אפליקציה ישראלית רוצה לפתור את אחד מהפחדים הגדולים של נשים
האפליקציה החדשה של SafeUp שעומדת בפני השקה, יכולה להעניק ביטחון לנשים במצבים מלחיצים, ואפילו למנוע את ההטרדה או התקיפה המינית הבאה
על פי הדו"ח האחרון של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כ-140 אלף נשים בנות 20 ומעלה נפגעו מהטרדה מינית במהלך 2018, וכ-23% מהנשים לא מרגישות בטוחות ללכת לבד באיזור מגוריהן בשעות החשיכה. סטארטאפ ישראלי חדש בשם SafeUp רוצה לעזור לנשים להרגיש בטוחות יותר, ואולי אפילו למנוע את התקיפה המינית או האלימה הבאה, בעזרת אפליקציה חכמה.
לקבל ולהציע עזרה בלחיצת כפתור
האפליקציה של SafeUp (סייףאפ) היא סוג של רשת קהילתית של נשים, עבור נשים, המאפשרת להן לקבל עזרה וגם להציע עזרה בשני מישורים. כמעט כל אישה מכירה את הסיטואציה שהיא הולכת באיזור שהיא לא מרגישה בו בנוח, בין אם הוא חשוך, מפחיד או שאולי היא נתקלת בטיפוסים מאיימים ברחוב. נשים רבות בוחרות להתקשר לחברה קרובה או אפילו מביימות שיחת טלפון רק כדי להרגיש קצת יותר בטוחות. אפליקציית SafeUp מאפשרת להפוך את השיחה הזו לאמיתית – על ידי שיחה עם נשים נוספות שזמינות לסייע ולשוחח באותו רגע.
האפשרות השניה של האפליקציה נועדה למצבים מורכבים ובעיתיים יותר. כאשר משתמשת מרגישה שהיא במצב סיכון, היא יכולה בנגיעה אחת להפעיל את פונקציית "שימרו עליי עכשיו", אשר משתמשת במיקום שלה ושולחת התראה ל-30 המשתמשות הקרובות ביותר פיזית אליה. מתוכן, בדומה לאפליקציות מוניות והסעות שונות, 3 הראשונות שיאשרו את הקריאה יקבלו את מיקום המשתמשת, גישה למיקרופון ולמצלמות הסמארטפון. במקרה הצורך שהמשתמשות המסייעות מבינות שהסיטואציה מסוכנת, הן יכולות להזעיק את המשטרה בלחיצת כפתור.
אפליקציה שנולדה מתוך אירועים קשים
"אנחנו בעצם בונים מין שילוב של פיצ'רים מיוטיוב לייב, Gett, Skype, טכנולוגיית קהילות כמו Mobilize, ושירותי חירום, וכל זה עטוף בשכבה של בינה מלאכותית, אבטחת מידע ויציבות שרתים. אתגר מרתק, ולא פשוט בכלל", מסבירה לגיקטיים נטע שרייבר-גמליאל, מייסדת ומנכ״לית SafeUp. שרייבר-גמליאל מספרת כי לפני מספר שנים הייתה במסיבה בבית והבחינה בכך שחברתה נעלמה. לאחר ששמעה קולות חשודים מחדר, היא גייסה חברה נוספת לאור החשש וגילתה את חברתה בעיצומו של מאבק עם שני גברים תוקפים. "מזל שנכנסנו בדיוק ברגע הזה ולא חמש דקות אחר כך. זה יכול להישמע לגבר אירוע קצת קיצוני, אבל כל אישה זוכרת לפחות אירוע אחד דומה שקרה לה או לחברה. זה עובדה שאנחנו פשוט חיות איתה, אבל היא באופן ישיר פוגעת בחיי היום יום שלנו ובכך גם מעמיקה את אי השוויון".
אל שרייבר-גמליאל הצטרף גם טל זוהר המכהן כ-COO החברה. זוהר, אב לשתי בנות, מספר כי מאז החלה תנועת ה-Me-Too לצבור תאוצה, ויותר ויותר עדויות של נשים נחשפו, הוא הבין שהוא חייב לבחור: "או להשלים עם העובדה שהן יוטרדו מינית בחייהן, או לנסות לשנות את העולם, ולתת להן סיכוי לגדול בעולם בטוח יותר שיאפשר להן להגשים בו את הפוטנציאל שלהן".
