סדקים בממלכת הקוד הפתוח
המעבר הגורף לתוכנות קוד פתוח אצל סטארטאפ וחברות מבוססות נשען בעיקר על השימוש החינמי והנגיש. אבל חינם הוא לא מודל עסקי ולתוכנות הללו דווקא יש עלויות, שלפעמים אף עולות על השימוש בתוכנה קניינית. אז מה הפתרון המנצח?
קרדיט צלם\תמונה: svetikd, Getty Images Israel
מאת: אריק לב, מנהל תחום OEM ב-SAP ישראל
המעבר לפיתוח תוכנה באמצעות כלי קוד פתוח הולך והופך לברירת המחדל של רוב החברות שמפתחות תוכנה. השימוש בתוכנות אלה הפך כל כך פופולרי הן בחברות סטארטאפ והן בחברות ותיקות ומבוססות, שלעיתים יש תחושה שנוסדה דת חדשה ושעוד ועוד חברות "ממירות את דתן" משימוש בתוכנות קנייניות לשימוש בתוכנות קוד פתוח.
לשימוש בקוד פתוח יש יתרונות רבים, ולא בכדי רבים כל כך עוברים לפתח באמצעותו. היתרון הגדול הוא העובדה שקיימת קהילה של מפתחים, מה שאומר שיותר אנשים מסתכלים על הקוד. המשמעות היא הגדלת הסיכויים לזהות ולתקן באגים ופגמי אבטחה, למצוא מה עובד ומה לא ומה ניתן לשנות כדי להפוך את התוכנה לטובה יותר.
בנוסף, רווחת התפיסה שהשימוש בקוד פתוח מאפשר גמישות גדולה בהרבה בהתאמת התוכנה לצרכים הספציפיים של הארגון, ובו בזמן מבטלת את הקשר התלותי בתוכנות קנייניות של יצרן תוכנה זה או אחר. אך הטיעון המוביל והחזק מכל הוא כמובן שהשימוש בכלים של קוד פתוח הוא חינמי ונגיש לכולם, ועל זה ראוי להתעכב.
חינם הוא לא מודל עסקי, והרעיון שתוכנות קוד פתוח הן חופשיות וחינמיות לחלוטין הוא מיתוס שלא עומד במבחן המציאות. יותר ויותר חברות מבינות שהשימוש בקוד פתוח כרוך בלא מעט עלויות, חלקן גלויות וחלקן נסתרות. לכולם ברור וידוע שפיתוח תוכנה כרוך בעלויות יישום, תחזוקה ותפעול ושאם חברה רוצה להיות בטוחה שהיא מסוגלת לספק את רמת השירות והתמיכה שלקוחותיה דורשים, אין שום דרך להימנע מתשלום עבור קבלת תמיכה ושירות של תוכנות הקוד הפתוח.
האמת היא איפשהו באמצע
אין ספק שהשימוש בקוד פתוח הוא נכון ונמצא כאן כדי להישאר, אך לצד היתרונות קיימים גם חסרונות. למשל, עקומת הלימוד של עובדים היא ארוכה יותר בהשוואה לתוכנה קניינית, ובמקרים רבים נדרש להשקיע זמן רב ומשאבים על מנת לתמוך בפרויקט של קוד פתוח, ואז העלויות הופכות ליקרות יותר לעומת החלופה של שימוש בתוכנה קניינית.
כמו כן, היכולת לשנות את קוד המקור היא אחד החסרונות העיקריים כיוון שיש צורך להעסיק אנשים שיתמכו בקוד, במיוחד אם מבוצעים בו שינויים, מה שאומר הוצאות כספיות נוספות שלא תמיד ניתן להעריך אותן מראש. קיים גם חשש לקניין רוחני – כדי להבטיח תאימות מלאה עם כל תנאי הרישוי של הקודים הפתוחים השונים, לרוב נדרש מאמץ נוסף שכרוך גם הוא בעלות נוספת.
הגישה הטוטאלית הנפוצה כיום, לפיה השימוש בקוד פתוח הוא חזות הכול, מתחילה להיסדק כשיותר ויותר גופי פיתוח מבינים שכמו כל דבר בחיים האמת היא איפשהו באמצע, ושהמפתח הוא שילוב בין היתרונות של תוכנה קניינית ובין אלה של תוכנת קוד פתוח.
