הבית הלבן ישקיע 100 מיליון דולרים במיפוי המוח האנושי
ברק אובמה החליט להפנות 100 מיליון דולרים מתקציב ארצות הברית לשנת 2014 לטובת פרוייקט שיעזור למדענים להבין יותר טוב תהליכים המתרחשים במוח האנושי
לפני זמן קצר, נשיא ארצות הברית ברק אובמה חשף תוכנית שאפתנית שנועדה לפתח כלים למיפוי מדוייק של המוח האנושי. היוזמה, שתתמקד בחקר המוח ונקראת BRAIN – the Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies initiative, תתחיל עם השקעה נאה של כ-100 מיליון דולרים מתקציב ממשלת ארצות הברית לשנת 2014.
התקווה: טיפול באלצהיימר ואפליפסיה
לא פחות מ-3 סוכנויות ממשלתיות תהיינה מעורבות בפרוייקט החדש: המכון הלאומי לבריאות (NIH), הסוכנות להגנת פרוייקטי מחקר מתקדמים (DARPA) והקרן הלאומית למדע (NSF). קבוצת חוקרים ב-NIH, אשר תוארה על ידי בכירים בממשל האמריקאי כ”נבחרת חלומות” בראשות החוקרים קורי ברגמן מאוניברסיטת רוקפלר ווויליאם ניוסום מאוניברסיטת סטנפורד, תצטרך להגיש לממשל דו”ח הכולל תוכנית עבודה, מסגרת זמן, מטרות ואומדנים עבור תקציבים עתידיים שיידרשו להמשך הפרוייקט. בנוסף, נשיא ארה”ב ידרוש גם הקמת ועדת אתיקה מיוחדת שתפקח מקרוב על הפרוייקט ותדון בבעיות אתיות העולות במהלכו של המחקר.
“טכנולוגיות אלו יפתחו עבורנו דלתות חדשות על כיצד לחקור רשומות, תהליכים ושימושים במוח, לאחזר כמויות עצומות של מידע ולשפוך אור נוסף על הקשרים בין תפקוד המוח להתנהגות האנושית”. נכתב בהודעה לעיתונות שפירסם הבית הלבן בהתייחסות למיזם החדש. מקורות שונים ברשת טוענים כי בבית הלבן מקווים שהפרוייקט יגרום לפיתוח טכנולוגיות הדמיה עצביות שיעניקו למדענים מבט מדויק על כמה חלקים שונים של המוח האנושי, אשר יסלול בעתיד את הדרך לטיפולים במחלות חשוכות מרפא כגון אלצהיימר ואפילפסיה.
פרוייקט הגנום האנושי הבא?
מדען בכיר בממשל השווה את היוזמה החדשה לפרוייקט הגנום האנושי, בכך שהוא עשוי להאיץ בפתרונות אפשריים עבור בעיות אשר נראו כבלתי פתירות עד עכשיו. בין היתר, הקלטה ומיפוי של מעגלים חשמליים בפעולה הנמצאים במוח, זאת בכדי להבין טוב יותר כיצד מיליוני תאי המוח מבצעים אינטראקציה עם הסביבה שלהם. עם זאת, לפרוייקט אין עדיין יעדים ברורים ותקופת זמן ארוכה צפויה לעבור עד שקבוצת העבודה תבין פחות או יותר באיזו מסגרת זמן היא צריכה לעבוד.
הפרוייקט נולד במפגש רב תחומי של מדעני מוח וחוקרים שונים בתעשייה אשר התקיים בספטמבר 2011 בלונדון. מיונג צ’ון, ביולוגית מולקולרית ואחת מהמארגנים של הכנס, סיפרה כי היא תומכת ברעיון שהתגליות המדעיות הגדולות הבאות יגיעו כתוצאה ממחקר בינתחומי. “מימון פדרלי נדיר בימים הללו והבנתי שאנחנו צריכים פרוייקטים מעוררי השראה שיסחפו אחריהם את הדימיון של כולם, ועלה בדעתי שהיוזמה החדשה היא בהחלט רעיון מעורר השראה”.
הגב
רוצה להיות הראשון להגיב?
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.