בריטניה הוציאה שטר חדש לזכרו של אלן טיורינג, וברור שחבויות בו הפתעות גיקיות
אבי מדעי המחשב, הגאון המתמטי ומי שהוביל את פיצוח ההצפנה של הנאצים במלחמת העולם השנייה – זוכה לכבוד הראוי לו. כשבעה עשורים אחרי שנרדף והתאבד, אלן טיורינג יופיע על שטר חדש בבריטניה
אלן טיורינג, המתמטיקאי והמדען הבריטי פורץ הדרך, שברזומה שלו ניתן למצוא לא מעט הצלחות והישגים מרשימים בהם המבחן שזכה אחר-כך לשם ״מבחן טיורינג״ וכמובן פיצוח ״האניגמה״, מכונת ההצפנה הגרמנית במלחמת העולם השנייה, יזכה בעוד כחודשיים בכבוד הראוי לו – ויעטר את שטר 50 הפאונד החדש של בריטניה (לצד המלכה כמובן). וכיאה לגאון שהיה ולתרומתו למדעי המחשב – בבנק המרכזי של אנגליה הסתירו כמה איסטר אגז בשטר, שיגיע לכיסם של אזרחי הממלכה המאוחדת.
בדקו אם מצאתם את כולם
טיורינג נבחר כדמות שתוצג על שטר 50 הליש"ט כבר ביולי של 2019, אך כעת מפרסם הבנק המרכזי בבריטניה את השטר, שייכנס רשמית למחזור ב-23 ביוני 2021 – ויכלול מספר עיצובים.
המחווה הראשונה כוללת טבלה שנלקחה היישר מהמאמר של טיורינג – On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem – שמתארת איך מודל החישוב שהציע ("מכונת חישוב אוניברסלית" כפי שקרא לו) יכול לבצע כל חישוב שניתן לבצע באמצעות מכונה.
מאחורי אותה טבלה מוצג איור של המחשב הראשון שבנה טיורינג לאחר מלחמת העולם הראשונה – ACE Pilot Machine – במסגרת עבודתו במעבדת הפיזיקה הלאומית של בריטניה במנצ'סטר. מדובר באבטיפוס של העיצוב שיצר טיורינג למה שהפך אחר כך לאחד מהמחשבים הראשונים שנבנו בבריטניה.
מ-Bombe ועד ציטוט מלא השראה
טיורינג זכה לחלק גדול מההכרה בו בעקבות עבודתו על פיצוח ה"אניגמה" של גרמניה הנאצית בימי מלחמת העולם השנייה, ועל כן השטר כולל גם איורים של הבומב (Bombe), המכשיר שיצר טיורינג בבלצ'לי פארק, מקום מושבה של יחידת מפענחי צפנים (Codebreakers), עבור המודיעין הבריטי ושעזר לפענח במהירות שיא מסרים נאציים – שהובילו בסופו של דבר גם לניצחון בעלות הברית.
בנוסף, השטר כולל גם את ציון תאריך יום ההולדת של טיורינג – 23 ביוני 1912. אבל אם תחפשו אותו על השטר בספרות או בכתב לא תמצאו אותו, זאת מכיוון שהוא מצוין – ברוח האיש שעל השטר – על נייר שאליו התייחס טיורינג במאמר ומכיוון שהוא כתוב בבסיס 2.
השטר החדש יכלול גם ציטוט שהעניק טיורינג בראיון לעיתון ה-Times בשנת 1949: ״זו רק טעימה מהעתיד לבוא, ורק הצל של מה שהולך להיות״ (“This is only a foretaste of what is to come, and only the shadow of what is going to be״). הציטוט המסתורי מתייחס למחשבון האלקטרוני, שבנה אז טיורינג יחד עם צוותו במנצ'סטר, שהצליח לבצע חישובים שעד אז נחשבו למורכבים ומסובכים.
עוד ניתן למצוא על השטר את החתימה של טיורינג, שנלקחה היישר מהספר האורחים שבביתו של מתמטיקאי ומפצח צפנים בריטי – בדיוק כמו טיורינג. בנוסף, כחלק ממנגנון מניעת הזיופים של הבנק המרכזי בבריטניה – כל שטר 50 ליש"ט כולל "חלון" שקוף קטן ובו יש תמונה מתכתית של שבב. כחלק ממנגנון האבטחה הזה, כולל השטר גם "חלון" קטן נוסף שצורתו נלקחה מהעיצוב האדריכלי של בלצ'לי פארק – אחוזה ששימשה את יחידת המודיעין הבריטי שבה עבד טיורינג.
