
תמהיל החברות הנשאלות בסקר זה הוא יחסית מגוון: 41% מהחברות הן בתחומי התכנה, 41% בתחום הבריאות, ו-18% בתחומי החומרה והתקשורת. רוב גדול של החברות הן חברות קטנות של עד 10 עובדים, 20% עם 11-30 עובדים, 6% עם 31-50 עובדים והשאר עם 50 עובדים ומעלה. חצי מהחברות המשתתפות נמצאות בשלבי Pre-Seed ו-Seed, בעוד 22% נמצאות בסבב A, כ-13% נמצאות בסבב B, רק 10% בסבב C והשאר הן חברות ציבוריות.
הגב
9 תגובות על "נתונים של רשות החדשנות חושפים כמה סטארטאפים פיטרו וכמה בדרך לקריסה"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
חבל
למה שסטארטרפים שמקצצים בשכר לא יציעו אופציות במקום? ככה גם העובדים הנאמנים יקבלו תגמול, וגם למשקיעים יהיה תמריץ לסייע בגיוס נוסף.
כי עם אופציות אי אפשר לקנות אוכל ולשלם שכירות.
נראה לי שאם קרן השקעות היתה עושה את הסקר היו מתקבלות תוצאות שונות.
חחח לגמרי
סטארטפים זה לג'וניורים ואפסים ובוני אתרים
כואב לך משהו?
פאניקה
כנראה שגם ככה הסיכוי שלהם בערך 1 ל100
ובגלל הקורונה הם חוששים שהמוצר לא מספיק טוב ולא ימכר.
קיצור שטויות וזמני
הקורונה רק הגדילה את הביקושים בכל שרשרת הטכנולוגיה ול
הקורונה הורגת חברות לא הגיוניות ועוזרת לחברות הגיוניות.
סה״כ זה לטובה. עדיף לכולם לא לבזבז זמן על דברים לא הגיוניים, ולפעמים תופעות כמו הקורונה מאיצות את התהליך הזה.
ממליץ למחפשי עבודה ללכת רק לחברות עם כסף לשנתיים לפחות ועם משקיעים גדולים (קרנות של מליארדים) ולא קרנות קטנות.