אתגר: האם אתם בכלל מסוגלים לזהות מוזיקה באיכות גבוהה?
ספוילר: סביר להניח שלא
השבוע ספוטיפיי הכריזה כי היא תשיק את Spotify HiFi – מינוי חדש לשירות הפרימיום שלה שיאפשר לכם להאזין למוזיקה באיכות Lossless, או במילים אחרות, מוזיקה באיכות גבוהה יותר. מחירי המינוי לא נחשפו, אך סביר להניח שבעד התענוג תצטרכו לשלם יותר ממה שאתם משלמים היום ואולי אפילו להכפיל את מחיר המינוי הקיים שלכם.
אז לפני שאתם קופצים על ההצעה החדשה כדי לקבל את הטוב ביותר, הנה אתגר קטן שיבדוק האם יש לכם ספציפית סיבה לשלם עוד, כיוון שיש סיכוי לא רע, שלא תבדילו כלל בין המוסיקה באיכות הסטנדרטית של ספוטיפיי כיום לבין מוסיקה באיכות גבוהה.
רגע לפני: מה הקטע עם האיכות הגבוהה?
קובצי המוזיקה שמוזרמים אליכם בספוטיפיי, בהנחה שהגדרתם את האיכות שלהם על המקסימום האפשרי, מגיעים עד ל-320kbps, מה שאומר שבין מה שהאומן הקליט באולפן, ומה שהגיע אליכם לאוזן בסופו של דבר, ישנם לא מעט פרטים שנעלמים בדרך כתוצאה מדחיסת הקבצים. הדחיסה הזאת היא הכרחית כדי לשמור על רצף האזנה ללא באפרינג וללא שיהוי, גם כשהחיבור לא הכי יציב או מהיר. לספוטיפיי ולכל שאר שירותי הסטרימינג יש סיבה מצוינת לעשות את זה: מצד אחד אתם מקבלים מוזיקה באיכות מספיק טובה, מצד שני אתם לא צריכים להוריד עשרות מגות בכל פעם שאתם רוצים להאזין לחדש של אלה לי, והשרתים של ספוטיפיי לא צריכים לכרוע תחת העומס. WIN-WIN.
למרות שהמצב הזה נשמע אופטימלי, ישנם לא מעט משתמשים שדרשו במשך שנים מספוטיפיי לשדרג את איכות הסאונד שלה, ולהציע קבצים באיכות Lossless. כלומר, הקבצים כן יעברו דחיסה, אך כזו שלא מובילה לאיבוד של פרטים מהצלילים המקוריים שהוקלו. ב-Tidal לשם השוואה, שיר של 3 וחצי דקות ישקול 2.5 מגה באיכות נורמלית ו-8.4 מגה באיכות “גבוהה”. באיכות “Lossless” לעומת זאת, עם קצב דגימה של 44.1kHz, אותו שיר ישקול 20 מגה, ובקצב דגימה מקסימלי של 352kHz הוא כבר ישקול 26.25 מגה. הבדל לא קטן – בוודאי כשאתם מכפילים בעשרות מיליוני שירים שמאוחסנים על שרתי החברות.
פנו לעצמכם 5 דקות לפחות
אז לפני שאתם פותחים את הארנק ומשלמים יותר בשביל להאזין לשירים באיכות הגבוהה האפשרית ביותר, אתם צריכים לשאול את עצמכם את שאלת השאלות: האם אתם בכלל מסוגלים לזהות את ההבדל בין מוזיקה באיכות הקיימת של ספוטיפיי לבין מוזיקה באיכות Lossless. בדיוק בשביל זה יש את המבחן של Digital Feed.
המבחן הזה הוא מבחן בשיטת ABX. כלומר, הוא לא מבקש מכם להכריע מי מבין שני הקבצים הוא הקובץ הטוב יותר, אלא מי מהם זהה לקובץ הטוב ביותר. בכל שלב במבחן יוצגו לכם שלושה קבצים. קובץ X הוא קובץ Lossless, ורק אחד מהקבצים A ו-B הוא קובץ זהה. השני הוא קובץ מקביל לאיכות “High Quality” הקיימת של ספוטיפיי. אתם פשוט צריכים להכריע האם A או B הוא הקובץ הזהה ל-X, ובכך לראות האם אתם בכלל מסוגלים למצוא את ההבדל בין קובץ דחוס סטנדרטי לקובץ Lossless.