על השטר מופיעים גם ראשי התיבות של טיורינג – AT – המעטרים את פרח החמנייה, שהיה קשור לעבודתו המאחורת של טיורינג בתחום המורפוגנזה – תחום החוקר את התפתחות הצורה והמבנה של יצור חי.
בהתחשב בעובדה שמדובר בשטר שייכנס לסירקולציה נרחבת בבריטניה, הוא לא צפוי להיות פריט לאספנים בלבד – אך נסמוך על אנשים שימצאו שטרות עם מספרים סידוריים מסוימים בניסיון למכור אותם כ"יוצאים מן הכלל".
אבי מדעי המחשב שנרדף
בניגוד לקריירה המוצלחת וההישגים המדעיים הכבירים שלו, חייו האישיים של טיורינג היו מלווים בקשיים רבים. טיורינג היה הומוסקסואל, שלא טרח להסתיר זאת מעולם, מה שהוביל לרדיפה של הממסד השמרני והעמדתו למשפט. בגזר הדין הוא נאלץ לבחור בין עונש מאסר לבין טיפול המרה – סירוס כימי והזרקה של הורומונים נשיים, במטרה לדכא את היצר המיני שלו. טיורינג אמנם בחר באפשרות השנייה, אך בסופו של דבר העדיף לשים קץ לחייו בשנת 1954 בהיותו בן 41 בלבד. ולנו נותר רק לדמיין כיצד היה נראה עולם המדעים כיום, לו גורלו היה שונה.
הגב
12 תגובות על "בריטניה הוציאה שטר חדש לזכרו של אלן טיורינג, וברור שחבויות בו הפתעות גיקיות"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
מה העניין של דגל הגאווה?
זה רשום גם בכתבה, הוא היה הומוסקסואל, ונרדף אחר נטיותיו המיניות.
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%9C%D7%9F_%D7%98%D7%99%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%A0%D7%92
מתוך ויקיפדיה:
"טיורינג מעולם לא הסתיר את עובדת היותו הומוסקסואל"
"טיורינג שם קץ לחייו בשנת 1954, שבועיים לפני יום הולדתו ה-42, ככל הנראה בעקבות תופעות הלוואי של טיפול הורמונלי שנכפה עליו לאחר שהורשע בהומוסקסואליות, שהייתה באותן שנים בגדר עבירה בבריטניה"
ויקיפדיה באנגלית מובא הסבר נוסף שלהיסטוריון אחר, שטען כי ייתכן שנפגע משאיפת ציאניד בטעות במעבדה, ולא התאבד. הוא מביא כמה ראיות לכך, כולל את העובדה שטיפול ההורמונים הסתיים שנה לפני כן. גם הדעה הזאת קיימת
ה-bombe שפיצחה את האניגמה היא פרט קטן. לא לשכוח שהתיאוריות שלו הן באמת היסודות של מדעי המחשב. מכונת טיורינג היתה אמצעי תיאורטי (הרבה לפני פון נוימן) כדי לנסות ולקבוע מה מחשבים מסוגלים או לא מסוגלים לעשות.
רוב קוראי האתר הזה (ע"ע גיקים) יסכימו איתך ויבינו את מה שכתבת. אבל בעיני רוב הציבור הפחות טכני, תרומה מכרעת לניצחון במלחמת העולם נראית כשווה הרבה יותר מהתפתחות המחשבים :-)
אני לא יודע מי כתב את זה, אבל זה אחד הקטעים הטובים שקראתי לאחרונה. שאפו ענק!!!
חזי לפלסיאן בכבודו ובעצמו. זה כבוד גדול ועצם גדולה והמבין יבין
אני לא יודע מי כתב את זה, אבל זה אחד הקטעים הטובים שקראתי לאחרונה. שאפו ענק!!!
כמה רוע ניצלו את יכולותיו הזמן המלחמה אבל ברגע שנזכרו בנטיעתו המינית הוא כבר לא היה מספיק טוב ?
כן…
לפחות ב-2009 הממלכה התנצלה וב-2013 נתנו לו חנינה.