צלם/תמונה: Photofusion/ Getty Images
שיקול העלות לא צריך להיות המכריע
המאפיינים הבולטים של תוכנה קניינית הם יציבות ובעלות: יצרן התוכנה מחויב למוצר בכל הנוגע לביצועים, לאיכות ולתהליך קבוע של שיפור מתמיד לאורך חיי המוצר; היצרן גם מחויב לספק תיעוד מפורט, עדכונים, הדרכות והכשרה מקצועית. בנוסף, ברוב המקרים לתוכנה קניינית יש ביצועים טובים יותר בחומרה בגלל שיתוף הפעולה הקרוב עם יצרני החומרה, בעוד שתוכנות קוד פתוחות האינטגרציה עם החומרה לא תמיד מלאה.
אז כן, חברות תוכנה מסחריות גם רוצות להרוויח כסף. אבל זה בדיוק העניין – אין בושה להרוויח כסף עבור מתן ערך רב ושירות. הרי גם חברות שפועלות בשוק הקוד הפתוח רוצות להרוויח כסף, אך הן עושות זאת במודל עסקי שונה ומתפרנסות מתשלום עבור השירות והתמיכה, ולא עבור התוכנה.
בסופו של דבר שיקול העלות לא צריך להיות המכריע בפתרון המתאים ביותר לשימוש. יש צורך לשלב גם שיקולים שקובעים אילו תוכנות יהיו יותר יעילות בהתבסס על המתודולוגיה שלהן ובהתבסס על המודלים העסקיים שהן מאפשרות. יתרה מכך, המעבר לפלטפורמת ענן ציבורי או פרטי הופך את הענן למכנה המשותף הגדול ביותר, ומחייב את חברות התוכנה הקניינית וחברות הקוד הפתוח לעבור למודלים עסקיים מבוססי שירות, מה שמכנס אותן למעשה לאותו מודל עסקי.
ברור שיש הבדלים מסוימים בין מקור פתוח ותוכנה קניינית, אך לדעתי בשורה התחתונה הם קטנים מאוד כשמשווים בין העלות והאיכות של התוכנות. אולי הגיע זמן לשקול באופן ענייני את האפשרות לשלב ביניהן במקום שהשילוב נותן את התמורה המלאה לכך, במטרה להעשיר את הפלטפורמה בכלים מובנים יותר, עם אוריינטציה של תוכנות אנטרפרייז ולשרת נאמנה את צורכי הארגון ולקוחותיו.

הכתבה בחסות SAP
פתרונות ה-Original Equipment Manufacturer) OEM) מבית SAP מציעים Real-Time Analytics המשתלבים בכל פלטפורמת Open Source ומאפשרים קיצור זמני פיתוח באופן משמעותי.
ענקית הטכנולוגיה SAP נחשבת לאחת החברות המובילות בעולם ובישראל בתחום ה-OEM בזכות מגוון פתרונותיה, מודלים עסקיים גמישים ותוכניות שותפים שפיתחה עבור חברות לקידום שיתופי פעולה.
הגב
25 תגובות על "סדקים בממלכת הקוד הפתוח"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
נשמע הגיוני
לא מדויק.
חחח, כתבה שנכתבה בידי חברת תוכנה מסחרית שמקיימת על ידי מכירת מוצרי תוכנה
SAP מוכרת שירותי התקנה ותמיכה עד כמה שאני יודע חלק מתוכנות הERP של הן קוד פתוח (ואני לא לדעת הרבה ^^")
חברה תחת
גיקטיים, זה פרסום שמזלזל באינטליגנציה של הגולשים שלכם.
א. להיתראות. ב. זה שהכל נשמע נכון ומשכנע וזה לא אומר שזה לא נכון.
