הפוסל במו׳׳מו פוסל: 3 חוזי היי-טק שהסתיימו בפיצוץ
משא ומתן מוצלח הוא ריקוד עדין שמשלב ידע מבוסס מחקר ויכולת לקרוא את המפה ולהגיב בזמן אמת – הנה 3 מקרים בהם צעד אחד שגוי הוביל לפיצוץ
קרדיט צלם\תמונה: Caiaimage/Sam Edwards, Getty Images
מאת מרב לייפר, מנכ"לית see.V
זה לא סוד ששוק התעסוקה בתחומי התוכנה הוא שוק של מועמדים, ואפילו חברות נחשקות נמצאות בתחרות קשה על מועמדי העילית, שלרוב מנהלים משא ומתן עם מספר חברות במקביל. התוצאה היא שהמועמדים הם אלה שקובעים את הטון, כי החברות חוששות שאם לא ייענו לדרישות המועמד, הוא ייחטף על ידי אחת המתחרות. מהירות תגובה ותזמון זה שם המשחק בשוק, שבו מועמד חזק יסגור חוזה תוך שבוע-שבועיים, ואם חברה אחת מתמהמהת מידי במשא ומתן, הוא יסגור חוזה עם אחרת בלי למצמץ.
יחד עם זאת, חשוב להבין שגם לנכונות וליכולת של החברות להפגין גמישות כלפי המועמדים יש גבול. לא תמיד הטאלנטים לוקחים בחשבון שהם עלולים, מוכשרים ככל שיהיו, להפסיד את משרת החלומות. זה קורה כשלא בדקו מה המצב בשוק, או כי לחברה אין אפשרות לשלם את השכר הגבוה מדי שדרשו. זה בסדר לכוון גבוה ולשאוף ליותר, אבל רצוי שהדבר ייעשה מתוך הכרות עם מצב השוק ועם מה שהחברה יכולה להציע. חשוב גם להבין: שכר גבוה לא אמור להוות השיקול היחיד בבחירת מקום עבודה.
ישנם סעיפים אחרים שעולים לעתים קרובות לשולחן הדיונים, שהם בעלי שווי כספי לא מבוטל: קרן השתלמות, רכב צמוד, ימי חופשה, מקום חנייה, כביש 6 ואף סעיפים, המאפיינים באופן מיוחד את סצנת הסטארטאפים המשגשגת, כמו הנפקת אופציות או זכות לפתח עסק עצמאי בשעות הפנאי. כולנו מוצאים את עצמם מתלבטים: מה גובה השכר שכדאי לבקש? האם להתעקש או לא על ימי חופש נוספים? מו"מ מוצלח הוא ריקוד עדין שמשלב ידע מבוסס מחקר, יכולת לקרוא את המפה ולהגיב בזמן אמת. ובריקוד צמוד כמו בריקוד צמוד, חייבים לדעת מתי לאחוז ומתי לשחרר, מתי להתעקש ומתי להתפשר. ליקטנו בעבורכם שלושה סיפורים אמיתיים מהשטח, להם יש מכנה משותף אחד: בכולם התהליך הגיע לפיצוץ, שהיה נמנע בקלות עם שוני מזערי בהתנהלות.
כביש ללא מוצא
כיצד מו"מ שהתנהל באופן כמעט אידילי התפוצץ על רקע אי הסכמה בנוגע לכביש 6
תפקיד: מפתח Java
שכר מוצע: 30,000 שקל
המו"מ בין ש' לבין חברה גדולה לא יכול היה להתחיל טוב יותר: שני הצדדים היו נלהבים, ומיהרו להסכים על סעיפים כמו רכב או שכר, שהם נושאים שכיחים למחלוקת. ש' ביקש 30,000 ואכן קיבל הצעה בהתאם. הוא ביקש רכב, וקיבל רכב עם דלקן מהחברה, שהגדילה לעשות ושילבה בהסכם גם תשלום בעבור נסיעות. יש לציין שש' גר במרחק של למעלה משעה נסיעה ממקום העבודה. המראיינים מטעם החברה הרעיפו עליו מחמאות, והוא, מצידו, היה נלהב לכל אורך התהליך. בקיצור, אידיליה. כל זה עד שעלה לשולחן הדיונים כביש 6.
רגע לפני החתימה על החוזה, החברה הודיעה לש' שאינה מוכנה לשלם עבור כביש 6, וש' התרגז. הוא היה בטוח שחברות נוהגות לממן את הכביש בתשלום. אמנם החברה נותנת לו רכב מטעמה ומשלמת לו עבור נסיעות, אבל התשלום עבור נסיעות אינו מכסה את הוצאותיו הצפויות על כביש 6. בהמלצתנו, הוא בדק כמה יעלה לו מנוי חודשי לכביש 6, וזה יצא 1,000 ש"ח בחודש. פנינו לחברה עם הצעה להעלות את השכר ב-1,000 ש"ח, אך החברה לא הייתה מוכנה בשום פנים ואופן. לטענתה, ישולמו לש' נסיעות, והוא קיבל בדיוק את מה שביקש. בהיפוך גמור לתחילת התהליך, כל אחד מהצדדים התבצר בעמדתו, ללא שום נכונות לפשרה.
