מפחיד – תגי RFID על עוברים
חוקרים בספרד עומדים להתחיל בניסוי בבני-אדם במסגרתו הם ישתילו תגי RFID בעוברים, במסגרת הפריה חוץ-גופית. למה זה נחוץ מה הסכנות והאם בכלל מותר לחדור לפרטיות של עובר אפילו שעדיין לא נולד?
בעוד שבשנים האחרונות זכתה טכנולוגיית ה-RFID למספר מגוון של שימושים שונים ומשונים, אין ספק שהסיפור הבא הוא אחד מהיותר שנויים במחלוקת. לפי הדיווחים, מחקר חדש בספרד קיבל אישור להתחיל ניסויים בבני-אדם, אשר במסגרתם ינסו החוקרים להשתיל תגי RFID בעוברים, במסגרת הפריה חוץ-גופית.
טכנולוגית RFID (קיצור של Radio Frequency Identification) או בתרגום חופשי "זיהוי באמצעות גלי רדיו" מאפשר לנו לזהות כל אובייקט באמצעות סריקה קצרת טווח של גלי רדיו. אחד היישומים הנפוצים של הטכנולוגיה הזאת בעשורים האחרונים היא באמצעות תגים חכמים אשר בעת חשיפה לגלי רדיו משדרים נתונים, אשר יכולים להיקלט על-ידי עמדת קליטה/תחנת קליטה ולשדר את המידע על האובייקט אליו הם מוצמדים.
גלי הרדיו משרתים את האנושות
בשנים האחרונות RFID שימש למגוון מחקרים בתחומי הטבע והביולוגיה ברחבי העולם. דוגמא מוכרת אחת היא השימוש בטכנולוגיה במטרה לאפשר לחוקרים לעקוב אחרי חיות בר נכחדות, אשר מורדמות לצורך השתלת תג תת-עורי ומשוחררות חזרה לטבע. לחוקרים יש אפשרות לעקוב ממרחק אחר מיקומם וכיוון תנועתם, כמובן באופן התלוי בעוצמת השידור. בסרטי טבע רבים ניתן לראות את החוקרים הולכים ברגל או טסים במסוק בגובה נמוך עם אנטנת רדיו כדי לאתר חיה מסוימת שכבר יש לה תג.
דוגמא נוספת היא תגי "שם ותפקיד" חכמים. מזה כמה עשורים שניתן להשיג לעובדים במפעלים רגישים תגי שם/תפקיד, אשר פותחים לבעלי הרשאה מתאימה את הדלתות במפעל ומונעים את הפתיחה לבעלי הרשאות בלתי-מתאימות. בסקרמנטו, בירת קליפורניה, נערך ניסוי לבדוק עד כמה נכון לעשות שימוש בטכנולוגיה הזאת, ואחת מהתוצאות המעניינות של המחקר גילו שמאחר ותשדורת הרדיו בין המקלט למשדר אינה מוצפנת, כדאי לוותר על יישום הטכנולוגיה בתחום מאחר וניתן לעקוף אותה די בקלות.
דוגמה נוספת שנוסתה בשנים האחרונות, היא האפשרות להוסיף תג RFID לתוויות מוצרי צריכה שונים. מעבר לתוויות, אפשר להפוך תגי RFID לכרטיסי מועדון חכמים, אשר יאפשרו ללקוח לקבל בקניות הבאות ברשת הנחות מותאמות אישית אליו.
הגודל לא קובע
יחד עם ההתקדמות הטכנולוגית בתחום, גם הגודל של התגים משתנה וכבר בשנת 2006 חברת HP הציגה יכולת לייצר תג הכולל אנטנת שידור וזיכרון בגודל הקטן מגרגר אורז. אחרי יותר מ-4 שנים מאז השקת הטכנולוגיה, אנו יכולים רק לשער מה הגודל הנוכחי של משדר\מקלט שכזה ומה ניתן להכניס היום, באותו הגודל של גרגר אורז מלפני ארבע שנים. אחד מהיישומים המוכרים של התגים המזעריים הללו הוא השבב התת-עורי, המושתל בכל בעל חיים ביתי במדינת ישראל לפי חוק.
חסר טעם ואף מסוכן
החוקרים שואפים ליישם את שיטת התיוג כדי לשכלל את שיטת ההפריה החוץ גופית, על-ידי תיוג עוברים נקביים. העוברים המופרים מתויגים, עד לשלב שלפני השתלתם ברחם, במטרה לאפשר לצוות הרפואי לזהות אילו מהעוברים הם נקביים ואילו אינם. אמנם, התגים הללו לא ימשיכו עם העוברים הלאה, אך הצורך של החוקרים לתייג עוברים מעט חסר טעם, לאור הסיכון האפשרי הטמון במעשה. החוקרים מציינים כי בניסויים שערכו עד כה בעכברים, הם הצליחו לצפות בעוברים מתפתחים בצורה תקנית עד לשלב מסוים של ההתפתחות אליו עקבו, אך ברור כי בעת שימוש בטכנולוגיה זו בבני אדם, רצוי כי יהיה לחוקרים מידע מבוסס יותר בכל הקשור להשלכות לטווח רחוק על השימוש בטכנולוגיה בהפריות חוץ-גופניות ועל הסיכונים האפשריים לאם ולעוברים עצמם.
השפעה צופה פני עתיד
מעבר לשאלות הברורות המדברות על ההשפעה הרפואית של קרינת רדיו על הרקמה האנושית שמסביבה ובמיוחד בעוברים, עולה גם שאלת נחיצות היישום של הטכנולוגיה הזאת דווקא על עוברים, ועל פני טכנולוגיות אחרות שבשימוש היום לאותה מטרה. לארגון ה-EFF יש עמוד שלם מלא בהתייחסות להשפעות האפשריות של תגי RFID על החיים המודרניים. ארגון ה-EFF דואג לשמור על החופש של החברה האנושית המודרנית עם כניסתן של טכנולוגיות חדשות, על רקע הפיכת החיים הדיגיטליים שלנו לחיים בסכנה של פגיעה בחירויות הבסיסיות.
לכאורה, המחקר הזה אמור לשמש למטרה טובה – לעזור לצוות הרפואי בעת ההפריה החוץ-גופנית לאתר את העוברים הנקביים ולפעול בהתאם להנחיות. ברקע המטרה הזאת, צצות ועולות שאלות רבות של השפעה רפואית על העוברים ועל האם, השלכות לגבי פרטיות, מה קורה אם התגים יישארו גם כאשר העוברים מועברים לרחם ועוד. כמו בהרבה מחקרים חדשים על תחומי הטכנולוגיה והרפואה, נחכה ונראה כיצד יתפתחו הדברים.
הגב
1 תגובה על "מפחיד – תגי RFID על עוברים"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
נשמע קצת כמו מהדורה מפחידה של 1984 , עוקבים אחריך כבר משלב הרחם ..
מצמרר !!!!