עוד צעד בדרך למאדים: נחתה בשלום ספינת החלל של SpaceX
בניגוד לקודמיו, אב-הטיפוס האחרון של Starship, שתוכל לשאת עד 100 איש לירח ולמאדים – שרד את הנחיתה המורכבת, וקבע נקודת ציון חשובה
הדרך למאדים מתחילה כאן: הלילה (ד') שיגרה והנחיתה SpaceX את האבטיפוס החדש של רקטת ה-Starship שלה, ה-SN15. אחרי שהדגמים הקודמים הצליחו להרשים, אך כשלו במבחן ההישרדות והשימוש מחדש שכה מאפיין את הרקטות של SpaceX, האבטיפוס העדכני הצליח לנחות – ושרד לספר על זה.
למה הרקטה צונחת "על הבטן"?
קצת לפני השעה אחת וחצי לפנות בוקר (שעון ישראל), שוגר ה-SN15 מכן השיגור אשר בבוקה צ'יקה, טקסס. כאשר הגיע לגובה 10 קילומטרים ולגובה מסלול (Orbit), החלו 3 המנועים שלו להיכבות אחד אחרי השני, והטיל החל במסעו חזרה אל כדור הארץ.
בניגוד ל-Falcon 9, שהוא טיל משגר קטן יחסית, גובהו הסופי של ה-Starship צפוי להיות כ-120 מטר (ללא רגלי הנחיתה), הקוטר שלו כ-9 מטר והמשקל שלו, כולל המטען, צפוי להיות כ-5,000 טון. המימדים הללו נובעים מהייעוד שלו למשימות ארוכות ומורכבות יותר. למעשה, זהו הטיל שעליו אמורים לצאת למסעות בחלל במקומות מרוחקים ובעייתיים כמו הירח או מאדים. האבטיפוס הזה הוא אחד מהשלבים החשובים בדרך למשל למשימת dearMoon במסגרתה צפוי המילארדר היפני, יוסאקו מאזאווה, לקחת עימו 8 "אמנים" נוספים למסע לטיסה התיירותית הראשונה אי פעם לירח.
כדי לבלום את הטיל הכבד, ולחסוך בדלק כדי להפוך את המשימות ליותר כדאיות כלכלית, ה-Starship מבצע תמרון מיוחד, ולאחר ההגעה לגובה המקסימלי וכיבוי המנועים (שם הוא אמור לשחרר את המטען שלו להמשך המשימה בחלל), הוא עובר ל'מצב אופקי', המסייע לתהליך הבלימה באמצעות הגדלת שטח הפנים. לאחר מספר שניות מנועי ה-Raptor מותנעים בשנית, ומסייעים לטיל לעבור בחזרה למצב מאונך וכמו כן להאט את המהירות שלו לקראת הנחיתה המיוחלת. חשוב לזכור שבמהלך משימות לירח הוא צפוי להגיע לגובה מסלול (Orbit), כך שהוא יצטרך להאט לקראת נחיתה ממהירות של מעל ל-27,000 קמ"ש, זאת בניגוד למשל ל-8,000 קמ"ש של ה-Falcon 9.
בחודש מרץ כולנו חשבנו שמאסק הגיע להישג שחיפש עם ה-SN10. אחרי ששני הניסיונות הקודמים שלו התפוצצו בנחיתה, הגירסה החדשה נחתה בשלום, אך 10 דקות לאחר הנחיתה התפוצצה בפיצוץ אדיר שהעיף אותה עשרות מטרים באוויר.
למרות האש: נחיתה היסטורית
לאחר הנחיתה של ה-SN15 החדשה על הכן שמוקם לא רחוק מאתר השיגור, פרצה אש בצד הרקטה, אך לפי ג'ון אינספרקר, מהנדס ב-SpaceX שליווה את השידור החי, מדובר בתופעה שכיחה לאור שאריות הדלק שנותרו בה. האש כובתה לאחר מספר דקות באמצעות מערכת הכיבוי שנמצאת בצידי הכן.
לטענת מאסק, ה-SN15 ששוגרה הלילה הכילה מאות שיפורים לעיצוב שלה, ונראה שהם אכן סייעו לה בתהליך הנחיתה. נזכיר כי SpaceX, בניגוד לתוכניות חלל ממשלתיות, היא חברה פרטית שפועלת עם תפיסת פיתוח שמזכירה מאוד את עולמות הסטארטאפים – במסגרתה היא יוצרת ומשפרת פיתוחים תוך כדי תנועה, ועל כן מסוגלת לצאת בניסוי אחר ניסוי במרחק של שבועות במהלכם היא משפרת את הפיתוחים השונים שלה.
קרב המיליארדרים: בזוס גם רוצה כותרת
ובחדשות חלל אחרות, ג'ף בזוס ומיזם Blue Origin שלו מציעים למכירה מושב על גבי הטיסה התיירותית הראשונה לחלל, שעתידה לצאת לדרך ב-20 ביולי. במקום לתת לכם אפשרות לקנות כרטיס, המיזם ימכור את הכרטיס בפורמט של מכירה פומבית למרבה במחיר. החל מהיום ועד ה-19 במאי תוכלו להציע איזה סכום שרק תרצו, ואז ההצעה הגבוהה ביותר תיחשף. עד ה-12 ביוני תוכלו להמשיך להציע מחירים גבוהים יותר, ואז תתקיים מכירה פומבית בשידור חי.
הזוכה המאושר או המאושרת תצטרך להגיע לאתר השיגור בטקסס כ-4 ימים לפני ההמראה, ואז לעבור סדרת אימונים של 3 ימים לקראת החוויה הדי קצרה. השיגור יארוך כ-4 דקות, ולאחר כמה דקות בודדות בחלל, הקפסולה תנחת שוב בטקסס.
טכנית גובה של 100 ק"מ מוגדר כחלל, והתיירים יזכו לכמה רגעי מיקרו-כבידה ולראות את כדור הארץ מלמעלה, אבל חשוב לזכור שקיימות תוכניות חלל מתקדמות יותר, דוגמת זו של חברת Axiom ו-SpaceX, במהלכה יגיע איתן סטיבה, הישראלי השני בחלל, לתחנת החלל הבינלאומית שמשייטת בגובה 422 ק"מ מעל כדור הארץ.
הגב
4 תגובות על "עוד צעד בדרך למאדים: נחתה בשלום ספינת החלל של SpaceX"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
לעלות על טיל שעלול להתפוצץ בשביל כמה דקות של מיקרו כבידה ומבט קצרצר בכדור הארץ? לא תודה.
בשביל כמה דקות של מיקרו כבידה לא צריך סטארשיפ
תקרא.תחכים.ואז תגיב
למי שתוהה מהי כתובת הIP בדקה 11:08 (https://youtu.be/z9eoubnO-pE?t=668), אז חיפוש גוגל פשוט מביא תוצאות מעניינות.
https://news.ycombinator.com/item?id=27056809
למי שתוהה מהי כתובת הIP בדקה 11:08 (https://youtu.be/z9eoubnO-pE?t=668), אז חיפוש גוגל פשוט מביא תוצאות מעניינות.
https://news.ycombinator.com/item?id=27056809
מרשים ביותר. מוריד את הכובע בפני חלוצי החלל.