היי גלעד, ראשית תודה שטרחת לקרוא את המאמר ולהגיב
כפי שאתה מבין המאמר אינו מביע דעה נגד השימוש בקוד פתוח, ההיפך הוא הנכון,
אנחנו בהחלט תומכים בשימוש בקוד פתוח, אולם מהנסיון המצטבר של עבודה מול לא מעט חברות שמפתחות בקוד פתוח ברגע שאתה מגיע לשלב שבו הפלטפורמה גדלה וגם אתה נידרש להתאים את עצמך לקיצור לוחות זמנים של פיתוח, ואז יש בהחלט בשוק לא מעט פתרונות תוכנה קניינית שיכולים להעשיר כול פלטפורמה של קוד פתוח ולקצר זמני פיתוח וכן תתפלא גם SAP מציעה כיום פתרונות בעולם הזה, נשמח לארח ולעדכן אותך בנושא, אריק לב
"המעבר הגורף לתוכנות קוד פתוח אצל סטארטאפ וחברות מבוססות נשען בעיקר על השימוש החינמי והנגיש"
באמת? מה עם עם מעבר לקוד פתוח בגלל תוכנות מעודכנות יותר, עם אקוסיסטם חי ומשתנה, המתאים את עצמו דרך ניסוי וטעיה על ידי השוק ולא נשלט מונוליטית על ידי מיטב המוחות של חברה קניינית?
שכחתם לכתוב שזאת כתבה ממומנת
חחח,
סאפ כותבים המלצה טכנולוגית, זה כמו שהחמאס יכתוב המלצות למקרים של ירי טילים, כמו שהומלס יכתוב את "המדריך לתחזוקת הבית", כמו שקצב יכתוב כללי אתיקה בהעסקת נשים, כמו שאולמרט יכתוב את החוק לטובות הנאה.
גיקטיים, בדרך כלל התוכן הממון שלכם הוא אחלה, כי הוא נותן לנו ערך מוסף. וזה לגיטימי שתרוויחו כסף. הפעם הגזמתם :)
אח אח, סאפ… איפה הימים שהייתי עובד אצלכם ברעננה והיה איסור גורף להשתמש בקוד פתוח במוצרי החברה? לא תאמינו איזה דברים הזויים נאלצנו לממש (ואיזה מימושים גרועים יצאו) בגלל ההוראה הארכאית ההיא (שנת 2001-2005).
אגב, יש לי לקוח מסכן שהשתמש בפאוור בילדר והיה מאוד מרוצה. אבל סייבס קנו את PB וסאפ רכשה את Sybase ונחשו מה? סאפ הכריזה על הפסקת התמיכה וביטול המוצר. נו נו, אם רק היו משתמשים בקוד פתוח אולי היה מי שיתחזק את זה…
הפסקתי לקרוא אחרי "המאפיינים הבולטים של תוכנה קניינית הם יציבות"
מסכים. מניסיון בארגון גדול – למרות היתרונות של הקוד הפתוח, יש לכך הרבה חסרונות וגם לא מעט עלויות, בעיקר כאשר מדובר במערכות קריטיות. חברות התוכנה הגדולות משקיעות הון בעדכונים, חידושים ואבטחת מידע. כל אחד שיעשה את החשבון מה נכון לו
אמ;לק קוד פתוח זה רע, תשלמו לנו לא להם…
קוד פתוח חינמי נגד קוד סגור מיסחרי זה טרמינולגיה ישנה
עולם הקוד הסגור זז לכיוון של קוד פתוח מיסחרי שנותן את הערך המוסף של חברה מיסחרית שתומכת בקוד יחד עם הגמישות וכל שאר היתרונות של הקוד הפתוח
אפילו מיקרוסופט השמרנית מתחילה להראות סימני שבירה/שינוי
ואוו. מישהו במערכת גיקטיים טרח לקרוא את השטות הזו טרם פרסומה, או שאתם פשוט מוכנים כל דבר שישלמו לכם עליו?
ממש עלוב, הכאילו אמיתות שמוכנים לעשות בשביל כסף עם אמתלה מקצועית. ממש מאוכזב מהרמה של האתר
ובקצרה:
תשתיות – קוד פתוח
אפליקציות עסקיות – תוכנה מסחרית
תודה על הסיכום (-:
מי כתב את זה? מנהל משנות ה-80?
לקוד פתוח אין שום חיסרון והיום ניתן לראות את זה מיושם אצל החברות הגדולות ביותר.
לא מאמין שפרסמתם כתבה כזאת.