סרטים בקולנוע ללא הגבלה: מה גרם לכישלון ”הנטפליקס של הקולנוע”?
ללכת לכל סרט שאתם רוצים בקולנוע, ללא הגבלה, תמורת 10 דולר בחודש. נשמע יותר מדי טוב כדי להיות אמיתי? ובכן, זה כנראה לא יכול להיות אמיתי. MoviePass התחיל כהבטחה אדירה, וכעת סוגר את שעריו
עם כל הכבוד לנטפליקס ושאר שירותי ה-VOD, אנחנו מאוד אוהבים ללכת לקולנוע, ויש המון סרטים מעניינים בקולנוע כמעט בכל עת, אבל מחירי הכרטיסים המאמירים לא מאפשרים לחובבי הקולנוע ללכת לכל הסרטים שהם רוצים. בדיוק בשביל זה השיק מיזם בשם MoviePass שירות מבריק שאיפשר לכם ללכת לכל סרט שאתם רק רוצים בקולנוע “ללא הגבלה” תמורת פחות מ-10 דולרים בחודש (שזה מחיר נמוך יותר ממחיר ממוצע לכרטיס בודד לסרט בישראל). למה “איפשר”? כי ממש השבוע השירות הזה הוכיח שאם זה נשמע יותר מדי טוב כדי להיות אמיתי, כנראה שזה לא יכול לעבוד, כיוון שהוא סגר את שעריו.
10 דולרים בחודש, ואתם יכולים ללכת לסרט כל יום
כדי לרכוש כרטיס לסרט באמצעות השירות, MoviePass עבדה בצורה של אפליקציה וכרטיס אשראי נלווה: המשתמש פותח את אפליקציית השירות כאשר הוא נמצא בקרבה פיזית לבית הקולנוע, ובה הוא יכול לראות את הסרטים הזמינים אשר מציגים בעת הקרובה, לבחור את הסרט שהוא מעוניין לראות, והאפליקציה תטעין את כרטיס האשראי של MoviePass במחיר הכרטיס המלא, כך שבית הקולנוע מקבל את התשלום המלא על הכרטיס. כל שנותר למשתמש לעשות הוא ללכת ולרכוש כרטיס בקופה באמצעות כרטיס האשראי ולהנות מהסרט. ההגבלות היחידות אשר היו קיימות בשירות בתקופתו הטובה הן לכרטיס אחד ביום, ולסרט שהוא לא בתלת מימד או בפורמט IMAX.
רעיון יותר מדי טוב כדי להיות אמיתי?
מיליונים נרשמו למיזם החדש והגאוני הזה, והרעיון הזה הפך להיות כה פופולארי, שאחרי זמן מה ב-MoviePass דיווחו כי פשוט “נגמר הכסף”, מה שגרם לשירות לא להיות פעיל במשך 24 שעות וזו אפילו לא הייתה הפעם הראשונה שהדבר התרחש. במהלך החודשים הראשונים לפעילותה, החברה שינתה שוב ושוב את התנאים שלה מ”ללא הגבלה” לכמות כרטיסים מוגבלת בחודש, הוסיפה חסימה לצפיה חוזרת בסרטים, דרשה תוספת תשלום על סרטים פופולארים בשעות פופולאריות ועוד. כל הידיעות על הבעיות הכלכליות של החברה גרמו לכך שהמניה שלה קרסה ב-90%.
לפני שנה הגיע אחד הקשים ששברו את גב המנויים: השירות הודיע כי הוא יגביל את כמות הסרטים האפשרית לצפיה מסרט אחד ביום, לשלושה סרטים בחודש. ירידה משמעותית לכל הדעות בערך השירות. זאת בתוספת לגזרה הדי מרגיזה שלא מאפשרת לצפות בסרטים חדשים במהלך השבועיים הראשונים ליציאתם. משתמשים אשר רצו לצפות בעוד סרטים, היו צריכים להוסיף כ-2-5 דולרים לכרטיס.
לטענת מנכ”ל החברה, מיץ’ לואו, כ-85% ממנויי השירות צפו רק ב-“3 סרטים ומטה” בחודש. בנוסף, טען המנכ”ל כי החברה מנסה לפקח על הקבוצה הקטנה יחסית של המשתמשים שצופה בכמות סרטים לא פרופורציונלית לשירות. לשם השוואה, שירות מתחרה של רשת התיאטראות, AMC, שהתנגדה נחרצות למודל התשלום של MoviePass, מציע צפיה בשלושה סרטים בשבוע תמורת 20 דולר בחודש.
אז האם המודל שהוא חלומו של כל חובב קולנוע הוא פשוט לא אפשרי? נראה שכן, או לפחות במבנה הזה. דימום הכספים האינסופי של החברה, השירות הבעייתי וחוסר הוודאות של המנויים אליו עשוי להרחיק יוזמות דומות מהשוק, ולהשאיר את חובבי הקולנוע מחוץ לתיאטראות.
בשבוע שעבר שלחו ב-MoviePass הודעות למינויים שנותרו כי השירות יפסיק לפעול ב-14 בספטמבר, לאחר שנתיים של פעילות שנויה במחלוקת, פיטורים רבים בתוך החברה, פרשיות של דליפת נתוני אשראי של לקוחות לרשת ושלל תקלות נוספות. Helios and Matheson, החברה המפעילה של MoviePass, הודיעה כי השירות לא הצליח לאורך חייו, אך לא שללה אפשרות כי השירות יחזור לחיים בהמשך. ולמרות הכישלון הנחרץ, כדאי לזכור שגם המודל הכלכלי של נטפליקס, ששברה את חוקי המשחק של עולמות ה-VOD, משאיר אותה בהפסדים רבים, אך עדיין מאפשר לה להתקיים הודות למשקיעים חזקים ורבים שמקווים שבהמשך החברה תצליח להתייצב.
פרסום ראשון: 07.08.19
עדכון אחרון: 17.09.19
הגב
6 תגובות על "סרטים בקולנוע ללא הגבלה: מה גרם לכישלון ”הנטפליקס של הקולנוע”?"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
מעניין.. הטעות שלהם שמהתחלה הם לא הגבילו את זה בכיף הייתי משלם לזה בארץ
מצטער לא הבנתי.
למה שאני אשלם להם כשאני יכול לשלם ישר לבית הקולנוע?
גם ככה אני צריך לשלם על הסרט כך או כך אז אני חוסך את עמלת המתווך.. לא מבין איפה היתרון פה?
כי אתה משלם פחות. קרא על זה קודם במקום לקפוץ ולהגיב.
התוכנית שלהם הייתה שבתי הקולנוע יורידו להם את המחיר, בגלל שגם ככה יש מקומות פנויים באולמות והאנשים האלה יקנו פופקרון שתייה וכדומה.
בפועל בתי הקולנוע הבינו שזה עלול לחסל אותם בטווח הרחוק, כמו שנטפליקס עשו לרשתות מתחרות והחליטו לא לשתף איתם פעולה ובכל מקרה לדרוש מחיר מלא, גם אם האולם ריק.
ירדן הם מציעים 10$ לחודש ואתה יכול כל יום לראות סרט אחד כלומר בחודש אתה יכול לראות 30 סרטים אם בארץ מחיר עולה 40-45 שקל לסרט אז פה אתה משלם 40-45
ויכול לראות 30 סרטים