SafeUp נמצאת בימים אלו בשלבי בדיקות אחרונים עם מספר קטן של משתמשות כדי לוודא שהאפליקציה עובדת בכמה שיותר מכשירים בצורה יציבה. שרייבר-גמליאל מספרת כי באמצעות הקמה של קבוצת פייסבוק בשם ״נשים למען ביטחון נשים״, אליה נרשמו אליה למעלה מ-1,000 נשים, גויסו הנסייניות הראשונות של האפליקציה. לאחר העליה הרשמית לאוויר, שצפויה להתקיים בשבועות הקרובים, יעלו גם שיתופי פעולה עם גורמים מרכזיים כמו עיריית תל אביב, התאחדות הסטודנטים הארצית, אגודות הסטודנטים של האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת בן גוריון, האקדמית תל-אביב יפו, עמותת תוצרת הארץ, מיזם לילה טוב, גוגל קמפוס ועוד קהילות גדולות של נשים בפייסבוק.
כמה משתמשות צריך כדי לייצר רשת ביטחון? המספרים יפתיעו אתכם
שרייבר-גמליאל חושפת את היעד הראשוני של האפליקציה: להפוך 8 ערים מרכזיות בישראל לבטוחות לנשים בתוך חצי שנה. כלומר, ערים שיתנו כיסוי מלא של נשים זמינות בכל חלק בעיר ובכל שעה של היום והלילה. היעד הדי שאפתני הזה מגובה לטענתה על ידי חישוב פשוט: ״כדי שכל משתמשת תוכל ללחוץ על כפתור ושלוש נשים יגיעו לעזור בתוך חמש דקות – צריך 30 משתמשות בכל קילומטר רבוע״. אבל איך כל זה מחושב לתוך מבנה של עיר? ״גבעתיים לדוגמא בנוייה על 3.25 קמ"ר ולכן כדי להפוך אותה להרבה יותר בטוחה לנשים כל מה שצריך זה 3.25 כפול 30 שזה 98 נשים בכל העיר. זה ממש אפשרי. על פי אותו חישוב כדי להפוך את תל אביב ליותר בטוחה צריך 1500 משתמשות, בחיפה 1900, באשדוד 1400 וכדומה״.
עד כה, החברה פועלת במתכונת בוטסטראפ, ובתחילת 2020 היא מתכננת לצאת בסיבוב סיד. ״כמו לכל סטארטאפ זה בטח יקח זמן ומאמץ ליצור שותפות עם המשקיעים הנכונים וזו הזדמנות טובה להזמין משקיעות ומשקיעים שהבעיה בוערת בעצמותיהם ומעוניינים להיות חלק מהשינוי שאנו הולכים לייצר בעולם ליצור איתנו קשר״, כך לדברי זוהר.
רעיון חשוב ואמיץ, אבל לא הולכים עם זה למכולת…
זוהר: "יש לנו מודל עסקי ברור שיכול להכניס לא מעט כסף לחברה. היום יש חובה חוקית על גופי משטרה, עיריות, חברות, אוניברסיטאות וארגונים אחרים ככל העולם המערבי להאבק בפשעי מגדר ולהגן את הנשים בארגון. הבעיה היא שבגלל שמעריכים שרק 6% מהנשים מדווחות על תקיפה מינית ופחות מאחוז אחד על הטרדות מיניות – בכל העולם לא קיים שום מאגר מידע איכותי שניתן לבנות על בסיסו תוכנית מתאימה למאבק בפשיעה מגדרית״.
לדברי זוהר, המאגר הזה שיכול להיווצר בעקבות השימוש באפליקציה, יכול להפוך למקור המידע היחיד האנונימי בעולם לפשיעה מגדרית. ״גם נייצר הכנסה לרשת וגם נחזק את המשתמשות״.
ל-SafeUp לא חסרים מתחרים בשוק, ואפילו נציגויות ישראליות כמו Sakura, אבל בחברה טוענים כי האפליקציה שפיתחו מתמקדת בפתרון של בעיית ההטרדות והתקיפות המיניות, ולא רק להקנות תחושת ביטחון. ״יש כלים אחרים שמראים למשתמשים איפה האזורים הפחות בטוחים ובעצם ממליצים לא ללכת לשם, כאשר SafeUP הוא כלי מרחיב ומחזק המאפשר למשתמשות ללכת למקומות ולעשות פעולות שנמנעו מהן בעבר״.