סוף רע הכל רע? אולי דרמטי מדי, אבל בהחלט מו"מ שהתפוצץ ומועמד שבלית ברירה קיבל בסוף הצעה פחות טובה במקום עבודה אחר
מאותו רגע המצב רק הלך והדרדר. ש' התמהמה במתן תשובה לחברה, ביקש ארכה, קיבל אותה, ועדיין לא חזר בזמן עם תשובה. הוא התנהל כך אף שהייתה זו ההצעה היחידה שקיבל, ואין תהליכים מקבילים עם חברות אחרות או אפשרויות אחרות בפתח. בסופו של דבר זה נגמר רע: הוא הודיע שהתשובה שלו שלילית, ובמקביל החברה החליטה לחזור בה מהחוזה. שני הצדדים יצאו מהחוויה בתחושה מרה. בהמשך, ש' אמנם מצא עבודה בחברה אחרת, אך בתנאים פחות טובים משמעותית (הוא לא קיבל רכב מטעם החברה), והביע חרטה על ההזדמנות שהחמיץ.
מסקנות:
אל תניחו שדברים מובנים מאליהם – תמיד מומלץ לשאול ולברר דברים עד הסוף במהלך מו"מ, כדי לוודא שאין פערים בלתי ניתנים לגישור שיתגלו בשלב מאוחר יותר.
ראו את התמונה השלמה, את המכלול, ואל תתעקשו על סעיף קטן וזניח יחסית בהסכם. שאלו את עצמכם: האם ההסכם בכללותו הוא כדאי? מה המצב בשוק? האם יש לי סיכוי לקבל הצעה טובה יותר?
ולבסוף כלל ברזל: אל תמהרו לדחות הצעה טובה כשאין לכם הצעה אחרת טובה יותר.
מרוב עצים לא רואים את היער
א' ניהל מו"מ עם מספר חברות במקביל
תפקיד: מפתח Python
שכר מוצע: 32,000 שקל
לפעמים שפע הוא דבר מבלבל. זה כנראה מה שקרה למועמד הבא. בדומה לרבים אחרים, א' ניהל מו"מ עם שתי חברות במקביל: עם סטארטאפ – בו הוצע לו קידום לתפקיד חרף חוסר ניסיון בתחום; ועם חברה מבוססת ויציבה – בה הוצע לו תפקיד דומה לזה שביצע בעבודתו האחרונה. א' הפגין התלהבות לגבי הסטארטאפ, טען שהאנשים טובים, שהוא רוצה להתקדם, ומיהר לחתום בסטארטאפ. זמן קצר לאחר מכן, הוא התחרט, נתקף בחששות לגבי היכולת שלו לבצע את התפקיד החדש והמאתגר, ונסוג מהחתימה. זאת בעודו משוכנע שמובטחת לו משרה בחברה הוותיקה ובתפקיד המוכר. נשאר לא' רק ראיון אחרון לעבור. נאמר לו שאין ממה לחשוש, ושזה רק הליך טכני. נסו לדמיין את מפח הנפש הכבד שלו, כשגילה כי הראיון הטכני אינו טכני כלל וכלל וכי הוא לא עבר את הראיון, ונותר קירח מכאן ומכאן.
מסקנות:
עד שלא חותמים, שום דבר עוד לא סגור. תגובות מהירות זה חשוב, אבל לא פחות חשוב להבין מה אתם באמת רוצים, ולקבל החלטה שאתם עומדים מאחוריה.
על אופק ניהולי ופספוס תעסוקתי
ד' עמד לפני סגירת חוזה, אבל מעידה במהלך ראיון הובילה לאובדן התפקיד שרצה
תפקיד: מפתח אוטומציה
שכר מוצע: 27,000 שקל
ד' מאוד רצה לעבוד בסטארטאפ בתחום הרפואה. הוא התאהב בחברה, והיה מוכן להתגמש, כי התפקיד מאוד עניין אותו. במקביל, קיים מו"מ עם סטארטאפ אחר. שתי החברות צעירות, והציעו לו שכר זהה: 27,000 ש"ח. המו"מ עם החברה המועדפת עליו התקדם יפה, וכבר עמדו להציע לו חוזה. כל זה עד לראיון הגורלי.
אופק ניהולי: מה שבמקום אחר היה מעניק לד' נקודות זכות, התפרש כאיום וכסימן לכך שאולי אינו מתאים לתפקיד.
