מזל טוב: מדמ"ח הפך למקצוע הלימודים הפופולרי בישראל, ושיעור המועסקים בהייטק חצה את קו 10%
אבל נחשו מה – יש גם בעיות רציניות שכדאי לשים אליהן לב
רשמית, עברו וחלפו הימים שבהם הורים חלמו על בת או בן רופאים ועורכי-דין. היום (ג') אנחנו מתבשרים כי מדעי המחשב (מדמ"ח) הפך למקצוע הלימוד הפופולרי ביותר לתואר ראשון באקדמיה בישראל. הנתון הזה ועוד רבים אחרים מגיעים אלינו מהדוח השנתי של הרשות לחדשנות שהתפרסם הבוקר (ד'). שנצלול?
יותר מ-20 אלף סטודנטים מחכים להכנס לענף
על פי הדוח, מספר הסטודנטים שלמדו שילוב כלשהו של מדמ"ח עלה לראשונה על 20 אלף סטודנטים (במהלך שנת הלימודים הקודמת), שהם כ-10.8% מכלל הסטודנטים לתואר ראשון. מבין כל הסטודנטים למדמ"ח לתואר ראשון כ-70 אחוז הם גברים ו-30 אחוז נשים, אולם המצב נהיה עגום יותר כשמסתכלים על מקצועות ההנדסה כמו הנדסת חשמל והנדסת מכונות – אז צונח שיעור הנשים ל-14-18 אחוז.
גם שיעור השכירים בהייטק צמח באופן משמעותי ב-8%, כאשר כ-27 אלף איש ואישה הצטרפו אל המעגל, מה שהגדיל גם את שיעור המועסקים בהייטק אל מעבר לקו 10 האחוזים (10.4%, ליתר דיוק) מסך העובדים במשק – לראשונה בתולדות ההייטק הישראלי, אם כי רחוק עדיין מיעד ה-15 אחוז של הממשלה. גם החלקו של ההייטק מהייצוא הישראלי גדל וחצה לראשונה גם את קו ה-50% ל-54%. שיעור הנשים בתעשייה לא השתנה ועומד עדיין על כשליש.
הרשות הציגה גם פילוח של תעסוקת העובדים לפי סוגי החברות שבהן הם מועסקים. לפי הפילוח, רק 8% מהעובדים מועסקים בסטארט־אפים ו-21% מועסקים בחברות צמיחה, כלומר סטארט־אפים שצמחו בשנים האחרונות לחברות בשלות יותר, אך עדיין מזוהות עם דנ"א ססטארט־אפיסטי. חברות רב לאומיות מעסיקות 18% מהעובדים, 30% מועסקים בחברות תעשייה טכנולוגית (למשל חברות ביטחוניות וחברות השייכות לענפי התרופות. ו-20% בחברות IT.
הענף עדיין מרוכז בתל אביב ומושך את האוכלוסיות הקבועות
למרות שהמגמה נראית חיובית, יש עדיין כמה נורות אזהרה שלא כדאי להתעלם מהן: אמנם 500 גברים חרדיים הצטרפו לענף בשנה האחרונה, אבל 1,200 נשים חרדיות נטשו אותו (סך הכל ירידה של 6% בכמות העובדים מהמגזר החרדי). גם מספר השכירים הערבים עלה בכ-200 איש בלבד למרות שהאחוז נשאר יציב.
תל אביב, באופן לא מפתיע, היא עדיין בירת ההייטק של ישראל, כשרבע מהעובדים בענף נמצאים בה באלפי חברות שונות. בבאר שבע, לעומת זאת, פעילים 98 סטארטאפים שמעסיקים מעט מאוד עובדים יחסית; בירושלים אמנם יש כמות גבוהה יחסית של חברות טכנולוגיה פעילות, אך היא מעסיקה מעט מאוד עובדים. חיפה מפתיעה לטובה עם מעט חברות באופן יחסי, אבל אחוז עובדים גבוה למדי שעומד על כ-13.6% מסך העובדים בענף. מחברי הדוח קוראים לשילוב של עוד אוכלוסיות בעוד מקומות בהייטק ברחבי הארץ, ולא רק בתל אביב.
נתון מעניין נוסף שעולה מהדוח הוא שהיחס להשקעות R&D בישראל כשיעור מהתוצר הוא הגבוה במדינות ה-OECD ועומד על 5.4%, אולם החלק הממשלתי (49 אחוז) נמוך משמעותית מהממוצע שעומד על 60 אחוז.
דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, מזהיר כי מלבד אותה ריכוזיות ענפית, גיאוגרפית ודמוגרפית, הסכנה האמיתית להייטק הישראלי טמונה בעובדה שישראל ממוקמת אחרונה מקרב מדינות ה-OECD בשיעור ההשקעה הממשלתית במו"פ – זאת למרות המקום הראשון בכלל ההשקעה : "ללא מאמץ ממשלתי ממוקד ורחב היקף מדינת ישראל תתקשה לשמור על המובילות. לטווח הארוך נדרשת יד מכוונת, שמאיצה ומחברת בין כלל השחקנים בענף".
הגב
16 תגובות על "מזל טוב: מדמ"ח הפך למקצוע הלימודים הפופולרי בישראל, ושיעור המועסקים בהייטק חצה את קו 10%"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
שילוב חוג למדמח בתואר הוא צורך הישרדותי במדינה הזאת עם יוקר מחיה הגבוה בעולם.
וואוו מי היה מאמין
אוכל חינם ברשות מיותרת, ממליץ להוציא עוד כסף שלנו!
לך תעשה משהו מועיל, הייטק או משהו
נכון שמדעי המחשב זה התואר הכי נחשב וחלומה של כל אמא יהודיה, אבל תנאי הקבלה למדעי המחשב באוניברסיטאות הם בשמיים! וחוץ מזה מדובר בתואר קשה רצח עם המון מתמטיקה ברמה מאוד גבוהה.
האקדמית תל אביב – יפו, או הבינתחומי.
"בשמים״.
באסה שהסכם למדעי המחשב בשמיים. לצערי לא הצלחתי להתקבל למדעי המחשב אז התפשרתי על הנדסת חשמל ☹️
בגלל התואר הזה מדעי המחשב הפערים החברתיים גדלים ומתרחבים! לא ייתכן שכל סטודנט שסיים את התואר הזה באוניברסיטה יתחיל ישר לעבוד בהייטק ולהרוויח מעל 20,000 ₪ בעוד בוגרי תארים אחרים מרוויחים הרבה פחות! המדינה צריכה להגביל את מספר התארים במדעי המחשב ולעודד א.נשים ללמוד מדעי הרוח. מדעי המחשב הוא הוא ההשתקפות של הקפיטליזם החזירי. לא פלא ש.אנשים לא יכולות.ים לקנות דירה כיום.
בזכות אנשים כמונו, טמבל כמוך, יכול לשבת כאן ולטנף עלינו בכיף.
כספי המיסים שלנו, ההתקדמות הטכנולוגית
אבל זה בסדר תמשיך לטנף ולהגיד ״אחזירי״, כשכולם יודעים שמי שבאמת חזיר זה הסוציאליזם שחומס את כספנו בכח, משאיר את הממשלה בטכנולוגיה של כוסות לבן, ומחלק למקורביזם, נפוטיזם, ועציצים מתקדמים בחדר המנהל שהגיעו לפזם הנדרש.
אבל אקפיטליזם
אולי בא נעשה מה שפירון עשה, מידת סדום, שחס וחלילה, אנשים לא יהיו מוצלחים מדי
אתה החזיר כאן
אתה מעדיף חברה שכולם חיים ברמת חיים 20
מאשר שיהיו כאלו שחיים ברמת חיים 100 ואתה 50
מי החזיר כאן?
תעבוד על הקנאה שלך במקום להרע לאחרים.
אלוהים, איזה בולשביק.
בדיוק בזמן למשבר הגדול. מסכנים.
מה זה אומר-
"שהיחס להשקעות R&D בישראל כשיעור מהתוצר הוא הגבוה במדינות ה-OECD ועומד על 5.4%, אולם החלק הממשלתי (49 אחוז) נמוך משמעותית מהממוצע שעומד על 60 אחוז"?
זה אומר שמדברים על הוצאה למחקר ופיתוח בישראל מדובר בעיקר של השקעות של חברות פרטיות (והכוונה לדעתי זה למרכזי פיתוח זרים בעיקר).
הי. כמה מבוגרים, נניח בני חמישים או שישים ומעלה, עובדים בתעשייה? איפה ניתן לראות נתון כזה? הכתבה מעניינת ותודה.