תואר ראשון או תעודה מקצועית בענף ההיי-טק?
ענף ההיי-טק פורח ומושך אליו צעירים רבים אשר מעוניינים להשתלב בתחום, אבל מה לעשות שלא כולנו בוגרי 8200? על היתרונות והחסרונות בדרך אל הקריירה והאם קיימת אלטרנטיבה במאמר שלפניכם
מאת פרופ' ניב אחיטוב, דיקן בית ספר "דן" ללימודי היי-טק במרכז ללימודים אקדמיים.
תקיפות סייבר קורות כל הזמן. הן אמנם לא תמיד גורמות לנזק אך הן כן גורמות ללא מעט כותרות בעיתונים ובמגזיני רשת ברחבי העולם. ואין זה מפתיע, עולם ההיי-טק וטכנולוגיית המידע (IT) לוקחים חלק נכבד מחיינו ונראה שאין אחד שלא יודע דבר או שניים על הנושא. שוק העבודה הינו שוק המתפתח בלי הפסקה ומושך אליו המון צעירים וצעירות, מספר האקזיטים מוכפל מידי שנה והביקוש המקצועי כמובן עולה (וכך גם המשכורות…).
אך כיצד נכנסים לתחום? הרי לא כולנו עסקנו במקצועות המחשוב ואבטחת המידע בזמן שירותנו הצבאי וצריכים להתחיל את צעדינו, כמו כל דבר בחיים, בלמידה. אז מה עושים? אפשר ללכת ללימודים אקדמיים הנמשכים מספר שנים או לקחת קורסי בזק בתחום בו אנו מעוניינים לעסוק. תנו לי לסדר לכם קצת את הראש ואפילו להציע אלטרנטיבה מעניינת לנושא:
תואר: מסלול ללימודים אקדמאיים (או: תקופת מבחנים 3X)
היתרונות של מסלול לימודים אקדמי ברורים מאד: מדובר בהכשרה יסודית אשר מקנה כלי חשיבה מתודולוגיים וסיסטמתיים לכל החיים ולכל סוג של עבודה. הסטודנט רוכש תואר ומקצוע יוקרתי שמאפשר לו להצטרף כמעט לכל חברת היי-טק ו-IT בשכר התחלתי מכובד ומאפשר גם המשך לימודים בארץ ובעולם. התואר מוכר בגופים ציבוריים, ממשלתיים ועסקיים ומקנה תוספת שכר בסקטור הציבורי; וכמובן לא נשכח את ההשמה לאחר סיום הלימודים ובעיקר – קיימות הרבה חברות בסקטור העסקי והציבורי בהן לא ניתן להתקדם לתפקידי ניהול ללא תואר אקדמי.
החסרונות של לימודים אקדמיים נעוצים בתנאי הקבלה הלא פשוטים ומשך הלימודים – כשלוש שנים, אשר במהלכם יש להקדיש זמן ומאמץ ללמוד את החומר, לתרגל ולהיבחן. וכמובן ישנו את ההיבט הכלכלי בנושא, למרות שההשקעה משתלמת מהר מאוד ברגע שנכנסים לשוק העבודה.
תעודה: מסלול ללימודי תעודה (או: סיימתי, מה עכשיו?)
היתרון העיקרי של לימוד לקראת דיפלומה מקצועית הינו האפשרות של "quick kill"– תוך מספר חודשים עד שנה ניתן לרכוש מקצוע ולהשתלב בענף הכי "חם" בארץ. הלימודים הינם ממוקדים ומדברים 'תכלס' ולרוב אינם מהווים מעמסה כלכלית על הסטודנט.
אלא מה? אנו נתקלים במספר רב מאד של עובדי היי-טק אשר מוצאים את עצמם שככל שהזמן עובר והחיים עושים את שלהם (בית, אישה, ילדים וכו') אשר מתחילים להרגיש "כלואים" עם מעט הידע שספגו בתקופת לימודיהם כי כמה זמן אפשר להמשיך להיות תכניתן, טכנאי רשתות תקשורת או מבקר איכות תוכנה? ואז מגיעה תקרת הזכוכית: במרבית הארגונים הגדולים (למשל בנקים, חברות תקשורת, משרדי ממשלה, עיריות וכד') לא ניתן לקדם עובדים לתפקידי ניהול ללא תואר אקדמי. הצעיר הנמרץ שנכנס לענף בגיל 23 הופך בגיל 35 לבעל משפחה עייף, משועמם ובעיקר תקוע במקום.