במהלך ראיון מתקדם בחברה הנחשקת, ד' דיבר על הרצון שלו להתקדם ועל כך שהוא מעוניין באופק ניהולי. הוא לא לקח בחשבון, שהתפקיד הוא תפקיד של איש צוות. דבריו עוררו חששות אצל מנכ"ל החברה מכך שיאבד עניין מהר, וישאף לקידום ולשכר גבוה יותר. זאת כאשר אין מקום בחברה לעובד בכיר נוסף. לכן המנכ"ל בחר למשוך את ההצעה. לא קרה כל אסון, בסופו של דבר, ד' חתם על הסכם עם החברה השנייה.
מסקנה:
בדרך כלל כשמועמדים מפגינים יוזמה ושאפתנות, זה מקנה להם נקודות זכות. אלא שצריך לזכור, שהדברים הם תמיד תלויי הקשר. מומלץ לא להתנהג במהלך ראיון באופן אוטומטי ולהגיד מה שנדמה לנו שיישא חן בעיניי המראיין, אלא תמיד להפעיל שיקול דעת, ולחשוב האם מה שאנחנו אומרים תואם את התפקיד המוצע והמידע שיש לנו על החברה.
תעשיית ההיי-טק המקומית קטנה למדי, חרף הצלחותיה הכבירות, וכולם מכירים את כולם
חשוב מאוד לזכור את זה, ולהתנהג בצורה הגונה וגלויה ככל האפשר. הדבר נכון לגבי מועמדים וחברות כאחד. גישה דורסנית מדי, שקרים, אלה עלולים ללוות אתכם הרבה מעבר למו"מ שעל הפרק, ולפעמים אפילו לא תהיו מודעים לכך שזאת הסיבה לכך שקיבלתם דחייה. או להבדיל, שאתם מאבדים מועמדים טובים למשרה שהצעתם כי יצא לארגון שם רע. החדשות הטובות הן שזה עובד גם הפוך, מוניטין טוב יהפוך אתכם לנחשקים ומחוזרים במיוחד.
הגב
15 תגובות על "הפוסל במו׳׳מו פוסל: 3 חוזי היי-טק שהסתיימו בפיצוץ"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
27 למפתח אוטומציה? יפה…
הי, השכר אכן יפה…מוזמן לשלוח לנו קורות חיים. מרב
מדבר ש', זה ממש לא נכון מה שרשמתם… ביקשתי מהם גם עוזרת פיליפנית, מכונית יוקרה וכמובן מנוי לכל החיים ל Loot Crate, אני לא מבין את הקמצנים האלה, בסה"כ מדובר על דלק.
הפסד שלהם, היום אני מקבל יותר.
מנוי לLoot Crate אחד הדברים המוצדקים שצריך להכניס לחוזה.
כל הפעמים שפנו אלי מ see.v למשרות האלה בדיוק, הציעו לי 10,000 ש"ח פחות בהתאמה.
הכתבה מטעה, סיפורים באוויר, 'גיוס גרילה' במירועו.
כמובן שהשכר הוא תלוי נסיון. מוזמן להעביר קורות חיים ולציין שיועבר אלי (מרב לייפר) ישירות. אשמח להיות בקשר
המספרים לא נשמעים אמינים
נראה כמו פרסומת לכח אדם במסווה
זה בדיוק זה… ראה פרסומת בסוף העמוד.. פלוס מישהו\מישהי מהמגיבים.
אבל היי, פרסומות משחק הוגן, רק צריך להיות קורא נבון יותר.
הסיכום שלך קצת נוגד את הדוגמא השלישית. בראש ובראשונה אדם צריך להיות נאמן לעצמו, ואצלנו בהייטק זה עוד יותר מתבקש. עשה בשכל ד׳ ששיתף את המנכ״ל בשאיפות שלו (זה שמפתח אוטומציה נפגש עם המנכ״ל כבר מלמד משהו על החברה), וטוב מאוד שהוא לא שם! יש מנהלים שחושבים שהם עושים טובה לעובדים בזה שהם מעסיקים אותם – עם אלה לא הייתי רוצה להפגש, שלא להגיד לעבוד
פירסום חרטא
מדובר בפירסום סמוי של החברה.
עובדים, מי שמתנהג אליכם לא יפה ולא מתאים לכם פשוט אל תלכו אליו.
יש מספיק עבודה.
לחברות HR יש אינטרסט ברור לסגור אותכם כמה שיותר מהר בחברות שהם הביאו על מנת לקבל את העמלה.
ממולץ לחשוב בהגיון ולא להתרגש מעצות אחיתופל שמקבלים מרובם.
אין פה שורה אחת שנראית חצי אמיתית
בתור הד הנטרית , נישמע שחברת ההשמה הלכה לישון בעמידה.תפקידה היה לא לגרום למשל למומ להתפוצץ על כביש שש.אני סוגרת השמות שהפער שלהם הוא 6 ש״ח.בעבודה קשה בלילות ובסופש .
מי שרק שולח קורות חיים ואחכ כותב כתבות על מועמדים – שלא יתפלא שלא סוגר השמות.
אני מציע בפעם הבאה כשכותבים כתבה תחת השפעת LSD לרשום Disclaimer:ה כתבה הבאה נכתבת בסגנון עיתונות גונזו