בהמשך: גם גברים יוכלו להרשם לשירות
אז במקרה של SafeUp הנשים שומרות על הנשים, אבל מי בעצם שומר על SafeUp? האפליקציה יכולה להיות אפקטיבית, אך גם להפוך לנשק לא קטן עבור תוקפים שיכנסו למערכת. לשאלת אבטחת האפליקציה ותהליך הסינון של המשתמשים, מסביר זהר: ״כדי לוודא שזה אכן המצב בנינו תהליך אימות של שלושה שלבים. הראשון הוא אימות הטלפון, השני הוא איסוף מידע והצלבה שלו עם מקורות מידע חיצוניים, והשלישי הוא אימות ידני של כל משתמשת על ידי מנהלת הקהילה שלה ואם צריך, בעזרת חברות קהילה שמכירות אותה. רשת הבטחון היא עולמית ובמקביל מורכבת מקהילה מקומיות. לכל קהילה יש מנהלות שמובילות את הבטחון האישי באיזור שלהן, ובין השאר מחליטות את מי להכניס לקהילה שלהן על מנת לחזק את הבטחון בה״.
בהמשך, כך חושף זהר, הרשת תהיה זמינה גם לגברים. ״התוכנית שלנו היא לשלב משתמשים גברים באופן הדרגתי, כמו למשל שיוכלו לעזור רק לנשים שהזמינו אותם ולא תיהיה להם גישה לכל הרשת״. כיום SafeUp מעסיקה 5 עובדים, ויושבת במתחם הסטארטאפים של גוגל, Google For Startups שבתל אביב.
קוראות גיקטיים מוזמנות להתנסות באפליקציה של SafeUp בהרשמה מראש דרך קבוצת הפייסבוק.
הגב
10 תגובות על "אפליקציה ישראלית רוצה לפתור את אחד מהפחדים הגדולים של נשים"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
פיתחתי אפליקציה כזו בעבר, לפני 4 שנים בערך, עצרתי בגלל התקציב,
רעיון טוב, רצוי לאפשר לגברים לעקוב אחר מיקום רק אם המשתמש מאשרת,
יוזמה מבורכת, מקווה מאוד שזה יתפוס ושאפילו יצליחו לייצר רווחים מזה (אולי סבסוד ממשלתי?) איכשהו, כדי שזה ישרוד.
ואם אתמול החלטתי שמעכשיו אני גברת אני גם יכולה להצטרף? רק חסר לך שתגידי לי לא.
כמובן שעכשיו מי שמחפש להטריד מישהי. פשוט יוריד את האפליקציה. ישים תמונה של אשה. מספיק שפוסטמה אחת תאשר לו גישה.
מפה אולי עוד צריך קצת יצירתיות כדי לתקוף. אבל לפחות קל יהיה לו למלא את הטרף הבא. ר"ל.
אבל רעיון יפה!
לא ניראה לי שמישהו שרוצה להטריד או לתקוף יחכה לאפליקציה כזאת
לדעתי המקרה שאתה מכוון הוא מקרה קיצוני – שבטח שכל הרשומות יעברו אימות בפייסבוק ובמספר הטלפון הפרטי שלהן .. כך שגברים שירצו לעשות את זה הם טרולים
די דומים לך .. בטח אתה לא תתאמץ להגיב פה כמו שהם לא יעשו מאמץ לפתוח חשבון בפייסבוק ולקנות מספר טלפון ולהפיץ את המספר הזה על אותו שם
עוד אפליקציה טיפשית ולא מעשית שהמטרה היחידה שלה זה לגייס כסף
נו.. הסיפור על הגברים נשמע כמו סיפורי "מורשת" של מפקדים לטירונים.. באנדרואיד ללחיצה 5 פעמים על לחצן ההפעלה שולחת מסר למי שתרצו עם היסטוריית מיקום ושיחות
רעיון טוב בעיני, אבל החישוב שהם עשו לא נכון. השאלה אינה כמה נשים רשומות לשירות לקילומטר מרובע אלא כמה נשים ערות רשומות לשירות, ובשעות שנחשבות פחות בטוחות הרבה פחות נשים יהיו ערות
עדיין, אם השירות יהיה פופולרי, נשמע דבר מבורך
כן אבל מאה משתמשות וגם אלף לעיר זה קלללל