האלטרנטיבה: לשלב את שני העולמות
נכון, זה נשמע קצת תלוש מן המציאות במחשבה הראשונה. אך כיום כבר קיימות חלופות המתאימות את עצמן לדרישות הלא פוסקות של המקצוע. קיימות תכניות אקדמיות שמציעות מסלול של לימודי ערב ומאפשרות לעבוד בתחום המקצועי במהלך הלימודים. הלימודים מתקיימים פעמיים בשבוע בשעות הערב ובימי שישי. אמנם תנאי הקבלה גבוהים אך למי שקרוץ מהחומר הנכון זה בהחלט אפשרי, ועל כך יעידו הבוגרים והתלמידים.
ואם תשאלו אותי באופן אישי, הייתי ממליץ לכם ללמוד לתואר אקדמי. אבל מי שמוכן להתאמץ קצת יותר יכול בהחלט לשלב את שניהם. כך גם תוכלו ללמוד בדרך המקיפה ביותר ולהישאר מעודכנים וגם לצבור ניסיון מעשי תוך כדי.
ומה אתם חושבים? ספרו לנו ואולי תזכו בכונן חיצוני בנפח 1TB
עדכון: הפעילות הסתיימה, הודעה נמסרה לזוכה. ברכות לשי דבוש.
ספרו לנו מה הבחירה שלכם ואולי גם תזכו בפרס. נשמח לשמוע על הבחירה שעשיתם או המחשבות שלכם בנוגע ללימודים גבוהים: האם כדאי ללכת על לימודי תעודה או שמא תואר אקדמי ולמה?
התגובה עם הנימוק המוצלח ביותר שתבחר על ידי צוות גיקטיים תזכה את המגיב/ה שעומד/ת מאחוריה בכונן קשיח חיצוני בנפח 1TB.
הדיון יסגר ביום רביעי, ה-9.9 בשעה 12:00 בצהריים, אז גם תסגר הפעילות ונבחר את הזוכה.
שימו לב: תגובות פייסבוק לא תבדקנה, אלא רק כאלו שיכתבו במערכת התגובות המובנת באתר.
עדכון: הפעילות הסתיימה, הודעה נמסרה לזוכה. ברכות לשי דבוש.
קרדיט תמונה: college via shutterstock
הפעילות מתבצעת בחסות בי"ס דן ללימודי ההייטק של מל"א, המזמין אתכם ללמוד לתואר BA במערכות מידע ניהוליות בדגש על ניהול פרויקטים, מיקוד אבטחה וסייבר עם התחייבות להשמה בסיום הלימודים. לפרטים נוספים אודות מסלול הלימודים ולמסלולים נוספים לחץ כאן.
הגב
15 תגובות על "תואר ראשון או תעודה מקצועית בענף ההיי-טק?"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
להתחיל קורס תעודה בתור חייל משוחרר .. להשתלב בשוק העבודה בגיל 22 23
להתחיל תואר אקדמאי ולסיים אותו בגיל 26 27 ?
אתה כבר צברת ניסיון לאורך התואר האקדמאי
כי למדת קורס תעודה לפני
אני אישית מגיל מאוד צעיר מתעסק במחשב
יכולות האבטחת מידע שלי מאוד גבוהות בנושא הזה
והתיכנות שלי ברמה בינונית
ולפי דעתי תואר אקדמאי כאן בארץ פשוט יאט אותי
תודה.
אני מסתכל על הדיון הזה בשני כובעים…
הראשון כמעסיק והשני כאיש מקצוע שרוצה להתקדם.
כמעסיק אני מחפש את האדם המתאים ביותר.
זה לא בהכרח מישהו עם תואר אלא אדם עם הכישורים האישיים והניסיון הרלוונטי ומניסיוני בלא מעט מהפעמים אנשים בעלי תעודה מקצועית לא נופלים ולעיתים קרובות גם מתעלים על בעלי תואר חסרי ניסיון (ולא מעט בעלי ניסיון).
מסכים מאד עם סיכום הכתבה
גם אני בהתחלה הלכתי על לימודי התעודה (MCSE ו CISO) ומצאתי אחלה עבודה וכסף, אבל לאט לאט אתה מבין שזה לא הולך יותר מדי רחוק.
בשלב מסויים יצאתי ללימודי הנדסה תוך כדי העבודה, ועכשיו אחרי שנתיים, למרות הקשיים לא מצטער על הבחירה.
ממליץ לכולם, אבל לא לחכות יותר מדי (לא להתחיל את התואר בגיל 25 : )