לכל שיר מ-5 השירים במבחן תצטרכו להכריע מספר פעמים מיהו הקובץ העילאי, וניתן לעבור בין 3 הקבצים בזמן אמת (אנחנו ממליצים לעשות זאת עם מקלדת). אתם יכולים לבחור בין 5, 10 ו-20 בדיקות לכל שיר, שבכל פעם שני הקבצים השונים ימוקמו כ-A ו-B באופן רנדומלי. כמובן שככל שתבצעו יותר בדיקות לכל שיר, כך התוצאה הסופית שלכם תהיה יותר אמינה. בסוף המבחן אתם תוכלו לגלות האם אתם באמת מסוגלים להבדיל בין שני הסוגים, וגם תקבלו דף תוצאות שאיתו תוכלו להתנשא על החברים שלכם. ואם לא? לפחות תחסכו את ההוצאה העודפת.
מומלץ לבצע את המבחן עם הציוד שאיתו אתם מתכננים גם להאזין למוזיקה ביומיום, כיוון שלא רק השמיעה שלכם עומדת כאן למבחן. קובי מלמד, פודקאסטר ומוסיקאי, טען בפני ש”אלא אם יש לך מנעד שמיעה של תדרים שרוב האנשים לא שומעים, אתה לא תוכל לשים לב להבדלים בלי ציוד מספיק טוב”. אז אם אתם מתכננים להאזין עם האוזניות שקיבלתם באריזה של הסמארטפון שלכם, אתם די יכולים לוותר מראש על שדרוג המינוי שלכם.
בחנו עצמכם כאן ושתפו אותנו בתוצאות שלכם בתגובות
הגב
7 תגובות על "אתגר: האם אתם בכלל מסוגלים לזהות מוזיקה באיכות גבוהה?"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
לדעתי הרבה מעבר לשמיעה זה שאלה של ציוד, אני משתמש בmx3 של סוני שזה אומנם אוזניות מצויינות אבל עדיין לא מיועדות לשימוש כזה, עשיתי את הבדיקה עם 5 שירים, 2 מהם 100% ו3 מהם 60%, לדעתי זה יותר שאלה של אופטימיזציית האוזניות עבור תדרים מסויימים
ואף מילה על זה שרובנו כבר מאזינים למוסיקה עם אוזיניות בלוטות׳ שגם דוחס את הסאונד??
מקודדי בלוטות טובים דוחסים ללא איבוד איכות, או לפחות איבוד מזערי
מבחן לא משהו . צריך לתת לכל דוגמא מספר פעמי השמעה פר החלטה ולא להחליף את אותו הקטע לימין ושמאל כל פעם , איך אתה יכול לדעת איזה לאיזה קטע צדקת ?
דרך אגב אייכות הקול בקטע הראשון איומה . פשוט סאונד נוראי.
כיוון אקוולייזר למוזיקה, אתה ממש לא מבין מהי וצא לך מהפה, אה?
מה גם שהMastering בעשור האחרון לוקה בתסמונת ה0 Headroom, נקניקיות של רעש בלי הרבה מנעד בתדרים. הכל כדי לבלוט אחרי השיר שניגנת מקודם. מה שנקרא ב2021 אפקט ה”וואו”.
לגבי האיכות, מי שיש לו מערכת או אוזניות ברמה ובהנחה שיעלו מספיק תוכן שהוקלט ויוצא באיכות זאת. חד משמעית תהנה .
שאר הזמן אין טעם והרוב אפילו לא יידע להבדיל וכשכן יידע, סביר שיאהב את האיכות הנומכה יותר (האוזן רגילה, והאוזן שלנו תגיב ביותר “אהבה” לחוזק הסאונד)